7ος χρόνος, ημέρα 2181η
Πέμπτη, 21 Οκτωβρίου 2021

Black Box: Η ΔΕΗ... «εξαφανίζει» το χρέος της για πρώτη φορά και οδεύει για EBITDA 900 εκατ. ευρώ

Η ΔΕΗ συνεχίζει να γράφει ιστορία. Τα σημερινά αποτελέσματα για το β τρίμηνο του 2021 μπορεί να μην είναι δυνατά -αν και σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις των περισσότερων αναλυτών αναμένεται ότι θα είναι κερδοφόρα- ωστόσο το μεγάλο νέο για το οποίο γράφαμε και χθες, θα προέλθει από το μέτωπο του καθαρού δανεισμού (υποχρεώσεις μείον διαθέσιμα) ο οποίος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες πέφτει κάτω από τα 3 δισ. ευρώ.

Η είσπραξη περίπου 375 εκατ. ευρώ από τις τιτλοποιήσεις δύο μεγάλων πακέτων ληξιπρόθεσμων οφειλών θα έχουν αντίκτυπο στις καθαρές υποχρεώσεις που από τα 3,271 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο θα διαμορφωθούν σε περίπου 2,89 δισ. ευρώ.

Και αυτό είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ακόμη μεγαλύτερης μείωσης στο καθαρό χρέος της ΔΕΗ καθώς ακολουθεί η ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ.

Με την Macquarie να αναλαμβάνει χρέος 800 εκατ. ευρώ και στα ταμεία της ΔΕΗ να μπαίνουν επιπλέον 1,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του 2021 ή στις αρχές του 2022, το καθαρό χρέος της εταιρείας θα διαμορφώνεται πλέον κάτω από τα 900 εκατ. ευρώ και θα είναι το χαμηλότερο που έχει πετύχει ποτέ στη σύγχρονη ιστορία της η ΔΕΗ, μόλις δύο χρόνια αφότου η διοίκηση Στάσση την τράβηξε από το γκρεμό της χρεοκοπίας.

Για να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στο πως έχει εξελιχθεί ο καθαρός δανεισμός της ΔΕΗ, η εταιρεία είχε καθαρά χρέη 5 δισ. ευρώ το 2014 και σε μόλις επτά χρόνια αυτά πέφτουν κάτω από το 1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη καθώς η ΔΕΗ απελευθερώνεται έτσι από ένα σημαντικό κομμάτι κόστους εξυπηρέτησης δανείων, εξοικονομεί κεφάλαια και μπορεί στο μέλλον να αναζητήσει νέες γραμμές χρηματοδότησης για να υλοποιήσει το γιγαντιαίο επενδυτικό της πρόγραμμα που λέγεται πως θα είναι 5,5 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

Η μείωση του καθαρού χρέους δεν θα είναι η μόνη έκπληξη. Μια ακόμη εκτιμάται ότι θα προέλθει και από το μέτωπο της τελικής γραμμής των αποτελεσμάτων που παρά τις περι του αντιθέτου προβλέψεις, αναμένεται να είναι κερδοφόρα στο β τρίμηνο, λόγω αντιστροφής πρόβλεψης.

Στο μανίκι, όμως, η ΔΕΗ κρύβει έναν ακόμη άσσο που πιθανόν να τον αξιοποιήσει ώστε στο τέλος του έτους να επιτύχει -βρέξει χιονίσει- τον στόχο για λειτουργική κερδοφορία 900 εκατ. ευρώ. Και αυτός ο άσσος δεν είναι άλλος από την πρόβλεψη περίπου 400 εκατ. ευρώ που έχει γράψει η ΔΕΗ για την αποκατάσταση των πεδίων λιγνίτη. Αν διασφαλίσει κεφάλαια από το Πράσινο Ταμείο, η πρόβλεψη αυτή μπορεί να αναστραφεί είτε μερικώς είτε ολικώς και να ενισχύσει τα EBITDA.

---

Αν νομίζετε πάντως ότι με τον ΔΕΔΗΕ τελείωσαν τα νεα για την ΔΕΗ λίγο υπομονή...

---

Εξαιρετικές οι επιδόσεις της Cenergy για το πρώτο 6μηνο καθώς τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η εταιρεία, μέλος της Viohalco, «κρύβει» εξαιρετικά μεγάλη δυναμική. Πέραν της αύξησης πωλήσεων κατά 16,5% στα 486 εκατ. ευρώ χάρη στα αυξημένα έσοδα του κλάδου καλωδίων, η εταιρεία εμφάνισε αναπροσαρμοσμένο EBIΤDA 47 εκατ. ευρώ (+11,3%) ενώ το ανεκτέλεστο ύψος παραγγελιών φτάνει τα 600 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη κερδοφορία οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στη μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 24% σε 22% σε σχέση με τις αναβαλλόμενες φορολογικές υποχρεώσεις.

Η εταιρεία περιμένει ακόμη καλύτερες επιδόσεις από τον κλάδο των καλωδίων που αποδεικνύεται λοκομοτίβα της ενίσχυσης των μεγεθών, τόσο λόγω της υλοποίησης έργων που έχει ήδη αναλάβει όσο και λόγω των νέων παραγγελιών (ηλεκτρική διασύνδεση Σαντορίνης-Νάξου, έργο Vesterhav στη Δανία κ.α). Μελλοντικά το άνοιγμα της αγοράς υπεράκτιων αιολικών πάρκων αναμένεται να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την δραστηριότητα της Cenergy ενώ και ο τομέας υποβρυχίων καλωδίων αναμένεται ότι θα δώσει ώθηση στην κερδοφορία ολόκληρου του κλάδου.

---

Κρίσιμη η επόμενη εβδομάδα για τις αποφάσεις της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ σχετικά με το Καζίνο Ελληνικού καθώς στις 30 Σεπτεμβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία. Η μεγάλη επένδυση θα προχωρήσει και εντός της εβδομάδας που έρχεται θα υπάρχουν νεότερα.

---

Στα της Ελλάκτωρ θα είδατε χθες πως απορρίφθηκε το αίτημα λήψης ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει η πλευρά Μπάκου – Καϋμενάκη για την αλήστου μνήμης εκείνη Γενική Συνέλευση που είχε αφήσει εκτός ψηφοφορίας τη Greenhill. Όμως η απόρριψη της αίτησης σε καμία περίπτωση δεν κλείνει το ζήτημα. Όλα θα κριθούν στην εκδίκαση της κύριας δίκης σε 100 ημέρες.

Αντιθέτως, η απόφαση ξεκαθαρίζει ότι η Aeolus είχε όντως συμφωνήσει να ασκεί η Greenhill τα δικαιώματα ψήφου και το γεγονός ότι αυτό δεν αποτυπώνονταν στο Σύστημα Άϋλων Τίτλων δεν συνιστά λόγο να αποκλειστεί η Greenhill. Τα ασφαλιστικά από τη φύση τους δεν μπαίνουν στην ουσία της υπόθεσης.

Στην κυρία δίκη επί τη βάσει της απόφασης των ασφαλιστικών το δικαστήριο θα κρίνει αν οι τουλάχιστον τρεις επιστολές της Aeolus επαρκούσαν για να μην έχει αμφιβολία η Ελλάκτωρ ότι τα δικαιώματα ψήφου τα ασκεί η Greenhill. Τα στελέχη της πάντως αισιοδοξούν ότι θα δικαιωθούν και θα ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση της ΓΣ στα πλαίσια της εκδίκασης της αγωγής.

---

Επιφυλακτική για τη συνέχεια η διοίκηση της Κρι Κρι που παρά την άνοδο των αποτελεσμάτων της στο πρώτο 6μηνο, κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών λόγω του αυξημένου κόστους με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη. Η εταιρεία εκτιμά ότι για τη χρήση του 2021 θα μπορούσε να επιτευχθεί αύξηση των συνολικών πωλήσεων με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό και μικρή υποχώρηση των περιθωρίων λειτουργικής κερδοφορίας, καθώς το τελευταίο διάστημα έχει γίνει έντονη η πίεση για ανατιμήσεις σε βασικές α' ύλες που χρησιμοποιούνται και υλικά συσκευασίας. Σημαντικές ανατιμήσεις αναμένονται στα μεταφορικά κόστη και την ενέργεια. Από την εξέλιξη αυτή, τα περιθώρια κερδοφορίας ενδέχεται να πιεστούν, παρά τις προσπάθειες της εταιρείας για μετακύλιση μέρους της αύξησης του κόστους μας, στις τιμές πώλησης των προϊόντων.

---

Στρατηγικού χαρακτήρα είναι η συμφωνία συνεργασίας που συνυπέγραψε η Premia Properties με τη Dimand για την εξαγορά ακινήτου 58 μισθωμένων διαμερισμάτων έναντι 10,2 εκατ. ευρώ. Με την ενεργοποίηση της συμφωνίας που προβλέπει και άλλες κινήσεις, σε συνδυασμό με την υλοποίηση του γενικότερου επενδυτικού σχεδίου της Premia, η εταιρεία σκοπεύει μέχρι τέλους του 2026 να έχει στην ιδιοκτησία της ένα χαρτοφυλάκιο αντιστοίχων ακινήτων συνολικής δυναμικότητας 1.000 διαμερισμάτων.

---

Νέος -και τελικός;- γύρος στην τριαντακονταετή περιπέτεια της Κέκροψ για την διεκδικούμενη από το Δημόσιο έκταση των 300 στρεμμάτων στην περιοχή Λατομεία του Παλαιού Ψυχικού. Στις 3 Νοεμβρίου το θέμα θα συζητηθεί στο αναιρετικό τμήμα του Αρείου Πάγου μετά την απόφαση αναίρεσης που έλαβε το Δικαστήριο επί της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει την απόφαση, μόνο να εικάσει πως η εταιρεία που έχει δικαιωθεί, δεν είναι εύκολο να βγει χαμένη.

---

To Ταμείο Ανάκαμψης αφορά τους πάντες. Τους μεγάλους, τους μεσαίους και φυσικά τους μικρούς. Το Εθνική 2.0 της ΕΤΕ δείχνει το δρόμο της ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, καθώς στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με δάνεια πολλών δισ. ευρώ ( + 50-60% συγκριτικά με το 2020). Στη χθεσινή παρουσίαση του προγράμματος, συμμετείχε και ο αρχιτέκτονας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», Θεόδωρος Σκυλακάκης. Ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που είπε για την αρχιτεκτονική του προγράμματος, βγήκαν και ειδήσεις. Μια από αυτές είναι πως έως το τέλος του μήνα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις τράπεζες προκειμένου να προχωρήσει η υπογραφή των συμβάσεων, ενώ το τελευταίο ευρώ δανείου θα δοθεί έως το τέλος του 2026 και επιδότησης, έως τον Αύγουστο του 2026.

Εύκολα μπορεί να καταλάβει κάποιος την αναπτυξιακή ώθηση που φέρνουν τα 50 δισ. ευρώ τα οποία προβλέπονται στο Ελλάδα 2.0 και αφορούν στην ελληνική οικονομία. Βέβαια, το στοίχημα για τις τράπεζες αλλά και για το δημόσιο είναι να μην επαναληφθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.

Για παράδειγμα, τι θα γίνει με τα δάνεια που θα δοθούν σε περίπτωση που αυτά κοκκινήσουν; Ή πως θα υπάρξει ένας σημαντικός μηχανισμός, εκτός του ήδη υπάρχοντος, για να παρακολουθείται η πορεία των έργων που θα χρηματοδοτηθούν;

Με την οργάνωση που φαίνεται πως υπάρχει, ένα είναι βέβαιο: Πως τα δάνεια και οι επιδοτήσεις πολλών δισ. ευρώ που θα διοχετευθούν σε μικρούς, μεσαίους και μεγάλους θα έχουν τις περισσότερες δικλείδες ασφαλείας από κάθε προηγούμενη φορά. Επαρκούν όμως; Θα φανεί στην πράξη.

---

Aποτελέσματα εξαμήνου αναμένεται να ανακοινώσει η ΟΛΠ στις 27 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές της στήλης τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι ικανοποιητικά, με την κρουαζιέρα και την ακτοπλοϊα να καταγράφουν σημαντική άνοδο. Η κίνηση εμπορευματοκιβωτίων θα κινηθεί στα επίπεδα του 2020, όπου δεν είχε καταγραφεί σημαντική πτώση συγκριτικά με το 2019, ενώ πολύ θετικά αναμένεται να είναι τα στοιχεία για την κίνηση αυτοκινήτων. Η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας με το δημόσιο, μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ. Στη συνέχεια η σύμβαση θα πάρει το δρόμο προς τη Βουλή.

---

Το πρώτο εξάμηνο του 2022 αναμένεται να λειτουργήσει το νέο boutique hotel στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δυναμικότητας 52 δωματίων και 8 σουιτών. Το ξενοδοχείο που στεγάζεται στο διατηρητέο «Ολύμπος Νάουσα», προσέλκυσε σημαντικές επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ και το project υλοποιείται από κοινού από την Grivalia και την Mακεδονικά Ξενοδοχεία.

---

Για το deal Pepsico Hellas και N.U.Aqua διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ στο Liberal Markets. Η στήλη ρώτησε και έμαθε για την N.U.Aqua, η οποία ιδρύθηκε τον περασμένο Μάιο και έχει κύριο μέτοχο την DMLP Holdings με έδρα την Κύπρο. Διαχειριστές της εταιρείας εμφανίζονται ο Δημήτρης Μπαμπάκος ως πρόεδρος και της N.U.Aqua η Μαρτίνα Μπέλλου. Η DMLP εμφανίζεται να συμμετέχει στα Ελληνικά Υδατοδρόμια, ενώ η ίδια εταιρεία δραστηριοποιείται στο…Άγιο Όρος. Ειδικότερα, έχει κατοχυρώσει το εμπορικό σήμα φυσικού μεταλλικού νερού Avaton Mineral Water στην ορεινή Χαλκιδική. Η συνολική επιφάνεια της μονάδας στο Άγιο Όρος αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 τ.μ. και ο Δημήτρης Μπαμπάκος είναι νόμιμος εκπρόσωπος γερμανικής επενδυτικής εταιρείας που σύστησε την Axionair και την εταιρεία υδατοδρομίων. Περίπλοκες και δαιδαλώδεις οι μετοχικές διαδρομές…

---

Στις 8 Οκτωβρίου στην έδρα της εταιρείας θα πραγματοποιηθεί η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Αγροτικός Οίκος Σπύρου, η οποία καλείται να αποφασίσει την έκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες 1,5 εκατ.ευρώ και τη σχετική εξουσιδότηση προς το ΔΣ της εταιρείας για τους όρους της έκδοσης. Οι οφείλές πάντως της εταιρείας είναι περίπου 14 εκατ.ευρώ και αρκετοί στην αγορα συνδέουν την έκδοση του ομολόγου, με την αποκάλυψη του Liberal Markets για την πρόταση εξαγοράς που έχει κατατεθεί. Η εταιρεία διαψεύδει, είναι όμως έτσι; «Η πορεία των διαπραγματεύσεων θα εξαρτηθεί από το είδος της εξουσιοδότησης που θα πάρει το ΔΣ» λένε άνθρωποι με γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην εισηγμένη. Kαι εφόσον οι όροι του ΜΟΔ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση και είναι ευνοϊκοί, τότε ίσως θα έχουμε εξελίξεις...

---

Σε λουκέτο οδηγείται η ελληνική αεροπορική Orange2fly, που δραστηριοποιείται στην αγορά charter. Τα οικονομικά προβλήματα ξεκίνησαν το 2019 και με την πανδημική κρίση δόθηκε η χαριστική βολή. Η αίτηση πτώχευσης θα συζητηθεί στις 20 Οκτωβρίου, ενώ ήδη από τον Οκτώβριο του 2020 βρίσκεται σε καθεστώς προσωρινής προστασίας από τους πιστωτές. Το 2019 είχε ζημιές 5,8 εκατ.ευρώ και το 2020 ο τζίρος έπεσε στα 11,5 εκατ.ευρώ από 55,8 εκατ.ευρώ το 2019.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.