Black Box: Οι κανόνες ισχύουν μέχρι να ανατραπούν

- Την επόμενη Παρασκευή, η πρώτη του νέου μήνα, «παραδοσιακά» είναι η ημερομηνία  όπου ανακοινώνονται τα  στοιχεία για την ανεργία  κατά τον προηγούμενο μήνα στις ΗΠΑ. Θα λάβουμε δηλαδή όλο το λογαριασμό ανεργίας του μηνός Μαρτίου κι όχι τον εβδομαδιαίο που είχαμε χθες. Ούτως ή άλλως τα 3,28 εκατ. άνεργοι ήταν μέσα στις προσδοκίες των αναλυτών. Η Citi προσδοκούσε 4 εκατομμύρια, η Morgan Stanley προέβλεπε ότι θα είναι 3,4 εκατ, ενώ η Bank of America ανέμενε πως οι άνεργοι θα  φτάσουν τα 3 εκατομμύρια.

- Αλλά τα 3,28 εκατ. ανέργων δεν τρόμαξαν τις αγορές που έχουν στήσει  πάρτι με το σύνθημα που δίνουν Κυβερνήσεις και  κεντρικές τράπεζες: Όλα επιτρέπονται. Ο τρόμος για την επερχόμενη ύφεση έκανε την ΕΚΤ να αγοράζει με το πρόγραμμα ύψους 750 δις που ανακοίνωσε πρόσφατα, ακόμη και ομόλογα όταν υπερβαίνουν το 33% του συνολικού χρέους ενός εκδότη.

- Όλα λοιπόν, επιτρέπονται. Ακόμη και να γράφουν οι τράπεζες ως ενήμερα τα δάνεια που η πληρωμή τους έχει ανασταλεί. Αν το σκεφτείτε καλύτερα  είναι κάπως σαν οι ευρωπαϊκές αρχές έδωσαν επίσημη οδηγία νόθευσης των βιβλίων των τραπεζών. Γιατί λοιπόν  οι αγορές να μην κάνουν πάρτι;

- Πάντως η στήλη οφείλει να ομολογήσει ότι βρίσκεται ενώπιον ενός διχασμού. Είχε την εντύπωση ότι κρατώντας τη ρομφαία της κάθαρσης, θεσμοί, δανειστές και άλλες υγιείς δυνάμεις ήρθαν στην Αθήνα και επέβαλλαν μαζικές αλλαγές στο στελεχιακό δυναμικό των τραπεζών, επειδή
είχαν δάνεια τα οποία δεν εξυπηρετούνταν αλλά δεν τα είχαν εντάξει στα κόκκινα, επειδή δεν είχαν προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις των εγγυήσεων, επειδή δεν έπαιρναν τις σωστές προβλέψεις κλπ. Αυτά που ανακοινώνονται αυτό το διάστημα από όλες τις πλευρές είναι κάπως σαν να αποδεικνύεται πως οι Έλληνες τραπεζίτες υπήρξαν πρωτοπόροι και εφάρμοζαν πρακτικές που τώρα  ακολουθεί όλη η Ευρώπη υπό το τρόμο της μεγάλης ύφεσης.

-  Λόγω της κρισιμότητας των στιγμών που διανύουμε και από το φόβο ότι μπορεί όλα να τιναχθούν στον αέρα, τελικά παρακολουθούμε ένα παιχνίδι monopoly που στη μέση της παρτίδας καταργήθηκαν οι κανόνες και ο καθένας κάνει ότι γουστάρει. Και γι' αυτό το λόγο όλες οι προβλέψεις, από τις πιο σοβαρές ως τις πιο γελοίες και από αυτές που  διατυπώνονται  αυστηρά με  τεχνοκρατικό κάτοπτρο ως αυτές που γίνονται «στο πόδι», είναι στον αέρα. Γιατί η περίοδος που διανύουμε  επιβεβαιώνει  πως οι κανόνες ισχύουν μέχρι να αποφασιστεί πως πρέπει να ανατραπούν.

- Οπότε και οι αποδόσεις στα ομόλογα θα πέσουν αφού η ΕΚΤ χρησιμοποιεί  το μπαζούκα, και τα χρηματιστήρια θα ανέβουν, και δάνεια με εγγύηση του Δημοσίου θα δοθούν, και νέα κόκκινα δάνεια δεν θα γραφτούν, και οι πλειστηριασμοί θα «σκοντάψουν», και οι επιταγές θα πληρωθούν αλλά όχι από τους εκδότες τους, και ιδιωτικά χρέη θα διαγραφούν, και QE για μετοχές θα δούμε, και άλλες υπουργικές αποφάσεις με νέους ΚΑΔ  (Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας) θα εκδοθούν, ενώ ήδη η περίμετρος των μέτρων έφτασε στην κάλυψη μέχρι και των οίκων ανοχής. Αλλά είπαμε. Όλα γίνονται, όλα επιτρέπονται.