Black Box: Ο Κυρ. Πιερρακάκης οδηγεί τα ΕΛΤΑ από τη χρεοκοπία στην ψηφιακή εποχή

Η είδηση της ημέρας αναμένεται να είναι σήμερα η ανακοίνωση για τη διάσωση και τον μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ. Χρήστος Σταϊκούρας και Κυριάκος Πιερρακάκης παρουσιάζουν το πλάνο στο υπουργικό συμβούλιο και η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά. Το σχέδιο, όπως γνωρίζουμε ήδη περιλαμβάνει και μία αύξηση κεφαλαίου την οποία λογικά θα καλύψει η ΕΕΣΥΠ που είναι και ο βασικός μέτοχος των ΕΛΤΑ. Εδώ, βέβαια υπάρχει μία λεπτομέρεια. Όπως γνωρίζω, μέτοχος των ΕΛΤΑ σε ποσοστό περίπου 10% είναι η Eurobank, η οποία απέκτησε τη συμμετοχή αυτή, λόγω παλαιότερου δανεισμού των ταχυδρομείων. Το ερώτημα είναι το εξής: Η τράπεζα σκέπτεται να μπει στην ΑΜΚ στο ποσοστό που της αναλογεί ή άλλο; Εάν ναι, τα ΕΛΤΑ της νέας εποχής θα έχουν ήδη τον πρώτο τους ιδιώτη μέτοχο. Και μιας πρώτης τάξεως ψήφο εμπιστοσύνης στο εγχείρημα…

Κατά τα άλλα, οι πληροφορίες μου αναφέρουν ότι ο σχεδιασμός, όπως έχει ήδη ακουστεί, θα περιλαμβάνει μια γενναία περικοπή του μισθολογικού κόστους, που θα γίνει κυρίως με εθελουσία, αλλά και έναν μεγάλο εξορθολογισμό της λειτουργίας του δικτύου. Πολλά αναμένουν, όσοι διαμόρφωσαν τον σχεδιασμό και από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας που θα φέρει αυτοματοποίηση στα κέντρα διαλογής, ιχνηλασιμότητα στη διανομή αλλά και νέα προϊόντα που όπως μου λένε θα βάλουν για τα καλά τα ΕΛΤΑ στην digital εποχή. Βλέπε Πιερρακάκης δηλαδή…

----

Επτά επιχειρηματίες συγκροτούν την ομάδα κρούσης για την «σωτηρία της Ελλάκτωρ». Ο κωδικός της επιχείρησης είναι «stop Νίκος» και το στρατηγείο των επίδοξων …. καταδρομέων βρίσκεται στο Λονδίνο. Είναι σαφές ότι η υπόθεση έχει αποκτήσει και πολιτικά χαρακτηριστικά πλην των αυστηρά επιχειρηματικών. Στην «ομάδα των επτά» περιλαμβάνονται δύο γνωστοί επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Κόλπο, ένας εφοπλιστής και τουλάχιστον δύο ονόματα επιχειρηματιών που θεωρούνται ως οι πρωταγωνιστές της επόμενης ημέρας. Το εγχείρημα είναι πολύπλοκο. Οι πιθανότητες επιτυχίας είναι σημαντικές, αλλά δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση. Κι αυτό διότι γίνονται παράλληλα και πολλές διαπραγματεύσεις με όλους τους πρωταγωνιστές. Το σημαντικό δεν είναι η είσοδος στην εταιρεία. Αλλά η πραγματική της κατάσταση και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν στην συνέχεια. 

---

Αυτοί που κυριολεκτικώς τρίβουν τα χέρια τους με τις εξελίξεις είναι οι Ολλανδοί. Σε όλα τα σενάρια κερδίζουν! Μονά δικά τους, ζυγά δικά τους και στο Zero παίρνουν και μπόνους. Αν ανέβει το τίμημα και «χάσουν» την μάχη μπορούν να αποχωρήσουν από την Ελλάκτωρ με ένα κέρδος. Από λίγο ως πολύ. Αν «κερδίσουν» και μείνουν μόνοι στο παιχνίδι, έχουν δύο επιλογές: Είτε να «δουν» τι θα κάνουν με το κατασκευαστικό κομμάτι και να εστιάσουν στην συνέχεια στην πολύ μεγαλύτερη επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, είτε να εξετάσουν πιθανές συνέργειες με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σε κομμάτια που υπάρχει αντικειμενικός λόγος για να συμβεί κάτι τέτοιο.

---

Η αποκάλυψη του Liberal Markets ότι η ΔΕΗ εισέρχεται πλέον και στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών εκμεταλλευόμενη το τεράστιο δίκτυο που διαθέτει, είναι μια μόνο από τις σημαντικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που προωθεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης ο οποίος αναδεικνύεται σε πραγματικό μεταρρυθμιστή-manager. Θα ακολουθήσουν κι άλλες ηχηρές ειδήσεις το επόμενο διάστημα, γι αυτό και η αγορά έχει στρέψει το βλέμμα της στη μετοχή της ΔΕΗ η οποία αποτιμάται ακόμη μόλις στα 1,58 δισ. ευρώ, όταν ήδη από φέτος οι αναλυτές αναμένουν EBITDA κοντά στο 1 δισ. ευρώ. 

----

Κάτι για νέες παραιτήσεις από την Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πήρε το αυτί μας. Οι πληροφορίες μας θέλουν την εκ του ΣΥΡΙΖΑ προερχόμενη οικονομολόγο Μαρίκα Ιωάννου - Φραγκάκη η οποία είχε τοποθετηθεί στο ΤΧΣ το 2017 με την υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου, να έχει υποβάλει επιστολή παραίτησης. Αυτό, όμως, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι οι ιδεολογικοί ινστρούχτορες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαπολύσει επίθεση εναντίον της επειδή πήγε κόντρα στη γραμμή του κόμματος και στήριξε τον νέο πτωχευτικό κώδικα. Τι να κάνουν και τα πτυχία από το LSE αν δεν αναγνωρίζονται από το Πολιτμπιρό;

--

Στην ατζέντα της σημερινής ημέρας βρίσκονται η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου της Εθνικής Τράπεζας αλλά και των Ελληνικών Χρηματιστηρίων. Να μην ξεχνάμε ότι έχουμε και Eurogroup που αναμένεται να απελευθερώσει δόση ύψους 767 εκατομμυρίων στα πλαίσια του προγράμματος ελάφρυνσης χρέους. Η θετική όγδοη μεταμνημονιακή αξιολόγηση που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα αποτέλεσε τον καταλύτη για τη δόση.

----

Την διαδικασία αξιολόγησης στελεχών ενόψει προσλήψεων που θα απαιτηθούν για να εξυπηρετηθεί ο νέος ρόλος του έχει αρχίσει να τρέχει το ΤΑΙΠΕΔ. Υπενθυμίζεται ότι συμφωνήθηκε με τους ευρωπαίους εταίρους η αναβάθμιση του Ταμείου σε βραχίονα ταχύρρυθμης εκτέλεσης (και ωρίμανσης) εκείνων το διαγωνιστικών διαδικασιών που απαιτούνται ώστε να απορροφηθεί το ταχύτερο δυνατόν το ποσό που έχει συμφωνηθεί για την Ελλάδα, δηλαδή τα 32 δισ. ευρώ.

---

Αργά ή γρήγορα πάντως ελληνική κεφαλαιαγορά θα αρχίσει να προεξοφλεί το βαθμό της ανάκαμψης που εκτιμά ότι θα έχει οικονομία μετά την πάροδο του κυρίου κύματος της πανδημίας. Εάν θα πιστέψει στην ανάκαμψη ή όχι παραμένει προς εξακρίβωση. Επ? αυτού πάντως χρήσιμες είναι ίσως δύο παρατηρήσεις: πρώτον η διαδικασία αποστολής και παραλαβής των εμβολίων από τις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει ξεκινήσει κι έτσι τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν ταχύτερα από ό,τι αντιλαμβάνονται πολλοί. Και όταν αυτό συνειδητοποιηθεί ευρύτερα, θα σημάνει βελτίωση του κλίματος καταναλωτικής, επιχειρηματικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης. Δεύτερον, είναι πιθανότερο την όποια ανάκαμψη να προεξοφλήσει η ομολογιακή αγορά που εσχάτως δείχνει να συγκεντρώνει μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον από την χρηματιστηριακή.

----

Το ενδιαφέρον του Λαυρεντιάδη για τον Προβλήτα Β, του λιμανιού της Καβάλας, που έχει βγάλει το ΤΑΙΠΕΔ προς εκμετάλλευση για 40 χρόνια, έχει την σημασία του. 

---

Μπορεί η διοίκηση των ΕΛΠΕ να εμφανίζεται επισήμως καθησυχαστική για την πορεία της εισηγμένης μέσα στο lockdown, ωστόσο στα κεντρικά του Αμαρουσίου υπάρχει έντονος προβληματισμός. Η αδυναμία πρόβλεψης των διαφυγόντων εξαιτίας της καραντίνας, σε συνδυασμό με τις χαμηλές τιμές πετρελαίου δημιουργούν ένα απαιτητικό περιβάλλον. Επομένως, η αυξημένη προσοχή του ομίλου στον ηλεκτρισμό μέσω της Elpedison και στις επενδύσεις ΑΠΕ, δεν θα πρέπει να προκαλεί έκπληξη. Όπως εκτιμούν ο ηλεκτρισμός και η πράσινη ενέργεια μπορεί να θωρακίσει μακροπρόθεσμα τον όμιλο. Θεωρητικώς. Να μην ξεχνάμε ότι ανάλογη πολιτική ακολουθούν ακόμη και χώρες που παράγουν πετρέλαιο. Δεν πρόκειται λοιπόν κάποια ανακάλυψη κάποιου Έλληνα management. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε να δούμε αποτελέσματα.  Όπως άλλωστε και οι μέτοχοι. Ο κ. Σπύρος, για παράδειγμα, εκτιμά μόνο τα απτά αποτελέσματα… 

---

Άλλο ένα μέτωπο υπερχρεωμένης (ψυχορραγούσας) επιχείρησης ετοιμάζονται να κλείσουν οι τράπεζες. Η πώληση της Καλλιμάνης προχωρά με γρήγορους ρυθμούς. Τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι είναι τρεις. Ανάμεσά τους, ο Δημήτρης Βιντζηλαίος της Creta Farms και της Impala, και μία τουρκική εταιρεία. Ενδιαφέρον έχει πού θα κάτσει η μπίλια, δεδομένου ότι οι προτάσεις, που έχουν κατατεθεί, αφορούν είτε την εξαγορά των δανείων, ή/και την υπαγωγή της εταιρείας στις διατάξεις του πτωχευτικού. Ίδωμεν...

----

Η διοίκηση της Paperpack εξέδωσε κοινό ομολογιακό δάνειο 3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία έχει ως στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητά της μέσω αυτού του δανείου και να καλύψει μέρος του παλαιότερου δανεισμού. Ενδιαφέρον ίσως παρουσιάζει το γεγονός πως για να εκδώσει το ομολογιακό έβαλε υποθήκη μηχανήματα αξίας 900 χιλ. ευρώ και τα αποθέματά της ύψους 1 εκατ. ευρώ