Black Box: Ο πολιτισμός σας θα χαθεί όταν κοπεί το ρεύμα

Το επιτελικό κράτος μου θυμίζει ώρες – ώρες τους Ghostbusters, τους θρυλικούς και ανεπανάληπτους κυνηγούς φαντασμάτων. Έτοιμοι για δράση, αρκεί να τους φωνάξει το καθήκον. Στην κορυφή της ομάδας γι αυτές τις καταστάσεις, σταθερά, ο Νίκος Χαρδαλιάς. Λιμός, σεισμός, καταποντισμός; Πρώτο πλάνο η σύσκεψη στο πεδίο της μάχης και δεύτερο πλάνο ο Νίκος να πέφτει μέσα στις φλόγες.

Ένας Μινώταυρος εκτοξεύει πυκνά – συχνά δηλητήριο, λόγω του γνωστού μισανθρωπισμού του. Μην δει άνθρωπο να βγάζει το κεφάλι πάνω από το νερό! Η απόλυτη αλήθεια πάντως είναι ότι αν ο Νίκος είχε αφήσει την δουλειά στους δήμους και στον ΔΕΔΔΗΕ, θα περίμεναν ακόμη στα Βόρεια Προάστια να επιστρέψει ο πολιτισμός. Σε μία τέτοια περίπτωση, εγκλωβισμένοι για άλλες δύο ή τρεις μέρες μέσα στον παγετό και σε καθεστώς lockdown, θα προτιμούσαν να ξεκινήσουν μαζική πορεία μετανάστευσης προς τα Νότια από το να περιμένουν πότε θα τους απελευθερώσει από τα δεσμά η εταιρεία του κ. Μάνου!  Μία αυτή η πορεία και μία άλλη των Ερυθρών Χμερ. Γι αυτό σας λέω! Ο Νίκος ο Χαρδαλιάς προσφέρει στην ανθρωπότητα. Προσφέρει στον καπιταλισμό. Σκεφτείτε απλά να γινόταν πράξη το σύνθημα των αναρχικών των Εξαρχείων: «Ο πολιτισμός σας θα χαθεί όταν κοπεί το ρεύμα».

--

Θα γίνει ή δεν θα γίνει τελικά η περιβόητη Bad Bank; Η αυριανή συζήτηση που έχει προκαλέσει το ΚΙΝΑΛ στη Βουλή για το θέμα των κόκκινων δανείων και των αντοχών του τραπεζικού συστήματος, ευελπιστούμε ότι θα μας διαφωτίσει. Όχι φυσικά για τις προθέσεις του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος έχει υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση για το θέμα και θα είναι εκεί για να την αναλύσει, ούτε για τη στάση του ΚΙΝΑΛ που ξέρουμε από τις δημόσιες τοποθετήσεις του ότι συμμερίζεται τις αγωνίες του κεντρικού τραπεζίτη. Θα μας διαφωτίσει κυρίως για το αν η κυβέρνηση έχει κατασταλάξει στο τι θέλει και τι δεν θέλει να κάνει με τις τράπεζες μετά από μήνες διαβουλεύσεων και ενώ το στίγμα που εξακολουθεί να δίνει μέσω του αρμόδιου υφυπουργού για το Χρηματοπιστωτικό σύστημα, Γιώργου Ζαββού, είναι κάθε φορά αρνητικό σε ό,τι αφορά την ίδρυση κακής τράπεζας. Η αγορά, πάντως, επιμένει να λέει πως μόνο με τα προγράμματα Ηρακλής Ι και Ηρακλής ΙΙ, το πρόβλημα δεν λύνεται.

---

Μην παίρνετε τις μετρητοίς όλα όσα λέγονται και γράφονται για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Ακόμη δεν έχει κλείσει τίποτα σε ό,τι αφορά τον τρόπο που θα γίνει. Η γενική κατεύθυνση, είναι, όμως να πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα διευκολύνει τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο εγχείρημα. Και επί τούτου υπάρχουν ήδη δύο-τρεις προτάσεις στο τραπέζι, την καλύτερη εκ των οποίων έχουν αναλάβει να εισηγηθούν οι σύμβουλοι. Πολλά θα εξαρτηθούν φυσικά από τις δεσμεύσεις που θα δοθούν από ιδιωτικά χαρτοφυλάκια ως προς τις προθέσεις τους να μετάσχουν στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Η επιτυχία της οποίας, παρεμπιπτόντως, πολλοί εκτιμούν πως θα βελτιώσει σημαντικά την εικόνα συνολικά των τραπεζικών μετοχών οι οποίες εμμέσως επηρεάζονται και θα απελευθερώσει δυνάμεις υπέρ του κλάδου.

---

Με ένα budget  21 δισ. ευρώ το οποίο έχει αποφασίσει να ρίξει στη μάχη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του Covid, η virtual επίσκεψη που θα έχει σήμερα και αύριο στην Αθήνα η επικεφαλής της EBRD, μόνο απαρατήρητη δεν μπορεί να περάσει.
Ήδη η δέσμευση της αυτή επιβεβαιώθηκε από από την αύξηση των επενδύσεων της στη χώρα το 2020. Τη χρονιά που μας πέρασε η Τράπεζα  πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους σχεδόν 800 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 έργα, έναντι 571 εκατ. ευρώ σε 13 έργα το 2019, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις πέντε κορυφαίες χώρες επενδύσεων της Τράπεζας για το 2020.
Το πρόγραμμα  της προέδρου της EBRD Odile Renaud-Basso περιλαμβάνει συνομιλία με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τον υφυπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννη Τσακίρη και τον επικεφαλής Οικονομικό Σύμβουλο του Πρωθυπουργού Αλέξη Πατέλη.
Ακολούθως θα ενημερωθεί από τον  Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, ενω θα μιλήσει επίσης με  τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Ριχάρδο Λαμπίρη, καθώς και εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και του τραπεζικού τομέα.

 Μεταξύ των έργων της Τράπεζας για το 2020 ήταν, η χορήγηση δανείου ύψους 160 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ, μια επένδυση 57,5 ​​εκατ. ευρώ στην επιτυχή έκδοση του επταετούς ομολόγου 500 εκατ. ευρώ της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ,  η επένδυση 75 εκατ. ευρώ στην  έκδοση Ευρωομολόγου από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), και η επένδυση 50 εκατ. ευρώ στην πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος.

---

Θα θυμάστε που γράφαμε ότι το City του Λονδίνου έχασε πια την πρωτοκαθεδρία των συναλλαγών από το Άμστερνταμ μετά το Brexit. Τα χαρτοφυλάκια με έδρα την Μεγάλη Βρετανία ήταν και οι μεγαλύτεροι πωλητές ελληνικών μετοχών τον Ιανουαρίου με εκροές 27,4 εκατ. ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκαν Γερμανία και Τσεχία, με καθαρές εισροές προς το ΧΑ ύψους 22,4 και 23,3 εκατ. ευρώ.

---

Η ενίσχυση του χαρτοφυλακίου στις ΑΠΕ αποτελεί το στοίχημα για τη διοίκηση της Βιοκαρπέτ. Όπως μαθαίνει η στήλη το 2021 θα είναι έτος υλοποίησης του project για 10MW σε φωτοβολταϊκού σταθμούς με τον στόχο για το σύνολο των φωτοβολταϊκών σταθμών που θα διαθέτει η εταιρεία το 2021 να ανέρχεται σε ισχύ 20 MW. Σημειώνεται πως ήδη υλοποιούνται έργα 1MW για τη Βιοκαρπέτ και 1 MW για τη θυγατρική ΕΞΑΛΚΟ, τα οποία έχουν συνδεθεί με τον ΔΕΔΔΗΕ. Η εταιρεία έκλεισε το 2020 με σημαντική πτώση στον τζίρο της εξαιτίας της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων της θυγατρικής της.

---

Κάλυψη του χαμένου τζίρου στο δεύτερο εξάμηνο του 2021 εκτιμά πως θα επιτύχει η διοίκηση της Unibios. Η διοίκηση της εισηγμένης κινείται στη λήψη μέτρων περιορισμού του λειτουργικού της κόστους, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της ρευστότητά της. Οι πελάτες του Δημοσίου, όπως οι Δήμοι, καθυστερούν τις πληρωμές των οφειλών τους.

---

Αβεβαιότητα επικρατεί στην ΕΛΒΕ σχετικά με το πόσο μεγάλες θα είναι οι επιπτώσεις του τρίτου κύματος της πανδημίας στα έσοδά της τα οποία θεωρείται δεδομένο πως θα επηρεαστούν. Η υψηλή ρευστότητα και τα υγιή χρηματοοικονομικά είναι ένα από τα πλεονεκτήματα. Η εταιρεία παρά τις συνέπειες του πρώτου κύματος του κορονοϊού σημείωσε αύξηση πωλήσεων και EBITDA, ωστόσο η αυξητική αυτή τάση αναμένεται να περιοριστεί.

---

Νέο πρόστιμο από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έρχεται για την ΕΛΒΙΕΜΕΚ, καθώς δεν έχει δημοσιοποιήσει τις οικονομικές της καταστάσεις. Η εταιρεία, όπως μαθαίνει η στήλη, καταγράφει πτώση του κύκλου εργασιών της. Βρίσκεται δε σε συζητήσεις για τη δυνατότητα χρηματοδότησης της αναστροφής της πώλησης για το φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1,97 MW. Δύσκολη η διαπραγμάτευση, ενώ η εισηγμένη πολύ πιθανόν να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου εντός του 2021.