8ος χρόνος, ημέρα 2278η
Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2022

Black Box: Ο...σταυρός του κύριου Τάκη, το στοίχημα της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και το μπουμ της ΔΕΗ

Η παλιά Νομαρχιακή της ΝΔ Νοτίων Προαστίων είχε εκδήλωση από την οποία, όμως, έλειπε η πλειοψηφία των κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών. Δείγμα ότι τα «στελέχη» δεν πιστεύουν ότι ζυγώνει ο καιρός των εκλογών. Αν το πίστευαν θα έσπρωχνε ο ένας τον άλλον στην είσοδο.

Τέλος πάντων, ξεκίνησε η διαδικασία, οπότε ένας «εκπρόσωπος» του Τάκη του Θεοδωρικάκου διέκοψε για να δώσει ένα μήνυμα που έστειλε ο υπουργός. Το μήνυμα ήταν κάτι σαν «ζήτω ο πρόεδρος» και «μην με ξεχάσετε στις επόμενες εκλογές».

Ο κύριος Τάκης, πάντως, δεν πρέπει να έχει τόση αγωνία για το κυνήγι του σταυρού.

Όχι μόνο γιατί απομακρύνεται το ενδεχόμενο να κατέβει στα Νότια το πνευματικό του παιδί, ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος (σε περίπτωση επιστροφής του στην ΝΔ), αλλά και διότι υποχωρούν τελευταίως και οι μετοχές του άλλοτε συνεργάτη του Κωνσταντίνου Κυρανάκη.

Όλα ανοικτά λοιπόν για τον κ. Τάκη, ο οποίος προσπαθεί να έχει μικρή διαφορά σε σταυρούς από τον Νίκο Δένδια.

Οπωσδήποτε είναι ένας φιλόδοξος στόχος, ο οποίος, όμως, απαιτεί προσπάθεια και πολλά περισσότερα από κάποια απλά μηνύματα στις συνεδριάσεις των κομματικών οργανώσεων.

---

Δύσκολη η περίοδος που σχεδιάζει να βγει στην αγορά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για να αντλήσει από 200 έως 300 εκατ. ευρώ μέσω έκδοσης πράσινου ομολόγου το οποίο μάλιστα θα συνοδεύεται από ρήτρα αειφορίας, ήτοι ένα επιπλέον bonus 0,2% στην απόδοση των επενδυτών σε περίπτωση που η εταιρεία δεν επιτύχει τους στόχους της. Δύσκολη μεν η περίοδος, αλλά έχει κανείς αμφιβολία ότι η έκδοση που απευθύνεται σε θεσμικούς και ιδιώτες, δεν θα υπερκαλυφθεί και μάλιστα με πολύ καλό επιτόκιο τόσο για την εταιρεία όσο και για τους επενδυτές;

Αν δεν ήταν η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ποιος θα τολμούσε; Μιλάμε για τον μεγαλύτερο κατασκευαστικό όμιλο της χώρας, τον ισχυρότερο παίκτη στις παραχωρήσεις και την ηγέτιδα δύναμη στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, με ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων που φτάνει πλέον σε επίπεδα ρεκόρ με 4,5 δισ. ευρώ και πάνω από 1 δισ. ευρώ στο ταμείο.

Από τις υποδομές, τις παραχωρήσεις - ΣΔΙΤ, την παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας, μέχρι την κυκλική οικονομία και τα έργα περιβάλλοντος, οι συνολικές επενδύσεις που προωθεί ή συμμετέχει ο όμιλος υπερβαίνουν σήμερα σε αξία τα 6,5 δισ. ευρώ διασφαλίζουν πολύ μεγάλες ταμειακές ροές, έσοδα και κερδοφορία για τον όμιλο και τους μετόχους του τα επόμενα χρόνια.

Μιλάμε για επενδυτικό πρόγραμμα - μαμούθ στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα έργα της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού, του Ολοκληρωμένου Τουριστικού Συγκροτήματος με Καζίνο στο Ελληνικό, (αναμένεται η οριστικοποίηση της ανάθεσής τους σε επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετέχει η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ), η κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλι της Κρήτης, και πολλά ακόμη έργα.

Για να έχουμε μια εικόνα, στο 9μηνο ο όμιλος είχε αυξημένο κύκλο εργασιών κατά 6,4% στα 700,7 εκατ ευρώ και EBITDA ύψους 212,7 εκατ. ευρώ (+17%), με τις κατασκευές να αποφέρουν έσοδα 398,8 εκατ. ευρώ, την ενέργεια άλλα 150,6 εκατ. ευρώ και τις παραχωρήσεις 124,2 εκατ. ευρώ.

---

Σε τροχιά για EBITDA 800-850 εκατ. βρίσκεται φέτος η ΔΕΗ. Ακόμη κι αν τα αποτελέσματα της στο 9μηνο βράχηκαν από την ενεργειακή καταιγίδα που της κόστισε περί τα 630 εκατ. ευρώ περισσότερα από το αντίστοιχο περσινό διάστημα, η διοίκηση Στάσση έχει λόγους να επιμένει στις εκτιμήσεις της για επίτευξη των στόχων της λειτουργικής κερδοφορίας που αποτελεί βάση για εκτόξευση στις επόμενες χρήσεις. Στα υπόψη ότι πέρυσι η χονδρεμπορική τιμή ήταν στα 28 ευρώ και φέτος στα ...200 ευρώ.

---

Συνεχίζοντας για τη ΔΕΗ, να ευλογήσουμε τα γένια μας (σ.σ ο Μάνος Χατζηδάκης που έγραφε σχετικά δεν έχει γένια) και να πούμε ότι η διοίκηση επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Liberal Markets ότι θα παραχωρήσει προς 1 ευρώ στο Δημόσιο περί τα 130.000 στρέμματα με αντάλλαγμα την αποκατάσταση των εδαφών που είναι σκαμμένα για τους λιγνίτες. Η ΔΕΗ όχι μόνο θα γλιτώσει το κόστος της μελλοντικής αποκατάστασης, αλλά θα πάρει πίσω σε πρώτη φάση την σχετική πρόβλεψη που έχει σχηματίσει (περί τα 430 εκατ. ευρώ η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 1 δισ. ευρώ για το σύνολο των εκτάσεεων 230.000 στρεμμάτων) και μια περιοχή 24 φορές μεγαλύτερη από το Ελληνικό, θα πρασινίσει.

---

Σε εξέλιξη βρίσκεται το σχέδιο ολικού επανασχεδιασμού της Alpha Bank από τον Βασίλη Ψάλτη, με την αιχμή του δόρατος αυτή την περίοδο να στοχεύει στην αναβάθμιση των επενδυτικών υπηρεσιών του ομίλου. Εξ ου και έμπειρος CEO της τράπεζας ανοίγει δρόμο σε υψηλού επιπέδου στελέχη των οποίων τις ικανότητες γνωρίζει πολύ καλά και εμπιστεύεται προσωπικά, τοποθετώντας στην Alpha Finance τον Δημήτρη Ι. Κωστόπουλο και στην Alpha Asset Management τον Παναγιώτη Δ. Αντωνόπουλο. Αμφότεροι οι νέοι διευθύνοντες σύμβουλοι των θυγατρικών της Alpha έχουν εμπειρία στις εταιρείες των οποίων αναλαμβάνουν τα ηνία, ωστόσο αν πρέπει κάποιος να πιστωθεί το πλεονέκτημα της καλής γνώσης των αγορών, αυτός είναι ο ίδιος ο Β. Ψάλτης με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τα σχέδια που καταστρώνει αυτή την περίοδο ο ίδιος και το επιτελείο του για το μέλλον της τράπεζας και της μετοχής της...

---

Μιας και μιλάμε για την Alpha να πούμε ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα της Alpha Bank στην Ελλάδα έπεσαν κάτω από τα 6 δισ. ευρώ. Υποχώρησαν κατά 1/3 μέσα σε ένα τρίμηνο! Ο δείκτης κάλυψης των Μη εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων σε επίπεδο Ομίλου είναι στο 56% και στην Ελλάδα στο 51%. Ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου είναι 86% και αν περιληφθούν και οι ενσώματες εξασφαλίσεις διαμορφώνεται σε 124%. Δεσμευμένα κεφάλαια που ασφυκτιούν, αλλά η έξοδος δεν είναι μακριά. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις είναι στο 77%.

---

Στα 13 δισ. ευρώ, αυξήθηκε η χρηματοδότηση της Alpha από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος TLTRO και έτσι το κόστος χρηματοδότησης παρέμεινε αρνητικό (-0,07%) καθώς η τράπεζα επωφελήθηκε από το φθηνό χρήμα. Το καθαρό έσοδο από αμοιβές και προμήθειες αυξήθηκε 19,1% σε δωδεκάμηνη βάση και 4,1% μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου!

---

Από το μέτωπο της Eurobank μάθαμε πως το χαρτοφυλάκιο χορηγήσεων στον τουριστικό κλάδο φτάνει στα 2 δισ. ευρώ. Και είναι απόλυτα στοχευμένο. Για παράδειγμα το 91% των δανείων αφορούν resorts και μόνον το 9% είναι χρηματοδοτήσεις σε ξενοδοχεία πόλης.

Στις ΜμΕ του τουριστικού κλάδου τα δάνεια της Eurobank έφθασαν τα 80 εκατ. ευρώ και υπάρχει συνέχεια για επιπλέον χρηματοδοτήσεις 50 εκατ. ευρώ το 2022.

Εκείνο που δεν γνωρίζουν οι ΜμΕ στον τουριστικό κλάδο, είναι ότι η υπαγωγή στα αυστηρά κριτήρια του ESG για να πάρουν από τα «καλά» του Ταμείου, έχει ένα έξτρα μπόνους: ορισμένες από τις απαραίτητες πιστοποιήσεις αυξάνουν το Συντελεστή Δόμησης!

---

Πόσες εισηγμένες ξέρετε στην αγορά της Αθήνας να αποτιμώνται σήμερα με μονοψήφιο πολλαπλασιαστή κερδών; Η ElvalHalcor είναι μια εξ αυτών. Με καθαρά κέρδη 9μήνου στα 117,8 εκατ. ευρώ και κεφαλαιοποίηση 685 εκατ. ευρώ, διαπραγματεύεται λιγότερο από 6 φορές τα κέρδη της. Να δεχτούμε πως ο όμιλος ευνοήθηκε μέχρι σήμερα από τη θετική επίδραση αποτίμησης των μετοχών της Cenergy κατά 25 εκατ. ευρώ και παράλληλα καταγράφει 50 εκατ. ευρώ λογιστικά κέρδη από τις τιμές των μετάλλων. Και πάλι, όμως, μόνο ακριβή δεν είναι η μετοχή της. Αν ψάχνει κανείς να ανοίξει την πόρτα των ευκαιριών στο ΧΑ τώρα που έχουμε εκπτώσεις, τα 9μηνα αποτελούν κλειδί.

---

Και μιας και μιλάμε για 9μηνα, χθες έγινε ένας μικρός χαμός από ανακοινώσεις εταιρειών. Και μπράβο τους δηλαδή που ανταποκρίθηκαν έστω και τελευταία στιγμή, γιατί από τότε που καταργήθηκε η υποχρέωση της ανακοίνωσης αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός για τις εταιρείες, ούτε φυσικά υποχρέωση να δώσουν «λογαριασμό».

Φέτος η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την σύσταση που έκανε στις εισηγμένες, έσωσε την παρτίδα της πληροφόρησης και έδωσε την ευκαιρία στους επενδυτές να ενημερωθούν έστω και για τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Ας το ξανασκεφτούμε πάντως σαν αγορά ακόμη κι αν αυτό συνεπάγεται πρόσθετο κόστος για τις εταιρείες. Μήπως πρέπει να ξαναγίνει υποχρεωτική η δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων;

---

Οι ξένες αγορές ψάχνουν αφορμές για διόρθωση. Θα είναι η μετάλλαξη Όμικρον; Θα είναι κεντρικός τραπεζίτης Πάουελ που μέσα σε αυτή τη συγκυρία «αποκάλυψε» ότι η FED συζητά να επιταχύνει το tapering μειώνοντας πιο νωρίς τις αγορές ομολόγων; Τέτοια ακούν οι επενδυτές και βάζουν στο...τάπερ και στην κατάψυξη τις μετοχές.

---

Σε χαμηλά τριμήνου το πετρέλαιο εκεί που λέγαμε πως έχει βάλει πλώρη για πάνω από τα 100 δολάρια. Όχι κι άσχημα χειμώνας καιρός. Να πέσουν και οι τιμές του φυσικού αερίου (και συνακόλουθα του ρεύματος), και πάλι με χρόνια, πάλι με καιρούς... εδώ είμαστε. Γιορτές έρχονται, ευχές κάνουμε.

---

Τηλέφωνο από Κυπριακή τράπεζα:

-Γεια σας θα θέλαμε να επικαιροποιήσουμε τον λογαριασμό σας. Παρακαλώ μπορείτε να μας στείλετε με γνήσιο υπογραφής το διαβατήριο σας, ένα λογαριασμό κοινής ωφελείας, που δουλεύετε και ποιες είναι οι αποδοχές σας; Τα στοιχεία τα θέλουμε με γνήσιο από Ελληνική αρχή.
-Μα καλά δεν σας κάνουν με e mail; Έτσι το κάνουμε και στην Ελλάδα.
-Δυστυχώς όχι, οι διαδικασίες εδώ είναι διαφορετικές...
-Οκ, παρακαλώ όπως μου μεταφέρετε το σύνολο του λογαριασμού μου στον παρακάτω λογαριασμό στην Ελλάδα...
-Ξέρετε, για να γίνει η μεταφορά θέλω να μου δώσετε δικαιολογητικό γιατί θέλετε να την κάνετε και πως θα αξιοποιήσετε τα χρήματα...
-Θέλω να επενδύσω.
-Θέλω αποδεικτικά...
Οκ πάρτε και δικαιολογητικά παρακαλώ και προχωρήστε άμεσα στο έμβασμα.
-Ξέρετε δεν γίνεται. Πρέπει να επικαιροποιήσετε και να καταθέσετε και 100 ευρώ για την επικαιροποίηση.
Μα τι λέτε τώρα … αφού είναι έτσι κλείστε μου τον λογαριασμό.
Ούτε αυτό γίνεται. Χρειάζεται να καταθέσετε 200 ευρώ για το κλείσιμο και μετά να στείλετε επιστολή. Φυσικά αν δεν μπουν τα χρήματα δεν μπορώ να σας κάνω το έμβασμα...

Αληθινός ο διάλογος. Για να μην λέμε μόνο για τις Ελληνικές τράπεζες και τις υπερβολικές χρεώσεις...

---

Με απώλειες 3,38% έκλεισε ο Νοέμβριος για τον Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου της Αθήνας. Η χρονιά που βαίνει προς ολοκλήρωση μετρά έξι κερδοφόρους μήνες και πέντε με αρνητικές αποδόσεις. Το σύνολο ωστόσο για το 2021 είναι θετικό σε ποσοστό 7,26%.

---

Δεν είναι για πανηγυρισμούς τα αποτελέσματα 9μήνου στον όμιλο Ελλάκτωρ. Με όλα τα μεγέθη στο κόκκινο και στις ζημιές να εκτοξεύονται 65% υψηλότερα στα 56,1 εκατ. ευρώ, οι Ολλανδοί μάλλον προτιμούν να θαυμάζουν τις τουλίπες παρά τις λογιστικές καταστάσεις της εταιρείας. Αδύναμος κρίκος οι κατασκευές, από όπου ο όμιλος αντλεί πάνω από το ήμισυ των εσόδων του (317,4 από τα 637,7 εκατ. ευρώ τζίρου στο 9μηνο) με βουτιά εσόδων κατά 15% και λειτουργικές ζημιές 70 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου να σημειώσουμε πως τα μεγέθη του ομίλου ήταν βελτιωμένα με τα έσοδα +7%, τα EBITDA +25% αλλά την τελική γραμμή στο «μείον» με ζημιές 1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έκανε γνωστό χθες πως βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησής από τις αγορές της Μ. Βρετανίας, της Τσεχίας και της Χιλής, ενώ οριστικοποιούνται και οι διαδικασίες απόσυρσης από τις αγορές της Αυστραλίας και της Βραζιλίας.

---

Αν έκανε κάτι εντύπωση στη στήλη κατά τη χθεσινή ενημέρωση της Ελλάκτωρ προς τους αναλυτές, είναι ότι οι περισσότεροι, δυστυχώς, ήταν «ωσεί παρόντες». Από όλους όσους συμμετείχαν υποβλήθηκε μόνο μια ερώτηση κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης και αυτή μόλις την τελευταία στιγμή. Για όσους ξέρουν, στις ενημερώσεις αυτές οι αναλυτές κάνουν λεπτομερείς ερωτήσεις. Τουλάχιστον στις μεγάλες εταιρείες. Θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς πως ο CEO και ο CFO της Ελλάκτωρ κάλυψαν πλήρως όλες τις πιθανές απορίες. Από την άλλη θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως οι αναλυτές έχουν κυριολεκτικά γυρίσει την πλάτη στους Ολλανδούς με όλα αυτά που συμβαίνουν.

---

Μερικά αποτελέσματα από τις μικρές:

Υπερδιπλασιάστηκαν τα προ φόρων κέρδη της Ελινόιλ στο εννεάμηνο, στα 4,76 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση του κύκλου εργασιών. Η πτώση των πωλήσεων οφείλεται σε δύο λόγους. Πρώτον, στο γεγονός πως στο διεθνές εμπόριο οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 38% στους 1.346 χιλ.μετρικούς τόνους σε σχέση με τους 2.168 χιλ. το 2020, κάτι που οφείλεται στην επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις. Ο δεύτερος λόγος, είναι η πτώση στις πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης. Στο τρίτο τρίμηνο ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε στα 402,35 εκατ.ευρώ, από 344 ,27 εκατ.ευρώ αυξημένος κατά 16,87% κάτι που οφείλεται στην αύξηση των τουριστικών ροών και των μετακινήσεων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε ό,τι αφορά στην αύξηση των ενεργειακών τιμών, ο μόνος κλάδος που επηρεάζεται άμεσα είναι η ανάπτυξη των πωλήσεων μέσω της Electricon και Aerion, χωρίς όμως να έχει σημαντική επίπτωση ο εν λόγω κλάδος στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας.

---

Μετά από ένα δύσκολο 2020, η Φιερατέξ επέστρεψε σε λειτουργική κερδοφορία κερδοφορία. Στο 9μηνο η εταιρεία κατέγραψε EBITDA 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινήθηκε και ο κύκλος εργασιών καταγράφοντας αύξηση 13% στα 5,2 εκατ.ευρώ. Η ζήτηση για κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ μόνο σε περίπτωση γενικευμένης καραντίνας αναμένεται να επηρεασθούν τα οικονομικά της μεγέθη. Ωστόσο, η αύξηση του κόστους πρώτων υλών και ενέργειας, πιέζει τα περιθώρια κέρδους.

---

Eπιστροφή στα κέρδη για την Coral στο εννεάμηνο. Ο μικτός κύκλος εργασιών του ομίλου διαμορφώθηκε στο 1,77 δισ. ευρώ , ( +28%) .ως αποτέλεσμα της αύξησης κατά 8% του όγκου πωλήσεων. Η διοίκηση του ομίλου έχει εξασφαλίσει γραμμές χρηματοδότησης περίπου 356 εκατ. ευρώ.

---

Aυξήθηκε το περιθώριο κέρδους της Τζιρακιάν σε 21,2%, έναντι 8,46% το γ’ τρίμηνο του 2020. Η εταιρεία κατέγραψε άλμα των λειτουργικών κερδών σε 3,29 εκατ.ευρώ, έναντι 0,227 εκατ.ευρώ στο εννεάμνηο του 2020, χάρη στην αύξηση της ζήτησης των προϊόντων της και της αύξησης της τιμής των μετάλλων. Οι ίδιοι λόγοι οδήγησαν σε αύξηση του κύκλου εργασιών σε 22,3 εκατ.ευρώ στο εννεάμηνο, από 12,2 εκατ.ευρώ το 2020.

---

Αύξηση του κύκλου εργασιών 9,2% στα 4,5 εκατ.ευρώ κατέγραψε η Νάκας το γ΄τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία διατηρεί υψηλά αποθέματα, κάτι που αυξάνει τα περιθώρια κέρδους σε περίπτωση περαιτέρω ανόδου του πληθωρισμού. Τα αυξημένα αποθέματα οδηγούν στην εταιρεία στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στις εφοδιαστικές αλυσίδες, καθώς δεν παρατηρούνται ελλείψεις σε προϊόντα της.