ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1953η
Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 825,02 7,78 (0,95 %)

Τζίρος: 57,47 εκατ. €   RT

Black Box: Ή στραβός είναι ο γιαλός ή ζαβά αρμενίζουμε

Άνω κάτω έχει κάνει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, αρμόδιος για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Πως το κατάφεραν αυτό στην κυβέρνηση, να πνέουν μένεα εναντίον του  πολύπειρου στα χρηματοπιστωτικά υφυπουργού και πρώην ευρωβουλευτή δύο από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους θεσμούς, είναι ένα μεγάλο μυστήριο.

Αλλά εδώ πια εξελίσσεται μια πολυμέτωπη κόντρα που δεν είναι δυνατόν να παραμένει στις σκιές.

Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχουν κάνει εδώ και μήνες -υπό την εποπτεία της Βασιλικής Λαζαράκου και των νομικών συμβούλων- σημαντική προεργασία για τον εκσυγχρονισμό των διατάξεων που διέπουν τη λειτουργία εποπτικής Αρχής. Αλλά όπως λένε οι επικριτές της στρατηγικής του Γ. Ζαββού, είναι ο αρμόδιος υφυπουργός που επιδιώκει να καρπωθεί τη δόξα της μεταρρύθμισης, σπεύδοντας να ανακοινώσει τη σύσταση νομοπαρασκευαστικής επιτροπής για μια δουλειά που έχει ήδη ολοκληρωθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό της.  

Στην Τράπεζα της Ελλάδος, το κλίμα είναι ακόμη πιο βαρύ και τα πράγματα ακόμη πιο σοβαρά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το συστηματικό μποϊκοτάρισμα της πρότασης Στουρνάρα- Παντελιά (ΤτΕ) για τη δημιουργία μιας κεντρικής Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (AMC) που θα μπορούσε να λειτουργήσει υποστηρικτικά στα προγράμματα «Ηρακλής Ι» και «Ηρακλής ΙΙ» ώστε τα κόκκινα δάνεια και το πρόβλημα του αναβαλλόμενου φόρου, να αντιμετωπιστούν ταχύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Παρότι η πρόταση της ΤτΕ έχει παρουσιαστεί αναλυτικά στο Μαξίμου, στο υπουργείο Οικονομικών και στους τραπεζίτες, και παράλληλα απολαμβάνει της στήριξης τόσο της ΕΚΤ όσο και του SSM, εντούτοις φαίνεται πως έχει μπλοκάρει στα γρανάζια του γραφείου του αρμόδιου υφυπουργού, ο οποίος δεν θέλει ούτε να την ακούσει.

Μάλιστα, στη συνέντευξη τύπου της περασμένης εβδομάδας η Κριστίν Λαγκάρντ σε ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε ότι αυτή είναι η καταλληλότερη λύση για τα κόκκινα δάνεια. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 16/12/2020 αναφέρθηκε στην αξία μιας τέτοιας λύσης. Είναι αστείο η χώρα που χρειάζεται περισσότερο από όλους αυτό το μέτρο να αρνείται να το εξετάσει καν!

Η στήλη υποψιάζεται πως παίζεται ένα παιχνίδι εξουσίας με άξονα τις ανεξάρτητες Αρχές. Ίσως θα ήταν προς το συμφέρον της αξιοπιστίας όλων, να κοιτάξουν εκεί στο Μαξίμου πιο προσεκτικά τι μπορεί να συμβαίνει.

----

Σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας προωθεί η Volton Ελληνική Ενεργειακή που φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει στον κλάδο των ΑΠΕ και να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο έργων το οποίο θα συμβάλει στην δραστηριότητα της παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η στήλη μαθαίνει πως σύντομα αναμένονται σημαντικές εξελίξεις στο μέτωπο της εξαγοράς σταθμών ΑΠΕ. Η εταιρεία διαθέτει σήμερα 19 MW εγκατεστημένης ισχύος σε πάρκα που ήδη λειτουργούν ή βρίσκονται σε διαδικασία εγκατάστασης, σύντομα ξεκινά την εγκατάσταση νέου πάρκου 12 MW, ενώ με επιπλέον έργα ισχύος 63 MW  που βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης, η παραγωγική της ικανότητα θα προσεγγίσει τα 100 MW.

---

Lamda Hellix και Microsoft ανακοίνωσαν τη δημιουργία data centers. Μαθαίνουμε άλλος ένας κολοσσός βρίσκεται σε διερευνητικές επαφές για την κατασκευή datacenter στη χώρα μας.  Πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες διεθνώς, με τον ιδιοκτήτη της να φιγουράρει συνεχώς στη λίστα Forbes με τους πιο πλούσιους ανθρώπους. Ο Τζέφ Μπέζος της Amazon, έχει ήδη ενημερώσει μέσω στελεχών του την προοπτική κατασκευής datacenter στην Ελλάδα, τα αρμόδια υπουργεία.  Άλλωστε αν ψάξει κανείς στο ΓΕΜΗ, θα δει ότι η Amazon έχει ήδη ιδρύσει την Amazon Data Services Greece Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία. Μάλιστα η εταιρεία με έδρα το Χαλάνδρι, έχει προχωρήσει σε μετατροπή των καταστατικών σκοπών της εταιρείας. Οι πληροφορίες λένε πως η αλλαγή ήρθε μετά από συνάντηση που είχαν στο παρελθόν στελέχη της εταιρείας με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Στο άρθρο 3 του καταστατικού έχει προστεθεί πως  η κύρια δραστηριότητα της θυγατρικής της Amazon είναι η «παροχή υπηρεσιών επεξεργασίας δεδομένων, φιλοξενίας και συναφών υπηρεσιών στις εταιρείες του ομίλου Amazon». Εν ολίγοις, η εταιρεία ανακοίνωσε την ίδρυση γραφείων στην Ελλάδα, αλλά το βλέμμα της είναι στραμμένο στην κατασκευή Data Center στη χώρα μας…

---

Η ΜLS δεν θα πληρώσει ούτε αυτή τη φορά τα κουπόνια του ομολόγου MΛΣ03 και όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, η κάποτε πανίσχυρη εταιρεία πληροφορικής θυμίζει όλο και πιο πολύ τις διάσημες δηλώσεις του προέδρου του Εδεσσαϊκού. Την άνοιξη του 2020 η εταιρεία διαβεβαίωνε τους ομολογιούχους να μην ανησυχούν επειδή θα εξοφλήσει τα τοκομερίδια. Μετά από μερικούς μήνες, τον περασμένο Οκτώβριο, έκανε γνωστό ότι ναι μεν θα τα εξοφλήσει, αλλά χρειάζεται τρεις μήνες παράταση και μετά θα πληρώνει ανά εξάμηνο. Άτυπα εξασφάλισε τις τρίμηνες παρατάσεις καθότι ουδέποτε έλαβε το πράσινο φως από τις γενικές συνελεύσεις ομολογιούχων. Και τώρα που παρέχονται κι αυτές, η εταιρεία αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους για να βρει λύση. Το μόνο βέβαιο είναι ότι ορισμένοι εξ αυτών έχουν χάσει πια την υπομονή τους ζητούν την ποινική δίωξη των επικεφαλής της εταιρείας…

---

Ιδιαίτερη δραστηριότητα υπήρξε, προχθές Σάββατο, στο Εθνικό Τυπογραφείο. Συνολικά δημοσιεύθηκαν 12 ΦΕΚ σε δύο διαφορετικά τεύχη, από τα οποία τα περισσότερα αφορούν μέτρα για την πανδημία ή ελάφρυνσης πληγέντων από φυσικά φαινόμενα. Ξεχωρίσαμε όμως, και μία απόφαση που αφορά την έγκριση δαπάνης 15.000 ευρώ, για δημόσιες σχέσεις (φιλοξενία μελών επιστημονικών ομάδων κλπ) του Ελληνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) για το 2021.