Black Box: Γερμανικός δάκτυλος

-Προβληματισμός στο Μαξίμου και στα αρμόδια υπουργεία από την κίνηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει εξηγήσεις για τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, Σκαραμαγκά και τα εξοπλιστικά από τη χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κομισιόν κάνει λόγο για παράβαση του δικαίου του ανταγωνισμού και μονοπώλια (αναφερόμενη στην περίπτωση της Onex που παίρνει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας) και αφήνει να εννοηθεί πως εφόσον πάρει ο ίδιος όμιλος και τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά μπορεί η χώρα μας να οδηγηθεί στο δικαστήριο και να καταβάλλει πρόστιμα. Στο στόχαστρο έχουν μπει και τα εξοπλιστικά, με την κυοφορούμενη (διακρατική) συμφωνία για την ναυπήγηση εδώ τριών φρεγατών από την Lockheed Martin. Πηγές της αγοράς μιλούν για γερμανικό δάχτυλο πίσω από τις "οχλήσεις", αφενός επειδή η χώρα μας πιέζει για πάγωμα εξοπλισμών προς την Τουρκία, αφετέρου γιατί επιχειρείται στροφή προς τις ΗΠΑ.

-Το πρώτο μισό του Νοεμβρίου ξεκίνησε καλά και πέρα από το ταμπλό αρχίζει να κινείται και το μέτωπο των επιχειρηματικών συμφωνιών πιο έντονα. Μετά τον ΟΤΕ ήρθε η σειρά της Βιοχάλκο να ταράξει τα νερά με την προσέγγιση της Νexans με την θυγατρική της Cenergy Την ίδια στιγμή φαίνεται ότι δύο ακόμα deals παίρνουν τον δρόμο τους: Η CVC πατάει σε δύο ταμπλό διεκδικώντας Vivartia και Εθνική Ασφαλιστική. Οι Ολλανδοί της Reggenborg ακούγεται ότι είναι πιο κοντά στην αύξηση του ποσοστού τους στην Ελλάκτωρ. Τα βιβλία δεν κλείνουν μόνο για τους διαχειριστές στο τέλος Νοεμβρίου αλλά και για τους συμβούλους.

-Από σήμερα ξεκινούν οι ανακοινώσεις για το ΑΕΠ του γ τριμήνου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σλοβακία, Κύπρος ( εκτίμηση: -6,4%), Πορτογαλία (-9,2%) και Ολλανδία (-5,4%) αναμένεται να ανακοινώσουν τους ρυθμούς συρρίκνωσης των οικονομικών τους ενώ το βαρύ πυροβολικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γερμανία (-5,4%) και Γαλλία (-7,6%) αναμένονται στις 24 και 27 Νοεμβρίου. Το μεσημέρι της 4ης Δεκεμβρίου αναμένεται η ανακοίνωση της Ελλάδας (-10,2%) η οποία μέχρι στιγμής έχει την χειρότερη εκτιμώμενη επίδοση.

-Τα αποτελέσματα συνεχίζονται την ερχόμενη εβδομάδα με Eurobank και Frigoglass την ερχόμενη Πέμπτη. Οι τάσεις που θα καταγραφούν στις κατηγορίες εσόδων και το πιστωτικό ρίσκο της Eurobank θα έχουν αντανάκλαση στις εκτιμήσεις των αποτελεσμάτων των υπόλοιπων τριών συστημικών τραπεζών. Για την Frigoglass η τηλεδιάσκεψη το μεσημέρι της ερχόμενης Πέμπτης ίσως μας διαφωτίσει περισσότερο για το μίνι ράλι που σημειώνει η μετοχή μετά τα ιστορικά χαμηλά της περασμένης Δευτέρας.

-Την Τέταρτη ολοκληρώνεται η δημόσια πρόταση της Newsphone με προτεινόμενη τιμή τα 0,47 ευρώ ανά μετοχή με τον προτείνοντα να έχει πλησιάσει μεν (82%) αλλά να απέχει ακόμα από το πολυπόθητο 90%. Τέλος την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου λήγουν τα παράγωγα για το μήνα Νοέμβριο.

-Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν οι διαπραγματεύσεις της Energean Oil & Gas με το υπουργείο Ενέργειας προκειμένου να στηριχθεί η εταιρεία από το ελληνικό δημόσιο. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται σε θετικό κλίμα, είναι συχνές ωστόσο η εταιρεία δεν έχει δει εμπράκτως την στήριξη. Η τιμή του πετρελαίου πέφτει, τα αποθέματα στην Καβάλα εξαντλούνται και η εταιρεία ζητά στήριξη 75 εκατ. ευρώ από το κράτος. Βέβαια από το υπουργείο διαρρέουν πως καθυστερεί η επίλυση του ζητήματος εξαιτίας της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αφού για να δοθούν χρήματα απαιτείται η έγκρισή της. 

-Συνεχείς είναι οι διαβουλεύσεις των αρμόδιων υπουργείων και του ΤΑΙΠΕΔ για την πώληση του μεταλλευτικού συγκροτήματος της Λάρυμνας και των μεταλλείων Καστοριάς και Εύβοιας που ανήκουν στην Λάρκο. Σύμφωνα με πληροφορίες πέφτουν οι τελευταίες πινελιές και ο διαγωνισμός αναμένεται να ξεκινήσει εντός του Νοεμβρίου ή το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου. Θα εφαρμοστεί το μοντέλο πώλησης που είχε εγκρίνει η Κομισιόν το 2014, καθώς δεν υπάρχει θέληση για περιπέτειες όπως κυρώσεις στο πλαίσιο παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Τρεις φέρονται ως ενδιαφερόμενοι αλλά δεν επιβεβαιώνονται και επισήμως. Ένας είναι (πολύ)μεγάλος ελληνικός όμιλος, ένα ρωσικό σχήμα και ένα ισραηλινό γκρουπ.