Black Box: Όταν πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι μας

- Αυτή κι αν ήταν Βlack Monday για το Χρηματιστήριο της Αθήνας. Οι αρχές εκτάκτως λόγω των συνθηκών αποφάσισαν χθες να υπερδιπλασιάσουν τα χρονικά όρια των μηχανισμών σταθεροποίησης. Βέβαια όταν πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που μπορεί να γίνουν.     

- Τo σύστημα είναι στη γωνία, παρακολουθεί τη σφαγή των μετοχών και αναρωτιέται: Γιατί δεν αντιδρά; Κι η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Επειδή δεν υπάρχει καμία ορατότητα. Μπορεί σε ένα μήνα η Ευρώπη να θυμίζει την Ιταλία ή μπορεί και η επιδημία να είναι σε ύφεση. Όλα τα ενδεχόμενα παίζουν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει.

- Προς το παρόν είμαστε παραδομένοι στον πανικό και η μοναδική ελπίδα για να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στις αγορές είναι οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών. Ούτως ή άλλως η κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας αγόραζε μετοχές σταθερά και πριν την κρίση.

- Σε ορισμένες ελληνικές τράπεζες πάντως, επειδή τα καταστήματα αρχίζουν και ερημώνουν υπάρχουν σκέψεις να προσλάβουν καθαρίστριες που θα τριγυρνούν 8 π.μ. με 2 μ.μ. και θα σκουπίζουν με απολυμαντικά τα πόμολα, τα πλήκτρα, τις επιφάνειες και άλλα σημεία κινδύνου για τον κορονοϊό.

- Τώρα αν οι τράπεζες έστειλαν χθες στη Φρανκφούρτη τα πρώτα στοιχεία για τα stress test, λίγο μας νοιάζει με τις αγορές σε ελεύθερη πτώση.

- Είναι περιττό να πούμε ότι με το κλίμα που δημιουργήθηκε πρέπει να ξεχάσουμε και την πώληση των δανείων της MIG ή της Αttica Group. Όταν κινούνται οι τεκτονικές πλάκες τους συστήματος δεν υπάρχουν ούτε αποτιμήσεις, ούτε διάθεση για ανάληψη ρίσκου. Γενικότερα, σχεδόν τα πάντα αναβάλλονται μέχρι νεωτέρας και για αυτό η στήλη κλείνει για σήμερα εδώ, ώστε να μη γράφει ανοησίες.