Black Box: Όλα γύρω μας θυμίζουν εικονική πραγματικότητα

- Η στήλη έχει αποφασίσει λόγω της κρισιμότητας της περιόδου να βάλει στην άκρη τα διάφορα sexy θέματα. Αντιμετωπίζουμε μία συγκυρία που τα προβλήματα μεγεθύνονται και εντείνονται, μεγάλα ονόματα της αγοράς είναι αντιμέτωπα με σοβαρές υποχρεώσεις και μεγάλες προσκλήσεις κι είναι  καλύτερα να πορευόμαστε με χαμηλούς τόνους. Ούτως ή άλλως, πολλά πράγματα που βλέπουμε και διαβάζουμε γύρω μας θυμίζουν πλέον εικονική πραγματικότητα.

- Οι χρηματιστές περιμένουν με αυξημένο ενδιαφέρον τη σημερινή συνεδρίαση καθώς κλείνει ο μήνας αλλά και το πρώτο τρίμηνο του έτους,
προκειμένου να βγάλουν συμπεράσματα για την κινητικότητα που παρουσιάζουν συγκεκριμένες μετοχές όπως πχ των τραπεζών, της Δ.Ε.Η.
κά. Η χρηματιστηριακή αγορά δείχνει να αναζητά σημείο ισορροπίας, αλλά το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον σε συγκεκριμένες μετοχές στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις πιθανόν συνδέεται με το κλείσιμο ανοικτών θέσεων που είχαν διάφορα funds.

- Ιδιαίτερα θετική η J.P. Morgan για τη μετοχή της Alpha Bank, δίνοντας τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ και διατηρώντας σύσταση για υπεραπόδοση. Οι αναλυτές  επισημαίνουν τη μείωση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων, τον υψηλό συνολικό δείκτη κεφαλαίων και το γεγονός ότι η μετοχή διαπραγματεύεται 0,2 φορές τα εκτιμώμενα ίδια κεφάλαια, με P/E μόλις 4,4.

- Τα προβλήματα δυστυχώς έχουν ξεκινήσει, καταρχήν στην εφοδιαστική αλυσίδα όπου διάφοροι βιομήχανοι μεταφέρουν πως έχουν αρχίσει να έχουν προβλήματα τόσο να στείλουν εμπορεύματα στο εξωτερικό όσο και να παραλάβουν. Προσοχή δεν έχουν διακοπεί οι εμπορικοί οδοί, αλλά αρχίζουν να  δυσκολεύουν. Για παράδειγμα το φορτηγό παραδίδει στην Ιταλία σε άλλο μεταφορέα, ο οποίος με τη σειρά παραδίδει το εμπόρευμα στη Γαλλία σε τρίτο μεταφορέα κοκ. Επίσης υπάρχουν αναφορές για προμήθειες πρώτων υλών τις οποίες οι επιχειρήσεις περίμεναν από τακτικούς προμηθευτές με τους οποίους συνεργάζονται (κυρίως στην Ιταλία) και αναγκάζονται τώρα να αναζητήσουν άλλες πηγές σε διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες. Μιλάμε για δυσκολίες οι οποίες προς το παρόν είναι διαχειρίσιμες αλλά κάνουν πιο  περίπλοκες και κουραστικές διαδικασίες οι οποίες  πριν την πανδημία γίνονταν σχεδόν αυτόματα.

-  Η δεύτερη εστία προβλημάτων έρχεται από τον τουρισμό. Είναι ακόμα νωρίς καθώς μεσολαβεί ένα κρίσιμο δίμηνο στο οποίο οι ιατρικές
εξελίξεις μπορεί να είναι ο κρίσιμος καταλύτης. Μεγάλοι ξενοδόχοι  -που κατατάσσονται στην πρώτη εθνική, τόσο από πλευράς μεγέθους όσο και από οικονομική επιφάνεια- έχουν αρχίσει να προβληματίζονται για το αν θα ανοίξουν και ποτέ τα ξενοδοχεία για την καλοκαιρινή σεζόν.

- Η συγκεκριμένη κατηγορία τουριστικών επιχειρηματιών είναι αντιμέτωπη με σημαντικά ερωτήματα που εκτινάσσουν την αβεβαιότητα: Θα πετούν τα αεροπλάνα τον Ιούνιο; Θα μπαίνουν οι επιβάτες; Να δεσμεύσουν προσωπικό και να κάνουν προετοιμασίες για το καλοκαίρι;  Τι πρέπει να περικόψουν και ποιο είναι το σημείο όπου η ξενοδοχειακή μονάδα δεν θα μπαίνει μέσα αν  η πληρότητα είναι χαμηλή;