Black Box: Σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης

- Καθώς μπαίνουμε στη λεγόμενη επιδημική φάση του κορονοϊού οι αγορές  βυθίζονται σε κατάσταση πλήρους σύγχυσης. Κλάματα τη μια ημέρα, γέλια την επομένη και τούμπαλιν. Η έλλειψη ορατότητας για τον κορονοϊό δημιουργεί ακραία αβεβαιότητα, ακυρώνει σενάρια και δημιουργεί εξαιρετικά ευμετάβλητη ψυχολογία στους επενδυτές  που κυμαίνεται ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων.

- Σωστή η απόφαση της Μυτιληναίος να συγκαλέσει Γενική Συνέλευση με μοναδικό θέμα την έγκριση προγράμματος απόκτησης ιδίων μετοχών. Αποδεικνύει εμπράκτως ότι η Μυτιληναίος πιστεύει πως η σημερινή εικόνα δεν αντικατοπτρίζει την πραγματική αξία της μετοχής της, θωρακίζει την αξία των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου και ταυτόχρονα δημιουργεί δίχτυ ασφαλείας για τους μετόχους σε μια περίοδο έντονων διακυμάνσεων.

- Παράλληλα όμως η Μυτιληναίος αποκτά τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί προς όφελος της τις  ακραίες διακυμάνσεις στο ΧΑ, κάτι που αυτήν την περίοδο κάνουν τα μεγάλα θεσμικά πορτοφόλια που διαθέτουν άπλετη ρευστότητα και χρόνο. Γιατί στα χαμηλά των αποτιμήσεων οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί σαρώνουν τις μετοχές που πωλούν είτε πανικόβλητοι, είτε πιεσμένοι από margin, Έλληνες επενδυτές. Γιατί όσο αβέβαιες και να είναι οι εξελίξεις για τον κορονοϊό, το πιο ασφαλές στοίχημα τώρα είναι ότι τον Ιούνιο θα έχουμε άλλη πραγματικότητα μπροστά μας.

- Από τους αρνητικούς πρωταγωνιστές της χθεσινής συνεδρίασης η Ελλάκτωρ, η μετοχή της οποίας βρέθηκε στο limit down. Πηγές της Ελλάκτωρ διαβεβαίωναν πως οι βασικοί μέτοχοι στηρίζουν. Σε περιβάλλον έντονης επενδυτικής καχυποψίας, όπως πχ στην παρούσα συγκυρία  εύκολα δημιουργούνται εντυπώσεις.

- Μετά την αναδιάρθρωση του δανεισμού της Ελλάκτωρ με την πρόσφατη έκδοση του ομολόγου, οι τράπεζες μείωσαν σημαντικά την δανειακή έκθεση που είχαν στον όμιλο. Τώρα πρέπει να στηρίξουν έμπρακτα π.χ. για να προχωρήσει η παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου και να  δοθεί έτσι μια ηχηρή και ουσιαστική απάντηση στις φημολογίες και ανησυχίες της αγοράς. Επιπλέον η εταιρία σε ανακοίνωση της επαναλαμβάνει ότι η πτώση δεν δικαιολογείται από κάποια εξέλιξη, ότι ο βασικός  μέτοχος της Εταιρείας στηρίζει και διαψεύδει οποιαδήποτε φήμη περί χρηματοδοτικής αδυναμίας του σχήματός του και Θεωρεί ότι η κυκλοφορία των ανυπόστατων φημών είναι μεθοδευμένη και έχει ως στόχο την υπονόμευση της μετοχής.

- Σήμερα πρόκειται να ανακοινώσει η ΕΛΣΤΑΤ την πορεία του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο 2019.

- ΜΙG: Ο κόσμος να χαλάσει, το αργότερο μέχρι τον Μάιο πρέπει να γίνει κάποια από τις κινήσεις που σχεδιάζει η Τράπεζα Πειραιώς. Η πώληση της Attica Group θα είναι; Η πώληση του συνόλου των δανείων της μητρικής; Η στήλη δεν γνωρίζει το σενάριο που θα προχωρήσει , αλλά σίγουρα πρέπει κάτι να γίνει.

- Η ΕΚΤ απαγόρευσε ως τις 20 Απριλίου όλα τα ταξίδια στελεχών. Η Unilever εδώ και ένα μήνα έχει απαγορεύσει επισκέψεις στα εργοστάσια και στα γραφεία της όπως και τα business trips.