8ος χρόνος, ημέρα 2392η
Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022

Black Box: Γκάζι Βαρδινογιάννη. Μίδας το real estate, τα deals στην τεχνολογία, οι φήμες για Tesla και ο Βοτανικός

Έως το τέλος του έτους αναμένεται να ξεκινήσει η κατασκευή του σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου δίπλα στη Ρεβυθούσα, στους Αγίους Θεοδώρους. Στόχος είναι να ξεκινήσει η λειτουργία έως τέλος του 2023. Πρόκειται για επένδυση της Motor Oil, η οποία όμως θα λάβει την τελική επενδυτική απόφαση άνοιξη προς καλοκαίρι. Προηγείται η δεσμευτική φάση του market test, καθώς εκεί θα φανεί το πραγματικό ενδιαφέρον των εταιρειών. Στην πρώτη μη δεσμευτική φάση του market test ενδιαφέρθηκαν δεκαπέντε εταιρείες από Ελλάδα και εξωτερικό, γεγονός που κρίνεται ικανοποιητικά από τη διοίκηση του ομίλου.

Η Διώρυγα Gas FSRU στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας, με το project να τρέχει. Με ένα μεγάλο «αν». Να ληφθεί η επενδυτική απόφαση και να εγκριθεί εσωτερικά η δαπάνη. Κάτι ακόμα που κεντρίζει το ενδιαφέρον του ομίλου για το εν λόγω project είναι πώς μπορεί να αποτελέσει μια νέα πύλη εισαγωγής φυσικής αερίου, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή…

---

Σε αξιοποίηση ακινήτων και συμμετοχών τους σε ακίνητα κινούνται οι τράπεζες, καθώς οι συνθήκες ευνοούν αυτές τις επενδύσεις. Οι μεν τράπεζες έχουν ήδη ακίνητα, το real estate έχει πάρει μπροστά και οι τιμές εκτιμάται ότι θα ανεβαίνουν σταθερά καθώς υπάρχει σημαντικό περιθώριο ανόδου. Οι τιμές των ακινήτων που έχουν ανοδικά περιθώρια είναι πολύ βασικός λόγος για τον σχεδιασμό των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Τόσο επενδυτικά, λόγω των σταθερών εσόδων με yields που είναι ανταγωνιστικά του spread των δανείων, όσο και σαν tangible assets που ενισχύουν τους δείκτες των τραπεζών, ανακύπτουν οφέλη.

---

Η Πειραιώς λοιπόν έκανε τη μεγάλη κίνηση καθώς η Wred συμφερόντων της Warde Partners, από πέρυσι αναζητά φόρμουλα αποεπένδυσης. Το fund αυτό έχει κτιστεί από στελέχη της Bain Capital, γνωστής στην ελληνική αγορά. Επενδύει σε χαρτοφυλάκια δανείων, σε ακίνητα και σε εταιρίες που έχουν περιθώρια ανάπτυξης.

Είχε αποκτήσει ποσοστό στην Trastor από την Τράπεζα Πειραιώς, έμεινε πέντε χρόνια στην αγορά, αλλά κάποια στιγμή έδειξε τάσεις φυγής, καθώς απέφυγε να αυξήσει το ποσοστό της στην αύξηση κεφαλαίου, ενώ αναζητούσε αγοραστή. Και η Πειραιώς ενδιαφέρονταν.

Το ίδιο συμβαίνει άλλωστε με συμμετοχές του Varde Partners και στα malls της Lamda Development, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Lamda έχει δικαίωμα προτεραιότητας (option), να επαναγοράσει το μερίδιο του ξένου fund.

Γιατί πουλάει το fund; Έχει κάνει αρκετές κινήσεις στην Ευρώπη, τόσο σε ακίνητα όσο και σε πακέτα δανείων. Κυρίως στην Ισπανία και στη Μαδρίτη, αλλά και στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπως και στο Λονδίνο. Πολλές κινήσεις έγιναν πέρυσι την άνοιξη. Δεν ήταν όλες επιτυχημένες, τουλάχιστον ως προς τον ορίζοντα της επένδυσης και το fund θα χρειαστεί ρευστότητα, λένε οι πληροφορίες.

Έτσι βλέπουμε, μετά το επιτυχημένο όπως αποδείχθηκε πείραμα της Eurobank με τη Grivalia το 2019 και την Πειραιώς να κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, αφού εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα επωφελής.

Ταυτόχρονα όμως κινείται και η Alpha Bank που έχει ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο ακινήτων φιλέτων στην εισηγμένη Alpha Αστικά Ακίνητα. Έχει ήδη δρομολογήσει το σχέδιο η Alpha που θέλει να δημιουργήσει επενδυτική πλατφόρμα ακινήτων.

---

Το πρώτο πλωτό φωτοβολταικό έργο φαίνεται να ανήκει στην Τέρνα Ενεργειακή. Πρόκειται για ένα έργο συνολικής ισχύος 103MW στην τεχνητή λίμνη του Πουρναρίου στην Άρτα και για την επένδυση αυτή έχει ήδη υλοποιηθεί περιβαλλοντική μελέτη. Η κάλυψη της λίμνης από την έκταση των πάνελς είναι 5,6% και εκτιμάται ότι η συνολική του παραγωγή θα διαμορφωθεί σε 156,2GWh ετησίως μειώνοντας το αποτύπωμα άνθρακα κατά 150.000 τόνους. Η εταιρία έχει προγραμματίσει την υλοποίηση δύο ακόμα πλωτών φ/β έργων 120MW στο Καστράκι και 42MW στην λίμνη Στράτου. Ο προϋπολογισμός των τριών έργων είναι 170 εκατ. ευρώ.

---

Ο περυσινός Δεκέμβριος ήταν ο χειρότερος μήνας από το Σεπτέμβριο του 2017 στην κίνηση εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Πειραιά. Συγκεκριμένα στους δύο προβλήτες διακινήθηκαν 305,4 χιλιάδες TEUs παρουσιάζοντας μείωση 25,4% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2020. Το δ΄ τρίμηνο επηρεάστηκε ανάλογα, παρουσιάζοντας μείωση 13,8% (1035,3 χιλ. TEUs), ενώ η χρονιά έκλεισε με μείωση 4,1% στα 4696,3 χιλ. ΤΕUs. Ο αδύναμος Δεκέμβριος αποδίδεται στις απεργίες, αλλά και στην αυξημένη κίνηση που είχε το λιμάνι το οποίο οδήγησε σε αναδρομολόγηση πολλών φορτίων σε άλλους προορισμούς, δεδομένων και των υψηλών ναύλων που κάνουν μια πολυήμερη αναμονή απαγορευτική.

---

Πάνω από τα 3.100 δολάρια το αλουμίνιο την Παρασκευή. Αν τα πράγματα χαλάσουν πολύ με την Ουκρανία και υπάρξουν κυρώσεις στη Ρωσία η τιμή θα εκτοξευτεί.

---

Σαν σήμερα στις 23 Ιανουαρίου του 1895 το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης κατέστησε υποχρεωτική την δημοσίευση των λογιστικών καταστάσεων 12μήνου τουλάχιστον 15 ημέρες πριν την Ετήσια Γενική τους Συνέλευση.

---

Ένα ακόμη έργο του Ταμείου Ανάκαμψης θα έχει πολύτιμα οφέλη για την αγορά ακινήτων. Δεν αναφερόμαστε παρά στο project ύψους 252 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και του δημόσιου χώρου. Πίσω από αυτή την κάπως «ξύλινη» φράση βρίσκονται πολύ μεγάλα έργα σε δήμους που θα επιλεγούν ύστερα από πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Ανεξαρτήτως όμως, της επιλογής των δήμων, η λίστα των βέβαιων projects περιλαμβάνει την αστική ανάπλαση της πρώην βιομηχανικής περιοχής Βοτανικού/Ελαιώνα, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω δημόσιας χρήσης του στρατοπέδου του Πολεμικού Ναυτικού και της ανακαίνισης της φοιτητικής εστίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Όπως και την υλοποίηση παρεμβάσεων στην Αθηναϊκή Ριβιέρα με την υλοποίηση ποδηλατοδρόμων. Κοινός παρονομαστής όλων των παρεμβάσεων, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2025 είναι η κατασκευή νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων. Οι υπογραφές των πρώτων συμβάσεων έργων αναμένονται μέχρι το β’ τρίμηνο του 2023.

---

Οι ψίθυροι στην αγορά πληροφορικής, αλλά και η δεδηλωμένη θέληση των ισχυρών του κλάδου για νέο κύκλο συγκέντρωσης και εξαγορών συνθέτουν ένα θερμό σκηνικό με εξαγορές αλλά και συμπράξεις. Δείγμα για τις εξαγορές δόθηκε από το 2021 που αν και η αγορά στο μισό σχεδόν του χρόνου ήταν μουδιασμένη από τα δεδομένα που υπαγόρευε η πανδημία την ίδια ώρα ήταν η έξαρση του Covid 19 που πυροδότησε με βίαιο τρόπο την μετάβαση σε μια άλλη ψηφιακή πραγματικότητα.

Σε μια τέτοια χρονιά με διφορούμενα μηνύματα, επικράτησε η λογική και είδαμε να υλοποιούνται περισσότερα από δέκα deals. Deal τα οποία υπαγορεύονται στους μεγάλους ομίλους από την αναγκαιότητα να επεκτείνουν την ομπρέλα των παρεχόμενων υπηρεσιών, να δώσουν λύσεις σε κάθετες αγορές που πλέον λόγω της ψηφιακής μετάβασης ψάχνουν για αξιόπιστες λύσεις πληροφορικής, να προσφέρουν συνολικές λύσεις σε ήδη υπάρχοντες πελάτες.

Μεγάλο ζητούμενο παραμένει το στοίχημα του ψηφιακού μετασχηματισμού στο δημόσιο, αλλά και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις με έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με έργα που ξεπερνούν τα 7 δισ. ευρώ και θα φέρουν τεκτονικές αλλαγές στον κλάδο.

Πέρα από τις εξαγορές θα δούμε με σιγουριά τη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων για την διεκδίκηση έργων του δημοσίου. Όσον αφορά στις εξαγορές το μοντέλο της GSA που εξαγόρασε η Epsilon Net, δηλαδή, η ώρα να αποχωρήσει η παλιά φρουρά μιας εταιρείας που την έχτισε και την έφερε σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο στους top της αγοράς, αναμένεται να το δούμε σε αρκετές ακόμη εξαγορές. Η ώρα της αποχώρησης της παλιάς φρουράς του κλάδου, που έθεσε βάσεις εδώ και τρεις τουλάχιστον δεκαετίες θα σημάνει και μια σειρά αντίστοιχων εξαγορών με μεγάλο ενδιαφέρον για τις αποτιμήσεις, αλλά και την ενσωμάτωση τους σε νέα σχήματα.

---

Ήρθε το πρώτο συμβόλαιο για την ΕΛΒΟ. Με τον όμιλο ΕΛΤΡΑΚ, γεγονός με ιδιαίτερη σημασία αν αναλογιστεί κάποιος τα στάνταρτς που έχει η εταιρεία. Bonus στοιχείο της συμφωνίας, 12 χρόνια είχε να μπει ιδιωτική δουλειά στο εργοστάσιο. Με σταθερό βηματισμό το νέο management φαίνεται πως φέρνει αποτέλεσμα.

---

Στο ελληνικό χρηματιστήριο το γεγονός πως κάτι έχει αλλάξει αποδείχθηκε στη συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής. Δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να κρατήσει και σίγουρα θα εξαρτηθεί από τις ξένες αγορές. Όμως αυτό που φάνηκε από την αρχή του έτους, συνεχίστηκε και την Παρασκευή με το ΧΑ να έχει ώριμη συμπεριφορά, να μην υπάρχει πανικός που θα μεταφραζόταν σε αρκετά limit down και να έχει τελικά και μικρότερες απώλειες από πολλές μεγάλες αγορές.

Αρκεί να θυμηθεί κάποιος τι έκανε το ΧΑ, όταν για παράδειγμα ο DAX 40 στη Γερμανία έχανε 2,8%. Μία πτώση 4% την είχαμε στο… τσεπάκι και οι τράπεζες μπορεί να είχαν και διψήφιο ποσοστό απωλειών. Αντί όμως να δούμε τέτοια κίνηση, είδαμε τις τράπεζες να έχουν μικρότερες απώλειες έναντι άλλων μετοχών του FTSE 25.

---

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Unibios στις 18 Φεβρουαρίου έχει βασικό θέμα την έκδοση ομολογιακού δανείου. Αναμένεται λοιπόν να αποφασίσει την παροχή εξουσιοδότησης στο διοικητικό συμβούλιο να αποφασίζει την έκδοση ομολογιακού δανείου με μετατρέψιμες ομολογίες, για ποσό έως και 14 εκατ. ευρώ. Επιπλέον όμως αναμένεται να δώσει έγκριση για συνέχιση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών το οποίο έληξε και έτσι θα δοθεί έγκριση για συνέχιση μέχρι τέλος του 2022 και σε τιμές έως 1,93 ευρώ.

Ένα σημαντικό θέμα που ίσως να φέρει ειδήσεις στο μέλλον από την εταιρεία, είναι η αλλαγή της διατύπωσης στο καταστατικό, ώστε ο κύριος σκοπός να είναι η συμμετοχή σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Πράσινης Οικονομίας. Συγχρόνως θα αφαιρεθούν παλαιές δραστηριότητες της Βιοσώλ που έχουν εγκαταλειφθεί πλήρως. Προφανώς το μόνο που θα συνδέει μετά τη Unibios με τη Βιοσώλ θα είναι ο κωδικός της μετοχής στο ΧΑ που είναι ΒΙΟΣΚ. Στο μέλλον δεν πρέπει να αποκλεισθεί η δραστηριότητα στον τομέα κατασκευής μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω έργων ανανεώσιμων πηγών ή Βιοαερίου ή άλλων μορφών. Θα προταθεί επίσης να προστεθεί στο καταστατικό εδάφιο όπου να αναφέρεται ρητά η Παραγωγή Ηλεκτρικής και Θερμικής Ενέργειας και η συμμετοχή σε εταιρείες που επιδιώκουν αυτό τον σκοπό.

---

Η BXM Operations AG, που ιδρύθηκε από στελέχη του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BitMEX, ανακοίνωσε τα σχέδιά της να αγοράσει την Bankhaus von der Heydt, μια γερμανική τράπεζα με ιστορία 268 ετών. Η εξαγορά της τράπεζας με έδρα το Μόναχο εξακολουθεί να υπόκειται σε έγκριση από την Ομοσπονδιακή Αρχή Χρηματοοικονομικής Εποπτείας της Γερμανίας (BaFin) και αναμένεται να οριστικοποιηθεί στα μέσα του 2022. Σύμφωνα με το BitMEX, η εξαγορά της Bankhaus von der Heydt θα τη βοηθήσει στην «επιδίωξη του φιλόδοξου στόχου της δημιουργίας ενός one-stop-shop για ρυθμιζόμενα προϊόντα κρυπτογράφησης στη Γερμανία, την Αυστρία και την Ελβετία».

---

Οι χρηματιστηριακού ενδιαφέροντος φήμες πρέπει πάντα να αντιμετωπίζονται με την δέουσα προσοχή, είτε στην Ελλάδα, είτε στις ΗΠΑ. Ειδικά αν έχουν σχέση με την πιο διάσημη αυτοκινητοβιομηχανία της εποχής μας, την Tesla. Μία φήμη που κυκλοφορεί εδώ και δύο χρόνια, αφορά στους πιθανούς προμηθευτές που θα χρησιμοποιήσει η Tesla για τον ανοξείδωτο χάλυβα υψηλής αντοχής στην κατασκευή του ημιφορτηγού της, του Cybertruck.

Σύμφωνα με πολλές ιστοσελίδες που ειδικεύονται στις πληροφορίες (μερικές φορές και σε «πληροφορίες») σχετικά με την Tesla, ένας από τους βασικούς προμηθευτές της εταιρείας αναμένεται να είναι η αμερικανική χαλυβουργία Steel Dynamics (STLD NASDAQ). Η φήμη, η οποία επανέρχεται κατά καιρούς, ανεβάζοντας και την μετοχή της Steel Dynamics, υποστηρίζει πως το υπό κατασκευή εργοστάσιο της χαλυβουργίας, κάπου στο Τέξας, θα προμηθεύει με ανοξείδωτο χάλυβα την Tesla στο δικό της εργοστάσιο στην ίδια πολιτεία. Πολύ ωραίο «στόρι» που θα λέγαμε εδώ στην Ελλάδα, αλλά υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα. Είναι απόλυτα ψεύτικο, για έναν απλό λόγο: η Steel Dynamics δεν παράγει τον τύπο ανοξείδωτου χάλυβα που χρειάζεται το Cybertruck. Η Steel Dynamics το έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη, προσθέτοντας μάλιστα (απαντώντας σε ερώτημα συντάκτη του Bloomberg) πως θα συνεργαζόταν με μεγάλη χαρά με την πρωτοπόρα αυτοκινητοβιομηχανία, αλλά με προϊόντα που μπορεί πραγματικά να παράγει. Παρά τις ξεκάθαρες διαψεύσεις, οι φήμες επανήλθαν και πριν μερικές ημέρες, και η χαλυβουργία τις διέψευσε εκ νέου. Επειδή όμως η Tesla συνήθως δεν δίνει πληροφορίες για την ταυτότητα των προμηθευτών της, κάτι μας λέει πως οι φήμες δεν θα εξαφανιστούν εύκολα.

Η βιομηχανία κατασκευής φημών γύρω από την Tesla είναι πολύ μεγάλη και χρειάζεται συνεχώς υλικό για να εξάπτει την περιέργεια των αναγνωστών της, οι οποίοι κυριολεκτικά παίζουν με την φωτιά αν βασίζουν σε αυτές τις επενδυτικές τους αποφάσεις.