Black Box: Eπενδυτές χτυπούν την πόρτα Κοπελούζου. Γκάζι Άδωνι, ανάπτυξη ΔΕΗ, cash is the king και η Ινδονησία

Όπως πληροφορείται η στήλη υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον για το δεύτερο τερματικό LNG που σχεδιάζει να κάνει στην Αλεξανδρούπολη η Gastrade του ομίλου Κοπελούζου.  Τις διαδικασίες έχει ενεργοποιήσει η άδεια που πήρε πρόσφατα η Gastrade για το δεύτερο έργο στην περιοχή. Η εκτιμώμενη επένδυση για τον τερματικό σταθμό υγροποίησης και επαναεριοποίησης ανέρχεται σε 400 - 600 εκατ. ευρώ. Η χωρητικότητα του τερματικού είναι 6 δισ. κυβικά μέτρα, ενώ η στήλη μαθαίνει πως την πόρτα της Gastrade έχουν χτυπήσει ήδη επενδυτές από τις ΗΠΑ. Και όχι μόνο, καθώς Αυστραλοί, Ευρωπαίοι και Ασιάτες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στο έργο. Η απόφαση σχετικά με τη συμμετοχή επενδυτών δεν έχει ληφθεί, είναι πρόωρη. Άλλωστε, στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade συμμετέχουν πολλοί, η σύμφωνη γνώμη των οποίων απαιτείται για κάθε κίνηση. Όμως το ενδιαφέρον υπάρχει και καταγράφεται. 

.---

Στην τελική ευθεία εισήλθε η ωρίμανση της επένδυσης προϋπολογισμού 750 εκατομμυρίων ευρώ σε παραθεριστικές κατοικίες, ξενοδοχεία και γκολφ στη Σαρωνίδα, σε έκταση 6.500 στρεμμάτων, που ανήκουν στον οικοδομικό συνεταιρισμό «Η Υγεία». Μετά την έγκριση που έλαβε το επενδυτικό σχέδιο από τη Διεύθυνση Στρατηγικών Επενδύσεων του Enterprise Greece, το έργο, που φέρει την επωνυμία Saronida Olympos Golf και επενδυτικός φορέας του οποίου είναι η VITA Development, έχει εισαχθεί προς έγκριση στην ατζέντα της επόμενης Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση, του Υπουργού Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, του Άκη Σκέρτσου και του υφυπουργού για την Οικονομική Διπλωματία και Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη.

 Αυτή έχει προγραμματιστεί για την ερχόμενη Παρασκευή. Έτσι, εκτός απροόπτου, θα περάσει στο επόμενο στάδιο, το οποίο προβλέπει την υποβολή της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) και του ειδικού σχεδίου χωρικής ανάπτυξης στρατηγικής επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) προς έγκριση από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) της κυβέρνησης, το οποίο απαρτίζεται από τους γενικούς γραμματείς των συναρμόδιων υπουργείων, για να γίνει Προεδρικό Διάταγμα. Με αυτόν τον τρόπο θα καταστεί δυνατή η αδειοδότηση και έναρξη κατασκευής του έργου που θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σε αυτές τις δύο φάσεις θα αναπτυχθούν 2.000 στρέμματα και συνολική δομημένη επιφάνεια 400 χιλ. τ.μ. σε χρονική περίοδο οκτώ χρόνων. Ο χαρακτηρισμός του project ως μικρό Ελληνικό δεν είναι υπερβολή, μια και η αντικειμενική αξία του οικοπέδου τοποθετείται σε 1,3 δισ. ευρώ.  

---

Εντελώς διαφορετική θα είναι η χώρα εάν τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης γίνουν πραγματικότητα. Πρόκειται, ίσως, για διαπίστωση -κλισέ, αλλά σε αυτή οδηγείται κάποιος εάν μελετήσει το έργο, ύψους 14,4 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο τη ψηφιοποίηση των ελληνικών πανεπιστημίων. Μπορεί δηλαδή, να παραμένει πρώτη προτεραιότητα το τέλος των φαινομένων τραμπουκισμού, αλλά ποιος αμφισβητεί ότι, για παράδειγμα, το να περιμένει στο γκισέ ένας νεοεισαχθείς φοιτητής για να εγγραφεί είναι αναχρονισμός; Αυτό, μεταξύ άλλων, επιδιώκει το έργο της ψηφιοποίησης του ηλεκτρονικού πανεπιστημίου το οποίο προβλέπει, μέχρι και το τέλος του 2024, την εγκατάσταση τουλάχιστον 36.000 διαδραστικών  συστημάτων μάθησης (συμπεριλαμβανομένων λευκών πινάκων, φορητών υπολογιστών, διαδραστικών προβολέων). Θα επιτρέψει και τη δημιουργία φοιτητολογίου ώστε να είναι δυνατή η παρακολούθηση των φοιτητών από την πρώτη μέρα εισόδου τους στο πανεπιστήμιου μέχρι την αποφοίτησή τους. Κάπως έτσι, θα μπει τέλος στο φαινόμενο των αιώνιων φοιτητών, καθώς μέσω ειδικού πληροφοριακού συστήματος θα παρακολουθείται η επίδοση των σπουδαστών κτλ.

---

Μία πρώτη εκτίμηση από αναλυτές για το τι θα κοστίσει στη ΔΕΗ, η έκτακτη φορολογία, είχαμε με την ανάλυση της Optima Bank. Βέβαια, πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα πρέπει να θεωρείται και με το παραπάνω προεξοφλημένη η έκτακτη αυτή επιβάρυνση σύμφωνα με τους αναλυτές. Το περιθώριο ανόδου παραμένει σημαντικό και πάνω από 90%, ενώ η ζημιά για το 2022 θα είναι της τάξης των 254 εκατ. ευρώ, αφού ο έκτακτος φόρος θα είναι ύψους 355 εκατ. ευρώ ή 0,92 ευρώ ανά μετοχή. Βέβαια, οι μακροπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν ισχυρές και οι επενδύσεις σε ΑΠΕ θα δώσουν επιπλέον 400 εκατ. ευρώ EBITDA το 2024 και 800 εκατ. ευρώ από το 2026 και μετά. Η δε σύγκριση με τις ομοειδείς δεν αφήνει περιθώριο αμφισβήτησης. Με βάση τον εκτιμώμενο δείκτη EV/EBITDA για το 2022 η μετοχή διαπραγματεύεται με discount 39% περίπου και με δείκτη P/BV 65% έναντι των ομοειδών.

 ---

Μετά από καιρό παρατηρήθηκε δυνατή αντίδραση από τα Πλαστικά Θράκης. Όλο το προηγούμενο διάστημα υποχωρούσε η μετοχή με αποτέλεσμα να έχει απώλειες από την αρχή του έτους 45%. Χθες, έφτασε μέχρι και τα 3,70 ευρώ, καθώς εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια σύμφωνα με πληροφορίες άρχισαν να αγοράζουν μετοχές, λόγω θεμελιωδών μεγεθών. Η αποτίμηση των 170 εκατ. ευρώ σε συνδυασμό με την εκτίμηση για κέρδη από τη βασική δραστηριότητα πάνω από 25 εκατ. ευρώ (συν 4 εκατ. ευρώ από προϊόντα Covid που είχε στο πρώτο τρίμηνο) δίνει χαμηλό πολλαπλασιαστή κερδών.

---

Εντείνονται οι ανησυχίες για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και η αισιοδοξία βρίσκεται σε χαμηλό ρεκόρ με τους επενδυτές να αυξάνουν το ποσοστό μετρητών στα χαρτοφυλάκιά τους στο υψηλότερο επίπεδο δύο δεκαετιών, σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της BofA στους κύκλους των διαχειριστών κεφαλαίων.

Οι θεσμικοί επενδυτές που διαχειρίζονται σχεδόν 1 τρισ. δολάρια ενεργητικού είναι πλέον «underweight» σε μετοχές στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2020. Οι προσδοκίες για την ανάπτυξη είναι αδύναμες και η αισιοδοξία για τις προοπτικές της οικονομίας έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο στην ιστορία της έρευνας, επισημαίνει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

Οι δύο κύριοι λόγοι που προβληματίζουν τους επενδυτές είναι η επιθετική στροφή των κεντρικών τραπεζών (31%) και ο κίνδυνος παγκόσμιας ύφεσης (27%) με τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό (18%) και τον πόλεμο στην Ουκρανία να υποχωρούν (10%).

Τα ποσοστά μετρητών στα χαρτοφυλάκια των διαχειριστών έχουν αυξηθεί στο 6,1% από 5,5% στην προηγούμενη έρευνα και οι τοπ επιλογές είναι τα εμπορεύματα και οι μετοχές στον κλάδο υγείας, ενώ η Ευρώπη, ο κλάδος της τεχνολογίας και οι αναδυόμενες αγορές αποφεύγονται, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα τον Μάιο, που η BofA χαρακτηρίζει ιδιαίτερα απαισιόδοξη. Χωρίς όμως να εμπεριέχει την άνευ όρων παράδοση των επενδυτών, παρόλο που συνεχίζουν να βλέπουν αυξήσεις επιτοκίων στον ορίζοντα.

Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed στον τρέχοντα ανοδικό κύκλο, κατά μέσο όρο 8 αυξήσεις από 7,4 τον Απρίλιο. Το πιο συνωστισμένο trade παραμένει η θέση αγοραστών στα εμπορεύματα και το πετρέλαιο, σύμφωνα με τη BofA.

---

Eπενδύσεις στη ψηφιοποίηση και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού δρομολογεί η Mevaco. Στόχος της, εκτός βεβαίως, από τη διατήρηση ενός ικανοποιητικού ρυθμού ανάπτυξης, μετά την επιστροφή της στην κερδοφορία, είναι και η εφαρμογή μιας συγκρατημένα επιθετικής πολιτικής με την συνεκτίμηση των γεωπολιτικών εξελίξεων, των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα αλλά και του κόστους των πρώτων υλών και της ενέργειας.

Η εταιρεία για τη χρήση 2021 αύξησε τον κύκλο εργασιών της στα  25,59 εκατ. ευρώ  έναντι 8,89 εκατ. ευρώ του 2020,  παρουσιάζοντας αύξηση κατά 187,83%. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση της ζήτησης για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων φωτοβολταϊκών πάρκων και ιδίως στην επιτυχή υλοποίηση της σύμβασης με την εταιρεία «Γιούβι Ελλάς» για την κατασκευή μεταλλικών βάσεων για το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της Ν/Α Ευρώπης.

Τα μικτά κέρδη της εταιρείας ήταν 5,52 εκατ. ευρώ, τέσσερις φορές επάνω σε σχέση με το 2020, ενώ τα αποτελέσματα ΕΒΙΤDA διαμορφώθηκαν σε 3,42 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 382.070 ευρώ το 2020, δηλαδή εννέα φορές επάνω.

---

Το ενδιαφέρον μας για την Ινδονησία δεν κρύβεται. Το Black Box πιστεύει πως η μεγάλη νησιωτική χώρα της Ασίας μπορεί να παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στον δρόμο για την πράσινη μετάβαση. Ο πρόεδρός της, ο Τζόκο Βιντόντο, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διευρύνει την συνεργασία της χώρας του με διεθνείς επιχειρήσεις προκειμένου να εκμεταλλευθεί τον ορυκτό πλούτο της χώρας, όχι μόνο για να πουλάει μεγάλες ποσότητες μετάλλων αλλά για να καταφέρει να πείσει μεγάλες διεθνείς επιχειρήσεις να φτιάξουν τα εργοστάσιά τους μέσα στην Ινδονησία. Πέρα από τις σημαντικές συμφωνίες με την κινεζική CATL και την κορεατική LG Energy, οι οποίες θα φτιάξουν μεγάλα εργοστάσια παραγωγής μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα χρησιμοποιώντας το ινδονησιακό νικέλιο, ο Βιντόντο έχει έναν μεγάλο στόχο. Να πείσει τον Έλον Μασκ να φτιάξει και αυτός εργοστάσιο κατασκευής μπαταριών για την αυτοκινητοβιομηχανία του, την Tesla. Οι δύο πλευρές συζητούν σχετικά εδώ και χρόνια, όπως μαθαίνουμε από τα ρεπορτάζ του Reuters και του Bloomberg, αλλά δεν έχουν καταλήξει σε κάτι οριστικό. Ο Βιντόντο όμως δεν το βάζει κάτω. Το Σάββατο που μας πέρασε βρέθηκε στις εγκαταστάσεις της Space X, της εταιρείας του Μασκ που φτιάχνει διαστημικούς πυραύλους, στο Τέξας, όπου και συναντήθηκε με τον γνωστό επιχειρηματία.

 Ο πρόεδρος προσκάλεσε τον Μασκ να επισκεφθεί την χώρα του τον ερχόμενο Νοέμβριο, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του γραφείου του Βιντόντο. Από την ίδια ανακοίνωση μαθαίνουμε πως ο Μασκ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δεχθεί την πρόσκληση του προέδρου, λέγοντας πως «η Ινδονησία είναι πολλά υποσχόμενη σε πολλούς τομείς». Ξέρουμε πως τέτοιου τύπου ανακοινώσεις δεν είναι πάντα ενδεικτικές του τι θα ακολουθήσει, όμως από το Reuters μαθαίνουμε πως εκπρόσωποι της πρωτοπόρας αυτοκινητοβιομηχανίας βρέθηκαν στην Ινδονησία την προηγούμενη εβδομάδα και συζήτησαν με τοπικούς αξιωματούχους.

Οι συζητήσεις αυτές είχαν ως βασικό αντικείμενο μία πιθανή επένδυση της Tesla στην Ινδονησία με την ανέγερση εργοστασίου μπαταριών, κατά τα πρότυπα των επενδύσεων της CATL και της LG Energy, που είναι οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου παγκοσμίως. Δεν γνωρίζουμε πόσο πιθανή είναι μία παρόμοια κίνηση από την μεριά της Tesla, γνωρίζουμε όμως πως ο πρόεδρος της Ινδονησίας και οι αξιωματούχοι της χώρας θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να το πετύχουν. Επίσης, θα κάνουν ό,τι μπορούν προκειμένου να πείσουν τον Μασκ να φτιάξει στην Ινδονησία κέντρο εκτόξευσης διαστημικών πυραύλων, κάτι που αποτελεί όνειρο του Βιντόντο. Ακόμα και να μην τον πείσουν πάντως, σίγουρα θα πείσουν και κάποιους άλλους πέρα από την LG Energy και την CATL. 

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες