Black Box: Ελλάκτωρ - Η επιχείρηση «Stop Nikos», οι φήμες για το 51% και τι θα ψηφίσει το 9% του δημοσίου

Έχουμε να ζήσουμε τέτοιες δοξασμένες μέρες στο χρηματιστήριο από την εποχή που ο συγχωρεμένος ο Ανδρέας ο Βγενόπουλος χτυπούσε στα ίσια την Πειραιώς και την Τράπεζα Κύπρου. Οι ειδήσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Ελλάκτωρ είναι καταιγιστικές. Η πλευρά των Λονδρέζων μετράει τις μετοχές της και τις βρίσκει κάπου πιο πάνω από το 50%! Αυτό από μόνο του θα ήταν είδηση. Αν και εφόσον ο Όμιλος των εφοπλιστών έχει πράγματι εξασφαλίσει την πλειοψηφία. Δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε για την ειλικρίνεια των δηλώσεών και των διαρροών τους, αλλά στο τέλος και με βάση τα ντοκουμέντα μας αμφιβάλλουμε βάσιμα, όπως θα διαπιστώσετε και εσείς στην συνέχεια.

Οι Ολλανδοί από την πλευρά τους μιλούν ανοιχτά για 35% και αφήνουν να εννοηθεί ότι βρίσκονται κι αυτοί σε … υψηλότερα ποσοστά ακόμη κι απ’ αυτό το 35%. Κάτι ακούστηκε για 44%. Αν συνυπολογίσουμε σε αυτά τα νούμερα το 9% που ελέγχουν δημόσιο και τράπεζες, τότε οι τρεις μέτοχοι (οι Λονδρέζοι, οι Ολλανδοί και το δημόσιο) κατέχουν περισσότερο από το … 100% των μετοχών και προφανώς οι μικρομέτοχοι έχουν εξοστρακιστεί σε κάποιο άλλο σύμπαν. Κάποιος πρέπει να είχε κακό βαθμό στα μαθηματικά όταν ήταν μικρός και να μας ταλαιπωρεί σήμερα ή οι δύο μεγάλοι διεκδικητές να μετρούν με το μέρος τους μετοχές που τις έχει μετρήσει και ο αντίπαλος. Είναι η γνωστή ιστορία όπου ο διαχειριστής ενός fund απαντάει θετικά στην ερώτηση της κάθε πλευράς αν θα πουλούσε τις μετοχές του σε ένα υψηλότερο τίμημα. Δεν έχει λόγο να πει «όχι» σε κάποιον από τους δύο…

---

Και φτάνουμε στο θέμα του 9% που κατέχουν ασφαλιστικά ταμεία και συστημικές τράπεζες. Τι θα ψηφίσουν; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη! Ό,τι τους πει η κυβέρνηση. Μόνο που η κυβέρνηση έχει χωριστεί για το θέμα αυτό στα δύο. Άλλοι είναι με τους Ολλανδούς και άλλοι με τους Λονδρέζους. Οπότε την τελική απόφαση θα την πάρει στο τέλος αυτός που συνήθως παίρνει … όλες τις μεγάλες αποφάσεις. Αν θέλουμε όμως να είμαστε μέσα στις εξελίξεις, θα λέγαμε ότι εκεί παίζεται πραγματικά το παιχνίδι για τον έλεγχο της εταιρείας. Στο τι θα ψηφίσει το δημόσιο. Και εκεί στοχεύουν οι εκατέρωθεν διαρροές.

---

Οι Ολλανδοί προανήγγειλαν χθες διαχειριστικό έλεγχο, για να απαντήσουν εμμέσως πλην σαφώς οι αδελφοί Καλλιτσάντση ότι δεν μπορούν κλπ. Η αλήθεια είναι ότι και μπορούν και δεν μπορούν. Ή αλλιώς η ιστορία γράφεται από τους νικητές. Παλιό φιλοσοφικό θέμα που απασχολούσε από αρχαιοτάτων χρόνων τους μελετητές. Το ερώτημα είναι απλό: Ποιον θα ψηφίσει το δημόσιο; Τους καλούς Ολλανδούς ή τους «άλλους» που θα βρίσκονται υπό διαχειριστικό έλεγχο; Αυτή είναι μία σατανική ιδέα. Όποιος την έβαλε στο τραπέζι δικαιολόγησε πλήρως τον μισθό του.

---

Stop Nikos; Αναμφισβήτητα πρόκειται για μία σκληρή μάχη με έντονο το πολιτικό χρώμα. Η Ελλάκτωρ είναι η μεγαλύτερη κατασκευαστική της χώρας. Στο παρελθόν λέγανε ότι ένας μελλοντικός πρωθυπουργός χρειαζόταν την ευλογία των μεγάλων ολιγαρχών. Μεταξύ αυτών η ΑΚΤΩΡ του Μπόμπολα. Μπόμπολας δεν υπάρχει, αλλά η Ελλάκτωρ ζει και βασιλεύει. Δεν υπάρχει; Υπάρχει! Ο Λεωνίδας Μπόμπολας έχει ποσοστό. Και ναι μεν έχει υπογράψει ένα προσύμφωνο με τους Ολλανδούς, αλλά δεν το έχω δει. Δεν ξέρω πόσο δεσμευτικό είναι και για ποιόν. Αν το είχα δει θα σας έλεγα. Αλλά Μπόμπολας υπάρχει!

---

Να πούμε την μεγάλη αλήθεια; Οι Ολλανδοί κερδίζουν κάτω από τις οποιεσδήποτε συνθήκες. Είτε κερδίζουν χρήματα από τις μετοχές που θα πουλήσουν ή την εταιρεία. Δεν ξέρω τι λένε οι φίλοι και οι εχθροί για τον Νίκο Δένδια, αλλά ο άνθρωπος αποδεικνύεται μεγάλος παίκτης. Όλοι κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος. Και οι πελάτες του έτσι θα τον κρίνουν.

---

Σύμφωνα με πληροφορίες στελέχη της CVC Capital μπαινοβγαίνουν στα γραφεία της Εθνικής Τράπεζας. Η Εθνική κάνει συνεχείς παρουσιάσεις στα στελέχη της CVC για τις προοπτικές της Εθνικής Ασφαλιστικής, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές έχουν βρει το τίμημα προκειμένου να αγοράσει η CVC το πλειοψηφικό ποσοστό της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αυτό ορίζεται στα 450 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, και το deal αναμένεται να ανακοινωθεί έως το τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο τον Ιανουάριο του 2021.

---

Και μιας και για τη CVC ο λόγος, σε αναμμένα κάρβουνα βρίσκονται ουκ ολίγα στελέχη και επιχειρηματίες στον κλάδο τροφίμων και ποτών, για δύο λόγους: Πρώτον, διότι αναμένουν το επόμενο βήμα του fund στο συγκεκριμένο industry - που μπορεί να μην είναι απαραίτητα στα στενά όρια του κλάδου και ο νοών νοείτω - και δεύτερον, γιατί εκτιμούν ότι οι επιτελείς του fund θα "επιτεθούν" σε ικανά στελέχη της αγοράς, ώστε να δυναμώσουν περαιτέρω την διοικητική ομάδα της Vivartia,

---

Αρέσει η Eurobank στην Capital Group και έτσι αγόρασε πολλές μετοχές, με αποτέλεσμα το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου επί των κοινών μετοχών της τράπεζας που κατέχει η Capital υπερέβη το 5% (διαμορφώθηκε στο 5,0635%), επί του συνολικού αριθμού των δικαιωμάτων ψήφου και μάλιστα περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων ψήφου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η επανεμφάνιση του ισχυρού αμερικανικού fund, και μάλιστα σε τράπεζα, στέλνει μήνυμα στην χρηματιστηριακή αγορά.

---------

Μαθαίνω ότι η συμφωνία στα νερά έκλεισε. Αρχικά το Δημόσιο ζήτησε πάνω από 250 και η ΕΥΔΑΠ πρόσφερε μηδέν. Μετά το Δημόσιο πήγε στα 200 και η τελικά η 20ετής παραχώρηση του δικτύου της ΕΥΔΑΠ κλείδωσε στα 150 εκατ. ευρώ, δηλαδή μια επιβάρυνση 7,5 εκατ. ευρώ κατ’ έτος. Τα περσινά λειτουργικά κέρδη ήταν 107 εκατ. ευρώ άρα η επίπτωση είναι απόλυτα διαχειρίσιμη και πιθανόν να αποδειχθεί και ακόμα μικρότερη αν συνυπολογιστούν κάποιες επενδύσεις συντήρησης ή επέκτασης του δικτύου. Οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις στον ισολογισμό να ληφθούν υπόψη πριν σηκωθούν γροθιές πανηγυρισμών στων αέρα.

---

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Wind Hellas και Ericsson βρίσκονταν σε εξέλιξη το τελευταίο τετράμηνο. Τελικά το deal έκλεισε και η Ericsson θα συνεργαστεί με την Wind για την ανάπτυξη του δικτύου κορμού κινητής πέμπτης γενιάς (5G). Όπως πληροφορούμαστε το πρώτο εξάμηνο του 2021 το δίκτυο θα είναι έτοιμο και το 5G της Wind διαθέσιμο.

-----

Οι 10 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στο Χρηματιστήριο όχι όμως απίθανο! Το ρεκόρ στον 21ο αιώνα είναι 13 συνεχόμενες ανοδικές, ξεκίνησε στις 24 Απριλίου, τελείωσε στις 11 Μαΐου του 2017 και είχε συνολική απόδοση 18,7%. Το σερί μέχρι στιγμής γράφει 9,7% και η χθεσινή μέρα αν και είχε τις τράπεζες σε αναμονή έβγαλε εφεδρείες δυνάμεων από τους εμποροβιομηχανικούς τίτλους.

---

Το τεχνητό μάρμαρο αρχίζει να έχει πιο διαδεδομένη χρήση στην Κίνα και φαίνεται ότι έχει κάνει την ζημιά μετά την Mermeren και στην Ικτίνos περιορίζοντας πωλήσεις και περιθώρια κερδοφορίας. Τα λειτουργικά αποτελέσματα μειώθηκαν κατά 42% στο εννεάμηνο (44% στο γ΄τρίμηνο) και η προ φορων κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 1,57 εκατ. ευρώ μειωμένη κατά 58%. Παρά τον μειωμένο τζίρο κατά 30% οι εξαγωγές μαρμάρου διαμορφώθηκαν στο 95% των πωλήσεων.

---

Η Ελληνική Στατιστική αρχή ανακοινώνει σήμερα στις 12:00 το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου με τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις να κινούνται στο -8,9% σε σχέση με πέρυσι και +7,7% σε σχέση με το β’ τρίμηνο. Με αποτελέσματα ξεκινάει η επόμενη εβδομάδα καθώς η Intralot παίρνει σειρά την Δευτέρα ωστόσο το βάρος θα πέσει στην τηλεδιάσκεψη που θα ακολουθήσει το απόγευμα της ίδια ημέρας. Η Δευτέρα είναι η τελευταία ημέρα άσκησης του δικαιώματος προτίμησης στην Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Νικάς, η διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση ολοκληρώνεται την Πέμπτη. Την Τεταρτη ο ΟΔΔΗΧ θα πραγματοποιήσει την τακτική δημοπρασία εξάμηνων εντόκων γραμματίων. Στις 10 Δεκεμβρίου οι αγορές περιμένουν την ΕΚΤ η οποία μπορεί να μην αλλάξει τα επιτόκια αλλά σίγουρα θα δώσει στοιχεία για το Ευρωσύστημα και πιθανόν κάποιες κατευθύνσεις για την νέα χρονιά. Την Παρασκευή τέλος ακολουθούν δύο συνελεύσεις με ενδιαφέρον, αφενός η ΕΛΓΕΚΑ με θέμα την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με μετρητά (7 εκατ, ευρώ) αφετέρου η Forthnet θα εκλέξει νέο Δ.Σ.

---

Για κάθε 14,28 παλιές μετοχές οι μέτοχοι της Παπουτσάνης θα πάρουν μία νέα δωρεάν με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών.