Black Box: Βαθιές τομές στο χώρο του φαρμάκου για μικρότερο κόστος - μεγαλύτερες επενδύσεις

Θέμα χρόνου είναι η πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση μετά από χρόνια στα οικονομικά του χώρου της υγείας. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχοντας μελετήσει σε βάθος τις στρεβλώσεις που τείνουν να επικρατήσουν και πάλι στο μέτωπο της φαρμακευτικής δαπάνης και έχοντας ακούσει προσεκτικά όλες τις πλευρές της αγοράς, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει εντός των επόμενων ημερών σε σημαντικά διαρθρωτικά μέτρα.

Με τις υπερβάσεις στον προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης να έχουν εκτοξευτεί στο 1,4 δισ. ευρώ δημιουργώντας σοβαρό ζήτημα βιωσιμότητας του συστήματος (900 εκατ. για τα φάρμακα εκτός νοσοκομείων και άλλα 500 εκατ. ευρώ για τα νοσοκομειακά φάρμακα) θέτει σε εφαρμογή σχέδιο μεταρρυθμίσεων που έχει τριπλό στόχο: να εξοικονομηθούν πόροι για το δημόσιο, να διασφαλιστεί η πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακα αλλά και να απελευθερωθούν κεφάλαια μέσω της περαιτέρω μείωσης του claw back που θα αποτελέσουν κίνητρο για να ενισχυθούν οι μεγάλες επενδύσεις της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Η στήλη πληροφορείται πως τα διαρθρωτικά μέτρα που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Υγείας θα τεθούν σε εφαρμογή σε δύο φάσεις, με την πρώτη δέσμη μέτρων να περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις προμήθειες του υπουργείου Υγείας που ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Προβλέπονται σε πρώτη φάση τουλάχιστον έξι σημαντικές παρεμβάσεις.

Μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις είναι ο αυστηρός έλεγχος της συνταγογράφησης φαρμάκων για τους ανασφάλιστους, ένα θέμα πολύ ευαίσθητο το οποίο ωστόσο έχει αφεθεί να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με αποτέλεσμα να καταγράφεται σωρεία εικονικών συνταγογραφήσεων και εκμετάλλευση του συστήματος σε τέτοιο βαθμό που να υπολογίζεται πως τα δύο τρίτα του κόστος είναι εικονικά!

Στο πλαίσιο αυτό από τούδε και στο εξής η συνταγογράφηση φαρμάκων για τους ανασφάλιστους θα γίνεται αποκλειστικά σε δημόσιες δομές με φυσική παρουσία από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπουργείο Υγείας, σήμερα το κόστος για τους ανασφάλιστους ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό θεωρείται ωστόσο κατά το μεγαλύτερο μέρος του πλασματικό καθώς διογκώνεται σε υπερβολικό βαθμό επειδή γίνεται χρήση του δικαιώματος των ανασφάλιστων από ΑΜΚΑ που δεν έχουν κατοικία στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα είναι από την «τρύπα» αυτή του συστήματος να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με τεράστια ποσά, ενώ με την φυσική παρουσία των πραγματικών δικαιούχων στις δημόσιες δομές εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Ένα δεύτερο μέτρο που αναμένεται να έχει θετικά αποτελέσματα στη μείωση της υπερβάλλουσας φαρμακευτικής δαπάνης, είναι η δημιουργία κλειστών προϋπολογισμών ανά κατηγορία φαρμάκων, ώστε το κάθε φάρμακο να επιβαρύνεται ανάλογα με την περαιτέρω κατανάλωσή του.

Επιπλέον, θα παρασχεθούν κίνητρα ώστε φάρμακα μικρής θεραπευτικής αξίας που σήμερα αποζημιώνονται, με μεταβούν στη λίστα μη αποζημίωσης.

Στις παρεμβάσεις που προωθούνται συγκαταλέγεται επίσης η ενίσχυση των κεντρικών διαγωνισμών από το Δημόσιο, ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης με τις εταιρείες ώστε να ελέγχεται η κατανάλωση των φαρμάκων τους και να είναι σε θέση να κερδίζει μεγαλύτερες εκπτώσεις το δημόσιο, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις το υπουργείο είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση τιμών για κάποια σκευάσματα.

Επόμενες κινήσεις που θα ακολουθήσουν μετά την πρώτη δέσμη διαρθρωτικών μέτρων άμεσης εφαρμογής είναι η ένταση των θεραπευτικών πρωτοκόλλων και η περαιτέρω μείωση της υπερσυνταγογράφησης.

Δεν ξέρουμε αν η νέα παρέμβαση που επιχειρείται μετά από χρόνο στον φαρμακευτικό κλάδο θα έχει τα αποτελέσματα που αναμένει ο υπουργός Υγείας, η στήλη αντιλαμβάνεται ωστόσο πως με υπερβάσεις 1,4 δισ. ευρώ σήμερα στη φαρμακευτική δαπάνη και με claw back που κυριολεκτικά απομυζεί πολύτιμα κεφάλαια από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, όχι μόνο απειλείται με εκτροχιασμό ο κλάδος του φαρμάκου αν δεν ληφθούν μέτρα, αλλά επενδυτικό κλίμα για τη δημιουργία νέων παραγωγικών και ερευνητικών μονάδων ώστε να καλύψει η εγχώρια φαρμακοβιομηχανία το έδαφος που έχασε τα προηγούμενα χρόνια, δεν μπορεί να υπάρξει.

----

Θα έχετε παρατηρήσει πως δύο καλές χρηματιστηριακές που διατηρούν καλές σχέσεις με το Δημόσιο, η Euroxx και η Axia Ventures, εμφανίζονται όλο και πιο συχνά σε μεγάλες δουλειές που τρέχουν στην αγορά. Στην πραγματικότητα σαρώνουν τα πάντα.

---

Η στήλη έχει να πει πως κανείς δεν έχασε κρατώντας την ψυχραιμία του. Αυτό δεν είναι επενδυτική συμβουλή για να κρατήσετε τα χαρτιά σας. Ποιοι είμαστε να δώσουμε συμβουλές όταν το πιο διαδεδομένο ρητό στις αγορές είναι «πούλα και μετάνιωνε», ή το πιο εκχυδαϊσμένο με βάση τα ελληνικά πρότυπα των δρόμων πέριξ της Σοφοκλέους «Η μάνα του Χοσέ δεν έχασε ποτέ»;

Την Παρασκευή και το ΣΚ οι περισσότεροι μείναμε με το στόμα ανοιχτό σε σχήμα «Ο», διαβάζοντας αναλύσεις, απόψεις και εκτιμήσεις για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον που σμπαράλιασε τις αγορές.

Δεν είμαστε από εκείνους που πιστεύουν πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα πανδημική «Αποκάλυψη». Αυτό που καταλάβαμε, πάντως, είναι πως τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ο μορφασμός αυτός δεν θα αλλάξει στο πρόσωπό μας από την αλληλουχία των νέων, είτε θα είναι προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο.

Για αυτό λέμε ψυχραιμία.

Πρώτα να καταλάβουμε αν κινδυνεύουν και πόσο ανθρώπινες ζωές, δεύτερον αν δικαίως κλείνουν τα σύνορά τους χώρες και τίθενται σε κατάσταση συναγερμού οι οικονομίες, και τρίτον αν όλη αυτή η πανικόβλητη αντίδραση των αγορών, των εμπορευμάτων και των assets συνολικά την Παρασκευή ήταν μια βαθιά διόρθωση προσωρινού χαρακτήρα που βρήκε την ιδανική αφορμή να εκδηλωθεί ή εδράζεται σε πραγματικές αιτίες και συνεπώς θα έχει και συνέχεια.

Η στήλη έψαξε πολύ αλλά δεν βρήκε πολλούς «συμμάχους» αυτές τις ώρες που να μιλάνε ψύχραιμα για τις αγορές.

Εντόπισε έναν - δύο και κυρίως τη Goldman Sachs η οποία με λίγα λόγια μας λέει πως δεν πρέπει να πανικοβάλλονται οι επενδυτές γιατί δεν έχουμε να κάνουμε σε καμία περίπτωση με επανάληψη των φαινομένων που ζήσαμε το 2020.

Στην πρώτη αυτή προσπάθεια αποκωδικοποίησης της νέας κρίσης από τη Goldman και παρότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία αξιολόγησης, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα πως δεν αξίζει να ξεκινήσει ένα κραχ πανικού για τη συγκεκριμένη μετάλλαξη, για την οποία θεωρεί απίθανο να είναι πιο κακόβουλη και ότι τα υπάρχοντα εμβόλια πιθανότατα θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά στην πρόληψη νοσηλειών και θανάτων. Και σημειώνει πως δεν υπάρχει ανάγκη ριζικής αναδιάρθρωσης χαρτοφυλακίων λόγω της νέας μετάλλαξης, αλλά όπου κρίνεται απαραίτητο, μπορούν να γίνουν κινήσεις αντιστάθμισης κινδύνου.

Αν πάντως πρέπει να μας προβληματίζει κάτι σε αυτή τη φάση, είναι το πόση ζημιά θα μπορούσε να προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία και στο μέτωπο ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας κατά το διάστημα που θα μεσολαβήσει μέχρι να αποκτήσουμε ξεκάθαρη εικόνα για τη νέα μετάλλαξη, αλλά και τι είδους επιπτώσεις θα έχουν τα lockdowns που ήδη ανακοινώνονταν στην Ευρώπη για την ανάσχεση της μετάλλαξης Δέλτα.

---

Ξέρετε πιο είναι το πιο ωραίο με την τεχνική και κυματική ανάλυση, που τουλάχιστον η στήλη σέβεται απεριόριστα και παρακολουθεί συστηματικά με στόχο να καταλαβαίνει όλο και περισσότερα, αλλά και να ενημερώνεται διαρκώς; Πως έχει πάντα πολλά παραπάνω από ένα σενάρια, με αποτέλεσμα σε πάμπολλες περιπτώσεις να μην μπορείς να καταλήξεις πουθενά.  

Να ας πούμε αυτές τις δύο ημέρες μετά τις διασπάσεις στηρίξεων που ζήσαμε την Παρασκευή, διαβάσαμε ένα σωρό ενδιαφέρουσες και αντικρουόμενες αναλύσεις, που όλες βγάζουν νόημα αλλά μέχρι να τελεσφορήσει κάποια από αυτές, ποτέ δεν θα μάθουμε ποια ήταν η σωστή.

Από το ότι τελείωσε η διόρθωση εδώ και πάμε για νέα υψηλά, από το ότι η απώλεια των 853 μονάδων θα μας πάει στο 830 για να εκδηλωθεί μια πρώτη αντίδραση ή να τελειώσει η διόρθωση και να πάμε σε νέα υψηλά, μέχρι ότι όλο αυτό το πτωτικό κύμα που ξεκίνησε θα έχει ως προορισμό την περιοχή των 730-780 μονάδων, ή και ακόμη χειρότερα βραχυπρόθεσμα τις 650 μονάδες.

Άντε να βγάλουμε άκρη. Γι’ αυτό λέμε ψυχραιμία, σύνεση, μελέτη σε συνδυασμό με τα θεμελιώδη, και αποφάσεις βήμα – βήμα γιατί οι ημέρες που ακολουθούν θα έχουν πολύ μεγάλη ένταση. 

---

Αυτό πάλι που δίνουν ελληνικές λέξεις σε κάθε παραλλαγή του κορωνοϊού, πως τους ήρθε; Πρώτα η Άλφα, μετά η Βήτα, η Γάμα, η Δέλτα, τώρα η Όμικρον κοκ. Το Greek Drama τους εμπνέει πολύ εκεί στον ΠΟΥ...

---

Η Εθνική δεν ενδιαφερόταν τόσο για το (εφάπαξ) έσοδο, όσο για την επιχειρηματική συνεργασία στον τομέα των POS με την αμερικανική EVO Payments. Το τόνισε στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Όπως είπε, το βλέπει σαν business, με έναν έμπειρο και καταξιωμένο συνεργάτη στον συγκεκριμένο τομέα. Έτσι δημιούργησε κοινή εταιρία 50-50 με κάποιον που ξέρει τον τομέα και αποβλέπει σε μακροχρόνια οφέλη.

---

Καθαρή πιστωτική επέκταση ενός δισ. ευρώ έχει η Εθνική Τράπεζα φέτος και ο κ. Μυλωνάς εκτίμησε ότι μπορεί να αυξηθεί σε 1,5 δισ. ευρώ το 2022. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στα μακροοικονομικά στοιχεία τα οποία παρουσίασε αναλυτικά η Εθνική Τράπεζα για να εξηγήσει γιατί έχουν αλλάξει οι προοπτικές, με ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, μεγάλη ανάκαμψη του τουρισμού και εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός θα  είναι τελικά 2,5% σε μέσα επίπεδα τον επόμενο χρόνο και δεν θα έχει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τη CVC για την Εθνική Ασφαλιστική και της τιτλοποίησης του Frontier 2, θα γίνουν το 2022.

Από τα σημαντικά που ξεχώρισε η στήλη στην τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές είναι πως το καθαρό έσοδο από τόκους έχει αυξηθεί 5%. Μακροχρόνια ανθεκτικό το χαρακτηρίζει η διοίκηση της Εθνικής.  

Η Τράπεζα θα ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων και θα προχωρήσει σε εκδόσεις ομολόγων το 2022.

Μόλις 4% είναι το ποσοστό των δανείων από μορατόρια που εξελίσσονται σε «κόκκινα δάνεια».

---

 Σήμερα Δευτέρα η ροή των αποτελεσμάτων του γ’ τριμήνου συνεχίζεται με την ΕΧΑΕ. Την Τρίτη είναι προγραμματισμένη η δημοσίευση των μεγεθών της Alpha Bank και της ΔΕΗ μετά την ολοκλήρωση των συναλλαγών του ΧΑ.

---

Συνεχίζει το hedging η ΔΕΗ προκειμένου να κλειδώσει σταθερές ταρίφες για τα νοικοκυριά σε καλές τιμές και για το επόμενο διάστημα. Μετά το hedging που είχε κάνει όλους τους προηγούμενους μήνες στα σταθερά της τιμολόγια, όπως και σε εκείνα της Υψηλής Τάσης, ύψους περίπου 500 εκατ ευρώ, τώρα η επιχείρηση επεκτείνει την πολιτική της αντιστάθμισης κινδύνου. Αποτέλεσμα, η νέα γενιά των myHomeEnter, δηλαδή των προϊόντων με σταθερό τιμολόγιο, μια καινούργια σειρά «πακέτων» με σταθερή ταρίφα, διαθέσιμα από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά. Όσοι τα κλείσουν, εξασφαλίζουν χρέωση ενέργειας 18 λεπτά η κιλοβατώρα (ή 17 λεπτά για on line αιτήσεις), καθώς και έκπτωση 50% στο πάγιο για τους πρώτους έξι μήνες και για αιτήματα μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2021. Παρέχεται επίσης ευελιξία με 12μηνη διάρκεια σύμβασης, αλλά και δωρεάν υπηρεσία επείγουσας τεχνικής βοήθειας στο σπίτι. Το πακέτο καλύπτει μεταξύ άλλων συνολικά 5 επισκέψεις το έτος από ειδικότητες, όπως ηλεκτρολόγοι και υδραυλικοί, με ποσό κάλυψης ανά επίσκεψη τα 100 ευρώ. Σημειωτέον ότι πρόκειται για ένα από τα πιο ανταγωνιστικά πακέτα στην αγορά, αφού η μέση τιμή των υπολοίπων παρόχων στα σταθερά τιμολόγια κινείται στα 23 λεπτά η κιλοβατώρα.  

΄---

Τρίτη θα πραγματοποιηθούν και οι αναδιαρθρώσεις του MSCI που αφορούν την εξαμηνιαία αναθεώρηση.

---

Από την Τετάρτη 1η Δεκεμβρίου έως την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου θα τρέξει η διαδικασία για την Δημόσια Προσφορά για την ομολογιακή έκδοση της Noval Properties. 

---

Σημαντική αύξηση εσόδων για την Attica στο εννεάμηνο, τα οποία ανήλθαν σε 270,5 εκατ. ευρώ, έναντι 230,57 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Η κατακόρυφη αύξηση της κίνησης στο γ’ τρίμηνο έφερε καλά αποτελέσματα. Αυξημένη η ρευστότητα του ομίλου με τα ταμειακά διαθέσιμα να φτάνουν στα 93,8 εκατ. ευρώ, έναντι 80,53 εκατ. ευρώ στο τέλος του 2020, ενώ οι γραμμές χρηματοδότησης είναι αχρησιμοποίητες και ανέρχονται σε 34 εκατ. ευρώ.

---

Η ενίσχυση της σιδηρεμπορικής δραστηριότητας και της εμπορίας και επεξεργασίας χάλυβα οδήγησε την Μπήτρος σε αύξηση των πωλήσεων στο εννεάμηνο. Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και τα EBITDA της εταιρείας, όπου διαμορφώθηκαν ως ποσοστό επί των πωλήσεων σε 7,8%, έναντι -5,6% το 2020. Ωστόσο, το μικτό κέρδος του Ομίλου  μειώθηκε σημαντικά σε 6,4% , από 13,3% , εξαιτίας του αρνητικού αποτελέσματος των πωλήσεων του κλάδου ακινήτου. Η ζήτηση χαλύβων οπλισμού σκυροδέματος εμφανίζεται αυξημένη, λόγω της δυναμικής των εν εξελίξει δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων στον κλάδο των κατασκευών και των έργων πολιτικού μηχανικού. Μία τάση που αναμένεται να συνεχιστεί για το σύνολο του έτους.

---

Θετικά μπορούν να χαρακτηριστούν και τα αποτελέσματα εννεαμήνου της ΟΛΘ. Ειδικότερα στο εννεάμηνο τα ΕΒΙΤDA αυξήθηκαν 12,1% στα 24,2 εκατ.ευρώ, έναντι 21,6 εκατ.ευρώ το εννεάμηνο του 2020. Αύξηση και των κερδών προ φόρων στα 19,6 εκατ.ευρώ, έναντι 16,9 εκατ.ευρώ.  Η αύξηση εσόδων του αποδίδεται στην αύξηση των εσόδων σε όλους τους τομείς του Λιμένα. Επισημαίνεται ότι η πανδημία και οι επακόλουθες αναταράξεις στο παγκόσμιο εμπόριο και στις αλυσίδες logistics, είχαν ως αποτέλεσμα η αύξηση της διακίνησης σε σχέση με το 2020 να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη.  Επιπλέον, η αύξηση των τιμών της ενέργειας έχει αρνητικό αντίκτυπο στο λειτουργικό κόστος της εταιρείας, καθώς ο λειτουργικός εξοπλισμός λειτουργεί με ηλεκτρική ενέργεια και με πετρέλαιο. Ωστόσο, για την περίοδο του, εννεαμήνου οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας στην αγορά, δεν οδήγησαν σε σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη χρηματοοικονομική απόδοση της ΟΛΘ.

---

Το τρίτο τρίμηνο ήταν αυτό που οδήγησε σε βελτίωση των οικονομικών μεγεθών εννεαμήνου της Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη. Ειδικότερα, η αύξηση του τουρισμού, το άνοιγμα της εστίασης και η άρση των περιοριστικών μέτρων άυξησαν τον τζίρο του HORECA οδηγώντας σε αύξηση του τζίρου 22% στο εννεάμηνο. Αν και η διοίκηση της εισηγμένης αναμένει καλό τελευταίο τρίμηνο, επιφυλάσσεται για guidance, καθώς υπάρχει η αβεβαιότητα της πανδημίας.

---

Αύξηση 65% στον κύκλο εργασιών της Έλαστρον στο εννεάμηνο στα 116,9 εκατ.ευρώ. Που οφείλεται; Στην αύξηση της ζήτησης στον χαλυβουργικό τομέα του ομίλου, καθώς και την περαιτέρω άνοδο των τιμών των πρώτων υλών η οποία ενσωματώθηκε στις τιμές πώλησης βελτιώνοντας σημαντικά τα περιθώρια κερδοφορίας του ομίλου.