Black Box: Ελβετική αλλαγή με ελληνικό ενδιαφέρον

- Ο  Iqbal Khan, που εντάχθηκε στο δυναμικό της UBS τον περασμένο Οκτώβριο, από κοινού με τον Tom Naratil διοικούν την περίφημη μονάδα UHNW (Ultra High Net Worth) της ελβετικής τράπεζας. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο κ. Khan έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε εκτεταμένες αλλαγές στη συγκεκριμένη μονάδα με στόχο να αυξηθούν τα περιθώρια να κινούνται οι πελάτες με margin.

- Κατά τους FT, οι αλλαγές που θα κοστίσουν θέσεις εργασίας επιβάλλονται στο πλαίσιο μιας νέας στρατηγικής, βάσει της οποίας οι πελάτες δεν κατατάσσονται πλέον σύμφωνα με την αξία της περιουσίας τους (στην UHNW εξυπηρετούνται πελάτες με περιουσία άνω των 20 εκατ.) αλλά σύμφωνα με τον τρόπο που τη διαχειρίζονται.

- Οι Financial Times επικαλούνται δύο πηγές που έχουν γνώση των σχεδίων της UBS, η τράπεζα φυσικά δεν σχολιάζει και το σχετικό δημοσίευμα είχε γίνει τον Δεκέμβριο. Κι αν -δικαίως- αναρωτιέστε τι μας νοιάζει εμάς αν η UBS αλλάζει τα πάντα στη μονάδα των σούπερ πλούσιων, η απάντηση είναι ότι αντιπρόεδρος Ευρώπης και Αναδυόμενων Αγορών στην UHNW είναι από τον Μάρτιο 2018, ένας Έλληνας τραπεζίτης: Ο κ. Αγ. Λεώπουλος.

- Το αυξημένο πιστωτικό κόστος, οι πιο αδύναμες προοπτικές στα έσοδα, (χαμηλότεροι όγκοι δανείων αλλά και ποσοστά περιθωρίων και προμηθειών) σε συνδυασμό με το σταθερό κόστος κάνουν επιφυλακτική τη Goldman Sachs απέναντι στις ελληνικές τράπεζες. Συγκεκριμένα η  Goldman Sachs δίνει θετική σύσταση αγοράς μόνον για την Alpha Bank με τιμή στόχο στο 1,34 ευρώ (από 1,37). Ουδέτερη είναι η σύσταση της και για ΕΤΕ με τιμή-στόχο στο 1,91 ευρώ (από 2,22 ευρώ) όπως και για την Πειραιώς με τιμή-στόχο στο 1,15 ευρώ (από 1,31). Ουδέτερη σύσταση και για την Eurobank με  τιμή στο 0,72 ευρώ (από 0,69).  

- Προ των πυλών είναι από τους θεσμούς η έγκριση της παράτασης  για την πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής που έχει ζητήσει η Εθνική Τράπεζα. Ταυτόχρονα οι επίσημες ανακοινώσεις για την επίτευξη της συμφωνίας πώλησης του project ICON θα γίνουν -εκτός απροόπτου πάντοτε- μέχρι αύριο Παρασκευή.