Black Box: Tα ραντεβού τραπεζιτών με επενδυτές, λαλίστατος ο Κόκκαλης, το deal Βαρδινογιάννη και o ληστής crypto

Λαλίστατος εμφανίστηκε στη γενική συνέλευση της Intralot ο Σωκράτης Κόκκαλης αναγνωρίζοντας τόσο λεκτικά, όσο και μέσω των όσων γίνονται στις εταιρείες συμφερόντων του τελευταία με τις αναδιαρθρώσεις, πωλήσεις asset, εταιρικών μεριδίων και αυξήσεων κεφαλαίου. ότι «το πνεύμα της εποχής» δείχνει τη χρηματιστηριακή διακίνηση κεφαλαίων. Ή αλλιώς όπως είπε «καταλάβαμε τον πιο σύγχρονο τρόπο για να ανεβάσουμε την αξία των εταιρειών μας».

Στο ίδιο πνεύμα λοιπόν και η αναφορά του, έστω και ακροθιγώς, για το σχεδιασμό και τη συσχέτιση της αμερικανικής θυγατρικής που οδεύει προς IPO, με τις κινήσεις βήμα - βήμα, με την «μαμά» εισηγμένη στο ΧΑ.

Η κίνηση που άφησε να εννοηθεί ο Σωκράτης Κόκκαλης, και επιβεβαιώνεται πλήρως από τις πηγές της στήλης, είναι ότι ο σχεδιασμός περνά από τη διαδικασία του reverse merger,  ή ελληνιστί αντίστροφη συγχώνευση, δηλαδή αλλαγή συσχετισμού μεταξύ μητρικής και θυγατρικής.

Αν αυτό το σενάριο επικρατήσει, τότε δεν αποκλείεται οι μέτοχοι της εισηγμένης εδώ, να λάβουν μετοχές της αμερικανικής θυγατρικής κατά τη διάρκεια της εισαγωγής της στο  NYSE ή τον Nasdaq ,σε μια αποτίμηση πάνω από 1 δισ. δολάρια.  

Επειδή όμως και η Intracom Holdings βρίσκεται ξανά στο προσκήνιο, η αναφορά του προέδρου της Intralot ότι σχεδιάζει να επενδύσει σε κλάδους στους οποίους έχει κάποια αντικειμενική γνώση, όπως των τυχερών παιχνιδιών, της τεχνολογίας και της ενέργειας, έδωσε μια γεύση για το τι να περιμένουμε.  Τα νέα της Intralot μπορεί να ορίζονται χρονικά στο επόμενο τρίμηνο, της Intracom όμως θα είναι πιο σύντομα και θα αφορούν περισσότερες από μία κινήσεις.

---

Η πρόσφατη θετική αξιολόγηση και αναβάθμιση από την Goldman Sachs, αλλά και η αποτελεσματική πολιτική της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, αποτελούν για τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες τις καλύτερες συστάσεις για όλες τις συνεδριακές εκδηλώσεις και Road Shows που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο δίμηνο.

Συγκεκριμένα,  στις 7 Σεπτεμβρίου, συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών αναμένεται στο χρηματοοικονομικό συνέδριο της Goldman Sachs. Στο διάστημα 12 ως 16 Σεπτεμβρίου θα συμμετέχουν στο συνέδριο της  HSBC, στο Λονδίνο.  Στις 20 Σεπτεμβρίου οι εκπρόσωποι των ελληνικών τραπεζών θα επισκεφθούν πάλι το Σίτι για το συνέδριο BofA - Merrill Lynch.

Ακόμη, στις 5 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη, οι ελληνικές τράπεζες θα είναι προσκεκλημένες στο συνέδριο της Wood.  Στην ατζέντα των συζητήσεων με επενδυτές θα περιλαμβάνονται οι θετικές εξελίξεις στον τομέα των κόκκινων δανείων, όπως το μονοψήφιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων , με το μέσο δείκτη ΝPE να διαμορφώνεται το α’ εξάμηνο στο 6,8%.

Ακόμη, στα θετικά των ελληνικών τραπεζών καταγράφεται και η παρακολούθηση, σε καθημερινή βάση, των δανειακών χαρτοφυλακίων με αυξημένη ετοιμότητα και χωρίς περιθώρια εφησυχασμού, καθώς κινούνται, όπως όλη η Ευρώπη, σε περιβάλλον αυξημένης αβεβαιότητας.

Επιπρόσθετα, μια σειρά  παραγόντων επιτρέπει στις ελληνικές συστημικές  τράπεζες να είναι αισιόδοξες ότι η τραπεζική κανονικότητα, παρά τις όποιες αναταράξεις, τελικά δεν θα ανατραπεί.

Σε ότι αφορά τα δανειακά χαρτοφυλάκια, οι διοικήσεις αναμένεται να εστιάσουν στην πολύ σημαντική πιστωτική επέκταση  το δεύτερο τρίμηνο του 2022 όπου οι τέσσερις συστημικές τράπεζες χορήγησαν περί τα 4 δισ. ευρώ, αλλά και στις καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων που βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα και θα συνεχίσουν να απορροφούν τους κραδασμούς.

---

Μέχρι το τέλος του έτους θέλει να έχει τελειώσει το deal με την Ελλάκτωρ η διοίκηση της Motor Oil και την επόμενη εβδομάδα έχει τη γενική συνέλευση, ώστε να πάρει και αυτή την έγκριση των μετόχων, κάτι που έχει κάνει ήδη η Ελλάκτωρ. Το spin off και η νέα εταιρεία που θα δημιουργηθεί, τρέχουν παράλληλα είπε ο κ. Τζανετάκης, οικονομικός διευθυντής του ομίλου, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη για την ενημέρωση των αναλυτών αναφορικά με τα αποτελέσματα.

Η χρηματοδότηση είναι συμφωνημένη και με πολύ καλούς όρους όπως σημειώθηκε. Μετά την ολοκλήρωση θα έχει σε λειτουργία 800 MW που θα δίνουν EBITDA 130 εκατ. ευρώ και άλλα 2,3 GW σε διάφορα στάδια, ενώ ψάχνει ευκαιρίες για περαιτέρω ενίσχυση στον κλάδο. Αναλυτές ρώτησαν αν τα πολύ θετικά αποτελέσματα θα φέρουν κάτι παραπάνω σε μέρισμα για τους μετόχους, με τη διοίκηση να σημειώνει πως δεν είναι στη φιλοσοφία της το έκτακτο μέρισμα, αλλά η ιστορία δείχνει πως δίνει καλά μερίσματα και θέλει να συνεχίσει. Σκοπεύει να κάνει περισσότερες ωστόσο αγορές ιδίων μετοχών, ενώ θέλει να κοιτάζει και τη διάρθρωση του ισολογισμού. Η νέα μονάδα νάφθας θα είναι έτοιμη για λειτουργία από τον Οκτώβριο και αναμένεται να βοηθήσει στα έσοδα.

---

Μεταξύ των όσων ακούγονται στις γενικές συνελεύσεις, όπου το λόγο παίρνουν και οι μικρομέτοχοι, και κυρίως σε αυτές που συνεχίζουν να γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα αποκλειστικά, λόγω πανδημίας, είναι ότι θα έπρεπε να γίνονται διά ζώσης. Ζητούν οι μικρομέτοχοι λοιπόν να μη γίνονται με ηλεκτρονικά μέσα, αφού έχουν αρθεί οι περιορισμοί. Δεν έχουν άδικο, αλλά ίσως το πιο δίκαιο να είναι κάπου στη μέση. Ωραίος ο καφές, τα καναπεδάκια, η κουβεντούλα, αλλά μία εταιρεία με έδρα για παράδειγμα την Αθήνα μπορεί να έχει επενδυτές απ' όλη την Ελλάδα ή και απ' όλο τον κόσμο, ανάλογα το μέγεθός της. Το σωστό λοιπό είναι να γίνονται και με τους δύο τρόπους. Και στα γραφεία της εταιρείας με παρουσία μετόχων, αλλά και με ηλεκτρονικά μέσα, ώστε να μπορεί ένας μέτοχος από το Λονδίνο, τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη ή τον Έβρο να την παρακολουθήσει και γιατί όχι να υποβάλει και τα ερωτήματά του. Η τεχνολογία έχει κάνει άλματα. Πρέπει να την εκμεταλλευτούν οι εισηγμένες για καλύτερη ενημέρωση και διάχυση της πληροφόρησης.     

---

H Goldman Sachs προβλέπει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει το παρεμβατικό της επιτόκιο κατά 75 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα μετά τα τελευταία στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ επιταχύνθηκε σε νέο υψηλό.

Με βάση τον υψηλότερο από το αναμενόμενο πληθωρισμό και τις γερακίσιες δηλώσεις των αξιωματούχων της ΕΚΤ, το συμβούλιο της θα αυξήσει το κόστος χρήματος κατά 75 μβ, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα σε έκθεσή της.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναθεώρησαν προς τα πάνω το πού βλέπουν τα επιτόκια να κορυφώνονται, στο 1,75% τον Φεβρουάριο του 2023 από 1,50% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη. Στις αγορές ενισχύονται τα στοιχήματα για μια τέτοια κίνηση από την Παρασκευή, όταν πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι το συμβούλιο της ΕΚΤ θα συζητήσει πιθανότατα μια αύξηση 75 μονάδων βάσης. Και άλλες τράπεζες όπως η Nordea και η Deutsche Bank βλέπουν αύξηση 75 μονάδων βάσης.

Ο πληθωρισμός στις 19 οικονομίες του ευρώ επιταχύνθηκε στο 9,1% τον Αύγουστο από 8,9% τον Ιούλιο και υπερέβη τις προβλέψεις καθώς διευρύνθηκαν οι πληθωριστικές πιέσεις. Οι αναλυτές εκτιμούν οτι ο πληθωρισμός θα κινηθεί υψηλότερα τον Σεπτέμβριο και κατά συνέπεια η πίεση στην ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια θα συνεχίσει να είναι έντονη.

---

Η Wien Energie είναι η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής και διανομής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αυστρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει στον εταιρικό της ιστότοπο, παρέχει ρεύμα σε περισσότερους από δύο εκατομμύρια οικιακούς και διακόσιες τριάντα χιλιάδες επιχειρηματικούς πελάτες, κυρίως στην περιοχή της Βιέννης όπως μαρτυρά και το όνομά της. Ανήκει στη δημοτική επιχείρηση κοινής ωφέλειας Wiener Stadtwerke και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των 30 μεγαλύτερων από πλευράς κύκλου εργασιών αυστριακών επιχειρήσεων. Το 2020 πέτυχε κύκλο εργασιών 1,948 δισεκατομμυρίων ευρώ και στο τέλος εκείνης της χρονιάς απασχολούσε 2.167 εργαζόμενους.

 Η εταιρεία χρειάστηκε να «μαζέψει» 1,75 δισεκατομμύρια Ευρώ, τα οποία εξασφάλισε με την βοήθεια της πόλης της Βιέννης και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Αυστρίας. Το εξαιρετικά μεγάλο χρηματικό ποσό ήταν  απαραίτητο για να μπορέσει η εταιρεία να συνεχίσει να συμμετέχει στο σύστημα εμπορίας ενέργειας (χρηματιστήριο ενέργειας). Όπως εξήγησε σε ανακοίνωσή της, η μεγάλη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία την προηγούμενη Παρασκευή έσπασε κάθε ρεκόρ, δημιούργησε ένα τεράστιο margin call το οποίο έπρεπε να καλυφθεί αμέσως.

Στην ουσία η εταιρεία έπρεπε να αυξήσει κατακόρυφα το ύψος των «εγγυητικών επιστολών» που έχει καταθέσει στο χρηματιστήριο ενέργειας προκειμένου να μπορεί να πουλά την παραγωγή της σε πελάτες της, αφού η αξία του ηλεκτρικού ρεύματος αυξήθηκε και αυτή κατακόρυφα σαν παράπλευρη συνέπεια της αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου.

Για να διαλύσει τυχόν παρεξηγήσεις, η εταιρεία διευκρίνισε πως η συμμετοχή της στο χρηματιστήριο ενέργειας δεν έχει καμία σχέση με κερδοσκοπικές δραστηριότητες, αλλά είναι μάλλον υποχρεωτική αφού οι μεγάλες ποσότητες ενέργειας που παράγει και εμπορεύεται η Wien Energie δεν μπορούν εύκολα να πουληθούν σε διμερές επίπεδο. Μπαίνοντας σε περισσότερες λεπτομέρειες, η Wien Energie εξήγησε πως αυτή την στιγμή έχει προπωλήσει ηλεκτρική ενέργεια ύψους 4,48 Twh μέχρι το τέλος του 2024 (1 Twh= 1.000 Gwh = 1.000.000 Mwh), επισημαίνοντας πως η ετήσια παραγωγή της ανέρχεται στα 6,28 Twh. Συνεχίζοντας την ενημέρωση, η οποία έγινε την Τρίτη το απόγευμα, η εταιρεία ανέφερε πως λόγω της πτώσης της τιμής του ρεύματος από την Δευτέρα και ύστερα, της είχαν ήδη επιστραφεί περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ από τα 1,75 δις που χρειάστηκε.

Πρόσθεσε όμως και το εξής: Πως οι υπολογισμοί που έκανε σε συνεργασία με την πόλη της Βιέννης και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση έδειξαν πως στην υποθετική περίπτωση που η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα διπλασιαστεί εκ νέου, η εταιρεία θα χρειαζόταν άλλα πέντε δισεκατομμύρια Ευρώ. Να λοιπόν ένας ακόμα λόγος για να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ενεργειακό τομέα και να σταματήσει η αδιάκοπη άνοδος της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία όπως φαίνεται και από το παράδειγμα της Wien Energie, δεν κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα.

---

Ο ιδρυτής του τουρκικού ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Thodex, ενός εκ των μεγαλύτερων της Τουρκίας που προχώρησε σε κλοπή των κρυπτονομισμάτων των πελατών, συνελήφθη στην Αλβανία, σύμφωνα με ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών.

Το ανταλλακτήριο του Faruk Fatih Özer κατέστη ξαφνικά μη προσβάσιμο πέρυσι και ο ιδρυτής και ο διευθύνων σύμβουλος κατέφυγαν στην Αλβανία, αφήνοντας σχεδόν 400.000 πελάτες στο σκοτάδι και χωρίς πρόσβαση στα κεφάλαιά τους. Οι χρήστες είχαν καταθέσει 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε κρυπτονομίσματα στο ανταλλακτήριο, ανέφερε την Τρίτη η Cumhuriyet.

Ο Αλβανός υπουργός Εσωτερικών Bledar Çuçi είπε στον Τούρκο ομόλογό του ότι ο Özer συνελήφθη στην Αυλώνα και η ταυτότητά του επιβεβαιώθηκε από βιομετρικά αποτελέσματα. Πλέον ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την έκδοσή του.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.