Black Box: Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες

- Οι  χρηματιστές για το ΧΑ παρουσιάζονται στις εκτιμήσεις τους από συντηρητικοί μέχρι συγκρατημένα απαισιόδοξοι. Μιλούν για συνέχεια της συσσώρευσης, προβλέπουν σχετικά χαμηλούς τζίρους, δεν περιμένουν ιδιαίτερες κινήσεις από τις τραπεζικές μετοχές κλπ. Αντίθετα, η συνήθως επιφυλακτική Capital Economics,  σε έκθεση της κάνει λόγο για ισχυρό ράλι των αγορών το δεύτερο εξάμηνο, υποστηρίζει ότι οι αποτιμήσεις είναι χαμηλές και δεν διακρίνει φούσκες από την ανοδική αντίδραση της αγοράς μετά το ξεπούλημα Φεβρουαρίου-Μαρτίου.

-  Δεν υπάρχει αμφιβολία πάντως ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς για πρίγκιπες. Σύμφωνα με το Bloomberg, ο μεγάλος νικητής της κρίσης του 2008 και βασιλιάς της βιομηχανίας των hedge funds, ο πολύς Τζον Πόλσον, πέταξε λευκή πετσέτα. Κατά το πρακτορείο δεν μπόρεσε να επαναλάβει τη τεράστια επιτυχία που είχε όταν πόνταρε εναντίον της αγοράς στεγαστικών δανείων και τώρα επιστρέφει τα ιδιωτικά κεφάλαια που έχει υπό διαχείριση και γυρνάει το μαγαζί σε family οffice. Δεν είναι πάντως να τον κλαίς, διότι σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του υπολογίζεται σε 4,4 δις δολάρια.

- Στην Χρηματιστηριακή της Πειραιώς και με διαφορά  κατακυρώνεται η πρώτη θέση στα μερίδια αγοράς του ΧΑ κατά  το πρώτο εξάμηνο 2020. Συγκεκριμένα  η Πειραιώς είχε μερίδιο αγοράς 19,42%, έπεται η Eurobank με 16,44%, ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε η Εuroxx με 12,48%.

- Δυνατά εξελίσσεται η διαδικασία για την πώληση από την Alpha Bank του πακέτου Galaxy. Φαίνεται πως έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, καθώς υποβλήθηκαν πάνω από πέντε μη δεσμευτικές προσφορές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, το project Galaxy  -εκτός απροόπτου- φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε μονομαχία μεταξύ Pimco, Fortress και Bain.

-Παρά τις Κασσάνδρες και τις εκάστοτε δυσοίωνες προβλέψεις τους, στον Τηλέμαχο Λαβίδα που είχε καταδικαστεί στις ΗΠΑ για τη γνωστή υπόθεση inside trading επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους. Δεδομένου ότι είναι προφυλακισμένος από τον περασμένο Οκτώβριο, σε συνδυασμό  με τις ευεργετικές διατάξεις  για υπό όρους πρόωρη απόλυση, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες πρόκειται να αποφυλακιστεί.

- Από ορισμένα σημάδια που βλέπει και αντιλαμβάνεται η στήλη στην αγορά, πιστεύει ότι είναι ζήτημα χρόνου να ξεσπάσει στις κατασκευές το σκληρό ροκ. Συσσωρεύεται μεγάλη ενέργεια και κάποια στιγμή οι αλλαγές θα αρχίσουν να εκδηλώνονται με κατακλυσμιαίους ρυθμούς. Περίπου όπως συνέβη στην περίπτωση της ιδιωτικής υγείας.

- Προχωρεί κανονικότατα η Τράπεζα της Ελλάδος τις διαδικασίες τόσο για την bad bank, όσο και για την επιλογή  συμβούλων. Η κεντρική τράπεζα έχει ταυτόχρονα σε εξέλιξη τρεις διαφορετικούς διαγωνισμούς για την πρόσληψη εξειδικευμένων συμβούλων. Ο ένας θα έχει την ευθύνη για τη δομή της bad bank, ο άλλος για την διαδικασία υποδοχής των προβληματικών χαρτοφυλακίων και ο τρίτος θα εξειδικεύσει όλα τα ζητήματα της φορολογικής μεταχείρισης.