Black Box: Κλίμα γενικευμένης καταστροφής

-Δύο φορές χρειάστηκε να διακοπεί συνεδρίαση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με τον Dow Jones να γλιστράει από το επίπεδο των 20.000 μονάδων. Μεγάλες πιέσεις και στην Ευρώπη καθώς η οικονομία παραλύει και καταρρέει. Μέσα στο κλίμα γενικευμένης καταστροφής στις αγορές, το ΧΑ τουλάχιστον κατάφερε προς το τέλος συνεδρίασης να περιορίσει τις ζημιές. Το ευχάριστο είναι ότι η πτώση δεν ήταν ισοπεδωτική καθώς υπήρξαν μετοχές που ξεχώρισαν κινούμενες αντίθετα στο ρεύμα, όπως π.χ. ο ΟΤΕ, η Δ.Ε.Η. η ΕΥΔΑΠ κ.ά. που είχαν επιλεκτικές αγορές.

- Τα ζόρια έρχονται από την αγορά ομολόγων όπου η Ελλάδα έχασε όλο το έδαφος που είχε κερδίσει αυτό το διάστημα, καθώς η απόδοση του 10έτους ξεπέρασε το 4%. Η αγορά ομολόγων καταρρέει ενώ η απόδοση εκτινάσσεται και στα ομόλογα της Ιταλίας και της Πορτογαλίας. Αν η αγορά ομολόγων παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση και τις επόμενες εβδομάδες, το σενάριο να χρησιμοποιηθούν κεφάλαια από το μαξιλάρι ρευστότητας θα αρχίσει να αποκτά σάρκα και οστά.

- Η Motor Oil ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα της αλλά ο τζίρος των 9,3 δις και τα 224 εκατομμύρια καθαρά κέρδη δεν διέσωσαν τη μετοχή, που υποχώρησε στα 8,60 ευρώ μετά από πτώση κατά 14,43%. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν η τιμή στο βαρέλι έχει υποχωρήσει στα 22 δολάρια.

- Οι αναλυτές στα διάφορα funds ανησυχούν για τις τιμές πάνω στις οποίες έκλεισαν μεγάλες παραγγελίες για να δουλέψουν το επόμενο δίμηνο, τα διάφορα διυλιστήρια ανά τον κόσμο. Φοβούνται ότι σπεύδοντας να εκμεταλλευτούν την πτώση που είχε σημειώσει η τιμή του μαύρου χρυσού τότε, έκλεισαν αγορές μεγάλων ποσοτήτων πετρελαίου στα 40-45 δολάρια το βαρέλι με αποτέλεσμα οι ζημιές που θα εμφανίσουν τα διυλιστήρια το επόμενο διάστημα θα είναι μεγάλες.

- Ευρωπαϊκό μπλόκο ορθώνεται στις ανοιχτές πωλήσεις μετοχών λόγω των συνθηκών που διαμορφώθηκαν στα χρηματιστήρια. Εκτός από την απαγόρευση στο ΧΑ που ανακοινώθηκε χθες, ανάλογη απαγόρευση έχει επιβληθεί από τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και  το Βέλγιο, ενώ φαίνεται πως σύντομα θα προστεθούν στο συγκεκριμένο μπλοκ και άλλες χώρες.

- Χαράς Ευαγγέλια. Λύνονται τα χέρια της Εθνικής Τράπεζας για να εκδώσει λογιστικές καταστάσεις. Σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή τροπολογία  αναφορικά με το ΛΕΠΕΤΕ, προκειμένου η τράπεζα να είναι σε θέση να εκδώσει ισολογισμό.

- Ξεκίνησαν οι συζητήσεις μεταξύ τραπεζών και Aegean Αirlines για το πώς θα αντιμετωπίσει η αεροπορική εταιρεία τη δύσκολη αυτή συγκυρία.