Black Box: Τα ακίνητα και ο γάιδαρος του Χότζα

Μόλις λίγα χρόνια πριν, τότε που η αγορά ακινήτων και ευρύτερα οι πολίτες μεσαίων εισοδημάτων, είχαν γονατίσει από την πολιτική της υπερφορολόγησης, το Airbnb υπήρξε σωτήρια διέξοδος για έναν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών. Από πέρυσι την άνοιξη, οπότε οι βραχυχρόνιες ενοικιάσεις έχουν καταρρεύσει και οι αγοραπωλησίες έχουν φρενάρει περιμένοντας την ανάκαμψη της οικονομίας, η αγορά ακινήτων κάνει συντήρηση δυνάμεων και κυρίως ευελπιστεί να μην ξαναζήσει την περίοδο των πειραματισμών και της υπερφορολόγησης.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για αναπροσαρμογές προς τα πάνω στις τιμές ζώνης, οι οποίες, ωστόσο, όπως λένε οι εκπρόσωποι της αγοράς ακινήτων, θα στηρίζονται σε στοιχεία που έχουν υπολογιστεί πριν ενσκήψει η πανδημία και επομένως η αναπροσαρμογή δεν θα είναι ρεαλιστική. Η ΠΟΜΙΔΑ μάλιστα πως δεν θα έχει καν νόημα η σχεδιαζόμενη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εάν συνοδευτεί από αύξηση των τιμών ζώνης. Με δεδομένο ότι η αγορά ακινήτων είναι ένα σημαντικό τμήμα της οικονομίας, και από την επίδοσή της εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος ζητείται όχι μόνο το πάγωμα των αντικειμενικών, αλλά η μείωση κατά 20% της φορολογητέας αξίας των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων, και η μείωση των φορολογικών συντελεστών του  συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι  η πανδημία έχει «στεγνώσει» τα κρατικά ταμεία, όμως, η αγορά ακινήτων δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, για πολλοστή φορά, σαν τον «γάιδαρο του Χότζα». Ιδίως όταν, περιμένουμε από την ανάπτυξή της να συνεισφέρει στην ανάκαμψη της οικονομίας ενώ δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη βασικά προσκόματα, όπως είναι η τεράστια χαρτούρα και γραφειοκρατία στις απλές μεταβιβάσεις που για να ολοκληρωθούν απαιτούν έως και έξι μήνες.

---
Μετά από αποτυχημένες προσπάθειες για τη διάσωση της Νotos com σειρά έχει πάρει η Optima Bank, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει σε ένα ρεαλιστικό σχέδιο. Βέβαια η συγκυρία που θα πρέπει να υλοποιηθεί το εγχείρημα είναι ίσως η χειρότερη δυνατή, εξαιτίας της κατάρρευσης του εμπορίου. Παράλληλα θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η εταιρεία βαρύνεται με δάνεια και υποχρεώσεις που υπερβαίνουν τα 150 εκατ. ευρώ.  Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι τα τελευταία τρία  χρόνια απέτυχαν τα προγράμματα διάσωσης που είχαν καταρτίσει η Pillarstone και η Μ&G. H κατάληξη των προγραμμάτων αυτών ήταν τελικώς τα κόκκινα δάνεια της επιχείρησης να αλλάζουν διαρκώς χέρια, χωρίς όμως να δίνεται λύση στο πρόβλημα.

---
Η στήλη έγκαιρα σας είχε ενημερώσει πως ο συμψηφισμός (μικρού ποσού) clawback με επενδύσεις της φαρμακοβιομηχανίας έφεραν 36 επενδυτικές προτάσεις. Η επιβεβαίωση ήρθε επισήμως από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Ο Θεόδωρος Τρύφων μίλησε για 36 επενδυτικά σχέδια ύψους 250 εκατ.ευρώ. Φανταστείτε να υπάρξει μεγαλύτερος συμψηφισμός clawback με παραγωγικές επενδύσεις. Τα ποσά που θα επενδυθούν, ξεπερνούν όπως μαθαίνουμε το μισό δισ. ευρώ.
----

Με τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της Ektasis να ξεκινάει αύριο, μέλλει να φανεί εάν η εταιρεία, που βρίσκεται σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, πρόκειται να καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα, ζητώντας το «πάγωμα» της διαδικασίας. Σε αυτή την περίπτωση, η εκποίηση, μέσω 15 διαγωνισμών, των ακινήτων της εταιρείας ενδεχομένως να μην προχωρούσε ομαλά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι εάν δεν δοθεί παράταση η διαδικασία της κατάθεσης προσφορών λήγει την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου.
---

Σε καλό δρόμο βρίσκεται το έργο της μετατροπής σε κέντρο έρευνας του πρώην εργοστασίου Χρωπεί. Προς την κατεύθυνση αυτή, συγκροτήθηκε επιτροπή παραλαβής του ακινήτων, διαδικασία απαραίτητα για ακίνητα που περιέρχονται στο δημόσιο.
---

H Fourlis επενδύει 11 εκατ. ευρώ για logistics, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του κλάδου αθλητικών ειδών. Η επένδυση θα πραγματοποιηθεί στο ακίνητο του ομίλου στα Οινόφυτα Βοιωτίας. Έως εδώ όλα γνωστά. Η απόφαση αυτή ελήφθη εξαιτίας της ανόδου των ηλεκτρονικών παραγγελιών για αθλητικά είδη από την Intersport και την Intersport. H αύξηση αυτή μάλιστα ξεπέρασε σε ορισμένες περιόδους το…100%. Το ενδιαφέρον αυτό της επένδυσης είναι πως η αυστριακή εταιρεία Knapp, στην οποία ανατέθηκε η υλοποίηση της και με την οποία συνεργάζεται η Fourlis για πάνω από 5 χρόνια, θα εισάγει νέα συστήματα διαχείρισης αποθεμάτων. Πρόκειται για το OSR Shuttle Evo, μια αυτοματοποιημένη αποθήκη σχεδιασμένη για χρήση ως σύστημα αποθήκευσης και παραλαβής. Στην ουσία η εταιρεία προετοιμάζεται για την εποχή που έχει ανατείλει στο retail και ακούει στο όνομα «Omni channel sales».
---

 Παρά την πανδημία του κορονοϊού η Ευβοϊκή Ζύμη έκλεισε με αύξηση 20% του τζίρου της. Η εταιρεία που πρωταγωνιστεί στην αγορά του χωριάτικου φύλλου, φύλλου κρούστας και κανταϊφιού, αύξησε το μερίδιο αγοράς της το 2020 και σχεδιάζει το 2021. Η εταιρεία θα πραγματοποιήσει επενδύσεις 3 εκατ. ευρώ για διπλασιασμό της παραγωγής και της δυνατότητας αποθήκευσης προϊόντων. Επίσης, σχεδιάζεται η ενοποίηση και μετεγκατάσταση των δύο μονάδων παραγωγής που διαθέτει.

---

Υπάρχουν και εισηγμένες τις οποίες η πανδημία έχει «ευνοήσει» ή πιο σωστά δεν τις έχει επηρεάσει στο βαθμό που έχει επηρεάσει άλλες επιχειρήσεις. Μία από αυτές είναι η Lavipharm. Στόχος της διοίκησης, που φαίνεται πως επιτυγχάνεται, είναι να συνεχίσει την ομαλή λειτουργία της ως Going Concern, δηλαδή ως Βιώσιμη οικονομική Μονάδα. Στελέχη της εταιρείας ασχολούνται αποκλειστικά με διαδικασίες συνεχούς εντοπισμού και αξιολόγησης όλων των κινδύνων που ενδεχομένως προκύψουν, ενώ έχει δημιουργηθεί μηχανισμός ευέλικτος για την αντιμετώπιση κάθε κρίσης που μπορεί να προβλεφθεί. Οι πωλήσεις της εισηγμένης στο εξωτερικό έχουν αυξηθεί, με ενδεικτικό παράδειγμα το αλκοολούχο Lavisept Hand Gel στην Ιταλία, το οποίο λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έχει ισχυρή ζήτηση. Στον αντίποδα πωλήσεις της αντηλιακής σειράς της εταιρείας έχει καταγράψει πτώση, εξαιτίας των lockdowns και της μείωσης της τουριστικής κίνησης που παρατηρείται διεθνώς.

---

Εντυπωσιακά μπορούν να χαρακτηριστούν τα μηνύματα που λαμβάνουμε από την Κρήτη. Η Πλαστικά Κρήτης καταγράφει αύξηση σε όλα τα οικονομικά της μεγέθη, και προγραμματίζει νέες επενδύσεις. Η κατασκευή νέου αποθηκευτικού χώρου στην ΒΙΠΕ Ηρακλείου και ο νέος εξοπλισμός είναι επενδύσεις που είναι γνωστές. Η στήλη μαθαίνει πως έως τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους  θα εγκατασταθεί νέα γραμμή φύλλου πέντε στρώσεων και στόχος είναι έως τον ίδιο μήνα να τεθεί σε παραγωγική λειτουργία. Η ρευστότητα του ομίλου; Ισχυρή, άλλωστε διαθέτει επαρκή πιστωτικά όρια από τις συνεργαζόμενες τράπεζες, οπότε αν προκύψει κάποια έκτακτη ανάγκη που δεν μπορεί να καλυφθεί (πολύ δύσκολο) τότε διαθέτει ανοιχτές πιστωτικές γραμμές.

----
Προβληματισμός επικρατεί στην Ιατρικό Αθηνών για τις οικονομικές επιδόσεις της εισηγμένης. Μια εταιρεία που διαθέτει επαρκή ρευστότητα, ωστόσο συνεχίζει να  καταγράφει πτώση της κερδοφορίας της. Σημειώνεται πως  η εταιρεία το πρώτο εξάμηνο του 2020 κατέγραψε ζημιές, από κέρδη το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Στόχος της διοίκησης είναι η διατήρηση του κύκλου εργασιών κοντά στα επίπεδα του 2019. Και σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα για το σύνολο του 2020 που αναμένεται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα.  Υποστηρικτικά λειτουργούν η αύξηση πληρότητας που παρατηρείται, η επιστροφή 20%  της διαφοράς του μειωμένου κύκλου εργασιών για τρεις μήνες, μέσω της μείωσης του Clawback και Rebate, καθώς επίσης και τα χαμηλότοκα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου που ενισχύουν τις ταμειακές ροές της εισηγμένης. Eπίσης με ικανοποίηση βλέπει η διοίκηση, πως οι επενδύσεις που γίνονται σε μηχανολογικό υλικό αποδίδουν.

---
Περνώντας στην εναλλακτική αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κάποιος θα ξεχωρίσει το growth story της Vidavo. H εταιρεία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη πιστοποιημένων υπηρεσιών ψηφιακής υγείας, με τον κύκλο εργασιών της να καταγράφει μεγάλη αύξηση όπως μαθαίνουμε. Τα αποτελέσματα του 2020 δεν τα έχει ανακοινώσει, ωστόσο εκεί θα δούμε αύξηση τζίρου και κερδών. Μάλιστα όπως μαθαίνουμε, η διοίκηση της εταιρείας συνεχίζει τις επενδύσεις σε εργαλεία και cloud λύσεις που διευκολύνουν την καθημερινότητα της τηλε-εργασίας.