Black Box: Σπάει το φράγμα του 1 δισ. ευρώ ο κλάδος τεχνολογίας στο ΧΑ

-Το τεχνολογικό θαύμα στο ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών δεν έχει τελειωμό. Ο κλάδος που από πέρυσι με αφορμή την πανδημία και εν συνεχεία με την προσδοκία των μεγάλων έργων πληροφορικής τα οποία ήδη εξελίσσονται ή δρομολογούνται σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, έχει καταστεί ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος χρηματιστηριακά, με την συνολική κεφαλαιοποίηση των δέκα εταιρειών που απαρτίζουν τον κλαδικό δείκτη να προσεγγίζει πλέον το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Είναι ο μόνος χρηματιστηριακός δείκτης που συνεχίζει ακάθεκτος σε νεότερα υψηλά 12ετίας, κόντρα στην ευρύτερη εν εξελίξει διόρθωση των χρηματιστηριακών τιμών. Η άνοδος του Δείκτη Πληροφορικής προσεγγίζει το 200% από τα περσινά χαμηλά (από τις 537 στις 1,572 μονάδες) και ξεπερνά το 40% φέτος.

Δεν βρίσκονται βέβαια όλες οι εταιρείες στο ίδιο επίπεδο, δεδομένου ότι μεγαλύτερη όλων είναι η Info-Quest με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 500 εκατ. ευρώ, ακολουθεί η Epsilon Net με 158 εκατ. ευρώ και η Entersoft με 113,4 εκατ. ευρώ, ενώ οι αποτιμήσεις των υπολοίπων κυμαίνονται από 5,2 εκατ. (Logismos) έως τα 58,2 εκατ. ευρώ (Profile).

Συνυπολογιζόμενης και της αξίας της Space Hellas (58 εκατ. ευρώ) η οποία δεν συμπεριλαμβάνεται στον δείκτη, αλλά ίσως αποδειχθεί μελλοντικά μια από τις μεγαλύτερες χρηματιστηριακές ευκαιρίες στην πληροφορική εφόσον καταφέρει να πάρει τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, η κεφαλαιοποίηση του κλάδου Τεχνολογίας ξεπερνά ήδη το 1 δισ. ευρώ.

Εκτίμηση της στήλης είναι πως αρκετές από τις εταιρείες του κλάδου έχουν λαμπρό μέλλον μπροστά τους και οι σημερινές αποτιμήσεις, παρά την μεγάλη άνοδό τους, εξακολουθούν να προσφέρονται για καλές αποδόσεις στο μέλλον. Πολύ δε περισσότερο όταν, όπως έχει ήδη διαφανεί, από τις πρώτες κινήσεις στην αγορά, ο κλάδος μπει σε τροχιά μεγέθυνσης μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις.

---

-Ανεβασμένοι όγκοι για τη μετοχή της Μυτιληναίος στη χθεσινή συνεδρίαση καθώς με το πακέτο των 70.000 τεμαχίων διακινήθηκαν συνολικά 505.000 μετοχές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ. H θεαματική αύξηση του όγκου σημειώθηκε ενόψει της σημερινής ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας τα οποία αναμένεται να είναι αρκετά καλά, αν και ποιο σημαντικό στοιχείο θα είναι το outlook που θα δώσει η διοίκηση. Η στήλη μαθαίνει πως το σήμα της διοίκησης θα είναι πολύ θετικό για τις προοπτικές με καταλύτες τη συμφωνία της εταιρείας με τη ΔΕΗ για την Αλουμίνιο της Ελλάδας, την έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο (CCGT) ισχύος 826 MW, και την επέκταση στις κατασκευές φωτοβολταϊκών κυρίως στο εξωτερικό.

Για τη μετοχή διαγραμματικά είναι πολύ κρίσιμη η υπέρβαση της αντίστασης στη ζώνη 14,40 – 14,60 ευρώ (χθες επετεύχθη) προκειμένου η μετοχή να ανακτήσει την ανοδική δυναμική της με τους στόχους των αναλυτών να τοποθετούνται συντηρητικά πάνω από τα 20 ευρώ προεξοφλώντας μια κεφαλαιοποίηση ύψους 3 δισ. ευρώ.

Σε εξέλιξη και το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών από την εταιρεία η οποία έχει ήδη αποκτήσει 6,909 εκατ. μετοχές ή το 4,8357% του μετοχικού της κεφαλαίου.

---

Στα χέρια νέου επενδυτή φαίνεται πως πέρασαν 2.483.686 μετοχές της εταιρείας Intertech που ελέγχεται από τον Δημήτρη Κοντομηνά (29,58%) και τον Κωνσταντίνο Αμοιρίδη του φερώνυμου ομίλου (28,45%) με το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης. Οι μετοχές άλλαξαν χέρια εντός της κανονικής συνεδρίασης του Χ.Α, χωρίς να πραγματοποιηθεί προσυμφωνημένη συναλλαγή, στην τιμή των 0,76 ευρώ και η αξία της συναλλαγής ήταν 1,887 εκατ. ευρώ. Το ποσοστό που μεταβιβάστηκε αντιστοιχεί στο 29,5% της εισηγμένης εταιρείας η οποία έχει χρηματιστηριακή αξία 6,4 εκατ. ευρώ. Αν το ποσοστό που πωλήθηκε ήταν η συμμετοχή Κοντομηνά και αγοραστής ήταν υφιστάμενος μέτοχος, πιθανόν προκύπτει υποχρέωση υποβολής δημόσιας πρότασης.

---

Κλειδώνουν οι συμφωνίες της ΔΕΗ με τη βιομηχανία για τα τιμολόγια. Μετά το deal Μυτιληναίου - ΔΕΗ για τα τιμολόγια της Αλουμίνιον της Ελλάδος εξελίξεις υπάρχουν και στο μέτωπο με τις άλλες μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες. Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις για άλλους μεγάλους πελάτες της ΔΕΗ. Οι νέες συμφωνίες φαίνεται ότι δεν θα περιλαμβάνουν πλέον εκπτώσεις συνέπειας, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, ενώ θα εστιάζουν στο πως επηρεάζει το καταναλωτικό προφίλ κάθε βιομηχανία την τιμολόγησή της, καθώς επίσης και το ποσοστό εκείνο βάσει του οποίου θα ενεργοποιείται η ρήτρα take or pay. 

---

Τεράστια η μεταβλητότητα στα δικαιώματα για την αύξηση κεφαλαίου της Ελλάκτωρ. Χθες η διακύμανση ξεπέρασε το 34% (-2,27% έως +31,82%), με το δικαίωμα να κλείνει στα 0,2440 ευρώ και 1.349.132 δικαιώματα να αλλάζουν χέρια. Στις τέσσερις συνεδριάσεις που βρίσκεται σε διαπραγμάτευση το δικαίωμα, η τιμή του έχει κινηθεί μεταξύ 0,0010 έως και 0,29 ευρώ ενώ έχουν αλλάξει χέρια 9,7 εκατ. τεμάχια. Την Πέμπτη είναι η τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης και ξεκινά πλέον η κρίσιμη περίοδος της εξάσκησης.

---

- Άλλοτε πρωταγωνιστές της «περιφέρειας» αλλά σήμερα ξεχασμένες από το ευρύ κοινό εταιρείες έχουν «ξεπεταχτεί» τους τελευταίους μήνες και μοιράζουν αστρονομικές αποδόσεις στους ριψοκίνδυνους επενδυτές. Η στήλη έβλεπε χθες την Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου που φιγουράριζε από τις πρώτες σε άνοδο στο ταμπλό και με έκπληξη αντιλήφθηκε ότι η κεφαλαιοποίησή της έχει φτάσει πλέον στα 15,5 εκατ. ευρώ από μόλις 1 εκατ. ευρώ μια πενταετία πριν.

  Με 1500% άνοδο από τα χαμηλά της και επιστροφή σε υψηλά 15ετίας, πρέπει κανείς να αναζητήσει επαρκείς λόγους που να υποστηρίζουν τέτοιες ανοδικές κινήσεις. Από τον περσινό ισολογισμό δεν προκύπτουν. Η εταιρεία είχε έσοδα 10,4 εκατ. ευρώ, λειτουργικά κέρδη 504 χιλ. ευρώ, καθαρό ταμείο 2,8 εκατ. ευρώ και μικρές ζημιές που φυσικά μπορούν να βελτιωθούν σημαντικά με την υποχώρηση των επιπτώσεων της πανδημίας. Από την άλλη πλευρά η ιστορική κλωστοϋφαντουργία διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία και επιπλέον πολύ χαμηλό δανεισμό που της επιτρέπει να αναπτυχθεί, ειδικά όσο βελτιώνονται οι συνθήκες.

---

Στον πράσινο και τεχνολογικό της μετασχηματισμό επενδύει η 3άλφα, μέσω ενός επενδυτικού πλάνο άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Στόχος της είναι να επεκτείνει τη δυναμικότητα της υφιστάμενης μονάδες, με νέα μηχανή συσκευασίες, που θα σέβεται το περιβάλλον και θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στόχος της εταιρείας είναι να αυξήσει τη δυναμικότητα στις retail συσκευασίες κατά 40%, ενώ η πλήρως αυτοματοποιημένη γραμμή περιλαμβάνει επεξεργασία, συσκευασία και εγκιβωτισμό με δυναμικότητα 2500 kg/h, αντικαθιστώντας πλήρως την πλαστική συσκευασία.

---

Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις της πανδημίας βρίσκονται όσοι θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας. Μετά τις τηλεδιασκέψεις με πολιτικούς φορείς του υπουργείου Εξωτερικών ενημερώνονται για τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν για να επενδύσουν (κυρίως ενεργειακές εταιρείες) και μετά το πράγμα … «κολλάει» στις επισκέψεις με φυσική παρουσία. Άλλοι έχουν ένα κρούσμα στην εταιρεία τους, άλλοι φοβούνται, άλλοι έχουν οι ίδιοι κορονοϊό. Τα projects έτσι καθυστερούν, όμως το θετικό είναι πως υπάρχει «βροχή» αιτημάτων από μεγάλες εταιρείες για να ενημερώθουν για τη νομοθεσία κλπ, προκειμένου να τοποθετηθούν στη χώρα μας.

---

Έως τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς προκειμένου να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Υπουργείο Οικονομικών και εκπρόσωποι των θεσμών συζητούν εδώ και καιρό το νέο ρόλο του Ταμείου που όπως έχουμε επισημάνει θα μπορεί να συμμετέχει με τους ίδιους όρους με τους ιδιώτες σε επενδύσεις, σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου κλπ.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.