Black Box: Η εστίαση δίπλα στον τουρισμό…

- Αρχικά, οι funds managers παρακολουθούσαν την εξέλιξη της καμπύλης των θυμάτων της πανδημίας και η κάμψη της αμέσως πυροδότησε τις πρώτες ανοδικές αντιδράσεις στις αγορές. Τώρα παρακολουθούν τις ανακοινώσεις για την εξέλιξη των φάρμακων και κάθε θετικό νέο που δημιουργεί σοβαρές ελπίδες για «ορατή» έξοδο από την μάστιγα του COVID-19, χαιρετίζεται ανάλογα από τις αγορές.

- Και έχουμε ακόμη πολλά να δούμε. Σύμφωνα με στοιχεία που μετέδωσε το Reuters, αυτήν τη στιγμή διεθνώς είναι σε εξέλιξη περισσότερα από 70 projects για την ανάπτυξη του εμβολίου. Σύμφωνα μάλιστα το γερμανικό Paul Ehrlich Institute, μόνον αυτήν την εβδομάδα για 7 από αυτά τα projects, ξεκίνησαν οι δοκιμές σε ανθρώπους.

- Το σχέδιο εξόδου από τα μέτρα προστασίας για το COVID-19 που ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση είναι μία σύνθετη και περίπλοκη διαδικασία που εξελίσσεται ταυτόχρονα σε διαφορετικά  επίπεδα και είναι λογικό σε πρώτη φάση να υπάρχει αναστάτωση, αμηχανία, δυσκολία κατανόησης, αντιδράσεις για την εφαρμογή κλπ. Σε αυτή τη φάση του πανικού βρίσκεται μετά τις ανακοινώσεις ο ευρύτερος κλάδος της εστίασης  με τους επιχειρηματίες να είναι σε μεγάλη ανησυχία.

- Την ανησυχία τους συμμερίζονται και στις τράπεζες όπου ετοιμάζονται δίπλα στον κλάδο του τουρισμού από τον οποίο και αναμένονται μεγάλες επισφάλειες, να προσθέσουν και αυτόν της εστίασης. Ταυτόχρονα στις τράπεζες παρακολουθούν με αγωνία και προβληματισμό για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην πραγματική οικονομία, τον καταιγισμό των αιτήσεων που δέχονται από επιχειρήσεις οι οποίες  ζητούν δάνεια για κεφάλαιο κίνησης. Η κινητικότητα για το συγκεκριμένο θέμα παραπέμπει σε σοβαρά προβλήματα σε όλο το εύρος της αγοράς.

- Η πανδημία του κορονοϊού μπορεί να έχει νεκρώσει το σύμπαν στη χώρα, αλλά δεν έχει επηρεάσει το πλούσιο παρασκήνιο που είναι σε εξέλιξη σε σχέση με το μέλλον του διαγωνισμού για την γραμμή 4 του Μετρό.

- Τον Ιούνιο, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει η πλήρης επιστροφή στην κανονικότητα για τον ΟΠΑΠ.  Στις 11 Μαΐου ανοίγουν τα πρακτορεία και θα ακολουθήσουν τα ΟΠΑΠ play, ενώ ως στις 18 Μαΐου η Super League θα πάρει οριστικές αποφάσεις, με πιθανότερο σενάριο οι ποδοσφαιρικοί αγώνες να ξεκινήσουν  στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

- Μετά την υποβάθμιση της Ιταλίας σε BBB-  από τον οίκο Fitch , η στήλη θα επαναλάβει ότι η Ελλάδα φτηνά τη γλίτωσε. Προς το παρόν τουλάχιστον...