Black Box: Ο θριαμβευτής Τζίγκερ και η επόμενη ημέρα για Μπάκο - Καϋμενάκη και Εξάρχου. Το «ντου» επενδυτών και τα deals Έλον Μασκ

 Και εγένετο το deal της χρονιάς. Μεταξύ Reggeborgh, Μπάκου – Kαϋμενάκη- Εξάρχου και Ομίλου Βαρδινογιάννη. Και κάπως έτσι έλαβε τέλος μία ιστορική από κάθε πλευρά διαμάχη, η οποία προκάλεσε αρκετά θέματα ρυθμιστικού χαρακτήρα. Κι είναι ίσως το μόνο στοιχείο που θα αφήσει πίσω της. Αν ήμασταν στις ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή νομοθεσία θα άλλαζε σε πολλά σημεία εξαιτίας και μόνο των όσων διαδραματίστηκαν στην πολύμηνη διαμάχη στο εσωτερικό της Ελλάκτωρ. Θα είχε μάλιστα η όποια ρύθμιση αποκτήσει και μία επικεφαλίδα του τύπου Μπάκος – Καϋμενάκης -Εξάρχου εναντίον Reggeborgh

Τελικά κέρδισαν όλοι (άλλοι περισσότερο και άλλο λιγότερο). Είναι απ΄ αυτές τις περιπτώσεις που θα ζήλευε και ο παλιός ελληνικός κινηματογράφος, που πάντοτε αναζητούσε ένα χαρούμενο τέλος για τους θεατές. Σου λέει, έχασες που έχασες δύο ώρες να δεις την ταινία, τουλάχιστον να πας στο σπίτι σου να κοιμηθείς ήσυχος. Ένα θέμα στην προκειμένη περίπτωση είναι οι παλαιοί μέτοχοι της εταιρείας. Δηλαδή οι άλλοτε παίκτες της αγοράς που συγκροτούσαν τον μεγάλο συνασπισμό υπό τον Γιώργο Μπόμπολα. Αλλά αυτή είναι μία άλλη συζήτηση.

Ποιοι κέρδισαν; Είπαμε όλοι! Καταρχήν ο Όμιλος Βαρδινογιάννη. Πήρε το πετράδι του στέμματος, την Άνεμος, σε μία πραγματικά καλή αποτίμηση, δίδοντας μεγάλη ώθηση στα σχέδια του να αποκτήσει κυρίαρχο ρόλο στην αγορά των ΑΠΕ. Όποιος μελετήσει τη συμφωνία σημείο- σημείο θα διαπιστώσει ότι ο Τζίγκερ πέτυχε έναν απόλυτο θρίαμβο. Και βέβαια αυτά δεν συμβαίνουν μέσα σε μία νύκτα. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Πράγμα που σημαίνει ότι ψηνότανε εδώ και καιρό.

Η πλευρά Μπάκου - Καϋμενάκη - Εξάρχου πήρε ένα σημαντικό υπερτίμημα και δικαιώθηκε για τις επιλογές της. Ο Εξάρχου τους έφερε και ο Εξάρχου τους έβγαλε από μία φαινομενικά άρρωστη και αδιέξοδη επένδυση. Οι εφοπλιστές έφυγαν μέσα σε 15 μήνες με 50% απόδοση. Δεν είναι και άσχημα! Αν προσέξατε στο αρχικό Μπάκος - Καϋμενάκης προσθέτουμε και το όνομα του κ. Εξάρχου.

Πρόκειται για τον Αλέξανδρο Εξάρχου, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Ελλάκτωρ και βασικό αρχιτέκτονα της στρατηγικής των εφοπλιστών. Οι πληροφορίες μας λένε λοιπόν ότι ο κ. Εξάρχου θα έχει και επιχειρηματικό πλέον ενδιαφέρον στις επόμενες επενδύσεις του διδύμου στην Ελλάδα. Και που θα επενδύσει η ομάδα; Ακούμε κάτι για νερά, ναυπηγεία και λιμάνια! Η αλήθεια είναι ότι με τα 180 της Ελλάκτωρ και με τα 300 και κάτι που ήταν στο τραπέζι με την πρόταση εξαγοράς της συμμετοχής της Reggeborgh στην Ελλάκτωρ, συγκεντρώνεται ένα … συμπαθητικό κεφάλαιο για επενδύσεις που ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Με άλλα λόγια, αλλάζουν κατηγορία.

Οι ίδιες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον τους για τα media εξακολουθεί και είναι ζωηρό. Αν και το θέμα του Οpen δεν είναι στο χέρι τους. Εξαρτάται από το τι πραγματικά θέλει να κάνει ο Ιβάν και τι έχει συμφωνήσει στο παρασκήνιο με παράγοντες της ελληνικής πολιτικής ζωής και μάλιστα ενόψει εκλογών.

Ο Ολλανδός της Reggeborgh απαλλάχτηκε από έναν «βραχνά». Θα μπορούσαν τα πράγματα να είναι πιο εύκολα από την αρχή. Αν είχε ακολουθήσει μια άλλη πολιτική απέναντι στους μετόχους μειοψηφίας. Μεγάλη συζήτηση, θα την κάνουμε σε άλλο χρόνο! Η ουσία είναι ότι μπορεί πλέον απερίσπαστος να διεκδικήσει την Αττική Οδό και να χρησιμοποιήσει την Ελλάκτωρ για μεγάλα πράγματα.

Για να επιστρέψουμε, πάντως, στο θέμα μας, ο μεγάλος κερδισμένος είναι ο Βαρδινογιάννης. Είδε το αδιέξοδο στις σχέσεις των δύο και αποφάσισε να λειτουργήσει ως λευκός ιππότης και να βάλει με αυτό τον τρόπο τις βάσεις για να γίνει στο μέλλον ο μεγαλύτερος παίκτης στις ΑΠΕ. Ο Μινώταυρος υποκλίνεται στο ταλέντο του Τζίγκερ. Το να είναι κανείς γόνος μιας οικογένειας το οφείλει στον καλό Θεό. Το να πετύχει όμως κανείς αυτό που πέτυχε ο Τζίγκερ με τον Ελλάκτωρ θέλει πολλά περισσότερα πράγματα που δεν πωλούνται στην αγορά και δεν μαθαίνονται στα σχολεία. Ή το έχει κανείς ή δεν το έχει…

---

Επιστρέφοντας στην Άνεμος και στις λεπτομέρειες του deal, η αποτίμηση στο 100% ακολουθώντας ένα πολλαπλασιαστή 10 φορών στα λειτουργικά κέρδη μπορεί να φθάσει και το 1 δισ. ευρώ!  Η Motor Oil αν αποκτήσει το 75% πρακτικά σβήνει το χρέος του ομολόγου της Ελλάκτωρ και ένα μέρος από τα δάνεια που βρίσκονται σε παραχωρήσεις, μειώνοντας ωστόσο και τα λειτουργικά κέρδη κατά 35%. Πρακτικά ο όμιλος θα μείνει μόνο το project finance (250 εκατ. ευρώ) των έργων. Ενδεχομένως όχι τυχαία το ευρωομόλογο της Ελλάκτωρ πήγε στο 94 από το 90 την περασμένη Παρασκευή.  Το σημαντικότερο όλων είναι ότι η Ελλάκτωρ ξαναμπαίνει στο παιχνίδι των έργων χωρίς μεν τις ΑΠΕ αλλά με έναν πολύ πιο εύτακτο ισολογισμό.

Η Motor Oil εξελίσσεται σε ενεργειακό επιχειρηματικό κόμβο: Έχει το 35% της μονάδας φυσικού αερίου της Korinthos Power (συμμέτοχος με Μυτιληναίο), το 50% της μονάδας φυσικού αερίου στην Κομοτηνή (συμμέτοχος με ΓΕΚΤΕΡΝΑ) και θα έχει το 75% της Άνεμος (συμμέτοχος με Ελλάκτωρ). Την λες και dream team της Ενέργειας

---

Ανεβάζουν ταχύτητες και τα έργα ενεργειακής εξοικονόμησης δημοσίων κτιρίων των οποίων το ενεργειακό αποτύπωμα είναι βαθύ ευθύνεται για μεγάλο τμήμα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης όχι μόνο σε Ελλάδα αλλά και σε Ευρώπη. Ευτυχώς και στη χώρα μας αυτού του είδους τα projects έχουν αποκτήσει τη σημασία που τους αξίζει. Ενδεικτικά, αυτή τη στιγμή «τρέχει» ο διαγωνισμός για την ενεργειακή αναβάθμιση του γενικού στρατιωτικού νοσοκομείου 401 που βρίσκεται στην Λεωφ. Παναγιώτη Κανελλοπούλου. Δεν πρόκειται για ένα μικρό κτιριακό έργο, μια και ο προϋπολογισμός του τοποθετείται σε 5 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνοντας σειρά παρεμβάσεων (π.χ. αναβάθμιση εξωτερικού κελύφους, δημιουργία συστήματος ενεργειακής διαχείρισης κτλ). Για το έργο, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από τεχνικές εταιρίες - ίσως τις μικρότερες του κλάδου. Σε κάθε περίπτωση, αυτό θα φανεί μετά τις 17 Μαΐου οπότε θα υποβληθούν οι προσφορές.

---

Η περιοχή του σταθμού Λαρίσης (που έχει μετονομαστεί σε σταθμός Αθήνας) παραμένει, ως ένα βαθμό κάτω από το ραντάρ των επενδυτών όμως, λόγω και της ύπαρξης μετρό προσελκύει επενδυτικό ενδιαφέρον. Για να δούμε, αυτή η γενική αρχή θα γίνει πράξη στον προγραμματισμένο, για μεθαύριο Τετάρτη, πλειστηριασμό του επαγγελματικού κτιρίου στην οδό Φιλαδελφείας 8 στην Αθήνα που ανήκε στην τεχνική εταιρία Larissis Station; Το γεγονός ότι το πέντε ορόφων κτίριο βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το σταθμό Λαρίσης, που αποτελεί συγκοινωνιακό κόμβο μετρό και τρένου, αλλά και το ότι ο υποψήφιος αγοραστής παίρνει ένα κτίριο που χρήζει, μεν, ανακαίνισης, αλλά παραμένει λειτουργικό, αποτελούν, ίσως, τα ατού του ακινήτου σε μία συγκυρία αυξημένου κατασκευαστικού κόστους. Την ίδια στιγμή, στο ισόγειό του λειτουργεί σουπερμάρκετ γνωστής αλυσίδας, ενώ τμήμα του κτιρίου, που έχει επιφάνεια κύριων και βοηθητικών χώρων 8,8 χιλ. τ.μ. και 15,2 χιλ. τ.μ. αντίστοιχα χαρακτηρίζεται τυπικά ως σταθμός αυτοκινήτων.  Ως τιμή πρώτης εκκίνησης έχει οριστεί το ποσό των 8,75 εκατ. ευρώ.

---

Ξεκινάει «εβδομάδα MSCI» και τα μεσάνυχτα της 12ης Μαΐου θα ξέρουμε τι θα γίνει στην εξαμηνιαία αναθεώρηση. Τα προγνωστικά θέλουν την Εθνική Τράπεζα φαβορί και με κάποιες πιθανότητες να μπαίνει η Μυτιληναίος στην βασική σύνθεση του MSCI Standard. Η στήλη παίρνει το ρίσκο και προκρίνει και τις δύο μετοχές ως υποψήφιες προς ένταξη δίνοντας και τις δυνητικές παθητικές εισροές αγορών: Για την Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να αναμένουμε αγορές 23,9 εκατ. τεμαχίων ενώ για την Μυτιληναίος 4,35 εκατ. τεμαχίων. Αντίθετα πιθανότητες εξόδου από τον MSCI Small Cap έχουν οι ΑΔΜΗΕ, Aegean και Σαράντης με σχετικά μικρό όγκο πωλήσεων.

---

Το πάρτι στα περιθώρια διύλισης έχει στείλει τα επιμέρους περιθώρια Diesel, Βενζίνης και Jet Fuel σε υψηλά πενταετίας - αν όχι σε ιστορικά υψηλά. Η διαφορά δεν είναι απλώς κάποιες ποσοστιαίες μονάδες από τα υψηλά της τελευταίας πενταετίας αλλά πολλαπλάσια από τα υψηλά που είχαν καταγραφεί στα τελευταία χρόνια. Πίσω από τη αύξηση βρίσκεται η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η αυξημένη ζήτηση για καύσιμα κίνησης ενώ η μείωση των εξαγωγών από τη Ρωσία έχει μειώσει τις διαθέσιμες ποσότητες σε αργό αλλά και σε τελικά προϊόντα διύλισης. Επίσης η αυξημένη ζήτηση για diesel έρχεται ως καύσιμο υποκατάστασης του φυσικού αερίου σε μονάδες υβριδικής καύσης διατηρώντας ψηλά τις ανάγκες της αγοράς. Αν το α’ τρίμηνο έκλεισε για τον κλάδο διύλισης με χαμόγελα το β’ τρίμηνο ξεκίνησε με ενθουσιασμό.

---

Μειώνει τον στόχο για τον δείκτη S&P500 στη Wall Street η Credit Suisse στις 4.900 μονάδες από 5.200  πριν σε έκθεση της την Πέμπτη, λόγω των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού και της στροφής προς σφιχτότερη νομισματική πολιτική στο κόστος κεφαλαίου. Ο νέος στόχος για τον ευρύ χρηματιστηριακό δείκτη δίνει περιθώριο ανόδου από τα χαμηλά μετά τα sell off της περασμένης εβδομάδας.

Η νέα πρόβλεψη της Credit Suisse βασίζεται σε ένα πολλαπλασιαστή κερδών (P/E) στο 19,2 από 20,4 προηγουμένως και σε αναμενόμενα κέρδη ανά μετοχή των $235 για το 2022 και $255 το 2023, που αντιστοιχούν σε αύξηση κερδοφορίας της τάξης του 12,2% και 8,5% αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα, η νέα προοπτική αντικατοπτρίζει την αλλαγή στις συνθήκες των αγορών προς υψηλότερα προεξοφλητικά επιτόκια λόγω της ανόδου των ομολογιακών αποδόσεων. Το οικονομικό περιβάλλον παραμένει υποστηρικτικό για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και οι προσδοκίες για την πορεία του ΑΕΠ συνεχίζουν να ανεβαίνουν, κάτι που στηρίζει την αύξηση των εσόδων τους. Τα υψηλότερα κόστη παραγωγής μετακυλίονται στους καταναλωτές και αν η τρέχουσα δυναμική συνεχιστεί τα κέρδη ανά μετοχή για τον δείκτη S&P500 θα τείνουν προς τα $235.

---

Τώρα που η τρέλα των NFT φαίνεται να κοπάζει, καθώς η αξία μεταπώλησης πολλών τέτοιων ψηφιακών προϊόντων αποδεικνύεται οδυνηρά χαμηλότερη από την τιμή αγοράς για αρκετούς κατόχους τους, ένα ρεπορτάζ του Reuters μας δείχνει πως τα NFT μπορούν να έχουν και μία πραγματική χρησιμότητα. Στην περίπτωση των κατοίκων της Σανγκάης, αυτή είναι η δυνατότητα παράκαμψης των διαδικασιών λογοκρισίας που εφαρμόζουν οι κινεζικές αρχές. Όπως μαθαίνουμε από το διεθνές πρακτορείο, πολλοί κάτοικοι της μεγάλης αυτής πόλης έχουν αρχίσει να μετατρέπουν ηχητικά και οπτικά στιγμιότυπα από την ζωή τους μέσα στα πολύ αυστηρά lockdown του τελευταίου διμήνου, σε μορφή NFT. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουν πως αυτά τα στιγμιότυπα θα παραμείνουν για πάντα μέσα στο διαδίκτυο, ελεύθερα προσβάσιμα σε όποιον θέλει να τα δει και χωρίς να κινδυνεύουν από τα μακριά χέρια των κρατικών μηχανισμών λογοκρισίας. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα εξάλεπτο βίντεο με την ονομασία «φωνή του Απριλίου», μέσα στο οποίο ακούγονται οι φωνές πολλών κατοίκων της πόλης κατά την διάρκεια των πολύ αυστηρών περιοριστικών μέτρων.

Αυτό το βίντεο είχε κυκλοφορήσει «από χέρι σε χέρι», σε πείσμα των λογοκριτών, την 22α Απριλίου και την επόμενη μέρα ένας κινέζος χρήστης ανακοίνωσε μέσω Twitter πως είχε μετατρέψει αυτό το βίντεο σε NFT έτσι ώστε να μπορέσει να παραμείνει για πάντα στο internet. (Εδώ θυμίζουμε πως το Twitter είναι εκτός νόμου στην Κίνα και οι κάτοικοι αποκτούν πρόσβαση σε αυτό με διάφορους πλάγιους τρόπους). Η «φωνή του Απριλίου» βρίσκεται στην πλατφόρμα Open Sea, μαζί με εκατοντάδες άλλα non fungible tokens που σχετίζονται με τις περιπέτειες των κατοίκων της Σανγκάης εν μέσω lockdown. Σύμφωνα με τους συντάκτες του ρεπορτάζ, για κάποιους κατοίκους της πόλης, η χρήση των NFT για την ψηφιακή απεικόνιση της ζωής τους υπό το βάρος των πολύ αυστηρών περιορισμών ισοδυναμεί με ένα είδος λαϊκής εξέγερσης.

Βέβαια, αυτή η έκφραση δεν πρόκειται να αρέσει καθόλου στην κινεζική ηγεσία, οπότε δεν θα εκπλαγούμε καθόλου αν μάθουμε πως αρχίζουν το κυνηγητό των NFT, παρά το γεγονός πως μέχρι τώρα έχουν κρατήσει αρκετά θετική στάση απέναντι στην τεχνολογία blockchain και τα παράγωγά της, όπως τα ψηφιακά στιγμιότυπα που ονομάζουμε NFT. Αν γίνει κάτι τέτοιο, τα NFT μάλλον θα γίνουν και αυτά κόκκινο πανί, όπως έχουν ήδη γίνει τα κρυπτονομίσματα.

---

Στο πλαίσιο της εξαγοράς του Twitter, ο Elon Musk έχει λάβει σημαντικές δεσμεύσεις για απόκτηση μετοχικού κεφαλαίου, συμπεριλαμβανομένου και του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance. Αναμένεται και άλλες εταιρείες με δραστηριοποίηση στις αγορές κρυπτονομισμάτων να έχουν συμμετοχή στο νέο επιχειρηματικό σχήμα, με σκοπό την περαιτέρω υιοθέτηση κρυπτονομισμάτων από το κοινωνικό δίκτυο.

Το τροποποιημένο 13-D, που κατατέθηκε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, αποκάλυψε δέσμευση 500 εκατομμυρίων δολαρίων από το Binance και 800 εκατομμυρίων δολαρίων από την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Sequoia. Επίσης, η Fidelity πρόσφερε 316 εκατομμύρια δολάρια και η a16z δεσμεύτηκε με 400 εκατομμύρια δολάρια. Ο Elon Musk έχει συμφωνήσει να πληρώσει 54,20 δολάρια ανά μετοχή για το Twitter. Η συναλλαγή, η οποία θα κάνει το Twitter μια ιδιωτική εταιρεία, αναμένεται να κλείσει κάποια στιγμή μέσα στο έτος, εν αναμονή της έγκρισης από τους μετόχους και τις ρυθμιστικές αρχές.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.