8ος χρόνος, ημέρα 2396η
Τρίτη, 24 Μαΐου 2022

Βlack Box: Η εκδίκηση της Microsoft. Ο Κυριάκος και τα πετροδόλαρα, η Amazon και η επιστροφή των ΕΛΤΑ

H Μicrosoft «εκδικείται» όσους ασκούσαν κριτική για το έργο με τα Data Center στην Ελλάδα. Η απάντηση σε όσους δεν πίστευαν πως θα προχωρήσει η επένδυση και έλεγαν πως τα σχέδια είναι καλά, αλλά δεν βλέπουν να υλοποιούνται, ήρθε χθες με την αίτηση για ένταξη στις στρατηγικές επενδύσεις. Με τρία data centers η χώρα αλλάζει πίστα και οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια στη νέα ψηφιακή εποχή. Για να μην γράφουμε όσα έχετε ήδη διαβάσει τα τρία data centers αναμένεται να στηθούν σε Κορωπί και Σπάτα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως πρόθεση της αμερικανικής πολυεθνικής είναι να προχωρήσει εντός εξαμήνου τις επενδύσεις, δηλαδή αυτές ξεκινούν άμεσα…Τροχοδρομείται επίσης η έγκριση της στρατηγικής επένδυσης της Microsoft από τη διυπουργική επιτροπή. Ο προϋπολογισμός του έργου όχι μόνο ικανοποιεί τη προϋπόθεση του σχετικού νόμου, όπου προβλέπεται ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης να είναι μεγαλύτερος των 75εκ. ευρώ, αλλά θα ανέλθει και σε πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναμένεται να δημιουργηθούν, κατά βιώσιμο τρόπο, άνω των εκατό (100) νέων Ε.Μ.Ε. (Ετήσιες Μονάδες Εργασίας)

---

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρει πάνω του το παιχνίδι των επενδύσεων. Για αυτό το ενδιαφέρον από μεγάλες εταιρείες είναι έντονο, ενώ η χώρα μας φαίνεται έτοιμη να καλύψει το επενδυτικό χάσμα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο πρωθυπουργός είχε χθες συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Khaled Juffali, έναν από τους επιφανέστερους επιχειρηματίες της Σαουδικής Αραβίας. Ο κ. Juffali έχει επιχειρηματική παρουσία στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων, στον τομέα του τουρισμού μέσω των ξενοδοχείων Four Seasons.

Αυτά τα γνωρίζετε. Η στήλη όμως έχει παρασκήνιο από τη συνάντηση. Παρούσα στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν η κόρη και διάδοχος του επιφανούς επιχειρηματία, ο οποίος δήλωσε ενθουσιασμένος με όσα έχει καταφέρει η Ελλάδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια. Αν και όλοι αναμένουν επένδυση στον ξενοδοχειακό κλάδο, η στήλη αποκαλύπτει πως ο Σαουδάραβας επιχειρηματίας ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην ενέργεια, τις κατασκευές και τις τηλεπικοινωνίες. Μέσω της εταιρείας που διαχειρίζεται, την Jufali. Η εξειδίκευση των προθέσεών του, αναμένεται σε επόμενη συνάντηση με την αρμόδια πολιτική ηγεσία.

---

Μετά τη Microsoft σειρά έχει και η Amazon Web Services. H επένδυση είναι από 150 -200 εκατ. ευρώ και αφορά στις υποδομές Local Zone. Η πληροφορία που «κομίζουμε» είναι πως έως τον Αύγουστο αναμένεται να ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες από τον πολυεθνικό κολοσσό.

---

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την ανατολική περιφερειακή εσωτερική οδό της Θεσσαλονίκης, το έργο, ύψους 373 εκατ. ευρώ, που είναι γνωστό ως Flyover. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα έχει «αποκαλυφθεί» ο ανάδοχος του project το οποίο διεκδικούν τέσσερις υποψήφιοι, η κοινοπραξία Άβαξ – Μυτιληναίος, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Intrakat και η Άκτωρ Παραχωρήσεις. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, τα εργοτάξια για το flyover, όπως ανέφερε, χθες, και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, θα στηθούν μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς, με το συγκεκριμένο έργο να δίνει γερή ώθηση στο ανεκτέλεστο υπόλοιπο του μειοδότη. Η νέα υπερυψωμένη ταχεία λεωφόρος, θα είναι μήκους 13,5 χιλιομέτρων και θα συμβάλλει καταλυτικά στην επίλυση του κυκλοφοριακού προβλήματος στη συμπρωτεύουσα.

---

Στα Ελληνικά Ταχυδρομεία επιστρέφει η διανομή των λογαριασμών και της ΕΥΔΑΠ, καθώς με δικαστική απόφαση στα τέλη του περασμένου έτους, έκλεισε οριστικά μια διαμάχη που κράτησε περισσότερο από 2 χρόνια, γύρω από τον σχετικό διαγωνισμό της εταιρείας ύδρευσης. Η απόφαση ανέδειξε οριστικά την προσφορά των ΕΛΤΑ ως απολύτως σύννομη και την πλέον συμφέρουσα οικονομικά, απελευθερώνοντας την ΕΥΔΑΠ να ολοκληρώσει το διαγωνισμό για τη διανομή των λογαριασμών της.

Η επιστροφή της διανομής και των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται στο πλαίσιο των κινήσεων της διοίκησης των ΕΛΤΑ την τελευταία διετία, στην κατεύθυνση παροχής καλύτερων, αξιόπιστων και ανταγωνιστικότερων υπηρεσιών προς τους πελάτες της. Οι κινήσεις αυτές, αποτυπώνονται ευρύτερα το τελευταίο διάστημα με την εμπέδωση της εμπιστοσύνης της αγοράς προς τα ΕΛΤΑ, στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα της έγκαιρης αποστολής των λογαριασμών σε όλη την επικράτεια.

Η τάση αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας καθώς έσοδα από τη διανομή λογαριασμών και αλληλογραφίας για μεγάλους πελάτες εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 44 εκατ. ευρώ το 2021.

---

Δεν είναι τυχαίο ότι την τελευταία περίοδο, μια σειρά μεγάλων ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, επέλεξε μετά από διαγωνιστική διαδικασία τα ΕΛΤΑ ως πάροχο ταχυδρομικών υπηρεσιών. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τη ΔΕΗ, τον όμιλο ΟΤΕ/COSMOTE, την Εθνική Τράπεζα, την τράπεζα Eurobank, την τράπεζα Alpha Bank , την Protergia, την Elpedison, τη ΖΕΝΙΘ, τη Nova και τους ασφαλιστικούς ομίλους της Ευρωπαϊκής Πίστης και της Interamerican.

Η εμπιστοσύνη των ελληνικών ομίλων προς τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, για την αποστολή της αλληλογραφίας και των λογαριασμών τους, συνδυάζεται και με την αναγνώριση του επιπέδου των υπηρεσιών που προσφέρει ο όμιλος των ΕΛΤΑ και σε διεθνείς πελάτες, όπως καταγράφηκε πρόσφατα με τη συμφωνία για τη διανομή των δεμάτων της AMAZON.

Την Amazon ακολούθησαν άλλες διεθνείς επιχειρήσεις με πιο πρόσφατες την ADIDAS και την H&M οι οποίες έχουν έρθει απευθείας, είτε μέσω των Ευρωπαίων διακινητών τους σε συμφωνία για διανομή των προϊόντων τους στην ελληνική επικράτεια. Παράλληλα, η Διοίκηση των ΕΛΤΑ βρίσκεται σε συζητήσεις και με άλλους ομίλους για την υπογραφή συμφωνιών που θα ενισχύσουν το ρόλο του Ομίλου στο last mile του ηλεκτρονικού εμπορίου.

---

Πηγαίνοντας κόντρα στο ρεύμα, αρνητική παραμένει η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές με σύσταση «underweight» στους κυκλικούς κλάδους, αλλά «overweight» στους κλάδους ειδών πολυτελείας.

Αναμένει περαιτέρω επιβράδυνση της ανάπτυξης τους επόμενους μήνες καθώς οι κίνδυνοι από το κύμα της μετάλλαξης Όμικρον είναι σημαντικοί. Όπως αναφέρει σε έκθεση της, ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης επιβραδύνθηκε από τα μέσα του 2021 και οι πραγματικές αποδόσεις των ομολόγων έχουν πάρει την ανιούσα μετά την στροφή της νομισματικής πολιτικής της Fed. Παρά ταύτα, οι μετοχές παραμένουν κοντά στα υψηλότερα επίπεδα που κατέγραψαν στον ανοδικό κύκλο.

Η πιο πιθανή εξήγηση, σύμφωνα με την BofA, είναι το πως οι επενδυτές θεωρούν την επιβράδυνση της οικονομίας ως προσωρινή και ότι η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί εκ νέου τους επόμενους μήνες. Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη της οικονομίας της ευρωζώνης θα επιβραδυνθεί με τα ρίσκα για ακόμη χαμηλότερους ρυθμούς να είναι έντονα λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής ώθησης τη φετινή χρονιά, της απότομης επιβράδυνσης της προσφοράς χρήματος και των επιπτώσεων από τις υψηλές τιμές ενέργειας.

---

Οι ισπανικές ρυθμιστικές αρχές πιέζουν να ελέγξουν τον τρόπο διαφήμισης των κρυπτονομισμάτων (όχι άδικα...) με νέους περιορισμούς στις προωθητικές ενέργειες από τους γνωστούς influencers. Η Comisión Nacional del Mercado de Valores (CNMV), η κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τη χρηματοοικονομική ρύθμιση των αγορών κινητών αξιών στην Ισπανία, εξέδωσε ανακοίνωση που καθορίζει τους νέους κανόνες. Οι αναρτήσεις που προωθούν κρυπτονομίσματα πρέπει πλέον να περιλαμβάνουν την ακόλουθη δήλωση αποποίησης ευθύνης: «Οι επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα δεν υπόκεινται σε κανονιστικές ρυθμίσεις. Μπορεί να μην είναι κατάλληλες για ιδιώτες επενδυτές και μπορεί να χαθεί ολόκληρο το επενδυμένο ποσό».

Οι λεγόμενοι influencers με περισσότερους από 100.000 ακολούθους θα πρέπει τώρα να συμπεριλάβουν την προειδοποίηση. Τα πρόστιμα για μη συμμόρφωση ανέρχονται στα 300.000 ευρώ και θα μπορούσαν να καταβληθούν σε εταιρείες κρυπτονομισμάτων, εταιρείες δημοσίων σχέσεων και μεμονωμένους παράγοντες. Οι νέοι κανόνες τίθενται σε ισχύ τον Φεβρουάριο.

Αντίστοιχα, η Σιγκαπούρη εξέδωσε οδηγία για τις διαφημίσεις κρυπτονομισμάτων, συμβουλεύοντας ότι οι πάροχοι υπηρεσιών θα πρέπει να εμπορεύονται τα προϊόντα τους μόνο στους δικούς τους ιστότοπους, εφαρμογές ή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντίστοιχα η ρυθμιστική αρχή θα απαγορεύσει επίσης τα ΑΤΜ που συναλλάσσονται σε ψηφιακά νομίσματα.

Η κίνηση σηματοδοτεί την τελευταία προσπάθεια ρύθμισης του τομέα στη Σιγκαπούρη, μετά την εισαγωγή αδειών για εταιρείες κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο, η ρυθμιστική αρχή διέταξε επίσης το ανταλλακτήριο Binance να σταματήσει τις δραστηριότητές του στην Σιγκαπούρη.

---

Το Twitch είναι μία πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εραστές των βιντεοπαιχνιδιών να παίξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια μέσω streaming με άλλους παίκτες απ’ όλο τον κόσμο. Οι μάχες μεταξύ παικτών δίνουν και παίρνουν, και σε πολλές περιπτώσεις τα παιχνίδια μεταξύ των γνωστών καλών παικτών ενός βιντεοπαιχνιδιού αποτελούν πολύ δημοφιλές θέαμα για πολλούς άλλους, οι οποίοι το παρακολουθούν μέσω της πλατφόρμας. Το Twitch έχει περάσει στα χέρια της Amazon από τον Αύγουστο του 2014, όταν πλήρωσε εννιακόσια εβδομήντα εκατομμύρια δολάρια για να το αγοράσει από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες, λίγους μήνες αφού η Google είχε προσφέρει, ανεπιτυχώς, λίγο περισσότερα χρήματα. Όπως μπορεί κανείς εύκολα να φανταστεί, η δημοτικότητα του Twitch ανέβηκε κατακόρυφα με την πανδημία. Σε ένα σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg αναφέρεται (με βάση πηγές της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών) πως ο μέσος αριθμός χρηστών που βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στην πλατφόρμα παίζοντας ή παρακολουθώντας έχει ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια, ενώ στις αρχές του 2020 ήταν κοντά στο ένα εκατομμύριο.

Το πιο εντυπωσιακό νούμερο όμως δεν ήταν αυτό. Αν κάποιος αθροίσει τις ώρες που, μέσα στο 2021, προβλήθηκαν μέσα από το Twitch παιχνίδια του πιο δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού της πλατφόρμας, του Grand Theft Auto V, φθάνει στο «εξωπραγματικό» σύνολο των διακοσίων δεκατεσσάρων χιλιάδων (214.000) ετών, ενώ σε πολλά άλλα παιχνίδια ξεπερνάμε τα εκατό χιλιάδες χρόνια. Προφανώς είναι αδύνατον να αναλύσουμε το τι ακριβώς σημαίνει αυτός ο αριθμός, αλλά μας αρκεί για να αντιληφθούμε πως η Take Two αποφασίζει να ξοδέψει σχεδόν δώδεκα δισεκατομμύρια δολάρια για να αγοράσει την Zynga και πως οι ικανότεροι παίκτες που δραστηριοποιούνται μέσω του Twitch να κερδίζουν ετησίως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από διαφημίσεις που προβάλλονται την ώρα που παίζει το αγαπημένο του βιντεοπαιχνίδι. Για να παραφράσουμε και την παλιά ελληνική ταινία, θα παίζεις το παιχνίδι σου και ύστερα θα ……. κάθεσαι!

---

Κίνηση ματ αναμένουν οι αγορές από τον Γαλλο-Ισραηλινό μεγιστάνα των τηλεπικοινωνιών Πατρίκ Ντραΐ. Τον τελευταίο καιρό ο αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας βρίσκεται, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, σε μυστικές διαβουλεύσεις με την Goldman Sachs και τη Morgan Stanley για να βγάλει στο χρηματιστήριο τον Sotheby’s. Σε λιγότερο από τρία χρόνια, μετά την εξαγορά του οίκου και την ορθολογική διαχείριση που πέτυχε, ο Ντραΐ επιχειρεί και πάλι να κάνει τον διεθνή οίκο εισηγμένη εταιρεία.

Προτού εξαγοράσει τον Sotheby’s ιδιωτικά, σε μια συμφωνία αξίας 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Ιούνιο του 2019, η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Ο «cost killer», όπως είναι το προσωνύμιό του στον γαλλικό Τύπο, πρόκειται να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο την περιουσία του από τη δημοσιοποίηση της εταιρείας. Δεν έχει γίνει γνωστό βεβαίως τι συμβουλεύουν οι επενδυτικές τράπεζες σχετικά με την αρχική δημόσια προσφορά, διαβάζουμε όμως ότι ο οίκος μπορεί να αναζητήσει 5 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου, εξαιρουμένου του χρέους. Σύμφωνα με την έκθεση, η προσφορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αργότερα φέτος και η αποτίμηση μιας πιθανής εισαγωγής θα εξαρτηθεί από την όρεξη των επενδυτών και τις συνθήκες της αγοράς.

Σε έρευνα που έκανε η στήλη, το κλίμα είναι άκρως ευνοϊκό και η κίνηση μόνο τυχαία δεν δείχνει. Την περασμένη χρονιά, ο Sotheby’s δήλωσε ότι πούλησε έργα τέχνης αξίας 7,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό, ο οίκος ξεπέρασε τα αποτελέσματά του από το 2020 κατά 71%, όπως ανέφερε η εταιρεία. Οι δημοπρασίες ανήλθαν σε 6 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ οι ιδιωτικές πωλήσεις πέτυχαν 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μέχρι στιγμής ο Sotheby’s τηρεί σιγή ιχθύος με τους ανθρώπους του οίκου να λένε «δεν σχολιάζουμε φήμες και εικασίες». Ωστόσο, η κίνηση θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την έναρξη μιας τάσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα στην Korea Herald, η K Auction, ένας από τους μεγαλύτερους οίκους δημοπρασιών στη Νότια Κορέα, συγκέντρωσε περισσότερα από 5 τρισεκατομμύρια γουόν πριν από τη δημόσια προσφορά και την εισαγωγή της στο Kosdaq (το Κορεατικό Securities Dealers Automated Quotations).

---

Ένα μήνα εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης έχει συμπληρώσει η μετοχή της ΕΧΑΕ και σε αυτό το διάστημα έχει ενισχυθεί πάνω από 10%. Φυσικά και δεν ευνοήθηκε από την έξοδο, απλά το σημειώνουμε. Αυτό που βοήθησε τη μετοχή να ανακάμψει είναι η Amber Capital, η οποία έχει ποσοστό εδώ και μερικές μέρες άνω του 5%. Η Amber είναι γνωστή για τις κινήσεις της στην Ελλάκτωρ, όπου σε μικρό διάστημα μπήκε και βγήκε δύο φορές με μεγάλο οικονομικό όφελος. Όμως είναι και γνωστή από μία κίνηση να ζητήσει θέση στο Δ.Σ. του ΟΤΕ, κάτι που κάποια στελέχη της αγοράς, θέλουν να δουν και στην ΕΧΑΕ. Δηλαδή σημειώνουν πως δεν είναι ένα fund που κάθεται ήσυχο… Ίσως δούμε να βελτιώνει κι άλλο το ποσοστό του στην ΕΧΑΕ και να παρεμβαίνει και στις γενικές συνελεύσεις. Και εδώ υπάρχει θέση που πρέπει να καλυφθεί και προς το τέλος του μήνα αναμένεται η λίστα με τους υποψηφίους.

---

Εννέα συνεχόμενες συνεδριάσεις η πολύπαθη Ακρίτας, ανοίγει με λίγα κομμάτια με μεγάλες απώλειες και άνω του 10% ή και του 17%, για να κλείσει όμως αμετάβλητη και στις εννέα συνεδριάσεις. Και αυτό γιατί ο χαμηλός όγκος δεν οδηγεί μεσοσταθμικά σε κλείσιμο σε τιμές κοντά στα 0,50 ευρώ. Έτσι ενώ κάνει πράξη στα 0,51 ευρώ ή στα 0,50 ευρώ με λίγο όγκο αν και κάποιες φορές υπάρχει δυνατότητα για υψηλότερο, κλείνει αμετάβλητη στα 0,62 ευρώ. Το «πολύπαθη» πηγαίνει στο γεγονός ότι παρά την αναδιάρθρωση των δανείων και τις προσπάθειες που έχουν γίνει συνολικά, η εισηγμένη εξακολουθεί να βγάζει ζημιές. Μάλιστα στο εννεάμηνο, την ώρα που η πλειονότητα των εισηγμένων δημοσίευε εξαιρετικά αποτελέσματα, η συγκεκριμένη με αύξηση τζίρου 56% έβγαλε ζημία 301 χιλ. ευρώ και παρά το γεγονός ότι πέτυχε EBITDA 2,9 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 560%.

---

Μας το θύμισε αναγνώστης της στήλης. Ανήμερα της ανακοίνωσης της αξιολόγησης της Fitch, η στήλη τόλμησε και «πόνταρε» για την αναβάθμιση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας, όχι της βαθμίδας. Κάτι που εν τέλει συνέβη. Εκτός όμως από αυτή την επιβεβαίωση, ήρθε η ανάλυση του Κωνσταντίνου Χαροκόπου. Ο οποίος προειδοποιούσε πως «έχουμε ακόμα δρόμο» σε σχέση με την αναβάθμιση. Κάτι που αναφέρουν στη συνέντευξη που παραχώρησαν σήμερα στο Liberal Markets, τα διευθυντικά στελέχη του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Alex Muscatelli και Pau Labro. Οι οποίοι σημειώνουν πως οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να ανατραπούν από την ενεργειακή κρίση και την…Όμικρον. Βέβαια, αξίζει να σημειωθεί πως οι εκτιμήσεις του οίκου αξιολόγησης για το ύψος της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2022 και έπειτα, δεν περιλαμβάνουν τις θετικές επιδράσεις από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης...

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες