Black Box: Επιτέλους μία αισιόδοξη εκτίμηση

- Επειδή η κατάσταση με τον κορονοϊό δείχνει να αγριεύει, η πρώτη σχετικά αισιόδοξη εκτίμηση έρχεται από το τμήμα αναλύσεων της Morgan Stanley. Σε σχετικό σημείωμα με ημερομηνία 2 Μαρτίου, το τμήμα αναλύσεων της αμερικανικής τράπεζας καταθέτει τις εκτιμήσεις του Dr Amesh Adalja που είναι στο Πανεπιστήμιο John Hopkins, στο κέντρο για την υγειονομική ασφάλεια.

- Σύμφωνα  λοιπόν με τον Dr  Adalja δεδομένης της ομοιότητάς με άλλους ιούς αυτής της κατηγορίας, ο κορονοιός είναι πιθανόν να γίνει ενδημικός και εποχιακός. Οι περισσότερες από τις περιπτώσεις όσων νόσησαν είναι ήπιες και ο Dr. Adalja πιστεύει ότι υπάρχουν πολλοί ασθενείς που δεν αναζητούν περίθαλψη.

- Πιστεύει ότι ο ιός «κυκλοφορούσε» από τον Νοέμβριο στην Κίνα και δεν θεωρεί ότι η συγκράτηση του είναι εφικτή, δεδομένου ότι εξαπλώνεται εύκολα. Κρίνει πιθανό τα ποσοστά της μόλυνσης (αναφέρεται στις ΗΠΑ) να αυξηθούν, αλλά είναι μετριοπαθής στις εκτιμήσεις του ως προς τον συνολικό αντίκτυπο. Δεδομένου ότι τα σοβαρά περιστατικά είναι λίγα, τα νοσοκομεία έχουν τη δυναμικότητα να διαχειριστούν την κατάσταση, αν και μπορεί να χρειαστούν νέες λύσεις για να φιλοξενηθούν ασθενείς, όπως και να χρειαστούν περιοριστικά μέτρα σε ορισμένες κοινότητες για να επιβραδυνθεί η εξάπλωση. Αλλά δεν πιστεύει ότι μέτρα «lock down» φέρνουν αποτελέσματα.

- Πιστεύει ότι το ποσοστό των θανατηφόρων περιστατικών είναι κάτω του 1%.  Δεδομένης της άποψής του ότι ο ιός είναι πιθανόν εποχιακός, περιμένει την κορύφωση Απρίλιο / Μάιο.  Τέλος ο Dr Adalja πιστεύει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο σε λιγότερο από ένα χρόνο.

- Cherchez la Femme. H επικεφαλής του Υπερταμείου Ράνια Αικατερινάρη είναι η αιτία πίσω από την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου της ΕΥΑΘ. Στο Υπερταμείο δεν συμφωνούσαν με  τον τρόπο που ερμηνεύτηκαν αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης για τις αμοιβές, ενώ είχαν ερωτηματικά  για ορισμένες αναθέσεις έργων. Έτσι το Υπερταμείο άσκησε τα δικαιώματα του ως βασικός μέτοχος και ζητήθηκε η παραίτηση.

- Όσον αφορά την Εθνική Ασφαλιστική και τις δεσμευτικές προσφορές που υποβάλλονται σήμερα, το αδιαμφισβήτητο φαβορί είναι το CVC.  Η Ασφαλιστική «κουμπώνει» με τις επενδύσεις που ήδη έχει κάνει το CVC στην Ελλάδα και προσθέτει σημαντικές υπεραξίες.

- Τα 225 εκατ. καταθέσεις έφτασε σε τέσσερις μήνες λειτουργίας η Optima Bank. Δεν ήταν και ιδιαίτερα δύσκολο καθώς προσφέρει επιτόκιο για καταθέσεις 0,80% όταν ο ανταγωνισμός είναι στο 0,30%.

- Επανήλθαν στην αγορά οι φημολογίες που θέλουν Πρόεδρο σημαντικού ομίλου να προτίθεται να παραιτηθεί από τη θέση του. Το ίδιο έργο είχε ξαναπαιχτεί και πριν από μερικούς μήνες και τελικά δεν επαληθεύτηκε. Πάντως η μετοχή επηρεάστηκε.