Black Box: Κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος

- Με αναστολή διαπραγμάτευσης ξεκίνησε η Wall Street, με ενεργοποίηση των Αυτοματοποιημένων Μηχανισμών Ελέγχου Μεταβλητότητας το ΧΑ. Και στο σημείο αυτό σταματούν οι συγκρίσεις γιατί πρόκειται για το ίδιο χάλι αλλά με τη διαφορά ότι η Wall Street έρχεται από ιστορικά υψηλά, ενώ η Λ. Αθηνών από 10 χρόνια χρηματιστηριακής ταλαιπωρίας και οικονομικής καχεξίας.

-Στις 484 μονάδες κατρακύλησε ο γενικός δείκτης, σε επίπεδα δηλαδή χρεοκοπίας σε μια συνεδρίαση πανικού με απώλειες 16% για τις τράπεζες και διψήφιες απώλειες για τα περισσότερα blue chips. Οι υπερβολές δεν έχουν τέλος, με χαρακτηριστικότερη αυτή της μετοχής του ΟΠΑΠ η οποία υποχώρησε κατά 22,64% σε επίπεδα χαμηλότερα όχι μόνον από την πρόσφατη δημόσια πρόταση (9,30 ευρώ) αλλά και από την τιμή (6,5 ευρώ) αποκρατικοποίησης του 2013 δημιουργώντας αγοραστική ευκαιρία, τουλάχιστον για όσους δεν βλέπουν ότι έχει φτάσει το τέλος του κόσμου.

-Την κατηφόρα έχει πάρει και η Motor Oil που έκλεισε στα 10,82 ευρώ με πτώση 11,31% ενώ και τα ΕΛΠΕ έκλεισαν στα 4,60 5 ευρώ με πτώση 6,63%. Και πως θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά, όταν στο Λονδίνο η Royal Dutch Shell πέφτει 7,42% και έχει φτάσει στις 10 λίρες ενώ η BP υποχωρεί 6,13% και στις 2,59 λίρες, επίπεδο που η τελευταία δεν είχε "αγγίξει" ούτε όταν προκάλεσε την οικολογική καταστροφή στο Μεξικό.

- Η μάχη στις αγορές συνεχίζεται και ειδικά στο αμερικανικό χρηματιστήριο που έχει και μεγαλύτερο βάθος με τις αντοχές του συστήματος να δοκιμάζονται σκληρά. Κινούνται οι τεκτονικές πλάκες του συστήματος και είναι λογικό που οι εγχώριοι τραπεζίτες είναι συνεχώς σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια αναζήτησης των κατάλληλων μέτρων.

- Ουσιαστικά είμαστε στο σημείο όπου αναζητούνται μέτρα, τα οποία θα "ντύσουν", θα νομιμοποιούν τη γενικευμένη στάση πληρωμών στην οποία οδηγεί η παράλυση της οικονομίας από τον κορονοϊο. Ψάχνουμε τρόπους που τυπικά θα μας διατηρήσουν εντός των ορίων μέσα στην οικονομική κατάρρευση  που παρακολουθούμε όλοι μας.

- Η DBRS  σε  report της αναφέρει ότι θα καθυστερήσουν οι πωλήσεις εξυπηρετούμενων δανείων και κάνει λόγο για σημαντικές καθυστερήσεις στα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων. Η DBRS κομίζει γλαύκα εις Αθήνας, καθώς βιώνουμε περίοδο όπου λόγω της επιδημίας οδηγούμαστε σε άτυπη, πλην όμως ουσιαστική, στάση πληρωμών στην ευρωπαϊκή οικονομία.

- Η αβεβαιότητα χτυπάει κόκκινο και το τελευταίο που απασχολεί αυτή τη στιγμή είναι οι πωλήσεις των κόκκινων δανείων και το μέλλον τους. Στις τράπεζες η ανησυχία είναι πολύ μεγαλύτερη για τα μεγάλα project αναδιάρθρωσης δανείων, τα οποία έχουν βρεθεί λόγω της κατάστασης στον αέρα.

-Μέσα στον όλεθρο που βιώνει το ελληνικό χρηματιστήριο και στον ορυμαγδό αρνητικών εξελίξεων για τις επιχειρήσεις, υπάρχουν ευτυχώς και εισηγμένες που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ξεχωρίζουν. Όπως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η οποία παρά τις δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα στην Ελλάδα και προχωρά σε νέα έργα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας συνολικού προϋπολογισμού 550 εκατ. ευρώ.

-Σύντομα μάλιστα θα ξεκινήσει η κατασκευή νέων αιολικών πάρκων στην Εύβοια συνολικής ισχύος άνω των 180 MW. Η σημαντική αύξηση της παρουσίας της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στην  ελληνική αγορά των ΑΠΕ φέρνει τον στόχο του Ομίλου να προσεγγίσει το μέγεθος των 2.000 MW έργων ΑΠΕ σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολύ νωρίτερα σε σχέση με το 2025, που αρχικά είχε τεθεί. Για όλους αυτούς τους λόγους η Eurobank Equities θεωρεί την ΤΕΝΕΡΓ ως μία από τις κορυφαίες αμυντικές επενδυτικές επιλογές.