Black Box: Η κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει πίστα

- Πώς να σταθεί το Χρηματιστήριο και να παρουσιάσει αντιστάσεις όταν η Κομισιόν προβλέπει για την Ελλάδα ύφεση 9,7% το 2020; Οπότε με χαμηλό τζίρο είχαμε μια δυσάρεστη προσγείωση σε όλο το εύρος του ταμπλό του ΧΑ.

- Η Κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και τώρα πρέπει να αλλάξει πίστα. Βγαίνουμε από την φάση των γενικών, οριζόντιων  μέτρων στήριξης της εργασίας, των επιχειρήσεων κλπ, και περνάμε στη φάση των ειδικών αποφάσεων. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει με την Aegean, ποιο είναι το μέλλον του Πρίνου, τι είναι εφικτό να γίνει με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, πως μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα μεγάλα δημόσια έργα κόκ.

- Η κρίση θα ταρακουνήσει για τα καλά ορισμένους κλάδους. Αίμα χύνεται στην τηλεόραση, καθώς η διαφημιστική δαπάνη έχει υποχωρήσει σημαντικά, ενώ τα λειτουργικά έξοδα όπως και οι μεγάλες οικονομικές απαιτήσεις για το νέο πρόγραμμα παραμένουν αμετάβλητα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι παίκτες της τηλεοπτικής αγοράς είναι υπεράριθμοι. Επειδή όμως απώλειες της τάξης των 15 εκατομμυρίων  και πάνω κάθε χρόνο δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμη υποχρέωση, και περικοπές εκτεταμένες θα επιβληθούν και είναι πιθανόν ορισμένοι παίκτες να υποχρεωθούν να πετάξουν λευκή πετσέτα.  

- Η κρίση όμως αλλάζει συνήθειες και πρακτικές με τις οποίες η αγορά κινήθηκε χρόνια ολόκληρα. Η «προίκα» της κρίσης του 2010 φάνηκε με τις επιταγές, όπου όπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης το 87% επέλεξε να πληρώσει τις επιταγές  του, επιβεβαιώνοντας τα όσα έλεγαν οι τραπεζίτες, πως μόνον το 5-6% της πελατείας έκανε χρήση του μέτρου για τις επιταγές.

Σημειώστε πως αρχικά το μέτρο απαγόρευε καθολικά την εμφάνιση της επιταγής, αλλά τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών προχώρησαν αμέσως σε αλλαγή της επίμαχης διάταξης, επειδή εκδηλώθηκαν  ισχυρές αντιδράσεις από εκδότες των επιταγών  που ήθελαν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους για να διατηρήσουν τις διόδους τους στην αγορά.

- Σήμερα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου 2020 από τον όμιλο Μυτιληναίο και την Coca Cola/3E.

- Πρώτη η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ στην κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών το α’ τετράμηνο 2020 με μερίδιο αγοράς 19,92%.  Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ενισχύει σταθερά το μερίδιό της στην αγορά, καθώς από 10,06% το 2017, ανήλθε στο 15,8% το 2018 και έφθασε στο 17,13% το 2019.  Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Εurobank Equities με 18% και στην τρίτη η Euroxx Χρηματιστηριακή με 14,42%. Στην κατάταξη  Απριλίου, τα μερίδια αγοράς διαμορφώθηκαν σε 18,38% για τη Eurobank, 18,32% για την Πειραιώς ΑΕΠΕΥ και 13,51% για την Euroxx Χρηματιστηριακή.