Black Box: Τα κακά παιδιά του Νότου και το Ταμείο Ανάκαμψης

Στην Αθήνα και στη Ρώμη θα χτυπάει τους επόμενους 18 μήνες η καρδιά της Ευρώπης. Και όπως πληροφορείται η στήλη θα χτυπάει δυνατά γιατί θα λειτουργεί σε συνθήκες αγωνίας. Κάποιοι στις Βρυξέλλες πίστευαν ότι θα κοιμούνται ήσυχοι από τη στιγμή που η Ελλάδα μπήκε στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, της ανάπτυξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας και στην Ιταλία ανέλαβε τα ηνία ο Μάριο Ντράγκι. Αμ δε…

«Όχι μόνο δεν έχουμε… ξεμπερδέψει με το ελληνικό πρόβλημα αλλά έχουμε τώρα και την Ιταλία», έλεγε χθες στη στήλη κοινοτική πηγή. Τι ακριβώς εννοεί; Ότι αν δεν πετύχουν τα Σχέδια Ανάκαμψης που έχει καταρτίσει η ομάδα Σκυλακάκη και η ιταλική κυβέρνηση, τότε η Ευρωζώνη θα βρεθεί σε πολύ δύσκολο σταυροδρόμι.

Χθες η Citi ανέφερε ότι το ελληνικό χρέος θα φτάσει στο 210% του ΑΕΠ και το ιταλικό εκτινάχθηκε μέσα στην πανδημία στο 157% του ΑΕΠ. Που σημαίνει ότι χρειάζονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης για χρόνια, αν θέλουμε να υποχωρήσουν σε πιο βιώσιμα επίπεδα.

Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα και η Ιταλία δεν καταφέρουν να υλοποιήσουν τα έργα που περνάνε μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και να κάνουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, η αναδιάρθρωση (το γνωστό μας «κούρεμα») του χρέους θα είναι μονόδρομος, επαναφέροντας τα φαντάσματα του παρελθόντος.

Σκεφτείτε, έλεγε η ίδια κοινοτική πηγή, να διαθέσει η Ευρώπη 850 δισ. ευρώ για την ανάκαμψη από την πανδημία και χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία – που είναι και αυτές που θεωρούνται οι πιο ωφελημένες από το Ταμείο Ανάκαμψης - να μην καταφέρουν να αλλάξουν σελίδα. Και μετά να έρθουν στις Βρυξέλλες και να ζητήσουν την όποια αναδιάρθρωση του χρέους. Πόσες χώρες-μέλη πιστεύετε ότι θα συμφωνήσουν σε κάτι τέτοιο και υπό ποιες προϋποθέσεις;

Όλα λοιπόν θα κριθούν μέσα στο υπόλοιπο του 2021 και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2022, αφού σε αυτό το διάστημα θα φανεί αν θα μπουν γερές βάσεις ως προς την υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης. Θα πρέπει δηλαδή να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε μόνο λόγια αλλά μπορούμε να κάνουμε και έργα.

Η πηγή με την οποία συνομίλησε η στήλη κράτησε το καλύτερο για το τέλος. Φανταστείτε, λέει, το εξής: Μετά από τόσα χρόνια που συζητάμε για αμοιβαιοποίηση του χρέους και οι χώρες του πυρήνα διαφωνούν γιατί δεν έχουν εμπιστοσύνη στις χώρες του Νότου, έρχεται η πανδημία και αναγκάζει την Ευρώπη να εκδώσει ευρωομόλογα. Όμως και πάλι τα «κακά παιδιά» του Νότου δεν τα καταφέρνουν. Καταλαβαίνετε ότι σε αυτό το σενάριο το αντιευρωπαϊκό κίνημα θα δεχθεί ώθηση και τότε οι πολιτικές ισορροπίες είναι πολύ πιθανό να έχουν αλλάξει.

«Από την άλλη Ιταλία και Ελλάδα θα χρωστούν ακόμη περισσότερα στην Ευρωζώνη και θα είναι πολύ δύσκολο να φύγουν έτσι απλά. Καλύτερα να μην επιβεβαιωθεί ποτέ αυτό το σενάριο, αλλά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Γι’ αυτό το Σχέδιο Ανάκαμψης και… τα μάτια σας», κατέληξε η πηγή.

Βέβαια, οι χθεσινές προβλέψεις της Citi για ανάπτυξη 6,5% το 2022 και κυρίως η πεποίθησή της ότι το Ελληνικό Ταμείο Ανάκαμψης θα στεφθεί με επιτυχία είναι πολύ ενθαρρυντικές. Σύμφωνα με τη Citi η ελληνική οικονομία θα σημειώσει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη τη διετία 2021-22 και το Σχέδιο Ανάκαμψης ανοίγει ένα μεγάλο παράθυρο επενδυτικών ευκαιριών. 

---

Τι άλλο να πει ο Γιώργος Περιστέρης μιλώντας για την Τέρνα Ενεργειακή ; Μίλησε για «ενδιάμεσο» στόχο 3GW με ορίζοντα τριετίας στις ΑΠΕ. Από τη στήλη αυτή έχουμε μιλήσει για αισθητά υψηλότερο στόχο στο ίδιο διάστημα, και δεν το λέμε από το κεφάλι μας. O επικεφαλής της εταιρείας έκανε λόγο για νέα έργα με συνολική ισχύ περίπου 7 GW, εκ των οποίων 5 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει τις πρώτες άδειες, ωριμάζουν και σταδιακά θα αρχίσουν να υλοποιούνται. 

Αλλά το μεγάλο στοίχημα για την εταιρεία δεν είναι μόνο η παραγωγή ΑΠΕ. Είναι η αποθήκευση ενέργειας για το όραμα της οποίας ο επικεφαλής της εταιρείας έχει αφιερώσει μια εικοσαετία από τη ζωή του και σήμερα υλοποιεί το μεγαλύτερο πρόγραμμα αποθήκευσης 2 GW, αλλά και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα που σε συνεργασία με την Ocean Winds, εξελίσσει projects ισχύος 1,5 GW. Αρκεί το θεσμικό πλαίσιο που το συζητάμε εδώ και πάνω από μια δεκαετία να είναι έτοιμο μέσα στο 2021 όπως έχει προαναγγείλει ο αρμόδιος υπουργός Κ. Σκρέκας.

----

Το γιγαντιαίο project ανάπλασης του Ελληνικού υπογράφεται αύριο, αλλά μέχρι σήμερα έχουμε δει μόνο μικρές εκπλήξεις. Ας προετοιμαστούμε για πολύ μεγαλύτερες στο μέλλον. Ξεκινώντας από τις πωλήσεις κατοικιών η Lamda εκτιμά πως οι 400 κατοικίες και τα 15 εκατ. ευρώ των προκαταβολών, που είχε προαναγγείλει θα είναι τελικά υπετριπλάσιες και θα φτάσουν τις 1400. Οι επενδυτές κάνουν ουρά, όχι μόνο για να αγοράσουν ένα σπίτι στην Αττική Ριβιέρα, αλλά για να το εκμεταλλευτούν εμπορικά.

---

Πολύ καλές προβλέψεις για την οικονομία το 2021 διαβάζει η στήλη, και παραγγέλνει μικρότερο καλάθι το οποίο με μεγάλη χαρά θα το κάνει δώρο αν διαψευστεί. Αλλά παραείναι καλό για να βγει αληθινό το +5% φέτος, όπως προβλέπουν οι μεγάλοι ξένοι οίκοι και αναλυτές.

---

Θα χαρούμε ιδιαίτερα αν ωγουν αληθινοί οι ξένοι οίκοι που προβλέπουν διπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το ΥΠΟΙΚ και το γραφείο προϋπολογισμού στους κράτους στη Βουλή βάζουν τον πήχη στο 3,6%, η Scope τοποθετεί τη φετινή ανάπτυξη στο 6,5%, η Πειραιώς στο 6,3%, η Εθνική στο 5,7%, και η Alpha πάνω από 5%. Είναι αρκετά δισεκατομμύρια η διαφορά και αρκούν να κάνουν τη ...διαφορά στις τσέπες όλων ….

Πάνω από 316 εκατ. ευρώ το φετινό μέρισμα του ΟΤΕ (0,68 ευρώ ανά μετοχή). Ημερομηνία αποκοπής η Παρασκευή 25 Ιουνίου οπότε και θα αποκοπεί το δικαίωμα με δικαιούχους όσους έχουν μετοχές μέχρι τις 28 Ιουνίου.

---

Όσοι είναι μέτοχοι έως το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης (Πέμπτη 24/6) θα τύχουν της προνομιακής αναλογικής κατανομής με βάση τις μετοχές Alpha Bank που διαθέτουν στο πλαίσιο της ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ. Προσοχή διότι η Alpha Bank κάνει λόγο στην ανακοίνωση (στην παράγραφο 5) για προσεκτική επίβλεψη της διαδικασίας συμμετοχής στην ΑΜΚ στο διάστημα που ορίζεται από την ημερομηνία της καταγραφής των μετόχων (record date) έως την ολοκλήρωση της εγγραφής

----

Σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα συνέχισης της δραστηριότητας της Dionic εκφράζει η Grant Thornton. Eιδικότερα υπάρχουν γεγονότα που δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες που έχουν να κάνουν με τις σημαντικές ληξιπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας και την αδυναμία της συμμόρφωσης με τις δανειακές συμβάσεις. Επίσης, οι συζητήσεις για αναδιάρθρωση του δανεισμού της εισηγμένης δεν προχωρούν, ενώ καταγράφεται σημαντική μείωση εσόδων και απώλεια βασικών πελατών της. Την ίδια στιγμή η εισηγμένη εκποιεί περιουσιακά της στοιχεία και παρατηρείται αύξηση των οφειλών της σε ταμεία και εφορία. Τέλος, η ελεγκτική καταλογίζει αδυναμία της διοίκησης να προσκομίσει επαρκή και κατάλληλα ελεγκτικά τεκμήρια αναφορικά με την ορθή χρήσης της παραδοχής της συνέχισης της δραστηριότητας και έλλειψη αξιόπιστου επιχειρηματικού πλάνου.

---

Φορτσάρει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας η Επίλεκτος, η οποία «ψάχνεται» για τη δημιουργία σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας από καύση βιομάζας ισχύος 2,5 MW  σε μία επένδυση ύψους 4 εκατ. ευρώ. Γενικότερα η εισηγμένη στοχεύει να αναπτύξει τον κλάδο ενέργειας, καθώς η διοίκησή της εκτιμά πως υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης. Σε ό,τι αφορά στην κλωστοϋφαντουργία η εταιρεία βλέπει ανάκαμψη των πωλήσεων, συγκριτικά με πέρυσι, ωστόσο απέχει από τα μεγέθη που είχε καταγράψει πριν το ξέσπασμα της πανδημικής κρίσης. Ένας ακόμη λόγος που η εισηγμένη επενδύει στις ΑΠΕ είναι και το αυξημένο ενεργειακό κόστος που έχει η δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας.

---

Ζημιογόνες είναι οι Ελληνικές Αλυκές και το 2020 με την εταιρεία που συμμετέχει η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών & Περιουσίας με 55,2% και η Καλαμαράκης-Κάλας με 24,8% να  βλέπει νέες αγορές προκειμένου να …αναπτυχθεί. Ειδικότερα στόχος είναι η εμπορία θαλασσινού αλατιού που παράγεται αποκλειστικά στις Αλυκές Μεσολογγίου ως ΠΓΕ. Ο φάκελος έχει κατατεθεί σύμφωνα με πληροφορίες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και προβλέπει παράλληλα μετατροπή της μονάδας συσκευασίας. Σε ό,τι αφορά στα ζημιογόνα αποτελέσματα της εταιρείας, αυτά οφείλονται στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις κλιματικές συνθήκες που επικρατούσαν το 2020.

---

Πότε θα υπάρξει ανάδοχος για το μεγάλο project του έκτου προβλήτα στον ΟΛΘ; Η απάντηση δόθηκε στη γενική συνέλευση και αναμένεται να γίνει έως το τέλος καλοκαιριού, όπου με την υπογραφή της σύμβασης να μεσολαβούν 36 μήνες για την κατασκευή του έργου.Η εταιρεία καταγράφει το πρώτο εξάμηνο του έτους κερδοφορία ανάλογη με πέρυσι, ενώ αναμένεται να διανείμει καθαρό μέρισμα 1,349 ευρώ ανά μετοχή με έναρξη καταβολής την 7η Ιουλίου. Σε ό,τι αφορά στην υποβολή πρότασης της Belterra Investments του Ιβάν Σαββίδη, η εταιρεία δεν αναμένει αλλαγές στο business plan και ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει ενδεχόμενο εξόδου από το Χρηματιστήριο. Γιατί αν υπήρχε...θα το έλεγαν;