Black Box: Εκπλήξεις και μαξιμαλιστικές διαθέσεις

- Χρηματιστές εκτιμούν ότι για το επόμενο διάστημα και μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι εξελίξεις σχετικά με το COVID-19, ξεκινά  για τις αγορές μια φάση συσσώρευσης. Εκτός από το χρήμα που έριξαν και ρίχνουν στις αγορές οι κεντρικές τράπεζες, υπάρχουν διεθνώς πολλοί επενδυτές που πούλησαν υπό το φόβο της πανδημίας και έχουν μείνει εκτός αγορών καθώς δεν περίμεναν πως θα αντιδράσουν τόσο γρήγορα ανοδικά οι αγορές. Ταυτόχρονα οι προοπτικές για τις επιδόσεις  των εταιριών φέτος, δεν μπορούν να υποστηρίξουν γενικευμένη άνοδο. Οπότε το πιθανότερο είναι ότι ξεκινά μια περίοδος συσσώρευσης και το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί επιλεκτικά σε μετοχές εταιριών με καλά αποτελέσματα ή και επιχειρηματικές συμφωνίες που μεταβάλλουν τα δεδομένα.

- Οι εξελίξεις από το μέτωπο του τουρισμού δείχνουν ότι το πλήγμα φέτος εκτός από αναπόφευκτο θα είναι και καίριο. Τέτοια εποχή  πέρυσι το Ελ. Βενιζέλος εξυπηρετούσε κάθε εβδομάδα περίπου 85 με 90 χιλιάδες επιβάτες. Τα αντίστοιχα νούμερα φέτος από εβδομάδα σε εβδομάδα παρουσιάζουν σημαντική ποσοστιαία  βελτίωση, αλλά παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα την πρώτη εβδομάδα  που άνοιξαν οι πτήσεις, οι επιβάτες ήταν 7-8 χιλιάδες και την επομένη αυξήθηκαν στις 12 χιλιάδες.

- Σημειώστε πως στον αέρα φαίνεται ότι είναι και τα σχέδια να ανοίξουν κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας την 1η Ιουλίου. Αν φτάσαμε 22 Ιουνίου και δηλώνουν άγνοια, μάλλον η ημερομηνία λειτουργίας στο χρονοδιάγραμμα  μεταφέρεται για 15/7 και βλέπουμε.

- Κι αν ο τουρισμός θέλει το χρόνο του, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο για τα τυχερά παιχνίδια. Για τον ΟΠΑΠ η ανάκαμψη ήταν άμεση με τα νούμερα να δείχνουν πως έχει επανέλθει στα προ κορονοϊού επίπεδα.

- Oπως εξηγούσαν πηγές της Εθνικής σε σχέση με τις χρηματοδοτήσεις, η τράπεζα εφάρμοσε διαφορετική στρατηγική. Συγκεκριμένα επέλεξε να δώσει βάρος στις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Εγγυοδοσίας και μάλιστα για αυτό το λόγο ζήτησε να πάρει το σύνολο των χρηματοδοτήσεων ύψους 3,6 δις. που αποτελούν την πρώτη δόση του Ταμείου Εγγυοδοσίας.

-Λόγω των μαξιμαλιστικών διαθέσεων της ΕΤΕ στην κατανομή των κονδυλίων, πήρε μεγαλύτερο μέρος από αυτό που δικαιούνταν αναλογικά με το ύψος των χαρτοφυλακίων της. Στην Εθνική δηλώνουν έτοιμοι να εκταμιεύσουν άμεσα όλο το ποσό του Ταμείου Εγγυοδοσίας που τους αναλογεί. Συγκεκριμένα λένε πως είναι έτοιμοι να δώσουν όλα τα δάνεια μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, επειδή τα έχουν ήδη προεγκρίνει στο σύνολο τους.