7ος χρόνος, ημέρα 2153η
Πέμπτη, 23 Σεπτεμβρίου 2021

Black Box: Ο καπνός και η φωτιά στη μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος

Είναι ελάχιστες ιστορικά οι φορές που η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδας κάνει ράλι στο Χρηματιστήριο. Μια από αυτές ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση που έφτασε να ενισχύεται 8,38% στα 17,58 ευρώ. Χωρίς να καταλάβει ή να γνωρίζει κανείς το γιατί η μετοχή επέστρεψε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2018 και δείχνει ορμή για να επιστρέψει στις τιμές του 2015. Θυμάστε, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατέστρωνε σχέδια κατάληψης του νομισματοκοπείου και «κρατικοποίησης» της ΤτΕ ώστε το καθεστώς να έχει ευχέρεια να κόβει δραχμές ή και τάλαντα αν χρειαζόταν. Ήταν η περίοδος που η μετοχή της ΤτΕ κατέρρεε μέχρι και τα 6,9 ευρώ. 
Η αγορά μας είναι μικρή και πονηρή. Και όσο να ναι, βλέποντας της μετοχή της ΤτΕ να ίπταται με αυξημένες συναλλαγές, άρχισε τις υποθέσεις και τα σενάρια περί επιστροφής κεφαλαίου, διανομής δωρεάν μετοχών, και πάει λέγοντας. 
Η στήλη το έψαξε το θέμα καλά σε όλα τα επίπεδα μήπως και βγάλει καμιά είδηση. Είδηση δεν έβγαλε γιατί αν καταλάβαμε σωστά, δεν υπάρχει. Τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν ισχύει.
Γενικώς δεν υπάρχει κάτι «απτό» που να καθοδηγεί την κούρσα της μετοχής της ΤτΕ στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Και ούτε φυσικά μπορούμε να δεχθούμε ερμηνείες του τύπου ότι κάποια λόμπι που ξύπνησαν παίζουν ανοδικά το χαρτί της ΤτΕ. 
Μπορούμε βάσιμα, πάντως, να μιλήσουμε για «fly to quality». Η μετοχή της ΤτΕ έχει απολύτως αμυντικά χαρακτηριστικά και την έχουμε ξαναδεί να ανεβαίνει πριν από διορθώσεις στην αγορά. Δεν λέμε φυσικά ότι θα συμβεί και τώρα κάτι τέτοιο. 
 Είναι πάντως κοινό μυστικό άλλωστε πως αυτή τη στιγμή η ΤτΕ είναι η πιο υγιής «τράπεζα» που έχουμε εισηγμένη στο ΧΑ και με καλό track record και προοπτικές: σωστή διαχείριση, ορθές επενδυτικές αποφάσεις σε ομόλογα και συνάλλαγμα μέσα σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

---

Aνάπτυξη πάνω από 8% της ελληνικης οικονομίας; Και όμως φαίνεται πως το success story «Ελλάδα», έχει κάνει τους αναλυτές να…παραμιλούν. Η Scope Ratings αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας σε BB+ από BB με σταθερές προοπτικές. Ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης μάλιστα «βλέπει» ανάπτυξη 8,6% από 6,5% που προέβλεπε, ενώ τον πήχη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας ανάβεσε και η Wood που πλέον αναμένει ανάκαμψη 6,5% από 3,6%.

Ας προσθέσουμε στα παραπάνω και την πρόβλεψη της Moody’s Analytics, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει ανάπτυξη 8,2% φέτος και 5,1% το 2022. Τι οδηγεί όμως τους αναλυτές σε τόσο…υπεραισιόδοξα σενάρια. Όπως αναφέρει φανατικός αναγνώστης της στήλης και υψηλόβαθμος αναλυτής σε μεγάλο οίκο αξιολόγησης, υπάρχουν πολλά στοιχεία που οδηγούν σε βελτίωση των εκτιμήσεων για την ελληνική οικονομία. Το προφανές είναι η ανάπτυξη β’τριμήνου, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες και εκτοξεύθηκε στο 16,2%. Το δεύτερο είναι πως οι αναλυτές εκτιμούν πως τα τουριστικά έσοδα που θα ανακοινωθούν θα είναι υψηλότερα του 40% του 2019, επομένως οδηγούν σε αύξηση των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη του έτους. Ένα τρίτο στοιχείο είναι η κανονικότητα στην οποία έχει επιστρέψει η χώρα μετά από πολλά χρόνια πολιτικής και οικονομικής ανωμαλίας. «Γίνονται μειώσεις φόρων, έρχονται επενδύσεις, ακόμη και η συζήτηση για τον πληθωρισμό έχει τα θετικά της. Παραπέμπει σε συζητήσεις της περασμένης δεκαετίας» λέει ο φίλος μας, ο οποίος προσθέτει πως «ανάπτυξη και πληθωρισμός πάνε χέρι-χέρι».

Πότε όμως αναμένεται να δούμε επενδυτική βαθμίδα; Η απάντηση που δίνεται από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής είναι πως ήδη έχει υπάρξει αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την Scope, και θα ακολουθήσουν και άλλες αναβαθμίσεις. Σε ένα με δύο χρόνια η επενδυτική βαθμίδα είναι εφικτός στόχος, λέει ο αναλυτής, πριν μας κλείσει το τηλέφωνο ελέω meeting…Πάντως την Παρασκευή ανακοινώνει την αξιολόγησή της για τη χώρα μας η DBRS. Λέτε να έχουμε εκπλήξεις; Ίδωμεν…

---

Σήμερα μετά το τέλος της συνεδρίασης η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ δημοσιεύει αποτελέσματα β’ τριμήνου τα οποία θα περιλαμβάνουν και έκτακτα κέρδη από την πώληση των μετοχών της Cenergy. Συγκεκριμένα η Αγορά αναμένει πωλήσεις της τάξεως των 620 εκατ. ευρώ (+33%), προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη (χωρίς τις διακυμάνσεις των αποθεμάτων) στα 42 εκατ. ευρώ (+25,7%) και καθαρά κέρδη 37,9 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 21,9 εκατ.ευρώ αποδίδονται στην αποτίμηση των μετοχών της Cenergy. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ είχε διανείμει 0,1275 μετοχές της Cenergy με την μορφή μερίσματος για κάθε μία μετοχή της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ οι οποίες αποτιμήθηκαν στα 1,78 ευρώ ανά μετοχή. Οι μετοχές ήταν αποτιμημένες στην καθαρή θέση του ομίλου στα 1,1 ευρώ. Στο εξάμηνο οι πωλήσεις θα κινηθούν στα 1,27 δις ευρώ (+27%) και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά στα 84 εκατ. ευρώ (+27%).

---

Πριν τα αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ θα έχουμε την τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων του ΟΠΑΠ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 4 το μεσημέρι.

---

Δεν ορκίζομαι αλλά μπορεί σήμερα να ανοίξει για την Alpha Bank και το βιβλίο προσφορών για το ομόλογο αυξημένης εξασφάλισης ύψους 500 εκατ. ευρώ. Πριν από μία εβδομάδα η Eurobank εξέδωσε αντίστοιχη έκδοση σε μέγεθος με επιτόκιο 2,375%.

---

Στα της Αττικής, τα είπαμε και χθες, η σημερινή Γενική Συνέλευση σημαίνει τέλος χρόνου για την πρώτη φάση της προσπάθειας εξυγίανσης με την εξαγορά των warrants από τους μετόχους που έχουν εκδοθεί υπέρ του δημοσίου. Θα επιχειρηθούν να πουληθούν σε ιδιώτες ενδιαφερόμενους επενδυτές ως το τέλος του μήνα, αλλά κανείς δεν περιμένει αποτέλεσμα. Οπότε πάμε φουλ για είσοδο του ΤΧΣ στην τράπεζα με σκοπό την αύξηση κεφαλαίου και την μελλοντική εξυγίανση σε 1-1,5 χρόνο από σήμερα.  

---

Η σημερινή ημέρα είναι η πιο «ακριβή» στην ιστορία του Target Model. Η μέση οριακή τιμή από χθες έχει «καρφώσει» στα 172,77 ευρώ/MWh με μέγιστο τα 209,66 και ελάχιστη τα 147,68 ευρώ/MWh.Το φυσικό αέριο που κρατούσε κάπως τα προσχήματα έχει ξεφύγει, τα δικαιώματα εκπομπών επιμένουν πεισματικά πάνω από τα 60 ευρώ ο τόνος ενώ και το ντήζελ αρχίζει να παίρνει τα πάνω του. Δύσκολα τα πράγματα για καταναλωτές και προμηθευτές. Κι όπως γράφαμε και χθες, τα πιο δύσκολα είναι για τους μη καθετοποιημένους προμηθευτές.

---

Με τη μισή από την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση είχε εισαχθεί το Νοέμβριο του 2015 η ΔΕΗ στον δείκτη MSCI. Η εξαμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη θα ανακοινωθεί στις 11 Νοεμβρίου και θα ισχύει από την 1η Δεκεμβρίου.

---

Τα νέα από τον Τουρισμό εξακολουθούν να υποστηρίζουν την οικονομία. Η Ελλάδα κατέγραψε μακράν τη μικρότερη μείωση πτήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το ποσοστό να φτάνει το 7,1% τον Αύγουστο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Ολική επαναφορά...

---

Η Δομική Κρήτης διατηρεί υψηλό ανεκτέλεστο ύψους 20,4 εκατ.ευρώ, με αναλογία κατά τη συμμετοχή της στα €17 εκατ. Επίσης, η εταιρεία έχει αναδειχτεί ανάδοχος και αναμένεται η πρόσκληση για την υπογραφή συμβάσεων κατασκευής δημοσίων έργων, συνολικού ύψους €24,7 εκατ. Αυτά είναι τα θετικά για την εισηγμένη, όπως επίσης και η αναθέρμανση του κατασκευαστικού κλάδου που ήδη έχει ξεκινήσει και αναμένεται να ενταθεί τα επόμενα χρόνια με «όχημα» το Ταμείο Ανάκαμψης. Όμως η εισηγμένη έχει να αντιμετωπίσει μια σειρά αγωγών και υποθέσεων που εκκρεμούν στη δικαιοσύνη. Μία από αυτές είναι η αγωγή κατά της εταιρείας και συνδεδεμένου φυσικού προσώπου με την οποία ζητείται η καταβολή σε αυτόν αποζημίωσης €4,49 εκατ. με βάση τις διατάξεις για την αδικοπραξία στο πλαίσιο πώλησης μετοχών σε προηγούμενη χρήση. Η αγωγή κατατέθηκε και εκκρεμεί η υποβολή προτάσεων και ο ορισμός συζήτησής της. Σημειώνεται πως κατά κοινοπραξίας, στην οποία  συμμετέχει η μητρική εταιρεία, έχουν βεβαιωθεί από ασφαλιστικό οργανισμό πρόστιμα μετά προσαυξήσεων συνολικού ποσού €258,2 χιλ.,