Black Box: Η Ελλάδα κρατάει την αναπνοή της

- Τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό Eurogroup αν και οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο τέλος της τηλεδιάσκεψης θα έχουμε πολύ
περισσότερες διαβεβαιώσεις και λιγότερα μέτρα. Βέβαια συζητάμε για ουσιαστικές διαβεβαιώσεις, καθώς φαίνεται ότι  το μέγεθος της ζημίας
οδηγεί στην αναθεώρηση πολιτικών και καταστάσεων που μέχρι πρότινος ήταν αδιαπραγμάτευτες.

- Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες δείχνουν ότι ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να διαχειριστούν δυναμικά την κρίση. Ο λόγος που η στήλη λέει ότι πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι όσον αφορά τα μέτρα από το σημερινό Eurogroup είναι ότι η πολιτική αντιμετώπισης επιδημίας θα απλωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο, ανάλογα με την εξέλιξη και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία.

- Παροχή ρευστότητας και διαφορετικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων τα οποία θα κλιμακωθούν στη διάρκεια της επιδημίας και θα ενταθούν με άλλη μορφή, μόλις φανεί ότι έρχεται η κάμψη της επιδημίας. Οι κανόνες παραβιάζονται και όλα δείχνουν ότι το επόμενο δίμηνο τα μέτρα θα είναι συνεχή με προτεραιότητα την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων της επιδημίας καταρχήν σε ανθρωπιστικό επίπεδο και κατά δεύτερον στην οικονομία.

- Το μήνυμα ότι οι επόπτες είναι πρόθυμοι και έτοιμοι να βοηθήσουν χωρίς να γίνει καταστρατήγηση και εκμετάλλευση της συγκυρίας έχει φτάσει και στην Αθήνα από την Φρανκφούρτη. Αν ισχύσει το βασικό σενάριο σήμερα στις Βρυξέλλες που θέλει την επιδημία να μπαίνει σε φάση ύφεσης κάποια στιγμή προς Μάιο - Ιούνιο, οι διαθέσεις σε ΕΚΤ και SSM είναι να βοηθήσουν τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι και το βασικό περιεχόμενο της επικοινωνίας που είχαν την Παρασκευή οι τράπεζες με την Κεντρική τράπεζα, επικοινωνία που θα επαναληφθεί και σήμερα προκειμένου να καταλήξουν στα μέτρα για τις επιχειρήσεις.

- Υπάρχει νηφαλιότητα, είμαστε σε θέση να διαχειριστούμε την κρίση και θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ήταν το μήνυμα που
δόθηκε, εκτός φυσικά από τη συζήτηση για πρακτικά θέματα. Πάντως το μέτρο που δείχνει  πιο δημοφιλές και ακούγεται όλο και περισσότερο στις τράπεζες τώρα, είναι οι άμεσα πληττόμενες επιχειρήσεις από την επιδημία, πχ ξενοδοχεία, να πληρώνουν φέτος μόνο τόκους και όχι δόσεις κεφαλαίου για τα δάνεια τους.

-Οι τράπεζες πάντως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να σταματήσουν τη λειτουργία τους. Μπορεί σε πρώτη φάση στα υποκαταστήματα να παρατηρήσετε λιγότερους υπαλλήλους,  αλλά όσο άσχημα κι αν εξελιχθούν τα πράγματα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν προετοιμαστεί για  να πραγματοποιούν τις βασικές εργασίες τους εξ αποστάσεως.

- Στο μεταξύ, η Ελλάδα κρατάει την αναπνοή της καθώς οι ειδικοί αναφέρουν πως τις επόμενες δυο εβδομάδες είναι πιθανή σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων. Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο επικρατεί χάος με τη στήλη να επιμένει πως πρωταγωνιστής της πτώσης δεν είναι τα ξένα funds τα οποία είχαν τον δεύτερο ρόλο, αλλά ελληνικά αμοιβαία κεφάλαια και ιδιώτες επενδυτές.

- Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη, ωστόσο αν ο πλανήτης δεν καταστραφεί με πτώση 35% από τα ψηλά του Ιανουαρίου, το ΧΑ προσφέρει μεγάλες ευκαιρίες όταν αρχίσει να επανέρχεται η ψυχραιμία. Η Euroxx βλέπει τη μετοχή του Μυτιληναίου  σε ελκυστικό σημείο για είσοδο επενδυτών, ενόψει και της έγκρισης που θα δώσει η Γενική Συνέλευση για την επαναγορά ιδίων μετοχών. Και προφανώς δεν είναι η μοναδική ευκαιρία, γιατί ο κόσμος θα συνεχίσει να καταναλώνει ρεύμα, να μιλαει στα τηλέφωνα, να παίζει διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια κλπ.