Black Box: Συντρίβοντας τα προγνωστικά

- Η Αlpha Bank συνέτριψε τα προγνωστικά της αγοράς με την έκδοση του TIER II. Στα τελευταία (καλά) σενάρια, η διοίκηση κυνηγούσε το 5% και η αγορά δυσπιστούσε περιμένοντας μια επίδοση πέριξ του 6%. Αργότερα με την έναρξη των road shows, o πήχης χαμήλωσε και τοποθετήθηκε στο 4,5%. Επειδή όμως όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος, το χαμηλότερο επιτόκιο για ΤΙΕR II που έχει επιτύχει ελληνική τράπεζα και η μεγάλη υπερκάλυψη, είναι επιτυχίες και δείχνουν ότι η Alpha Bank έπιασε άριστα το momentum της αγοράς.

- Το σημαντικότερο όμως σε σχέση με την έκδοση της Alpha Bank είναι ότι έγινε ένα βήμα προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των συνθηκών στον κλάδο, όπως επίσης ότι αποτέλεσε ένα έμπρακτο μήνυμα της αγοράς όσον αφορά την διαφοροποίηση.

- Η διαφοροποίηση έγινε εμφανής και από την Goldman Sachs που χθες σε σχετικό report έδωσε σύσταση sell για την Πειραιώς, διατήρησε το neutral για ΕΤΕ και Εurobank και διατήρησε σύσταση Buy για την Alpha Bank. Ταυτόχρονα η αμερικανική τράπεζα μείωσε τις τιμές στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες βλέποντας κεφαλαιακές προκλήσεις.

- Η έκθεση της Goldman Sachs έχει πολύ ενδιαφέρον γιατί θέτει διάφορα ζητήματα, μεταξύ αυτών και κεφαλαιακού κενού ενώ σίγουρα μας κάνει σοφότερους, καθώς μας πληροφορεί πως την άνοιξη του 2020 θα έχουμε μια ευρωπαϊκή έκθεση για τα NPEs που θα αξιολογεί τη δυνατότητα να εκπληρωθεί από τις τράπεζες ο στόχος μείωσης των δεικτών NPE στο 5% πριν από το 2024. Στην έκθεση της άνοιξης η Goldman Sachs περιμένει πως οι ελληνικές τράπεζες θα είναι στο επίκεντρο.

- Στο μεταξύ, συνεχίζεται η ατέρμονη διαπραγμάτευση της Εθνικής με την Κυβέρνηση για το ΛΕΠΕΤΕ. Όπως τα περισσότερα πράγματα στην Ελλάδα, ως τώρα έχουμε μισή λύση. Έχει βρεθεί η φόρμουλα για να μειωθεί το ύψος της ετήσιας υποχρέωσης που θα πληρώνει η ΕΤΕ στο ΛΕΠΕΤΕ, αλλά και πάλι πρόκειται για αξιόλογο ποσό.

- Ένα ποσό το οποίο αν πολλαπλασιαστεί επί πέντε χρόνια, τότε προκύπτει ένα επίσης όχι ευκαταφρόνητο ποσό. Αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα που καταβάλλονται προσπάθειες να αντιμετωπιστεί. Δηλαδή μια λογιστική μέθοδος ώστε να μην γραφεί όλη η πενταετία μαζί.

- Πλήρως εξασφαλισμένο και μάλιστα με διπλάσια αξία εγγυήσεων, είναι, όπως πληροφορείται η στήλη, το σύνολο των απαιτήσεων της Τράπεζας Πειραιώς από τα δάνεια που έχει χορηγήσει στον όμιλο Sunwing. Τα δάνεια έχουν χορηγηθεί σε δύο εταιρείες του ομίλου, οι οποίες έχουν στην ιδιοκτησία τους και λειτουργούν δύο ξενοδοχειακές μονάδες, με τουριστική παρουσία πάνω από 40 χρόνια. Διαθέτουν συνολική δυναμικότητα 811 δωματίων, και πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω εγγυημένων συμβολαίων με tour operator, ο οποίος δεν περιλαμβάνεται ανάμεσα στις εταιρείες της Thomas Cook Group Plc που χρεοκόπησε.

- Το εξασφαλιστικό πλαίσιο, ενισχύεται περαιτέρω από πρόσθετες εξασφαλίσεις σε ακίνητα και μετοχές. Τα δάνεια είναι απολύτως ενήμερα και εξυπηρετούνται πλήρως από εγγυημένες ροές εσόδων προερχόμενες από συμβόλαια με ισχυρούς πελάτες ανεξάρτητους από τον όμιλο της Thomas Cook. 

- Χωρίς αμφιβολία, τέτοιου είδους χρηματοδοτήσεις υποστηρίζουν τις περιφερειακές τουριστικές επιχειρήσεις, που συνεργάζονται με τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες και συμβάλλουν στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας.