Black Box: Καλώς ήρθατε στη ζώνη του αβέβαιου

- Καλώς ήρθατε και πάλι στη ζώνη του αβέβαιου, του αμφιβόλου και του απροσδόκητου.  Οι συνεδριάσεις  ειδικών συνθηκών λόγω αλλαγής δεικτών τελείωσαν, η αγορά καλείται  να χωνέψει τις αλλαγές που έγιναν στα μεγάλα θεσμικά χαρτοφυλάκια ενώ το χρηματιστήριο χρειάζεται τώρα νέους καταλύτες για την επόμενη ημέρα.

- Στον αστερισμό της αβεβαιότητας κινείται και το περίφημο Ταμείο Ανάκαμψης. Θεωρητικά,  η στήλη τονίζει τη λέξη θεωρητικά, όλα θα κλείσουν μέσα τον Ιούλιο, όταν η Γερμανία  αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ. Εάν όμως αυτό δε συμβεί, τότε πάμε για Φθινόπωρο οπότε βράσε ρύζι...

- Η στήλη θα ήθελε να επισημάνει ότι οι εστίες διαφωνιών μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζιτών τελευταία πολλαπλασιάζονται σε ανησυχητικό βαθμό. Έχουμε το γνωστό μέτωπο με την bad bank. Δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τις αντιρρήσεις που υπάρχουν για το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος,  τον αντίλογο "τι να την κάνουμε την bad bank;"  και όλα τα σχετικά. Μπορεί οι αποφάσεις να μην έχουν ακόμη ληφθεί, πάντως η επεξεργασία του σχεδίου προχωρεί.

- Μια  άλλη εστία συγκρούσεων -που εντείνεται μάλιστα- είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, όπου οι τράπεζες είναι αντίθετες σε μια σειρά διατάξεων για τις  οποίες η Κυβέρνηση επιμένει. Τα περιθώρια διαπραγματεύσεων  κυβέρνησης και τραπεζών εξαντλήθηκαν και πλέον τη λύση θα δώσουν οι θεσμοί, που θα κληθούν να αναλάβουν  ρόλο του διαιτητή, δεδομένου άλλωστε ότι στις 6 Ιουλίου ξεκινούν και οι πρώτες τηλεδιασκέψεις με τα τεχνικά κλιμάκια για την έβδομη κατά σειρά μεταμνημονιακή αξιολόγηση της χώρας.

- Μία ακόμη παράλληλη εστία συγκρούσεων έχει δημιουργηθεί εξαιτίας των χρηματοδοτήσεων  που καλούνται να δώσουν οι τράπεζες στα πλαίσια των διαφόρων προγραμμάτων που  κατάρτισε η κυβέρνηση για την ανάσχεση της ύφεσης του κορονοϊού.  Οι πιέσεις είναι συστηματικές και μεθοδικές, ενώ κάποιοι τραπεζίτες φέρεται να έχουν ενοχληθεί ιδιαίτερα για τις απειλές περί ανακατανομής των πόρων, που εκτοξεύει με τον γνωστό γλαφυρό τρόπο του, ο Άδωνις Γεωργιάδης.

- Μάλιστα ο υπουργός επειδή έχει γίνει δέκτης των ενοχλήσεων από τις τράπεζες, κατέβασε τους τόνους και αναφέρεται πλέον σε στελέχη των τραπεζών που αυτονομούνται από τις διοικήσεις. Από την άλλη πλευρά, οι θιγμένοι τραπεζίτες ισχυρίζονται ότι δέχονται πολιτικές πιέσεις για να δώσουν δάνεια σε εταιρείες που δεν συγκεντρώνουν τα απαραίτητα κριτήρια.

- Πάντως από το 1,29 δισ. που διατέθηκαν για  δάνεια με επιδότηση επιτοκίου μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, οι τρεις από τις τέσσερις τράπεζες εμφανίζονται να έχουν λίγο πολύ και ασχέτως χαρτοφυλακίων, περίπου παρόμοιες επιδόσεις. Στα 388 εκατ. τα δάνεια που έδωσε η  Alpha, στα 385 εκατ.  της Πειραιώς και στα 360 εκατ. της Eurobank. Το υπόλοιπο των 157 εκατ.  αποτυπώνει την επίδοση της  Εθνικής τράπεζας, αφού προηγουμένως αφαιρεθούν τα μερίδια της Atticabank, της Παγκρήτιας και
των συνεταιριστικών. Μάλλον στην Εθνική Τράπεζα είχαν το νου τους στη ψηφιοποίηση της τράπεζας και ξέχασαν τα δάνεια.

-Ευτυχώς πάντως τις επομενες ημέρες θα έχουμε και ευχάριστα θέματα να ασχοληθούμε. Ο λόγος είναι για τα εγκαίνια του Ελληνικού που προγραμματίζονται παρουσία του Πρωθυπουργού στις αρχές Ιουλίου. Περισσότερα θα πληροφορηθούμε στη Γενική Συνέλευση της Lamda που πραγματοποιείται την Τετάρτη.