Black Box: Έτσι περνάνε τα «χαρτιά» στα δυνατά χέρια

Στην ελληνική χρηματιστηριακή αγορά βλέπουμε φέτος να εφαρμόζεται κατά κόρον η μέθοδος των αυξήσεων κεφαλαίου με βιβλίο προσφορών στο εξωτερικό και υποχρεωτική παραίτηση των παλαιών μετόχων από το δικαίωμα συμμετοχής. Με τον τρόπο αυτό έχουν αλλάξει χέρια και μετόχους η Πειραιώς, η Αlpha Bank ενώ έπεται η ΔΕΗ για την οποία το ενδιαφέρον εισόδου ισχυρών διεθνών επενδυτών είναι πολύ μεγάλο.

Πολλοί ισχυρίζονται πως η πρακτική της αύξησης με book building ακολουθείται συνήθως σε έκτακτες συνθήκες, όταν μια εταιρεία λ.χ επείγεται να συγκεντρώσει κεφάλαια και συνεπώς θέλει ταχύτερες διαδικασίες. Πιθανόν αυτό να συνέβη πράγματι με την Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση είναι μια νέα πραγματικότητα για το ελληνικό χρηματιστήριο που έχει πυροδοτήσει μεγάλη συζήτηση και αρκετές αντεγκλήσεις.

Οι δικαιολογημένες ενστάσεις πολλών εγχώριων αλλά και ξένων επενδυτών μικρότερου βεληνεκούς, εντοπίζονται κυρίως στο γεγονός ότι με την μη έκδοση και διαπραγμάτευση δικαιωμάτων στο ταμπλό τους αφαιρείται η δυνατότητα να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη συμμετοχή τους εφόσον το θέλουν, και περιορίζονται να διατηρήσουν την -όποια- συμμετοχή τους μέσω της μεθόδου της προνομιακής κατανομής μετοχών, παρότι και αυτό δεν είναι πάντα βέβαιο καθώς το τελικό αποτέλεσμα εξαρτάται από τη ζήτηση.

Υπάρχει, όμως, μια πραγματικότητα που δεν μπορούμε να παραβλέψουμε. Ότι αυξήσεις κεφαλαίου τόσο μεγάλου μεγέθους άνω του 1 δισ. ευρώ, όπως αυτές που έχουν γίνει ή θα γίνουν στο μέλλον, δεν εξαρτώνται τόσο από το εγχώριο χρήμα και τους επενδυτές ή κάποιους μεγαλοεπιχειρηματίες που έχουν αποδυναμωθεί, όσο εξαρτώνται από τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια τα οποία αυτή την περίοδο βρίσκονται με υπερβάλλουσα ρευστότητα στο ταμείο, και είναι διατεθειμένα να επενδύσουν.

Συνεπώς, πρέπει να πας να τα βρεις, να τους μιλήσεις, να τα πείσεις και να αφήσεις τελικά τα ίδια τα funds να τιμολογήσουν μέσω διεθνούς βιβλίου προσφορών την αξία των επιχειρήσεων στις οποίες καλούνται να τοποθετηθούν.

Η μέθοδος αυτή διευκολύνει σημαντικά και τις ίδιες τις εισηγμένες επιχειρήσεις να επιλέξουν τους επενδυτές στους οποίους τελικά θα διαθέσουν μετοχές με βάση συγκεκριμένα κριτήρια όπως το μέγεθος τους, η κεφαλαιακή ισχύς τους η οποία ενδεχομένως χρειαστεί και στο μέλλον, η αξιοπιστία τους στις διεθνείς αγορές, ο χρονικός ορίζοντας της επένδυσης, κ.α

Πάγιο επιχείρημα που ακούμε το τελευταίο διάστημα από τις διοικήσεις των επιχειρήσεων οι οποίες προχωρούν σε ΑΜΚ μέσω book building είναι πως η έκδοση δικαιωμάτων προτίμησης αποθαρρύνει την προσέλευση μεγάλων θεσμικών χαρτοφυλακίων και επενδυτικών funds, χωρίς πάντως να εξηγούν το γιατί.

Η στήλη ακούει τις διαμαρτυρίες των εγχώριων μετόχων των οποίων -κακά τα ψέματα- πλήττεται το παραδοσιακό δικαίωμα συμμετοχής. Ωστόσο θεωρεί πως χάνουμε τη μεγάλη εικόνα η οποία έχει αλλάξει δραστικά από τα χρόνια της Σοφοκλέους του '99 καθώς οι αυξήσεις κεφαλαίου γίνονται πλέον «στοχευμένα», κατά τρόπο που να διασφαλίζουν την καλύτερη δυνατή τιμή και να ξαναγράφουν τον μετοχικό χάρτη των εισηγμένων υπέρ των μεγαλύτερων επενδυτών οι οποίοι μπορούν να εγγυηθούν τη συνέχεια της χρηματοδότησης.

Με τη μέθοδο των αυξήσεων κεφαλαίου μέσω book building, την οποία εικάζουμε ότι θα δούμε να εφαρμόζεται και σε άλλες περιπτώσεις στο μέλλον, η μετοχική βάση των μεγάλων επιχειρήσεων και τραπεζών θα διαφοροποιηθεί και θα ενισχυθεί αισθητά τα επόμενα χρόνια. Και κάπως έτσι τα «καλά χαρτιά» θα περνούν σταδιακά από τα πιο αδύναμα σε όλο και πιο ισχυρά χέρια.

Το τίμημα για αυτή την αλλαγή που ευνοεί τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των εισηγμένων θα είναι να ακυρώνονται τα δικαιώματα των μικρομετόχων και να πλήττεται η έννοια της μετοχικής ιδέας.

---

Tρεις και ο κούκος και 12 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ... Ταυτόχρονα με τη χθεσινή Γενική Συνέλευση  της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ είχε προγραμματίσει συλλαλητήριο έξω από τα κεντρικά της επιχείρησης, στη Χαλκοκονδύλη. Κάποιοι εκτίμησαν τους συγκεντρωμένους στους 50, άλλοι στους 150-200. Όπως και να έχει, η εικόνα δεν είχε καμία σχέση με το… ένδοξο παρελθόν. Ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης μίλησε για απογοητευτική εικόνα, λέγοντας «αναλαμβάνω την ευθύνη»,  αναγνωρίζοντας δηλαδή ότι το αφήγημα του συνδικάτου δεν πείθει τους εργαζόμενους της ΔΕΗ. Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια: Στους λιγοστούς συγκεντρωμένους, καμία 10αριά - κατά άλλους 12 - βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ανάμεσα τους οι Πάνος Σκουρλέτης, Σωκράτης Φάμελλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Καλλιόπη Βέττα, Τρύφων Αλεξιάδης… 

---

Στη χθεσινή Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ η αγορά δεν έμαθε κάτι περισσότερο από αυτά που ήδη γνωρίζει πλην της περιόδου που θα πραγματοποιηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι εντός του πρώτου δεκαημέρου του Νοεμβρίου. Εκ των πραγμάτων τα βλέμματα θα παραμείνουν εστιασμένα στη συμπεριφορά της μετοχής της ΔΕΗ η οποία μετράει 13 ανοδικές συνεδριάσεις στο σύνολο των τελευταίων 14 και κινείται με αξιώσεις πάνω από τα 9,3 ευρώ. Παρότι έχουμε μπροστά περίπου 20 ημέρες μέχρι την ΑΜΚ, από την πορεία της μετοχής θα «αποκαλυφθούν» περισσότερες πληροφορίες για τον αριθμό έκδοσης νέων μετοχών, την αναλογία νέων μετοχών προς τις παλαιές, το ύψος των κεφαλαίων που θα αντληθούν, και φυσικά η τιμή κοντά στην οποία θα γίνει η αύξηση.

---

Εμφανής η αλλαγή κλίματος στο Χρηματιστήριο Αθηνών στις τελευταίες συνεδριάσεις με το κλίμα να θυμίζει και πάλι bull market αλλά χωρίς ακόμη τους ανάλογους τζίρους. Αν πράγματι δούμε τη Wall Street να γράφει νεότερα ιστορικά υψηλά όπως προοιωνίζεται η πορεία του S&P 500, ενισχύονται τα σενάρια για ένα φθινοπωρινό ράλι και επί της Λεωφόρου Αθηνών.

---

Ο τραπεζικός δείκτης έχει δώσει πρώτος το στίγμα της ανοδικής τάσης στο Χρηματιστήριο τόσο με την αμυντική συμπεριφορά που έδειξαν οι μετοχές του κλάδου την περίοδο της τελευταίας διόρθωσης όσο και με το long σήμα που τον έχει καταστήσει οδηγό της αγοράς. Με τη Eurobank σε νεότερα υψηλά (από τις 27 Ιανουαρίου 2020), και τις υπόλοιπες να ακολουθούν, ενδεχόμενη υπέρβαση του επιπέδου των 580 μονάδων (χθεσινό κλείσιμο) θα αποτελέσει πιθανό βατήρα ώστε ο κλάδος για να αλλάξει επίπεδο. Στο καλό σενάριο που η αγορά της Αθήνας κινηθεί προς τα επίπεδα των 960-1000 μονάδων, ο τραπεζικός δείκτης θα κινηθεί σε νεότερα υψηλά από τα τελευταία των 639 μονάδων με τους πιο αισιόδοξους στόχους να τοποθετούν τον πήχη στη ζώνη 720-750 μονάδων.

---

Η ...«Tesla-mania» επιστρέφει στη Wall Street. Η μετοχή της εταιρείας του Ίλον Μασκ αφού υποχώρησε μέχρι τα 560 δολάρια, έχει πραγματοποιήσει ηχηρή επιστροφή στο ταμπλό προσεγγίζοντας εκ νέου τα υψηλά των 900 δολαρίων από τα οποία απέχει λιγότερο από 30 δολάρια ή μόλις 3%. Οι επενδυτές ποντάρουν σε τρίμηνο – ρεκόρ ενώ οι αναλυτές αναθεωρούν προς τα πάνω τις εκτιμήσεις τους με αποτέλεσμα η κεφαλαιοποίηση του 1 τρισ. δολαρίων να μη φαντάζει μακρινό όνειρο.

---

Το Liberal Markets έγραφε πρόσφατα για την αναδιάταξη και τις εξαγορές που ετοιμάζονται στον κλάδο της πληροφορικής και της ψηφιακής τεχνολογίας. Όλες, σχεδόν, οι εισηγμένες έχουν μιλήσει ανοιχτά για το ενδεχόμενο εξαγορών. Πριν στεγνώσει το μελάνι, η Real Consulting εξαγόρασε το 60% της γερμανικής εταιρείας Cloudideas που εξειδικεύεται στην παροχή υπηρεσιών που σχετίζονται με την πλατφόρμα Salesforce. Η πλατφόρμα αυτή έχει άμεση σχέση με τη διαχείριση σχέσεων με τους πελάτες σε διεθνές επίπεδο, ενώ η Real Consulting συμβάλει στον ψηφιακό μετασχηματισμό επιχειρήσεων και δημοσίου. Η εισηγμένη παρέχει ψηφιακές υπηρεσίες σε όλους τους κλάδους, από τον ενεργειακό, τη βιομηχανία, τα τρόφιμα και το real estate..

---

Επενδύσεις ύψους 4 εκατ.ευρώ αναμένεται να ολοκληρώσει έως το τέλος του έτους η Ντρουκφάρμπεν Ελλάς. Πρόκειται  για την επέκταση των παραγωγικών εγκαταστάσεων των εργοστασίων Ασπροπύργου και Χαλκίδας με στόχο την ενίσχυση της παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Η διοίκηση της εταιρείας θέτει ως στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας της στην αγορά την Νιγηρίας, τη συγκράτηση των κεφαλαιακών δαπανών, τη μείωση του κόστους παραγωγής και την απομόχλευση του ισολογισμού. 

---

Nέες επενδύσεις δρομολογεί η Ε.Ι.Παπαδόπουλος. Η εταιρεία θέλει να προχωρήσει στην ανέγερση νέου βιομηχανικού κτηρίου παραγωγής ψωμιού επεκτείνοντας το εργοστάσιο τσα Οινόφυτα. Πρόκειται για τη νέα μονάδα παραγωγής και το logistic center που διαθέτει η εταιρεία και θα καλύπτει τις ανάγκες σε παραγωγή. Σημειώνται πως η εταιρεία έχει ενταχθεί στον αναπτυξιακό για επενδύσεις ύψους 27,5 εκατ.ευρώ, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί. 

---

Σημαντική βελτίωση των οικονομικών της μεγεθών σημείωσε η Interwood το πρώτο εξάμηνο του έτους, καθώς ενισχύθηκε 44,8% ο κύκλος εργασιών της και τα κέρδη της ήταν 2,2 εκατ.ευρώ, έναντι ζημιών το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Η εταιρεία αναμένεται να συνεχίσει να καταγράφει αύξηση των μεγεθών της, καθώς οι πωλήσεις αυξάνονται, ενώ οι τουριστικές ροές οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης. Η διοίκηση της εταιρείας έχει εξασφαλίσει συμφωνίες με βασικούς προμηθευτές προκειμένου να αυξηθεί στην αυξημένη ζήτηση και παράλληλα να φροντίσει την ομαλή ροή των εισαγωγών.