Black Box: Επιστροφή στον αστερισμό των deals και της οικονομίας

Ο Σεπτέμβριος σηματοδοτεί αλλαγή σελίδας για την οικονομία και το επιχειρηματικό σκηνικό το οποίο έχει ήδη εισέλθει σε πλήρη αναδιάταξη η οποία με τη συμβολή των αναθεωρημένων στοιχείων για το ράλι ανάκαμψης της οικονομίας, θα ενταθεί σε πολύ σημαντικό βαθμό τους μήνες που έρχονται με την είσοδο νέων πρωταγωνιστών και την ενδυνάμωση υφιστάμενων παικτών. Το πολιτικό βάρος μετακινείται πλέον στην οικονομία, χωρίς να παραβλέπονται οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης, αλλά με ξεκάθαρη στόχευση στην ανάκαμψη η οποία δείχνει να τρέχει με πολύ υψηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με τις αρχικές εκτιμήσεις, ανοίγοντας το δρόμο στην κυβέρνηση να υλοποιήσει το όραμά της για τον μετασχηματισμό της οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, από όπου και θα κριθεί.  

Η Ενέργεια, οι κατασκευές και η Πληροφορική είναι αυτή την περίοδο οι πιο hot κλάδοι που θα μονοπωλήσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα των ενδιαφέρον καθώς μεγάλου βεληνεκούς αποκρατικοποιήσεις και επιχειρηματικές συμφωνίες, προετοιμάζονται ή προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς με τιμήματα που εκπλήσσουν θετικά.

Ο ΔΕΔΔΗΕ λ.χ που πωλείται σε ποσοστό 49% από τη ΔΕΗ αναμένεται να αλλάξει χέρια σε μια αποτίμηση που θα μπορούσε να φτάσει συνολικά τα 1,7 δισ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων που θα αναλάβει ο προτιμητέος ιδιώτης επενδυτής. Για την εταιρεία θα υποβληθούν προσφορές την Παρασκευή πιθανόν από τρεις ή τέσσερις ενδιαφερόμενους (CVC Capital Partners, Macquarie, First Sender και ενδεχομένως το KKR. Μια τέτοια εξέλιξη φυσικά θα είναι εξαιρετικά θετική για τη χρηματοοικονομική θέση της ΔΕΗ η οποία παράλληλα δρομολογεί πολύ μεγάλες επενδύσεις στο «πρασίνισμα» της παραγωγής της και την απολιγνιτοποίηση.

Το έτερο deal από το μέτωπο των ενεργειακών επενδύσεων είναι η πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών για την οποία ανταγωνίζονται δύο ισχυροί παίκτες της ευρωπαϊκής αγοράς καθώς προσφορές αναμένεται να καταθέσουν σήμερα η ιταλική Italgas και η εταιρεία του Τσέχου Νταν Κρεντίνσκι που ελέγχει την Energeticky a Prumyslovy Holding, μιας από τις μεγαλύτερες ενεργειακές της Κεντρικής Ευρώπης. Μετά το κλείσιμο της σημερινής συνεδρίασης θα ανοίξουν οι δεσμευτικές προσφορές για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών αφού τα Ελληνικά Πετρέλαια είναι «συν-πωλητής» στη διαδικασία αποκρατικοποίησης. Δεν περιμένουμε ανακοινώσεις τιμήματος ωστόσο κατά την πάγια τακτική του ΤΑΙΠΕΔ θα ακολουθήσει πιθανότατα ένας γύρος βελτιωμένων προσφορών.

Τα παραπάνω αποτελούν μια ισχυρή «μαγιά» που αποτυπώνει το πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά ενέργειας με άξονα την οποία ήδη δρομολογούνται γιγαντιαίες επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στην κατασκευή σύγχρονων μονάδων φυσικού αερίου από τους μεγαλύτερους παίκτες της εγχώριας αγοράς, ενώ πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις και στην παρθένα αγορά των μεγάλων projects αποθήκευσης ενέργειας από ελληνικό κατασκευαστικό - ενεργειακό όμιλο.

Στις Κατασκευές και την αξιοποίηση ακινήτων η αλλαγή σελίδας ή καλύτερα η αναγέννηση του κλάδου, έχει ήδη αρχίσει να αποτυπώνεται στη χρηματιστηριακή πορεία των εισηγμένων εταιρειών όπως η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, η Lamda Development, η Prodea, η Intrakat, η Άβαξ και η Mytilineos η οποία επιδιώκει να εισέλθει δυναμικά στον κλάδο. κ.α Τα ευρωπαϊκά και δημόσια κονδύλια σε συνδυασμό με τους ιδιωτικούς πόρους που προορίζονται για επενδύσεις στον τομέα των υποδομών και των παραχωρήσεων τα επόμενα χρόνια θα δημιουργήσουν ρυθμούς εκρηκτικής ανάπτυξης για τις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου. Ενδεικτικό παράδειγμα την πρόσφατη συμφωνία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για την Εγνατία η οποία θα αποφέρει έσοδα άνω των 11 δισ. ευρώ στον όμιλο σε βάθος 35ετίας και της ανοίγει μια τεράστια βεντάλια άντλησης χρηματοδότησης για την επόμενη ημέρα. Επίκεινται έργα μεγάλης επενδυτικής σημασίας όπως είναι ο ΒΟΑΚ, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, το Ελληνικό, τα δεκάδες ΣΔΙΤ, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, το μετρό κλπ.

Στην Πληροφορική - Τεχνολογία, οι μεγάλοι και μικρότεροι πρωταγωνιστές του κλάδου όπως η Quest, η Epsilon Net, η Εntersoft, η Ιdeal, η Space Hellas, η Profile κ.α, έχουν ήδη προχωρήσει σε έναν πρώτο κύκλο εξαγορών – συγχωνεύσεων, ωστόσο το μεγάλο πλεονέκτημα του κλάδου ενόψει και των σημαντικών έργων πληροφορικής που τρέχουν ή θα τρέξουν στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, είναι τα σημαντικά αποθέματα ρευστότητας που έχουν συγκεντρώσει και τα οποία διαμορφώνουν προϋποθέσεις για περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου.

Μεγάλο ενδιαφέρον σε επίπεδο επιχειρηματικών συμφωνιών έχουν επίσης ο τουρισμός σε ό,τι αφορά στα ξενοδοχειακά ακίνητα, αλλά και η ακτοπλοΐα. Στην πρώτη περίπτωση βλέπουμε ήδη να εξελίσσονται ή να κυοφορούνται σημαντικές επιχειρηματικές κινήσεις μέσω των πακέτων κόκκινων δανείων που πωλούνται από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης προς ενδιαφερόμενους επενδυτές. Στη δεύτερη η περίπτωση της Attica Group είναι από τις πλέον ενδεικτικές.

Το 2021 μπορεί να πέρασε κατά το ήμισυ μέσα στην αγωνία για τις οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού, ωστόσο μετρήσαμε δεκάδες μεγάλα deals δισεκατομμυρίων ευρώ σε πολλούς τομείς (γαλακτοβιομηχανία Vivartia, Εθνική Ασφαλιστική, Wind Hellas, Forthnet-Nova, Pharmathen, data centers, τιτλοποιήσεις – πωλήσεις δανείων από τις τράπεζες κ.α).

Το σύνθημα έχει πλέον δοθεί και η επόμενη μέρα προοιωνίζεται πολύ πιο δυναμική.

---

Η αύξηση των επενδυτικών δαπανών είναι τουλάχιστον εντυπωσιακή στα δύο εισηγμένα διυλιστήρια. Μετά τα 111 εκατ. ευρώ που δαπάνησαν τα ΕΛΠΕ στο α’ εξάμηνο (+41% σε σχέση με πέρυσι) ήρθε η σειρά της Motor Οil να ανακοινώσει ευρείας έκτασης επενδύσεις. Η απόκτηση των νέων αιολικών πάρκων και η υλοποίηση κατασκευής των νέων καθώς και η αναβάθμιση του διυλιστηρίου αύξησαν τις επενδυτικές δαπάνες στα 419,6 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο. Μάλιστα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του έτους θα έχει δαπανήσει άλλα 140 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση και την τακτική συντήρηση του διυλιστηρίου χωρίς να περιλαμβάνονται άλλες επενδύσεις στις θυγατρικές του Ομίλου. Η νέα μονάδα Naftha αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο ξεκίνημα του 2022 ενώ στα αιολικά η εγκατεστημένη δυναμικότητα των 280MW έχει ενσωματωθεί στα αποτελέσματα του εξαμήνου. Εντός των επόμενων 12 μηνών η δυναμικότητα θα αυξηθεί κατά 80MW. Στην τηλεδιάσκεψη αφέθηκε ανοικτό το ενδεχόμενο προμερίσματος αν το τρίτο τρίμηνο κλείσει ικανοποιητικά, με την διανομή να έρχεται αρκετά νωρίτερα από τις αρχές Δεκεμβρίου μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

---

Αν σας έκανε εντύπωση η χθεσινή κίνηση στο ταμπλό του Πλαισίου πιθανόν η ενθάρρυνση των αγοραστών να ήρθε από τα νούμερα των λιανικών πωλήσεων του εξαμήνου που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή: Οι πωλήσεις των αλυσίδων λιανικής παρουσιάζουν αύξηση 12% σε αξία και 14% σε όγκους πωλήσεων. Περισσότερα για το Πλαίσιο θα μάθουμε προ το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου στα δημοσιευμένα αποτελέσματα του ομίλου.

---

Η Eurobank το ανέφερε ξεκάθαρα στην τηλεδιάσκεψη των αποτελεσμάτων και χθες ήρθε η Τράπεζα Κύπρου να το επαναλάβει: «Το 96% των εξυπηρετούμενων δανείων υπό καθεστώς αναστολής καταβολής πληρωμών κεφαλαίου και τόκων που έληξε, και με καταβολή δόσης μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, δεν παρουσίασε καθυστερήσεις». Θυμίζουμε ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν αρχικά εκτιμήσει ότι το 20% των δανείων σε αναστολή (περίπου 5 δισ. ευρώ) θα κηρυχθεί μη ενήμερο. Τα νέα δεδομένα δημιουργούν ένα μαξιλαράκι προβλέψεων για το υπόλοιπο της χρήσης, αν δεν έχουμε αρνητικές εκπλήξεις έως το τέλος του 2021.

---

H εταιρεία Αγροτικός Οίκος Σπύρου με ανακοίνωσή της δεν θέλησε να παραδεχτεί πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με αμερικάνικο fund για την εξαγορά της. Επί του προκειμένου κρατήστε μικρό καλάθι. Όταν το Liberal Markets γράφει μια είδηση, είναι τσεκαρισμένη από παντού. Μόλις τον Μάρτιο του 2021 ομάδα επενδυτών προσέγγισε την εταιρεία. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τα μέρη να έχουν υπογράψει NDA. Το αν θα καταλήξει ή όχι σε deal είναι μια άλλη ιστορία. Η εισηγμένη βαρύνεται με πολύ μεγάλες υποχρεώσεις από τις τράπεζες άνω των 14 εκατ. ευρώ και ο ορκωτός έχει προειδοποιήσει πως εγείρεται αβεβαιότητα για την απρόσκοπτη συνέχιστη των δραστηριοτήτων. Οπότε είναι διαφορετικό πράγμα οι δηλώσεις εμπιστευτικότητας και διαφορετικό οι διαψεύσεις. Για να ξέρουμε τι λέμε.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.