Black Box: Η Νίκη, η πρωτογενής παραγωγή και το κλείσιμο σχολών με βαθμό... 1

Μια από τις καλές και αξιόπιστες πηγές της στήλης από το εξωτερικό μας έδωσε χθες μια αποκλειστική πληροφορία. «Έχω εσωτερική έκθεση της JP Morgan που προβλέπει ανάπτυξη 7% στην Ελλάδα το 2022. Δεν έχει βγει. Χαμός θα γίνει», έλεγε το «μυστικό» μήνυμα. Δέκα λεπτά αργότερα γέλαγε για την πλάκα που μας έκανε. «Μη γράψετε τίποτα και εκτεθείτε. Πλάκα κάνω» έγραφε. Και μερικές ώρες αργότερα ήρθε η πρόβλεψη του Michele Napolitano της Fitch που αναμένει έκρηξη 7% για το ελληνικό ΑΕΠ το 2022 προαναγγέλλοντας ταχύτερες αναβαθμίσεις της ελληνικής οικονομίας ώστε να φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα μέσα σε διάστημα ενός-δύο ετών. Αυτό που συνηθίζουμε να λέμε πως κάποιος «έμεινε ενεός» το καταλαβαίνετε φαντάζομαι...

---

Τέσσερα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών κατεβάζουν ρολά και δεν θα δέχονται νέους εισακτέους από φέτος. Ο λόγος για τo τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων αγροτικών προϊόντων και Τροφίμων στο Αγρίνιο, το τμήμα Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής στο Μεσολόγγι και το Τμήμα Μουσιολογίας στον Πύργο. Με μια πρώτη ανάγνωση είναι μια απόφαση που θεωρητικά δεν συνάδει με τον στόχο δημιουργίας ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου που δίνει ιδιαίτερο βάρος στην πρωτογενή παραγωγή. Αλλά στην πραγματικότητα ας καταλάβουμε για τι πράγμα μιλάμε. Στα συγκεκριμένα τμήματα μπαίνουν φοιτητές με βαθμολογία 1 και 2. Δηλαδή με λευκή κόλλα. Αν πάμε λίγο καιρό πίσω θα καταλάβουμε πως με τη συγχώνευση των ΤΕΙ με ΑΕΙ που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε τμήματα, κυρίως στην επαρχία, τα οποία είχαν εξαιρετικά χαμηλή βάση εισαγωγής και δημιουργούσαν ψεύτικες προσδοκίες στους υποψήφιους για επαγγελματική αποκατάσταση. Αν καταλαβαίνουμε σωστά στόχος του Υπουργείου Παιδείας και της Νίκης Κεραμέως είναι αυτά τα παραμύθια να τελειώσουν και ο ακαδημαϊκός χάρτης να ξαναγραφτεί από την αρχή. Την ίδια στιγμή που συγκεκριμένα τμήματα κλείνουν το υπουργείο Παιδείας στηρίζει την ανάπτυξη τριών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων ακριτικών περιοχών (Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), αυξάνοντας τον αριθμό των εισακτέων.

---

Η πολύ ισχυρή ανοδική δυναμική στη μετοχή της Άβαξ πιθανόν να «αποκαλύπτει» εξελίξεις. Η αξία της εταιρείας ξεπερνά πια τα 180 εκατ. ευρώ, έχοντας ενισχυθεί κατά 450% από τα χαμηλά του περσινού Μαρτίου και πάνω από 80% φέτος. Η υπέρβαση των προβλημάτων που η εταιρεία αντιμετώπισε στο παρελθόν και το μεγάλο έργο της γραμμής 4 του μετρό αποτελούν καταλύτες για την αγορά που αντιλαμβάνεται πως έχει να κάνει με ένα επιτυχημένο turnaround story.

---

H σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα αντικατοπτρίζεται από τα αποτελέσματα των εταιρειών. Μία από αυτές είναι η Autohellas που επέστρεψε στην κερδοφορία και ατενίζει το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 12,7% στα 128,8 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη άγγιξαν τα 4,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση εκτιμά πως θα υπάρξει αύξηση της ζήτησης και των μισθώσεων αυτοκινήτων, καθώς η φετινή τουριστική σεζόν αναμένεται να είναι καλύτερη από την περυσινή.

---

Ανθρακούχα και ενεργειακά ποτά, ανάπτυξη του καναλιού πωλήσεων εκτός σπιτιού και αναδυόμενες αγορές οδήγησαν στα ικανοποιητικά αποτελέσματα της Coca-Cola HBC το πρώτο τρίμηνο. Η αύξηση πωλήσεων 6,1% ήρθε μετά από την ενίσχυση 55,8% των ενεργειακών ποτών, 9,6% των ανθρακούχων και στη βελτίωση κατά 22,6% της κατηγορίας adult sparkling. Ένας ακόμη πυλώνας ανάπτυξης της εταιρείας ήταν η ανάπτυξη του καναλιού κατανάλωσης στο σπίτι, με την πολυεθνική να σχεδιάζει να αναπτύξει και το κανάλι πωλήσεων εκτός σπιτιού.

---

Παραμένοντας στο food industry ας κρατήσουμε την θέληση του Απόστολου Ταμβακάκη να επενδύσει το EOS Capital σε εταιρείες τροφίμων με στόχο να διευρύνει το χαρτοφυλάκιό του. Οι επενδύσεις που σχεδιάζει όπως μαθαίνουμε στα τρόφιμα θα είναι περίπου πέντε και οι υπόλοιπες θα αφορούν στον κλάδο της τεχνολογίας και του retail.

---

Με τον Αμερικανό Πρέσβη Τζέφρι Πάιατ συναντήθηκε ο Δήμαρχος Ελληνικού Γιάννης Κωνσταντάτος. Όπως μαθαίνουμε ο Αμερικανός πρέσβης επιβεβαίωσε το σημαντικό ενδιαφέρον της Mohegan για το Ελληνικό, ενώ η συζήτηση κινήθηκε γύρω από την ανέγερση του Μεγάρου Ποντιακού Ελληνισμού στο πρώην αεροδρόμιο. Για αυτό ενδιαφέρονται ορισμένοι Έλληνες ομογενείς στις ΗΠΑ και το επόμενο διάστημα ίσως υπάρξουν συναντήσεις τους με τον δήμαρχο Ελληνικού.