Black Box: Γιατί ... «κόλλησε» το Χρηματιστήριο

Όταν ο νόμος της βαρύτητας «χτυπάει» τις ελληνικές μετοχές, αποδεικνύεται αμείλικτος. Κόντρα στα νέα ιστορικά υψηλά των αμερικανικών αγορών, στο πολύ θετικό κλίμα που δημιουργεί η υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στην κινητικότητα που καταγράφεται σε επιχειρηματικό επίπεδο και στη δυναμική που θα περίμενε κανείς να αναπτυχθεί με άξονα το Ταμείο Ανάκαμψης, το σενάριο άμεσης προσέγγισης – υπέρβασης των 1000 μονάδων φαίνεται να έχει χάσει έδαφος προσωρινά, αλλά δεν έχει ακυρωθεί. 

Η αλήθεια είναι πως κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι σαν κάποιος να έχει τραβήξει από την πρίζα τα πορτοφόλια των επενδυτών και η διόρθωση των τιμών εξελίσσεται με ελάχιστους τζίρους, χωρίς σοβαρές πωλήσεις μεν, αλλά και χωρίς αγοραστές οι οποίοι έχουν αποτραβηχτεί στα μετόπισθεν. Για όποιον μπορεί να δει λίγο μακριά και αποτινάξει τη συσσωρευμένη απαισιοδοξία της τελευταίας 20ετίας που έχει εθίσει τους επενδυτές στο short, σε κάτι τέτοιες μικρές ή μεγαλύτερες διορθώσεις είναι που δημιουργούνται οι ευκαιρίες. 

Χθες το ταμπλό «έγραψε» τον δεύτερο χαμηλότερο όγκο της χρονιάς με 12,9 εκατ. τεμάχια, ενώ ήδη η αγορά της Αθήνας έχει υποχωρήσει κατά 5,7% στις τελευταίες 15 συνεδριάσεις σε μια περίοδο που για πολλές μετοχές οι απώλειες είναι πολλαπλάσιες. 

Οι επαγγελματίες που ασχολούνται συστηματικά με την αγορά διακρίνουν τρεις πιθανούς λόγους για αυτή την «παράδοξη» συμπεριφορά του ελληνικού χρηματιστηρίου.

πρώτος έχει να κάνει με τους εύλογους προβληματισμούς για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας νέας πανδημικής έκρηξης λόγω των αλλεπάλληλων μεταλλάξεων της Covid καθώς μπαίνουμε στην καρδιά της τουριστικής περιόδου για την οποία ο πήχης έχει ανέβει φέτος αρκετά ψηλά. Ενώ η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει ότι φέτος θα μπορούσε να ανακτηθεί τουλάχιστον το 45% των τουριστικών εσόδων του 2019, η πραγματικότητα δείχνει πως ο τουρισμός θα κινηθεί προς το 35%. Οι δε εκτιμήσεις ξένων επενδυτικών οίκων είναι πως η μετάλλαξη Δέλτα θα μπορούσε να κοστίσει ως και 2,3% του φετινού ΑΕΠ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική οικονομία δεν θα μπορέσει να υπεραποδόσει σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.

δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την εσπευσμένη κινητικότητα που δείχνουν αυτή την περίοδο τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια μέσω αυξήσεων κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων, εκμεταλλευόμενες την ευκαιρία που παρουσιάζεται από το αυξημένο ενδιαφέρον σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων. Εκ των πραγμάτων η κινητικότητα αυτή στερεί χρήμα από τις καθημερινές συναλλαγές στο χρηματιστηριακό ταμπλό, το οδηγεί, όμως, στα ταμεία των επιχειρήσεων και των τραπεζών με την προοπτική να επενδυθούν μεσοπρόθεσμα στην πραγματική οικονομία.

τρίτος, και ίσως πιο «πονηρός» λόγος έχει να κάνει με την «περιρρέουσα ατμόσφαιρα» ότι οι μεγάλες αγορές του εξωτερικού σύντομα θα μπουν σε φάση διόρθωσης. Ρηχές αγορές όπως η ελληνική όπου η συναλλακτική δραστηριότητα δεν επιτρέπει την υλοποίηση μεγάλων κινήσεων από τους διαχειριστές, υποχρεώνουν τα funds να μειώνουν πρώτα θέσεις σε αυτές ή να πραγματοποιούν τοποθετήσεις αφήνοντας τις τιμές να διολισθαίνουν.

Αν πράγματι το Χ.Α λειτουργήσει ως προπομπός μιας καλοκαιρινής διόρθωσης των ξένων χρηματιστηρίων μένει να το δούμε. Προς το παρόν αυτό που διακρίνουν οι αναλυτές είναι πως η έλλειψη μεγάλων αγοραστών επιτρέπει στην αγορά να αποθερμανθεί μετά το ράλι της τάξης του 60% από τον περασμένο Νοέμβριο, και να δημιουργήσει και πάλι ελκυστικές τιμές με βατήρα τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ένα πολύ ισχυρότερο ανοδικό σκέλος με στόχους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις 1000 μονάδες. 

Υπό το πρίσμα αυτό, κάθε διόρθωση ή και πτώση σε μια αγορά που έχει δείξει ότι είναι bull σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, αποτελεί ευκαιρία τοποθετήσεων. 

---

Την τριμηνιαία έκθεσή του παρουσιάζει σήμερα το ΙΟΒΕ. Πιθανότατα θα δούμε άλλη μια αναβάθμιση προβλέψεων για το ελληνικό ΑΕΠ σε σύγκριση με τις χαμηλότερες αρχικές εκτιμήσεις. 

---

Αν ευοδωθεί η πρόταση εξαγοράς του αεροδρομίου του Σίδνεϋ προς 17 δισ. δολάρια από ομάδα επενδυτών, θα μιλάμε για το δεύτερο μεγαλύτερο deal όλων των εποχών στον κλάδο και μάλιστα σε μια περίοδο που ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις αερομεταφορές. Από μόνο του αυτό το deal στέλνει πολλαπλά θετικά μηνύματα σε τουριστικά αναπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα, ότι υποδομές με αξία μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικές υπεραξίες στους επενδυτές. Στην περίπτωση της Ελλάδας που δεν έχει πουλήσει αλλά έχει παραχωρήσει προς εκμετάλλευση το Ελευθέριος Βενιζέλος και τα 14 Περιφερειακά Αεροδρόμια, είναι προς όφελος κυρίως των φορολογούμενων η αξιοποίηση και η δημιουργία αξίας σε αυτά από τους ιδιώτες επενδυτές, καθώς το Δημόσιο πέραν του αρχικού τιμήματος των παραχωρήσεων, εισπράττει έσοδα και από τα λειτουργικά αποτελέσματα των αεροδρομίων. Όσο καλύτερα θα πηγαίνουν στο μέλλον, τόσο υψηλότερα θα είναι τα έσοδα του Δημοσίου.

---

Και μιας και μιλάμε για αεροδρόμια και αεροπλάνα, η πολύτιμη στήριξη των 120 εκατ. ευρώ μπήκε στα ταμεία της Aegean Airilines από τις 2 Ιουλίου και πλέον μαζί με την ΑΜΚ των 60 εκατ. ευρώ, η εισηγμένη ξεκινά από καλύτερη θέση την μάχη για μια καλύτερη τουριστική χρονιά φέτος. Σε αντάλλαγμα για την κρατική συνδρομή η εταιρεία θα εκδόσει 10.369.217 τίτλους παραστατικών δικαιωμάτων κτήσης κοινών μετοχών , καθένας εκ των οποίων παρέχει το δικαίωμα απόκτησης μίας νέας μετοχής στην τιμή των 3,20 ευρώ ανά νέα μετοχή. Το δικαίωμα μπορεί να ασκηθεί μεταξύ της 03.07.2023 και 03.07.2026, ενώ η εταιρεία έχει το δικαίωμα προαίρεσης απόκτησης των Τίτλων Κτήσης Μετοχών στην αγοραία αξία τους.

---

Μπλεξίματα για την Coca Cola 3Ε με την Επιτροπή Ανταγωνισμού έφεραν οι καταγγελίες της ροδίτικης βιομηχανίας Αναψυκτικών ΒΑΠ – Κούγιος Παντελής για προφορικές συμφωνίες αποκλειστικότητας που εμπόδιζαν ανταγωνιστές να μπουν στην αγορά κατά την περίοδο 2015 -2020. Η -μη δεσμευτική- εισήγηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού προς την Ολομέλεια για την υπόθεση που θα συζητηθεί στις 15 Σεπτεμβρίου είναι να τιμωρηθεί με πρόστιμα η Coca Cola 3Ε.

---

Τέσσερις τρόποι υπάρχουν για να πείσει μια επιχείρηση τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους της να εμβολιαστούν και να μην θέτουν σε κίνδυνο τους συναδέλφους τους, τους εαυτούς τους και εν τέλει την ομαλή παραγωγική δραστηριότητα. Να εξηγήσει τα οφέλη του εμβολιασμού. Να τους βάλει αμισθί στον πάγο, να προειδοποιήσει με απόλυση ή να τους δώσει κίνητρα. Στη βιομηχανία Cosmos Aluminium της οικογένειας Καντώνια, επέλεξαν τον τέταρτο δρόμο και δίνουν μπόνους 500 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο που θα ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του. Είναι κι αυτό μια κάποια λύση. Μπορεί να ακούγεται ενδιαφέρουσα ως πρωτοβουλία, αλλά πιθανόν όχι η ιδανικότερη. Γιατί αν οι εργαζόμενοι «εκπαιδευτούν» να περιμένουν λεφτά από τους εργοδότες για να πράξουν το αυτονόητο και να προστατεύουν στο κοινωνικό σύνολο και τους εαυτούς τους, θα έχει πια χαθεί το νόημα της ατομικής και της συλλογικής ευθύνης.

---

Η στήλη σας είχε ενημερώσει πως η διοίκηση της MLS θα επιχειρούσε να αξιοποιήσει χρησιμοποιούσε το ενδιαφέρον της Corinth Capital προκειμένου να κερδίσει χρόνο και να δημιουργήσει μια αίσθηση εφησυχασμού στους ομολογιούχους. Η εταιρεία εμφανίζεται τώρα έτοιμη να ζητήσει την παράταση της λήξης του πρώτου ομολόγου για ένα ακόμη δωδεκάμηνο, προκειμένου να επιδιώξει την εξεύρεση λύσης. Το ζητούμενο είναι να ληφθεί η σχετική απόφαση από τη γενική συνέλευση των ομολογιούχων, στην οποία δεν σχηματίζεται απαρτία. Πάντως, ομολογιούχοι αφήνουν βαριές αιχμές για τη διοίκηση Καματάκη καταγγέλοντας πως υπάρχουν συγγενικά πρόσωπα με τον ίδιο που μετέχουν σε θυγατρικές και έχουν φορτώσει πολλά «έξοδα» στην MLS.

---

Στα θέλγητρα των ΑΠΕ και των δυνατοτήτων που έχουν να επιδείξουν υποκύπτουν όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες. Η δουλειά μπορεί να δημιουργεί ένα νέο Ελ Ντοράντο ειδικά στη χώρα μας που και το νέο εκκολαπτόμενο θεσμικό πλαίσιο φαίνεται ότι θα δώσει ώθηση, ωστόσο δεν είναι για όλους… Ο λόγος για τον Γιώργο Νίκα που έχει δοκιμαστεί στον επιχειρηματικό στίβο και οι επιτυχίες ανταγωνίζονται τις αποτυχίες…

Η πρώτη επιχειρηματική του κίνηση εξακολουθεί να παραμένει ένα μεγάλο ερωτηματικό γιατί δεν πέτυχε καθώς αφορούσε μια παγκοσμίως γνωστή αλυσίδα φαστ φούντ, τα Wendys, που χάθηκε στη λήθη εν μια νυκτί και ακόμη υπάρχουν νοσταλγοί της. Αντίθετη πορεία είχαν τα Haagen Dazs καθώς η πορεία τους είναι αντάξια του ονόματός τους. Και ενώ το μελάνι ακόμη δεν έχει στεγνώσει από την πολύκροτη υπόθεση στις ΗΠΑ και τις δικαστικές διώξεις, ο επιχειρηματίας επιχειρεί να κάνει ξανά την εμφάνισή του στις επιχειρηματικές και κοσμικές στήλες, μπαίνοντας με φόρα στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

---

Διψήφια αύξηση των εσόδων της στο εξάμηνο κατέγραψε η Info Quest Technologies σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης. Η Quest Συμμετοχών βλέπει τα οικονομικά της μεγέθη να ενισχύονται κυρίως λόγω της αύξησης του μεριδίου αγοράς στα προϊόντα πληροφορικής και του e commerce.

---

Το χέρι στην τσέπη αναμένεται να βάλουν οι μέτοχοι της Λεβεντέρης προκειμένου η εισηγμένη να ενισχύσει τη ρευστότητά της. Την ίδια στιγμή υπάρχουν διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες προκειμένου να ρυθμιστούν οφειλές της εταιρείας, ενώ όπως σημειώνει ο ορκωτός υπάρχει αβεβαιότητα για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας. Οι ταμειακές ροές είναι αρνητικές, οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις υπερβαίνουν τις απαιτήσεις, ενώ οι ζημιές ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ.

---

Δεδομένης της πανδημίας και των συνεπειών της στις εφοδιαστικές αλυσίδες η Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου τα πηγαίνει καλά. Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένεται να μπει σε νέες αγορές μέσω της παραγωγής νημάτων βαμβακερών τύπου compact, με την εγκατάσταση νέας γραμμής παραγωγής. Το επενδυτικό πλάνο συμπεριλαμβάνει και εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων της εταιρείας και ειδικότερα του εξοπλισμού ποιοτικού ελέγχου, των μηχανημάτων συσκευασίας και άτμισης νημάτων. Στόχος είναι ο πλήρης μετασχηματισμός της υφιστάμενης μονάδας, που θα έχει αποτέλεσμα, όπως εκτιμά η διοίκηση της εισηγμένης, τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων.

---

Το ενδεχόμενο απόκτησης ποσοστού πλειοψηφίας στην Αθηναϊκή Μεταφορές εξατάζει η Foodlink. Σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο πως ένα ενδεχόμενο deal θα μπορούσε να ανακοινωθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου. Σημειώνεται πως η Αθηναϊκή έχει καλό πελατολόγιο με την Inditex να αποτελεί μεγάλο πελάτη της, κάτι που δεν περνά απαρατήρητο από τη Foodlink που βλέπει πως σε περίπτωση που κλείσει η συμφωνία θα μπορεί να έχει σταθερά και προσοδοφόρα συμβόλαια.

---

Στα ίδια επίπεδα με το 2019 κινήθηκε ο κύκλος εργασιών της ΙΟΝ το 2020 όπως φαίνεται από τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας που δημοσιεύθηκαν στο ΓΕΜΗ. Ωστόσο η κερδοφορία της κατέγραψε πτώση 18% στα 118,91 εκατ.ευρώ, με την πανδημία να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εταιρεία. Ο λόγος; Οι καταναλωτές στράφηκαν στη σοκολάτα, που προμηθεύονταν είτε από μεγάλους retailers είτε από τη μικρή λιανική, με τον εγκλεισμό στο σπίτι να φέρνει αύξηση πωλήσεων σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων.