Black Box: Οι Ολλανδοί βρήκαν τις πόρτες του κάστρου ανοικτές

Και όσοι συμμετείχαν στην γενική συνέλευση της Ελλάκτωρ αναρωτήθηκαν α λα Σπύρο Παπαδόπουλο «τι έγινε ρε παιδιά»; Τίποτα το φοβερό και τρομερό! Οι Ολλανδοί κατέκτησαν το κάστρο αναίμακτα. Πήραν όπλα, κανόνια και μεγάλα στρατεύματα και φτάνοντας βρήκαν τις πόρτες του κάστρου ανοικτές. Η αντίπαλη πλευρά των Καϋμενάκη – Μπάκου οπισθοχώρησε στους παρακείμενους λόφους απ’ όπου και δήλωσε ότι θα παρακολουθεί τα δρώμενα. Το αντικειμενικό πρόβλημα σε αυτή την Ιστορία είναι η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι Ολλανδοί το ξέρουν το άθλημα καλύτερα απ’ όλους. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα μπορέσουν να κάνουν το παιχνίδι τους.

Η αλήθεια είναι ότι από νομικής πλευράς είχαν κάνει καλή δουλειά. Αλήθεια επίσης είναι ότι δεν είναι εύκολο να πείσουν ότι ένα και ένα δεν μας κάνει δύο και ότι δήθεν κάνει ένα κόμμα δύο. Επειδή όμως δεν είναι χτεσινοί, ας μην αποκλείσουμε να κάνουν ταχυδακτυλουργικά. Επίσης, δεν πρέπει να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να ανακατέψουν την τράπουλα. Να αρχίσουν τις συγχωνεύσεις και τις συμμαχίες.

Από την άλλη πλευρά, οι δυνάμεις των Μπάκου – Καϋμενάκη δείξανε να μην ξέρουν το γήπεδο. Σαν να κατεβαίνει να παίξει ο Αστέρας Τρίπολης πρωτάθλημα χωρίς μία προπόνηση στις πλάτες του. Λογικό είναι οι παίκτες να μην ξέρουν που πατάνε και που βρίσκονται. Πάντως, δεν πρόκειται να υποχωρήσουν εύκολα. Θα περιμένουν την ευκαιρία τους. Το είπαμε από την αρχή. Το παιχνίδι παιζόταν ως άσσος, υπέρ των Ολλανδών. Το Χ ήταν μία πιθανότητα και εξακολουθεί να είναι. Το διπλό θα ήταν η έκπληξη.

----

Αποκάλυψη: Η στήλη εξιχνίασε το μεγάλο μυστήριο. Γιατί δεν πωλείται τόσο καιρό η Εθνική Ασφαλιστική. Διότι έχει μπλέξει με...ανάδρομο Ερμή και εκλείψεις. «Αποφύγετε να υπογράψετε σημαντικά συμβόλαια» ήταν η συμβουλή των ειδικών επί των άστρων, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο λόγω ανάδρομου Ερμή. Μετά ήρθε ο Δεκέμβριος με τις εκλείψεις και… έδεσε το γλυκό.

Σήμερα πάντως συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας και η στήλη μαθαίνει ότι το θέμα της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής στο CVC θα έχει εντέλει θετική έκβαση. Όχι μόνο γιατί αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες, ούτε γιατί θα βάλει νερό στο κρασί του ο Παύλος Μυλωνάς. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας προσπαθεί να διασφαλίσει ότι το τίμημα θα είναι… τίμιο. Και καλά κάνει δηλαδή. Πράττει αυτό που θα έπραττε οποιοσδήποτε ενδιαφερόταν για το καλό της τράπεζας του και των μετόχων της βεβαίως βεβαίως, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το ΤΧΣ με 40%.

Τώρα θα μου πείτε «και τότε γιατί τόσο καιρό δεν έχει τελειώσει και όλο κάποιο εμπόδιο ή πισωγύρισμα εμφανίζεται λίγο πριν τις ανακοινώσεις;» Είπαμε ήταν ανάδρομος ο Ερμής…

Το σοβαρό ερώτημα κατά την ταπεινή γνώμη της στήλης είναι άλλο. Υπάρχουν εσωτερικές πιέσεις στην Ασφαλιστική και αν ναι σε τι αποσκοπούν; Πάντως, στα ενδότερα της Ασφαλιστικής ετοιμάζονται για πόλεμο με αφορμή το τίμημα.

Εσείς πόσο πιστεύετε ότι αξίζει η Εθνική Ασφαλιστική; Θα μπορούσε π.χ. η διοίκηση Μυλωνά να εξασφαλίσει ένα τίμημα κοντά στα 800 εκατ. ευρώ για το 80% της εταιρείας και δεν το κάνει;

Θα ήταν τρελός να μην το κάνει, και μόνο αυτό δεν είναι. Από την άλλη, αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό για ορισμένους, τίθεται το ερώτημα «γιατί η ΕΤΕ δεν πιέζει την Κομισιόν να διατηρήσει στις τάξεις της τη μεγαλύτερη ασφαλιστική της χώρας;»

Το επιχείρημα είναι ότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές σήμερα σε σύγκριση με την εποχή που συμφωνήθηκε το σχέδιο αναδιάρθρωσης. Η απάντηση είναι πολύ απλή.

Η Εθνική όπως όλες οι ελληνικές τράπεζες πήρε λεφτά από το κράτος, άρα των φορολογούμενων και η Κομισιόν απαίτησε να «ματώσουν» σε αντάλλαγμα της κρατικής στήριξης. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δεχθούν οι Βρυξέλλες τη μη πώληση της Ασφαλιστικής. Αφήστε που θα φωνάζουν οι υπόλοιπες τράπεζες που πούλησαν θυγατρικές και θα έχουν δίκιο.

Έτσι όλα δείχνουν ότι οδεύουμε σε λύση. Όσο για το τίμημα, θα έχουμε καιρό να το συζητήσουμε μετά τις ανακοινώσεις. Να είστε σίγουροι ότι το σίριαλ θα έχει και άλλα επεισόδια. Α, και κάτι ακόμη. Εκεί στην Εθνική μάλλον θα πρέπει να βιαστείτε να λάβετε αποφάσεις γιατί ο Ερμής θα είναι ξανά ανάδρομος από 31 Ιανουαρίου έως 21 Φεβρουαρίου.

----

Και μιας και μιλάμε για την Εθνική, η στήλη πληροφορείται πως η διοίκηση προσανατολίζεται να δώσει μικρή παράταση στην ημερομηνία για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών για το mega project του Frontier. Το αρχικό χρονοδιάγραμμα προέβλεπε το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Όμως μετά από το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί - καθώς σύμφωνα με πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές φτιάχνουν «ομάδα ποδοσφαίρου» (χωρίς αναπληρωματικούς)- καθιστά αναπόφευκτη την παράταση για να αξιολογηθούν οι προσφορές.

Η τιτλοποίηση κόκκινων δανείων 6,6 δισ. ευρώ έχει προσελκύσει πολύ ηχηρά ονόματα από funds που δραστηριοποιούνται στη λεγόμενη distressed debt market. Έχει ακουστεί ότι μεταξύ άλλων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον οι doValue, Intrum, Davidson Kempner και Bain Capital.

Το μυστικό που έχει τραβήξει όλα αυτά τα funds, κρύβεται στην διαχείριση των δανείων αυτών διότι η Εθνική ως γνωστόν είναι η μόνη τράπεζα που δεν έχει συνάψει στρατηγική συμμαχία με κάποια τέτοια εταιρεία. Επομένως όποιος επενδυτής κερδίσει την κούρσα, αυτομάτως ανοίγει μία τεράστια δουλειά με τους υποψήφιους διαχειριστές κόκκινων δανείων.

----

Η Pasal Development έχει γυρίσει σελίδα. Ο ιδρυτής της, Σωτήρης Θεόδωριδης διατηρεί ακόμη διακριτό ρόλο, ωστόσο κουμάντο κάνει πλέον ο Ελληνοσουηδός Ηλίας Γεωργιάδης της Sterner Stenhus. Mαθαίνουμε πως στόχος της εταιρείας για το 2021 είναι τα λεγόμενα big boxes. Δηλαδή καταστήματα τύπου supermarket και logistics στον κλάδο του λιανεμπορίου. Eπίσης στα σκαριά βρίσκεται και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου το 2021, χωρίς να αποκλείεται και η έκδοση ομολόγου.

---

Εκρηκτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Προοδευτική ΑΤΕ. Ο κορονοϊός έχει επιβαρύνει τα ήδη βεβαρημένα οικονομικά της μεγέθη, με αποτέλεσμα η διοίκηση της εισηγμένης να εξετάζει την είσοδο επενδυτή στην εταιρεία. Συζητήσεις υπάρχουν όπως μαθαίνουμε, χωρίς όμως να έχουν καταλήξει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα. Η έλλειψη ρευστότητας εμποδίζει την εισηγμένη να αναπτυχθεί σε νέους κλάδους (όπως τα logistics), με αποτέλεσμα η εύρεση κεφαλαίων να αποτελεί το νούμερο ένα στόχο της εισηγμένης. Ένας ακόμη πονοκέφαλος για τη διοίκηση της εταιρείας είναι και οι αγωγές και διαιτησίες που κατά πληροφορίες, ξεπερνούν στην παρούσα φάση τα… οκτώ εκατομμύρια ευρώ.

---

Σε συνέχεια της αποκάλυψης του Liberal Markets για τα αναλυτικά σχέδια της Tesla στη χώρα μας, η εταιρεία μαθαίνουμε πως ήδη ξεκίνησε την εγκατάσταση σταθμών φόρτισης. Πρώτος σταθμός; Το pop up store στο Golden Hall, το οποίο αναμένεται να ενισχυθεί με νέες θέσεις εργασίας. Επόμενος σταθμός; Το service center…

---

Η στήλη ενημερώνεται πως έχει ξεκινήσει η αναζήτηση κεφαλαίων από ιδιώτες επενδυτές για τη δημιουργία του κρατικού επενδυτικού fund «Φαιστός». Στόχος του fund είναι η χρηματοδότηση startup και υφιστάμενων επιχειρήσεων για την ανάπτυξη εφαρμογών που θα αξιοποιούν τα δίκτυα κινητής 5G. Mαθαίνουμε πως στόχος της διοίκησης του fund είναι έως το αργότερο τον Ιούλιο του 2020 να ολοκληρωθεί η διαδικασία αναζήτησης επενδυτών και έπειτα ακολουθεί η επιλογή των projects που θα χρηματοδοτηθούν.

--

Με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας της κινείται η διοίκηση της Δάιος Πλαστικά. Η εισηγμένη όπως μαθαίνουμε έχει επιμηκύνει τον χρόνο καταβολής υποχρεώσεων στους προμηθευτές, οι καταβολές των δανειακών υποχρεώσεων πήγαν προς τα πίσω και βρίσκεται επίσης σε διαδικασία περιορισμού του λειτουργικού της κόστους. Ο μεγαλύτερος προβληματισμός για τη διοίκηση της εισηγμένης είναι η θυγατρική Hellas Holiday Hotels, η οποία δραστηριοποιείται στον τουρισμό. Έχουν δοθεί τραπεζικές χρηματοδοτήσεις 10 εκατ. ευρώ μέσω του προγράμματος του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας