Black Box: Αποφάσεις sur mesure

- Ξεκινά μια μάλλον ιδιαίτερη εβδομάδα με τις ανησυχίες για τον κορονοϊο να εξαπλώνονται και τα ερωτήματα για τις τράπεζες να αυξάνονται.

- Η συζήτηση γύρω από το μηδενικό κίνδυνο στο σταθμισμένο ενεργητικό των τραπεζών για τα ομόλογα που θα διακρατήσουν στα πλαίσια των τιτλοποιήσεων του Ηρακλή, υπόθεση που χάριν συντομίας συνοπτικά αποκαλούμε zero risk,  έχει καταλαγιάσει και δεν υπάρχουν ούτε κάν οι διαρροές που γίνονταν κατά καιρούς στον τύπο.

- Η αιτία είναι ότι δεν υπάρχει τίποτε νεότερο και τα πράγματα έχουν ως εξής: Κάθε τράπεζα που έχει έτοιμο το πακέτο δανείων, αξιολογημένο με το ΒΒ,  θα μαζεύει  τη χαρτούρα και θα πηγαίνει στον επόπτη. Εκεί στην παγωμένη Φρανκφούρτη, ο SSΜ αφού παρακολουθήσει  την παρουσίαση της κάθε τράπεζας και μελετήσει τα έγγραφα, θα δίνει τον χρησμό του.

-Πρόκειται για τη διαφοροποίηση μεταξύ των τραπεζών -στην οποία αναφερόταν η στήλη τις προάλλες- σε όλο το μεγαλείο της. Η απόφαση του επόπτη θα είναι sur mesure  για την κάθε τράπεζα και προφανως θα αποτελεί συνάρτηση των κεφαλαιακών δεικτών, του υπολοίπου των NPEs  στα χαρτοφυλάκια και γενικότερα του ισολογισμού  και των προοπτικών, έτσι όπως τις βλέπει ο SSM. Το καλό τουλάχιστον είναι οτι ο SSM δείχνει τελευταία να έχει υιοθετήσει στάση κατανόησης απέναντι στις ελληνικές τράπεζες και τη βαριά κληρονομιά που τοπς άφησε η κρίση.

- Σημαντικά βήματα φαίνεται ότι γίνονται από τη διοίκηση της τράπεζας Πειραιώς για να λυθεί ο γόρδιος δεσμός των δανείων της MIG ύψους 550 εκατ. ευρώ.  Οι προσπάθειες για μεμονωμενη πώληση κάποιας από τις εταιρείες του ομίλου συμμετοχών μπορεί να μην έχουν καρποφορήσει, αλλά αντιθέτως  το σενάριο πώλησης των δανείων της μητρικής είναι σε καλή τροχιά. Στο παρασκήνιο έχει γίνει διακριτικά  αρκετή δουλειά και οι πληροφορίες αναφέρουν οτι υπάρχουν βάσιμες ελπίδες να έχουμε αποτελέσματα ως  το τέλος του μήνα.

-  Η πώληση των δανείων της MIG  θα είναι σημαντική επιτυχία της διοίκησης της τράπεζας Πειραιώς, καθώς οδηγεί σε αξιόλογη απομόχλευση του επιχειρηματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.  Οι πηγές αναφέρουν ότι τράπεζα και επενδυτής έχουν φτάσει αρκετά κοντά κι η απόσταση που μένει να διανυθεί είναι μάλλον μικρή. Στην αγορά φημολογείται  πως η διαφορά επικεντρώνεται  σε ένα  ποσό της τάξης των 50 εκατ. ευρώ σχετικά με το ύψος του τελικού τιμήματος. Βέβαια σ' αυτές τις περιπτώσεις είναι γνωστό πως  τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται τελειωμένο, αν δεν πέσουν οι δεσμευτικές υπογραφές.

- Πάντως  η εβδομάδα  έχει γεγονότα και συγκεκριμένα  την Τετάρτη θα γίνει η  ανακοίνωση  για την τακτική αναθεώρηση των δεικτών MSCI, ενώ τη Πέμπτη  η Coca-Cola ανακοινώνει τα αποτελέσματα της.

- Κατά τα λοιπά ξεκινούν  τα stress test και το ελπιδοφόρο για τις ελληνικές τράπεζες είναι ότι μπαίνουν στη δοκιμασία με κεφαλαιακό δείκτη 15,9% έναντι 14,4% που είναι η ελάχιστη απαίτηση.

- Για τους Κουτσολιούτσους και τα θρασύτατα καμώματα τους με τη Folli Follie δεν χρειάζεται να αναφερθεί η στήλη, καθώς η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους έχει περιλάβει και με αποτελεσματικές κινήσεις τους οδηγεί στο περιθώριο που είναι και οι θέσεις τους, μέχρι φυσικά η Δικαιοσύνη να λάβει τις αποφάσεις της.