Black Box: Ποιος φοβάται πια τις φούσκες;

Ο Μινώταυρος είναι αρχαίο ον. Σοφό. Αλλά παραδέχεται πως πολλά από όσα συμβαίνουν σήμερα στις αγορές δεν τα καταλαβαίνει. Το κάγκελο της Σοφοκλέους, οι μετοχές, άντε και το trading στο forex και οι αντικριστές που περνούσαν τις εντολές στο σύστημα είναι από τις αγαπημένες αναμνήσεις του.

Βλέπει το σύμπαν των χρηματιστηρίων να αλλάζει με ταχύτητες και μεθόδους που δεν μπορεί να αντιληφθεί ο κοινός νους. Και όσο να ναι, έναν φόβο τον έχει για το τι μας επιφυλάσσει αυτός ο άγνωστος καινούργιος κόσμος.

Τα τελευταία χρόνια της αθρόας ρευστότητας και της απώλειας του μέτρου, το πιο εύκολο πράγμα στις αγορές είναι να κερδίσει κανείς χρήματα. Ακόμη και να πλουτίσει. Είτε αγοράζοντας κρυπτονομίσματα κι ας μην ξέρει τι είναι το blockchain, είτε μετοχές που δεν έχει ξανακούσει ποτέ, είτε παράγωγα και δομημένα προϊόντα που δεν μπορεί καν να αντιληφθεί.

Δεν χρειάζεται να ρωτήσει κανέναν ειδικό, ούτε να διαβάσει κάποια θεμελιώδη ή τεχνική ανάλυση, όπως επί χρόνια συνήθιζαν να κάνουν οι παραδοσιακοί επενδυτές. Σήμερα είναι αρκετό για έναν 18άρη να μπει σε μια πλατφόρμα δωρεάν συναλλαγών, να ενταχθεί σε μια ομάδα στα κοινωνικά δίκτυα όπου ανταλλάσσονται «πληροφορίες», να παρακολουθείς το twitter του Έλον Μασκ, και να ξεκινήσει το... video game.

Ο κανόνας είναι πως ακόμη κι αν κάτι είναι «φούσκα» μπορεί να φουσκώνει αιωνίως γιατί δεν υπάρχουν πολλοί που πιστεύουν ότι μπορεί αν σκάσει.

Είπαμε, ο Μινώταυρος είναι αρχαίο ον. Πιστεύει πολύ στις ελεύθερες αγορές και παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τη δομή τους να αλλάζει. Αλλά επειδή είναι παλιός στην πιάτσα και τα μάτια του έχουν δει πολλά, μπορεί να διακρίνει πως το σύστημα βρίσκεται σε πλήρη αταξία. Ο νόμος της εντροπίας έχει διαταραχθεί. Και όταν συμβαίνει αυτό, τίποτα καλό δεν προμηνύεται.

----

Ημέρα αλλαγών στον γνωστό δείκτη MSCI η σημερινή καθώς το βράδυ θα ανακοινωθεί η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών που παρακολουθούν στενά οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές. Στην ελληνική αγορά δεν τρέφουν σοβαρές προσδοκίες για κάποια νέα προσθήκη, και η γενική εκτίμηση είναι πως ο MSCI Greece θα παραμείνει με τρεις μετοχές (ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo). Μακάρι οι εκτιμήσεις να διαψευστούν και η ελληνική παρουσία να ενισχυθεί.

----

Η Nike μπορεί να ακούγεται πως «φεύγει» από την ελληνική αγορά, όμως όπως μαθαίνει η στήλη, η εταιρεία ανασυντάσσεται. Από τη μία έχει να αντιμετωπίσει δικαστικές διενέξεις με εμπόρους που πωλούν τα προϊόντα της και από την άλλη όμως σχεδιάζει προσλήψεις στην Ελλάδα με αντικείμενο το business development.

----

Το 2020 ήταν μια δύσκολη περίοδος για την Άβαξ καθώς επηρεάστηκε από την αναστολή υλοποίησης έργων και την ανατροπή στα σχέδια διεκδίκησης νέων εργασιών. Η εισηγμένη, όμως, έχει λόγους να αισιοδοξεί ότι το 2021 θα είναι πολύ καλύτερη χρονιά. Σημαντικό ανεκτέλεστο υπόλοιπο μεταφέρθηκε για φέτος, ενώ κατασκευαστικά έργα αρχίζουν να αναθερμαίνονται στην «παγωμένη» αγορά. Ο δε ενεργειακός βραχίονας της εταιρείας καταγράφει αξιόλογη ανάπτυξη, με τη διοίκηση να έχει θέση ως στόχο την αύξηση του μεριδίου της στην αγορά και την πολύ υψηλότερη παραγωγή «πράσινης» ενέργειας, μέτωπο από το οποίο σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

----

Αισθητές οι επιπτώσεις της πανδημίας για την Μαθιός Πυρίμαχα με την αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας να έχει επηρεάσει τα αποτελέσματα του 2020 λόγω μειωμένης ζήτησης. Η εταιρεία διαθέτει επαρκές απόθεμα πρώτων υλών που της επιτρέπει τη διατήρηση της λειτουργίας των παραγωγικών της μονάδων. Το 2021 ξεκίνησε με καλύτερες προοπτικές, ωστόσο η αβεβαιότητα θα είναι παρούσα όσο διαρκεί η πανδημία.

----

Εκτός προγραμματισμού έχει βρεθεί η διοίκηση της Centric σε ό,τι αφορά στις προβλέψεις για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού. Η εταιρεία αναμένεται να ανακοινώσει το 2020 υποχώρηση σε επίπεδο κύκλου εργασιών κάτι που οφείλεται στην αναιμική τουριστική κίνηση που παρατηρήθηκε το καλοκαίρι. Ενώ η διοίκηση εκτιμούσε πως η κανονικότητα θα επανέλθει το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί με αποτέλεσμα να έχει σημάνει συναγερμός. Η εταιρεία δραστηριοποιείται στα τουριστικά καταλύματα, στην εστίαση και στις κρουαζιέρες. Όλοι οι τομείς δηλαδή που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία. Ο μόνος κλάδος που παραμένει σταθερός είναι αυτός των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Η εισηγμένη προσανατολίζεται να τον αναπτύξει περισσότερο το 2021, ώστε να λειτουργεί ενισχυτικά στις δραστηριότητες τουρισμού.