7ος χρόνος, ημέρα 2186η
Τρίτη, 26 Οκτωβρίου 2021

Black Box: Οι 1000 μονάδες του Χρηματιστηρίου, το Γουαϊόμινγκ και μια...καρτ ποστάλ από το Αιγαίο

Το Ελληνικό καλοκαίρι είναι πάντα όμορφο, ειδικά αν πρόκειται για διακοπές σε κάποιο νησί. Φέτος το Αιγαίο βούλιαξε από αφίξεις, τα νούμερα έπιασαν τα ρεκόρ του 2019, σε κάποιους προορισμούς τα ξεπέρασαν και αυτό γέμισε -εκτός από τσέπες -με αισιοδοξία τους οικονομικούς αναλυτές για την πορεία των κρατικών εσόδων.

Στη Μύκονο οι πληρότητες ήταν στο 100% με τις τιμές να είναι 20% - 30% υψηλότερες από πέρυσι το οποίον μας κάνει ρεκόρ εσόδων όλων των εποχών για το νησί και μάλιστα χωρίς τη συνδρομή της καθιερωμένης συναυλίας στο Nammos. Εκτός από Άραβες και Ρώσους από τις φετινές αφίξεις έχει κάνει αίσθηση η παρουσία των…Bitcoiners! Νέοι 30 – 35 ετών είναι η νέα φουρνιά πλουσίων που νοικιάζουν βίλες με την εβδομάδα ξοδεύοντας το εύκολο χρήμα του αλγόριθμού σε εστιατόρια, ξαπλώστρες, ξέφρενα πάρτι και αιθέριες υπάρξεις. Πώς λέμε... Ethereum;

Οι Έλληνες κινήθηκαν σε άλλους παραδοσιακούς προορισμούς με το κύριο βάρος να πέφτει στην Πάρο αλλά και από την πλευρά του Ιονίου στην Ιθάκη όπου επικρατεί το αδιαχώρητο από τα σκάφη.

Χρηματιστές και εισηγμένοι έδωσαν πληθωρικό παρόν στο νησί της Πάρου, ο Barbarosa είχε την τιμητική του σε κρατήσεις από θαμώνες και εμπλεκόμενους της Λ. Αθηνών ενώ στην πιο ήσυχη Αντίπαρο εύκολα έπεφτε κανείς στα σοκάκια πάνω σε διαχειριστές, αναλυτές και στελέχη χρηματιστηριακών εταιρειών.

Ο καλός καιρός του Αυγούστου έβγαλε δρομολόγια και για άλλους προορισμούς με τα Κουφονήσια, την Ίο και τη Σχοινούσα να μπλοκάρουν από φουσκωτά και cruisers. Λίγο πιο δίπλα, στη θεωρητικά ήσυχη Πάτμο στην ταβέρνα του Βαγγέλη στη Χώρα, μπορούσε κανείς να διασταυρωθεί με εισηγμένους, με πρώην εισηγμένους, με χρηματιστές, πρώην χρηματιστές και παράγοντες της Αγοράς.

Highlight το λεοπάρ κούρεμα (!) του Λάκη Γαβαλά, το υπερμεγέθες πούρο του Χρήστου Ζαμπούνη και το μπλε μούσι του σκηνοθέτη Δημήτρη Αρβανίτη

---

Στα πιο πεζά αλλά κερδοφόρα, εε υψηλά δεκαετίας (από το 2011) η τιμή του αλουμινίου διεθνώς με την τιμή να φτάνει τα 2.633 δολάρια. Υπάρχουν εισηγμένες που ευνοούνται από το ράλι 305 φέτος, και άλλες που επιβαρύνονται, ανάλογα με το πως έχουν διαχειριστεί τις παραγγελίες και το hedging.

---

Η υπέρβαση της αντίστασης των 905-907 μονάδων σε επίπεδο Γενικού Δείκτη αποτελεί σημαντικό διαγραμματικό γεγονός για την αγορά της Αθήνας. Αποτυπώνει αφενός την επαναδραστηριοποίηση των αγοραστών στο Χ.Α, και ταυτόχρονα ανοίγει δρόμο για υψηλότερα επίπεδα τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας με πρώτο στόχο τα προηγούμενα υψηλά των 928 μονάδων και μεσοπρόθεσμα αυτά των 1000 μονάδων. Για την επίδοση αυτή υπάρχει λόγος.

---

Το εγχώριο οικονομικό περιβάλλον, παρά τα επιμέρους ορατά προβλήματα, δείχνει ότι διαμορφώνεται πολύ πιο ευνοϊκά συγκριτικά με τις χαμηλές αρχικές προσδοκίες. Η μελέτη της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με την οποία το ΑΕΠ έτρεξε με ρυθμό ανόδου 13% στο δεύτερο τρίμηνο (Απρίλιος – Ιούνιος) λόγω της πολύ μεγαλύτερης ανόδου στην κατανάλωση και την τουριστική κίνηση, είναι μια πρώτη ένδειξη ότι η χρονιά θα κυλήσει θετικά και με ακόμη ισχυρότερο δυναμισμό στο τρίτο τρίμηνο καθώς ειδικά από το μέτωπο του τουρισμού οι αριθμοί εξελίσσονται πολύ πάνω από τις προσδοκίες.

---

Δεδομένου ότι μαζί με τον Γενικό Δείκτη έχει σπάσει τις δικές του αντιστάσεις και ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap, μπορούμε να περιμένουμε συνέχεια της ανοδικής κίνησης. Από την οποία προς το παρόν απουσιάζει ο τραπεζικός κλάδος που, ανάλογα με τις συνθήκες, θα μπορούσε να αναδειχθεί σε πρωταγωνιστή εφόσον ο κλαδικός δείκτης υπερβεί τα δικά του δύσκολα σημεία στη ζώνη των 560-565 μονάδων από τα οποία απέχει ελάχιστα.

---

Φυσικά, το Χρηματιστήριο δεν μπορεί να είναι αποκομμένο από τις αποφάσεις που επηρεάζουν άμεσα τη διεθνή οικονομία και τις αγορές. Το διήμερο -διαδικτυακό φέτος- συνέδριο των κεντρικών τραπεζών στο Jackson Hall των ΗΠΑ σήμερα και αύριο, θα είναι σημαντικός καταλύτης για όλα τα χρηματιστήρια και τις αγορές ομολόγων. Δικαίως όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη FED και τους υπόλοιπους κεντρικούς τραπεζίτες οι οποίοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα δώσουν το στίγμα για το πως θα κινηθούν στο προσεχές μέλλον αναφορικά με το ύψος των επιτοκίων και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης τα οποία αποτελούν έως σήμερα τη βρύση από την οποία πίνουν νερό οι κεφαλαιαγορές.

---

Αν η στήλη μπορεί να κάνει μια -επισφαλή- εκτίμηση λαμβάνοντας υπόψη τους αναλυτές που έχει σε μεγάλη υπόληψη, αυτή είναι πως οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουν, ή πολύ περισσότερο να «τρομάξουν» τις αγορές προαναγγέλλοντας σκληρό tapering σε μια περίοδο που η μετάλλαξη Δέλτα καλπάζει, οι οικονομίες διανύουν τα πρώτα δειλά στάδια ανάκαμψης και οι πολιτικές στήριξης παραμένουν όχι μόνο χρήσιμες αλλά απαραίτητες.

---

Η μετοχή της Motor Oil αξίζει μιας προσεκτικής ματιάς από τους ακολούθους των εταιρειών της κυκλικής - πραγματικής οικονομίας. Η διάσπαση της τριπλής κορυφής στα 13,80 ευρώ θα μπορούσε να δώσει βραχυπρόθεσμα κίνηση έως και 1 ευρώ υψηλότερα, προς τα προσφατα υψηλά των 15 ευρώ. Η πράσινη στροφή του ομίλου ευνοοεί αισθητά υψηλότερες αποτιμήσεις στο μέλλον.

---

Ένας διαγωνισμός περιμένει…τον ανασχηματισμό. Ειδικότερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, μαζί με το Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τρέχουν τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες, ύψους πάνω από 500 εκατ.ευρώ. Έχουν ήδη προκριθεί τρεις κοινοπραξίες, πρόκειται για τις ΟΤΕ-Veridox Matsoukis, Byte, Zetes-Space Hellas και Thales-Unisystems-Toppan. Αν δεν υπάρξουν προσφυγές για τον διαγωνισμό, τότε η καλύτερη τεχνική προσφορά αναμένεται να ανακοινωθεί το προσεχές διάστημα… Αν κοιτάξετε λίγο προσεκτικά τις μετοχές των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχουν, ίσως η κίνησή τους να δίνει ένα μικρό στίγμα για το ποιες έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες πρόκρισης.

---

Η στήλη σας είχε ενημερώσει για τη στρατηγική, τότε, απόφαση της διοίκησης της B&F Ενδυμάτων να ενισχύσει την παρουσία της στα Βαλκάνια. Όπερ και εγένετο, ιδρύθηκε η θυγατρική B&F Bulgaria, με αρχικό κεφάλαιο 60.000 λέβα, το οποίο καλύπτει ολοσχερώς η εταιρεία έχοντας το 100% του μετοχικού κεφαλαίου. Σημειώνεται πως κύρια δραστηριότητα της θυγατρικής είναι το ηλεκτρονικό εμπόριο, τομέας που «κράτησε» την εταιρεία κατά τη διάρκεια των lockdowns, καθώς όταν ήταν κλειστά τα καταστήματα, ένα σημαντικό μέρος του τζίρου της προήλθε από εκεί. Στόχος της εισηγμένης είναι να αποκτήσει μερίδιο αγοράς στηΒουλγαρία και να ενισχύσει τη παρουσία της στα Βαλκάνια. Υπενθυμίζεται πως η εισηγμένη έχει παρουσία σε πάνω από 20 διαφορετικές χώρες.

---

Ζημιές 19,5 εκατ.ευρώ, ίδιες με πέρσι, ανακοίνωσε στο εξάμηνο η Attica Bank, η οποία όμως σημείωσε αύξηση εσόδων από τόκους ύψους 28,8 εκατ.ευρώ, αυξημένα 21,8%. Σημαντική για το μέλλον της τράπεζας η έκτακτη γενική συνέλευση για την έγκριση των όρων της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου. Στα θέματα αυτής περιλαμβάνονται η αύξηση της ονομαστικής αξίας υφιστάμενων κοινών μετοχών από 0,3 ευρώ σε 18 ευρώ, με ταυτόχρονη μείωση του συνολικού αριθμού των υφιστάμενων εμτοχών, μέσω της συνένωσης 60 με …1 (reverse split). Επίσης, η μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 136,8 εκατ.ευρώ, με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής από 18 ευρώ σε 0,2 ευρώ, που στόχο έχει τη διαμόρφωση ειδικού αποθεματικού. Και τέλος, η παροχή δυνατότητας στο ΔΣ της τράπεζας να περιορίσει ή να καταργήσει το δικαίωμα προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων.

---

To στοίχημα της δημιουργίας ενός ομίλου συμμετοχών φαίνεται πως κερδίζεται από τη διοίκηση της IDEAL. Τα proforma έσοδα εκτινάχθηκαν 42% στα 33,7 εκατ. ευρώ, ενώ αύξηση 54% σημείωσε και η λειτουργική κερδοφορία στα 6 εκατ. ευρώ, κατά το πρώτο εξάμηνο. Η διοίκηση της εισηγμένης είναι ικανοποιημένη για το γεγονός πως ανοδική πορεία κατέγραψαν τα έσοδα όλων των δραστηριοτήτων. Ειδικότερα αύξηση εσόδων 32% παρουσίασε η SICC Limited, 56% η Ideal Group και 39% η ESM Sodas Effervescent.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.