Black Box: Πετροδόλαρα διά χειρός Μητσοτάκη. Τραβώντας την κουρτίνα σε συνάντηση Καραμανλή και το voucher για επιχειρήσεις

Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και αυτό είναι πλέον σαφές. Βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, με την κυβέρνηση να έχει επιδοθεί σε επενδυτικό σαφάρι. Σειρά χθες είχε το Άμπου Ντάμπι, όπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον διάδοχο του θρόνου, σεϊχη Mohamed bin Zayed Al Nahyan. Παρουσία του Άδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού αρμόδιου για θέματα Οικονομικής Διπλωματίας Κώστα Φραγκογιάννη υπεγράφησαν σημαντικές συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ.

Η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι στρατηγική και «αυγατίζεται» από το 2020, με τον πρωθυπουργό να επισκέπτεται για τρίτη φορά τη Σαουδική Αραβία. Ήδη οι συναλλαγές από το Άμπου Ντάμπι έχουν αυξηθεί 70%, ενώ σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της συνεργασίας παίζει η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Η στήλη μαθαίνει πως οι Σαουδάραβες, εκτός από όσα έχουν ήδη γραφεί, ενδιαφέρονται κυρίως για την ενέργεια. Βλέπουν την προσπάθεια απεξάρτησης από την ρωσική ενέργεια στην Ευρώπη, ως μια ευκαιρία να αυξήσουν το αποτύπωμά τους στην Ευρώπη. Μέσω φυσικά (και) της Ελλάδας. Άλλωστε Mubadala Investment και  Abu Dhabi Investment Authority, εκτός από την ενέργεια, ενδιαφέρονται για real estate και υποδομές…

Eιδικότερα στην ενέργεια η κρατική εταιρεία πετρελαίου του Άμπου Ντάμπι υπέγραψε συμφωνία με την Motor Oil. Η οποία αφορά τη διερεύνηση ευκαιριών παροχής φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης και της μελλοντικής πλωτής μονάδας αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου και της μονάδας FSRU της Dioriga Gas.

Ανάπτυξη των σχέσεων αναμένεται και στις ΑΠΕ μέσω τριών νέων συμφωνιών. Μάλιστα, η Motor Oil συνήψε MoU (και) για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων παραγωγής αιολικής ενέργειας και άλλων έργων ΑΠΕ στην Ελλάδα. Οι συμφωνίες αυτές όμως είναι μόνο η αρχή, με επενδύσεις από τη Σαουδική Αραβία να αναμένεται να μας απασχολήσουν στο μέλλον...

---

Έχοντας υπόψη ότι για να σταματήσουν οριστικά οι αναταράξεις στα δημόσια έργα, θα πρέπει οι τιμές των πρώτων υλών να σταματήσουν να ανεβαίνουν, θα πρέπει να πούμε ότι η συνάντηση του αρμόδιου Υπουργού Κώστα Καραμανλή, με τους εκπροσώπους των εργοληπτικών οργανώσεων και κατασκευαστικών εταιριών πήγε καλά. Δεν θα μπορούσε να συμβεί και διαφορετικά καθότι και οι δύο πλευρές μοιράζονται τον ίδιο στόχο, αυτόν δηλαδή της συνέχισης και βέβαια της έγκαιρης ολοκλήρωσης των έργων.  

Εξάλλου, το πρόβλημα των ανατιμήσεων είναι εξωγενές, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να το… «ελληνοποιήσουν» για μικροπολιτικούς λόγους. Έτσι, λοιπόν, στη  συνάντηση έγινε σαφές ότι και οι δύο πλευρές κάθονται στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, γεγονός που οδήγησε και στην ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών για τη δέσμη των πέντε παρεμβάσεων. Με στόχο του υπουργού να είναι η έγκαιρη παράδοση έργων χωρίς καθυστερήσεις.

Για παράδειγμα, η παροχή πριμ για όσους ανάδοχους ολοκληρώσουν, χωρίς ούτε μία μέρα καθυστέρηση τα έργα, αξιολογείται από την αγορά ως ένα μέτρο win-win με απτά οφέλη για τον εργολάβο και για το Δημόσιο το οποίο παραλαμβάνει ένα αποπερατωμένο και λειτουργικό project. Όπως και η εξάμηνη χρονική παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης λειτουργεί σαν ανάσα και αποτρέπει πιθανές προσφυγές στη δικαιοσύνη ή αιτήματα αποζημίωσης.  Αυτό, βέβαια, που προέχει τώρα είναι να «τρέξουν» γρήγορα και οι διαδικασίες, όπως η έκδοση των απαιτούμενων ΚΥΑ, ώστε να ξεκινήσουν τα μέτρα να εφαρμόζονται και να δώσουν πράγματι ανάγκη στην αγορά.

---

Σημαντικό παραμένει το growth της Παπουτσάνης όπως δείχνουν και τα στοιχεία πρώτου τριμήνου. Στο πρώτο τρίμηνο ο τζίρος αυξήθηκε 45% και έφτασε σχεδόν στα 15 εκατ. ευρώ. Σημαντική η συνεισφορά του κλάδου ξενοδοχειακών προϊόντων λόγω της ανάκαμψης του τουρισμού. Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 1,1 εκατ. ευρώ, έναντι 0,7 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας αύξηση κατά 46% και τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 0,8 εκατ. ευρώ, έναντι 0,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2021, παρουσιάζοντας βελτίωση κατά 40%. Το «καραβάκι» ταξιδεύει παντού και οι εξαγωγές στο τρίμηνο αυξήθηκαν 83% και ανήλθαν στα 11,1 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύοντας το 74% του συνολικού κύκλου εργασιών.

---

Η Epsilon Net είναι ακόμα μία εταιρεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών με ικανοποιητικό growth και το επιβεβαιώνουν τα  αποτελέσματα πρώτου τριμήνου. Μάλιστα η διοίκηση είχε δώσει εκτίμηση πως το 2022 ο τζίρος θα αυξηθεί με ποσοστό πάνω από 50% και στο πρώτο τρίμηνο η αύξηση είναι της τάξης του 75%. Αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία για 8η συνεχόμενη χρονιά είναι μέσα στους καλύτερους χώρους για να εργάζεται κάποιος (Best Workplaces) και συγκεκριμένα κατέκτησε από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Great Place to Work την τέταρτη θέση μεταξύ των επιχειρήσεων με περισσότερους από 250 εργαζόμενους.

---

Το επόμενο διάστημα εκτιμάται ότι θα έχουμε εξελίξεις όσον αφορά το voucher 700 έως 1.400 ευρώ που θα λάβουν περίπου 100.000 επιχειρήσεις με προσωπικό έως 10 ατόμων για να εκσυγχρονιστούν ψηφιακά. Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι είναι ζήτημα χρόνου η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που απαιτείται για να «ξεκλειδώσει» το έργο, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Στη συνέχεια θα εκδοθεί ο οδηγός εφαρμογής του προγράμματος και το λανσάρισμα της πλατφόρμας μέσω της οποίας οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα αιτούνται την εξασφάλιση επιδότησης ώστε να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, να αγοράσουν συνδρομές σε λογισμικό ή να εγκαταστήσουν cloud. Ουσιαστικά, θα εισέρχονται στην πλατφόρμα και αφότου εξασφαλίσουν το κουπόνι θα προχωρούν στην εξαργύρωσή του για να προμηθευτούν ηλεκτρονικές εφαρμογές, λογισμικό ή για να καλύψουν το μεγαλύτερο τμήμα του απαιτούμενου κόστους για την αντικατάσταση των ταμειακών μηχανών και POS. Εκτός δηλαδή από την προμήθεια λογισμικού, η επιδότηση θα καλύπτει το κόστος για την αντικατάσταση περίπου μισού εκατ. ταμειακών μηχανών και 100.000 τερματικών αποδοχής συναλλαγών (POS).

---

Νέο ρεκόρ εμφάνισαν το 2021 τα μεγέθη της Sunlight η οποία εμφανίζει κινητικότητα σε όλα τα μέτωπα. Ο όμιλος Sunlight, που δημιουργεί βιομηχανικές μπαταρίες και συστήματα αποθήκευσης ενέργειας, εμφάνισε πέρυσι τζίρο 272 εκατ. ευρώ από 177 εκατ. ευρώ, κάνοντας ιστορικό ρεκόρ, καθώς μιλάμε για αύξηση 53,7%. Επίσης ως συνέπεια της ανοδικής πορείας του όγκου πωλήσεων, του κύκλου εργασιών και σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις του κόστους βασικών υλικών και ενέργειας, τα ενοποιημένα μικτά κέρδη σε ετήσια βάση αυξήθηκαν σε 50,3 εκατ. έναντι 37,2 εκατ. (+35,4%)  την προηγούμενη χρονιά. Επίσης, ο όμιλος έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) 24,1 εκατ. ευρώ που είναι αυξημένα κατά 26%, συγκριτικά με το 2020. Αντίστοιχα ενισχυμένη εμφανίζεται και η προ φόρων κερδοφορία που ανήλθε σε 15,3 εκατ. ευρώ από 11,8 εκατ. ευρώ. Η Sunlight υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πλάνο 450 εκατ. ευρώ και -όπως είπαμε νωρίτερα-φέτος αναμένεται να δημιουργήσει πολλές και ενδιαφέρουσες επιχειρηματικές εξελίξεις.

---

Οι κεντρικές τράπεζες ακολουθούν ένα στενό δρόμο, καθώς σφίγγουν την νομισματική τους πολιτική σε βαθμό που να συγκρατήσει τον πληθωρισμό, χωρίς όμως να προκαλέσουν μια ύφεση. Καθώς οι αγορές επαναξιολογούν την πρόοδό τους στην πορεία αυτή, η μεταβλητότητα θα παραμείνει υψηλή, εκτιμά η UBS.

Αν και η πεποίθηση του επικεφαλής της Fed είναι ότι θα καταφέρει μια ομαλή προσγείωση της οικονομίας ενθάρρυνε τις αγορές την  περασμένη Τετάρτη, η ψυχολογία των επενδυτών άλλαξε γρήγορα, υιοθετώντας την άποψη «δείξε μου» και μέχρις ότου τα νέα στοιχεία επιβεβαιώσουν τις προβλέψεις για υποχώρηση του πληθωρισμού, οι φόβοι μιας ύφεσης που θα προκληθεί από τη Fed θα είναι επίμονοι.

Την Πέμπτη το σήμα από την Τράπεζα της Αγγλίας ήταν λιγότερο βέβαιο ότι θα αποφευχθεί μια ύφεση και συνέβαλε στην πτώση των χρηματιστηριακών αγορών. Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης στο 1% και προειδοποίησε ότι η βρετανική οικονομία μπορεί να εισέλθει σε ύφεση φέτος, καθώς η άνοδος του κόστους ενέργειας ωθεί τον πληθωρισμό σε διψήφια επίπεδα. Η προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας βάρυνε το κλίμα και σε άλλες αγορές. Η Fed και η Τράπεζα της Αγγλίας έχουν προειδοποιήσει για τις δυσκολίες και το οικονομικό άλγος που θα φέρει η προσπάθεια να συμπιεστεί ο πληθωρισμός.

 Πέρα από τη μεταβλητότητα, η UBS δεν προτείνει την τοποθέτηση των χαρτοφυλακίων κόντρα στην πεποίθηση της Fed ότι μπορεί να οδηγήσει την οικονομία σε μια πορεία ηπιότερου πληθωρισμού και ανάπτυξης, χωρίς ύφεση. Οι οικονομίες της Ευρώπης όμως, που είναι περισσότερο ευάλωτες στις υψηλές τιμές ενέργειας, μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερη οικονομική επιβράδυνση. ΟΙ ΗΠΑ είναι ένας εξαγωγέας ενέργειας και είναι περισσότερο προστατευμένες, εκτιμά η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

---

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές ενδείξεις σχετικά με την υγεία των χρηματιστηριακών αγορών είναι η πορεία των νέων εισαγωγών στα χρηματιστήρια. Στο black box έχουμε δει νωρίτερα φέτος τις πολύ καλές σχετικές επιδόσεις στα χρηματιστήρια των χωρών του Περσικού Κόλπου. Σήμερα θα δούμε το τι γίνεται στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ, όπου μέχρι στιγμής η κατάσταση είναι απογοητευτική. Τα χρήματα που έχουν αντλήσει οι εταιρείες που μπήκαν στο χρηματιστήριο από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα είναι 16,6 δισεκατομμύρια δολάρια, ποσό που αντιστοιχεί στο 10% των χρημάτων που είχαν αντληθεί πέρυσι κατά την ίδια περίοδο. Πολύ μειωμένος είναι και ο αριθμός των νέων εισαγωγών, οι οποίες έχουν φθάσει τις 116, από 471 πέρυσι.

Οι επιδόσεις αυτές είναι οι χειρότερες από το 2016. Την περασμένη εβδομάδα έγινε ένα ενδιαφέρον πείραμα, με την μεγαλύτερη εισαγωγή από τις αρχές του Ιανουαρίου, όταν είχε γίνει η αρχική δημόσια εγγραφή της μεγάλης εταιρείας Private Equity TPG, η οποία άντλησε περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Η γενναία εταιρεία ήταν η γνωστή καναδική Bausch and Lomb Corporation (BLCO NYSE) η οποία ασχολείται με την υγεία των ματιών και παράγει φακούς επαφής, διαλύματα για τους φακούς, ιατρικά μηχανήματα και εργαλεία, καθώς και φάρμακα για την θεραπεία παθήσεων των οφθαλμών.

Επιθυμία της εταιρείας, και της μητρικής της εταιρείας η οποία εισέπραξε τα χρήματα από την αρχική δημόσια εγγραφή, ήταν να πουλήσει τριάντα πέντε εκατομμύρια μετοχές με τιμή ανάμεσα στα 21 με 24 δολάρια. Τελικά δεν τα κατάφερε, αφού το πολύ κακό χρηματιστηριακό κλίμα δυσκόλεψε πολύ τα πράγματα. Η τιμή καθορίστηκε στα 18 δολάρια, πράγμα που σημαίνει πως τα έσοδα έφθασαν τα εξακόσια τριάντα εκατομμύρια δολάρια, αρκετά λιγότερα απ’ όσα ήλπιζε να εισπράξει η μητρική της εταιρεία Bausch Health (BHC NYSE), η οποία πρέπει οπωσδήποτε να μειώσει τον υψηλό της δανεισμό. Τα πράγματα πήγαν λίγο καλύτερα την Παρασκευή, όταν ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών, αφού έκλεισε στα 20 δολάρια, προσφέροντας αξιόλογα κέρδη σε όσους τόλμησαν να συμμετάσχουν στην δημόσια εγγραφή.

Το πείραμα λοιπόν δεν πέτυχε απολύτως, αφού η αρχική δημόσια εγγραφή μπορεί να προχώρησε αλλά αυτό έγινε σε αρκετά χαμηλότερη τιμή από την επιθυμητή. Το γεγονός όμως πως κατάφερε να προχωρήσει μέσα σε τόσο κακές χρηματιστηριακές συνθήκες μπορεί να δώσει θάρρος σε άλλες γνωστές εταιρείες που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για εισαγωγή στο χρηματιστήριο, όπως η γνωστή εταιρεία παραγωγής γιαουρτιού Chobani και η φημισμένη κατασκευάστρια πιάνων Steinway and Sons. Θα πρέπει όμως να χαμηλώσουν τις απαιτήσεις τους, κάτι που δεν θα στενοχωρήσει καθόλου τους υποψήφιους αγοραστές.

---

Η SEC επέβαλε πρόστιμο 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων στη Nvidia επειδή δεν είχε αποκαλύψει στο επενδυτικό κοινό τον πραγματικό αντίκτυπο της εξόρυξης κρυπτονομισμάτων στις πωλήσεις της εταιρείας, στις δύο τριμηνιαίες καταθέσεις το 2018.

«Χωρίς να παραδεχτεί ή να αρνηθεί τα ευρήματα της SEC, η NVIDIA συμφώνησε στην πληρωμή προστίμου 5,5 εκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει η ανακοίνωση από την SEC. Η Nvidia άρχισε να αναφέρει την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και τον αντίκτυπό της στον κατασκευαστή του αρχικού εξοπλισμού της (OEM ) από τον Αύγουστο του 2017. «Τα έσοδα για το OEM PC μας αυξήθηκαν κατά περίπου 200% λόγω κυρίως της μεγάλης ζήτησης για προϊόντα GPU που στοχεύουν στη χρήση στην εξόρυξη κρυπτονομισμάτων», έγραψε η Nvidia στη τριμηνιαία έκθεσή της για το τρίμηνο που έληξε στις 30 Ιουλίου 2017. «Οι αποτυχίες γνωστοποίησης της Nvidia στέρησαν από τους επενδυτές κρίσιμες πληροφορίες για να αξιολογήσουν τις δραστηριότητες της εταιρείας σε μια βασική αγορά», δήλωσε η Kristina Littman, επικεφαλής της μονάδας κυβερνοχώρου της SEC.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.