Black Box: Έρχεται ο Μάρτης που μπορεί να γίνει γδάρτης

Βαρυφορτωμένο είναι το καλαντάρι της άντλησης κεφαλαίων μέσα στην άνοιξη και ειδικά τον Μάρτιο. Αν μετράμε καλά, μια ντουζίνα τράπεζες και μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα βγουν στις αγορές ζητώντας από τους επενδυτές τουλάχιστον 4 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου και έκδοσης ομολόγων προκειμένου να προλάβουν το καλό κλίμα στις αγορές και να ενισχύσουν τη θέση τους.

Δεδομένου ότι δε βρέχει λεφτά από τον ουρανό, και ακόμη στην Ελλάδα από τη μια τσέπη βγαίνουν για να μπουν στην άλλη, ας μην αποκλείουμε το ενδεχόμενο η κακοδαιμονία των χαμηλών τζίρων στο ελληνικό χρηματιστήριο και εν μέρει το τσίμπημα των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα, να οφείλεται ακριβώς σε αυτό το τσουνάμι άντλησης ρευστότητας που θα χτυπήσει τις επόμενες εβδομάδες την αγορά. Ας ελπίσουμε ο Μάρτης να μην επιβεβαιωθεί ως γδάρτης μιλώντας για το Χρηματιστήριο.

Πιθανόν στα μέσα Μαρτίου, η Πειραιώς Holdings, που αποτελεί και το μεγάλο αίνιγμα της περιόδου, θα ανακοινώσει τους όρους και το ύψος της αύξησης μετοχικού της κεφαλαίου το οποίο έχει αρχικά εκτιμηθεί σε 1 δισ. ευρώ, προκειμένου να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση της εκ νέου ιδιωτικοποίησής της. Είναι το μεγαλύτερο ποσό που θα ζητηθεί την επόμενη περίοδο από την αγορά και η προσοχή της αγοράς είναι στραμμένη πάνω της.

Η δεύτερη αύξηση κεφαλαίου είναι εκείνη της Aegean Airlines η οποία θα είναι τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Εδώ το μεγάλο ερωτηματικό είναι επίσης οι όροι της ΑΜΚ.

Κάπου εδώ τελειώνουν οι αυξήσεις κεφαλαίου -αυτές που ξέρουμε τουλάχιστον- και δίνουν τη σκυτάλη στις ομολογιακές εκδόσεις.

Η Alpha Bank προετοιμάζεται πυρετωδώς για την έκδοση ομολόγου μειωμένης εξασφάλισης Tier II ύψους 500-600 εκατ. ευρώ. Δεν θα είναι η μόνη, καθώς όλες οι τράπεζες θα εκδώσουν ομόλογα μέσα στη χρονιά, αλλά θα είναι η πρώτη μέσα στην Άνοιξη και αναλόγως των συνθηκών στις αγορές.

Τον κατάλληλο χρόνο αναζητά και η ΔΕΗ για το λεγόμενο «πράσινο ομόλογο» των 500 εκατ. ευρώ που θα είναι τύπου SLB (Sustainability-Linked Bond). To συγκεκριμένο ομόλογο θα περιλαμβάνει «ρήτρα αειφορίας», μέσω της οποίας η ΔΕΗ θα δεσμεύεται για συγκεκριμένη μείωση εκπομπών CO2 ανά έτος. Η επιχείρηση δεν έχει δώσει χρονοδιάγραμμα, αλλά καλά πληροφορημένες πηγές λένε πως η έκδοση είναι θέμα χρόνου, ενδεχομένως και ημερών.

Θέμα μιας-δύο εβδομάδων είναι και έξοδος της Motor Oil στις αγορές με στόχο να αναχρηματοδοτήσει με χαμηλότερα επιτόκια το υφιστάμενο Eurobond, ύψους 350 εκατ. ευρώ. Η εν λόγω έκδοση δεν αποκλείεται να προχωρήσει εντός της πρώτης εβδομάδας του Μαρτίου.

Η εταιρεία Mytilineos συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στις μεγάλες εισηγμένες που εκπονούν σχέδιο για άντληση έως 1 δισ. ευρώ μέσω μίας ή δύο ομολογιακών εκδόσεων το επόμενο διάστημα, χωρίς πάντως ακόμη να υπάρχει ειλημμένη απόφαση και σαφές χρονοδιάγραμμα.

Ερωτηματικό παραμένει ο χρόνος κατά τον οποίο θα προταθεί από τη νέα διοίκηση, και θα τρέξει η μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ η οποία αναμένεται να είναι τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ, και αν ακόμη η ΑΜΚ θα συνδυαστεί με παράλληλη ομολογιακή έκδοση προς αναχρηματοδότηση του μεγάλου ομολογιακού δανείου των 670 εκατ. ευρώ που λήγει το 2024.

---

Μόνο απαρατήρητη δεν πέρασε στη διάρκεια της χθεσινής χρηματιστηριακής συνεδρίασης η άνοδος κατά 15% για τη μετοχή της Aegean Airlines. Το προφανές αφορά την είδηση που ήρθε από το Λονδίνο για το άνοιγμα της βρετανικής αγοράς που ανοίγει έναν από τους μεγαλύτερους τροφοδότες για τον ελληνικό τουρισμό και προφανώς τους αερομεταφορείς. Η αγορά χρειάζεται τα καλά νέα, και μαζί με αυτήν και η Aegean, που μετά από 12 εξαιρετικά δύσκολους μήνες, σχηματοποιεί την εικόνα της νέας εποχής.

Στην εικόνα αυτή, μαζί με το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, περιλαμβάνεται και ο εναρμονισμός των κανονισμών και των προϋποθέσεων υγειονομικής πιστοποίησης των ταξιδιωτών, με συνδυασμό πρωτοκόλλων testing και εμβολιασμού, που αναμένεται να οριστικοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Μια προϋπόθεσή που η εταιρεία θεωρεί απαραίτητη για την ομαλοποίηση της ταξιδιωτικής ροής το επόμενο διάστημα.

Στο διάστημα που ακολουθεί θα δρομολογηθεί και η αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας, (με σημείο εκκίνησης της έκτακτη Γενικής Συνέλευση της 12ης Μαρτίου) που αποτελεί προϋπόθεση για τη στήριξη που θα δοθεί. Πρόθεση της εταιρείας είναι να προχωρήσει στην ΑΜΚ με παροχή δικαιώματος στους μετόχους της. Με αυτό το σκεπτικό έχει προσεγγίσει και την κεφαλαιαγορά. Όμως για λόγους ευελιξίας ζητήθηκε μια πολύ ευρεία εξουσιοδότηση από τη Γενική Συνέλευση στο ΔΣ. Να σημειώσουμε ότι στο ΔΣ της Aegean συμμετέχουν εκπρόσωποι του 65% των μετόχων της εταιρείας.

Η διοίκηση Βασιλάκη έχει φροντίσει να κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα δοκιμασίας για την εταιρεία. Όμως οι αντοχές της, και ο εξαιρετικός σχεδιασμός άμυνας, στοιχηματίζουμε ότι θα έχουν ορατά αποτελέσματα, πολύ σύντομα.

---

Συνεχίζονται οι αυξημένες πωλήσεις της Νίκας και τους πρώτους μήνες του 2021, όπως ενημερώνεται η στήλη. Οι καταναλωτές έχουν στραφεί στην in house κατανάλωση, τάση που αυξάνει τις πωλήσεις στα supermarket. Σχετικά με το ομόλογο ονομαστικής αξίας 10 εκατ. ευρώ που εξέδωσε η εισηγμένη το καλοκαίρι και καλύφθηκε από Eurobank, ΕΤΕ και Alpha Bank, τα χρήματα ήδη καλύπτουν ανάγκες της εταιρείας ενώ κατευθύνονται σε επενδύσεις που δρομολογούνται για το 2021.

---

Έντονες είναι οι επιπτώσεις της πανδημίας στη ρευστότητα της Sato. Όπως μαθαίνουμε η εταιρεία αθετεί πληρωμές υποχρεώσεων σε τραπεζικά ιδρύματα και δημόσιο. Η διοίκηση της εισηγμένης ευελπιστεί σε οριστική απόφαση του δικαστηρίου επί της συμφωνίας εξυγίανσης που έχει κατατεθεί, εντός του τρέχοντος έτους. Πηγές της εισηγμένης λένε πως η εταιρεία θα πάρει βαθιά ανάσα αν προχωρήσει το σχέδιό. Πάντως, το παρατεταμένο λουκέτο στο λιανεμπόριο επιδρούν αρνητικά στα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας. Μείωση πωλήσεων, συρρίκνωση της παραγωγικής δραστηριότητας και «χτύπημα» στο τελικό αποτέλεσμα, είναι μερικές από τις επιπτώσεις.

---

Σχετικά με τις επενδύσεις που δρομολογούνται από την Ίλυδα η στήλη σας είχε ενημερώσει έγκαιρα. Σε αυτές έρχεται να προστεθεί, όπως μαθαίνουμε, το ερευνητικό έργο Pharma Tron. Πρόκειται για έργο χρηματοδοτούμενο από το ταμείο ΕΥΔΕ-ΕΤΑΚ και αφορά στην ανάπτυξη του συστήματος Pharma Tron Consumer, δηλαδή στην ενημέρωση των πολιτών για το πλησιέστερο φαρμακείο. Στόχος της εισηγμένης για το 2021 είναι η επέκταση του έργου πέραν του επιχορηγούμενου έργου, ώστε να αξιοποιηθεί σε ευρύτερο φάσμα εφαρμογών, όπως διανομή φαρμάκων κατ’οίκον και επέκταση σε περισσότερες παθήσεις.

---

Διφορούμενα είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από τους πρώτους μήνες του 2021 για την Ελίν όπως πληροφορείται η στήλη. Ο περιορισμός της κίνησης, απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού έχουν οδηγήσει σε πτώση των πωλήσεων καυσίμων, ενώ η εισηγμένη έχει δώσει ιδιαίτερη βάση στα καύσιμα που προορίζονται για τον τουρισμό, ο οποίος ίσως ανακάμψει ελαφρά το 2021. Ωστόσο, η κακοκαιρία είχε και τη θετική πλευρά της, καθώς οι πωλήσεις πετρελαίου θέρμανσης αυξήθηκαν κατακόρυφα. Σημειώνεται πως το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν και ο τομέας που «κράτησε» την εισηγμένη και το 2020.

---

Προς ολοκλήρωση βαίνει η ανακαίνιση του πρώην κτηρίου της Ελευθεροτυπίας στο Νέο Κόσμο, που έχει αναλάβει η Dimand. Το έργο αφορά σε ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση του επταώροφο κτηρίου συνολικού εμβαδού 10.000 τ.μ. Το ακίνητο αναμένεται να παραδοθεί στη μισθώτρια γαλλική εταιρεία call centers Webhelp το αργότερο έως τον Απρίλιο. Η επένδυση της Dimand για την ανακαίνιση ξεπερνά τα 7,5 εκατ. ευρώ, ωστόσο το ενδιαφέρον των επενδυτών και το deal με τη γαλλική εταιρεία θα βγάλει…κέρδος για την Dimand.

---

Χθες η στήλη σας ενημέρωσε έγκαιρα για το που θα επενδυθούν τα 11 εκατ. ευρώ που «έριξαν» Elikonos 2 και Eos Capital στην Eurocatering. Σήμερα, όπως μαθαίνουμε οι διοικήσεις των δύο funds «σκανάρουν» την αγορά τροφίμων προκειμένου να οργανώσουν τα επόμενα βήματά τους. Μην εκπλαγούμε αν δούμε νέες επενδύσεις σε εταιρείες τροφίμων.