Black Box: «Copious stimulus» και ανώμαλη προσγείωση

Και πάνω που είχαμε πιστέψει ότι τα ομόλογα πάνε με τον «αυτόματο πιλότο» και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει παρά να το αποφασίσει και να σηκώσει όσα θέλει από την αγορά, ήρθε η χθεσινή ημέρα και μας προσγείωσε ανώμαλα. Στον απόηχο των αποφάσεων για το lockdown οι αποδόσεις πήραν τον ανήφορο, επιστρέφοντας στα επίπεδα του περασμένου Νοεμβρίου. Ενδεικτικά η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έφτασε το 0,78%, ενώ αυτή του 15ετούς  ξεπέρασε το ψυχολογικό όριο του 1% (1,02%).  Θα μπορούσε να αντιτείνει κανείς ότι οι αγορές έχουν τα πάνω και τα κάτω τους επομένως δεν μπορούμε από τις κινήσεις αυτές να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα, ειδικά όταν υπάρχουν έκτακτα γεγονότα. Έλα όμως που χθες όλες σχεδόν οι αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης κινήθηκαν ανοδικά μετά τις δηλώσεις Λαγκάρντ.
 

Η επικεφαλής της ΕΚΤ έκανε λόγο για «copious stimulus», δηλαδή άφθονο χρήμα σε ελεύθερη απόδοση, μέχρι να έρθει η ανάκαμψη της οικονομίας. Δεύτερη σύμπτωση η οποία απεδείχθη ειρωνική, ήταν η έκθεση - ψήφος εμπιστοσύνης για τα ελληνικά ομόλογα που δημοσιοποίησε χθες η Bank of America. Η επενδυτική Τράπεζα εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα μπορούσε να αγοράσει φέτος έως και 17 δισ. ευρώ ελληνικά κρατικά ομόλογα μετά την επέκταση του προγράμματος πανδημίας. Προβλέπει δε ότι και το spread με τα γερμανικά ομόλογα θα περιοριστεί. Παρά ταύτα όλα χθες ήρθαν ανάποδα. Κάτι που σημαίνει πως είτε η αγορά «δεν ακούει» ή ότι τα πράγματα αρχίζουν να δυσκολεύουν όλο και περισσότερο με τα ιδιωτικά και τα δημόσια οικονομικά της χώρας σε μια περίοδο που οι ανάγκες μεγαλώνουν ενόψει του νέου lockdown.
 

Από αυτά που ακούει πάντως η στήλη η οποία έχει απλωμένες τις κεραίες της στην αγορά, έχει λόγους να διατηρεί την αισιοδοξία της και να βλέπει αμυδρό φως στην άκρη του τούνελ αλλά και ευκαιρίες σε κάθε υπερβολή, για τα ελληνικά χρεόγραφα.

----
Λέγαμε χθες για την αταξία που επικρατεί στις αγορές και την «απέχθεια» των 20άρηδων επενδυτών για τις εκτιμήσεις των ειδικών. Σήμερα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα για να αναδείξουμε τη «γύμνια» των οικονομικών αναλύσεων. Όχι, δεν αποφάσισε ο Μινώταυρος να εκθέσει κάθε λογής ειδικούς.

Ξέρετε τι λέει ένας από τους πιο δραστήριους οίκους οικονομικών αναλύσεων της εποχής μας; Ότι η πανδημία έχει τρελάνει τους αναλυτές αφού δεν μπορεί να γίνει καμία ασφαλής, όχι πρόβλεψη, αλλά ούτε καν υπόθεση, για την εξέλιξη του ιού. Όμως η Capital Economics μας δίνει ακόμη δύο χρησμούς που καλά θα κάνετε να τους θυμάστε.

1.«Στις οικονομικές μας αναλύσεις θα πρέπει πλέον να συνυπολογίζουμε και την αυξημένη πιθανότητα ορισμένοι περιορισμοί να παραμείνουν σε ισχύ για πολλούς μήνες, αν όχι χρόνια».

2.«Η εμπειρία της τελευταίας δεκαετίας μας δείχνει ότι κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικές και να διατηρήσουν τα μέτρα στήριξης διότι το κόστος που έχει η πρόωρη σύσφιξη των μέτρων ξεπερνά κατά πολύ το κόστος διατήρησης των μέτρων για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Τι θέλει να πει ο ποιητής; Ότι εκτός και αν έχουμε κάποια πολύ σημαντική πρόοδο σε επιστημονικό επίπεδο, όλα αυτά που ζούμε εδώ και ένα χρόνο δεν θα τελειώσουν έτσι εύκολα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις αγορές και την οικονομία.

---

Θέλεις να γίνεις τραγουδιστής, ποδοσφαιριστής, αστροναύτης; Όχι θέλω να γίνω trader. Δωδεκάχρονοι σε Ασία και ΗΠΑ ζητούν από τους γονείς τους να τους ανοίξουν λογαριασμό για να παίζουν μετοχές και κρυπτονομίσματα. Έχουν πρότυπο τον Γουόρεν Μπάφετ, τον Έλον Μασκ, τον Μαρκ Κιούμπαν. Έφηβος trader. Eίναι το νέο πιασάρικο επάγγελμα. Διαβάστε το σχετικό θέμα στο Liberal Markets και δείτε πως αλλάζει ο κόσμος γύρω μας.

---

 Στην κλασική ελληνική ταινία «φτωχαδάκια και λεφτάδες» παραπέμπουν τα δύο είδη πωλητηρίων κατοικιών που έχουν βγει στην αγορά. Αναφερόμαστε στα «πωλείται» της ΕΤΑΔ, που συνοδεύονται με ζητούμενο ελάχιστο τίμημα από 31.000 έως 35.000 ευρώ, και αφορούν διαμερίσματα 55-60 τετραγωνικών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, στον Κεραμεικό και το Σταθμό Λαρίσης. Όπως και σε αυτά που πουλάει, μέσω της ιστοσελίδας της η Εθνική Τράπεζα, περιλαμβάνοντας τριώροφη κατοικία στην Κηφισιά με τιμή 800.000 ευρώ.  Πάντως, τα…ταπεινά διαμερίσματα του κέντρου της Αθήνας είχαν αξιοσημείωτες μισθωτικές αποδόσεις τουλάχιστον προτού το Airbnb καταρρεύσει.

---

 Έστω με αργούς ρυθμούς η δικαιοσύνη εκσυγχρονίζεται. Απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Τσιάρα προβλέπει την ακριβή διαδικασία ηχογράφησης των δικών στα ποινικά δικαστήρια, σε σχέση με το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα που έχει δημιουργηθεί. Ελπίζουμε με βήμα γοργό να προχωρήσει και ο διαγωνισμός για την πραγματοποίηση δικών από απόσταση.



Με στόχο να ενισχύσει τη ρευστότητά της κινείται η CNL Capital. Η εταιρεία αναμένεται να υπογράψει και άλλα ομολογιακά δάνεια όπως μαθαίνει η στήλη, ενώ μέσα στο προηγούμενο έτος προχώρησε στην υπογραφή 10 νέων ομολογιακών δανείων, από τα οποία μόνο δύο συνήφθησαν με νέους εκδότες. Η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει το 2021 την έκδοση οριστικής απόφασης έναντι της MLS . Η εταιρεία έχει απαιτήσεις  από το ομολογιακό 1 εκατ. ευρώ και 631 χιλ. ευρώ πλέον τόκων και εξόδων, που θα έπρεπε να έχει αποπληρωθεί το 2020…  Προσέφυγε στη δικαιοσύνη, πέτυχε έκδοση διαταγής πληρωμής από το Πρωτοδικείο Αθηνών, και αναμένει την οριστική απόφαση.

---
Εξώδικα μαθαίνουμε πως στέλνονται στην ΑΕΓΕΚ από τράπεζες, ενώ η εισηγμένη έχει να δημοσιοποιήσει οικονομικές καταστάσεις από το 2019. Η Alpha Bank είναι η πρώτη τράπεζα που έστειλε εξώδικο για σύμβαση πίστωσης για ανοιχτό λογαριασμού, συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου 9,3 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία καταγράφει μεγάλη  πτώση του τζίρου της, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει παγώσει κατασκευαστικά έργα και έχουν αναβληθεί σημαντικά projects.

---
Συρρίκνωση μεγεθών καταγράφει η AS Company. Η πτώση για το 2020 αναμένεται να διαμορφωθεί πάνω από -20%, ενώ στην Κύπρο η μείωση είναι μικρότερη, κοντά στο 8%. Φωτεινή εξαίρεση για τις πωλήσεις της εισηγμένης αποτελεί η Ρουμανία, η οποία οι πωλήσεις αυξάνονται. Ωστόσο η διοίκηση της εισηγμένης εκτιμά πως η επίπτωση στα κέρδη της εταιρείας δεν θα είναι μεγάλη, ενώ στόχος της διοίκησης είναι να προστατέψει τις ταμειακές της ροές.
---

Θετικά μηνύματα εκπέμπονται από την Δομική Κρήτης. Η εταιρεία καταγράφει αύξηση (έστω οριακή) των πωλήσεών της και αύξηση κερδών.  Προβληματισμός, ωστόσο, προκύπτει από το μέτωπο της ρευστότητας, καθώς το κεφάλαιο κίνησης καταγράφεται αρνητικό στα -1,6 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία βρίσκεται σε συνεχείς συζητήσεις με τα τραπεζικά ιδρύματα, προκειμένου να στηρίξουν μέσω δανεισμού και ομολόγων που αναμένεται να εκδοθούν το 2021, την προσπάθεια ανάνηψης.