ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 2016η
Κυριακή, 9 Μαΐου 2021

ΓΔ: 897,01 -13,20 (-1,45 %)

Τζίρος: 251,67 εκατ. €   RT

Black Box: Από τα βοσκοτόπια στην κρατικοποίηση της Attica Bank και τα 50 εκατ. των Ολλανδών στην Ελλάκτωρ

Φωτιά έχει πάρει ο σχεδιασμός της επόμενης ημέρας στον όμιλο Ελλάκτωρ. Ήδη, όμως, πληροφορείται η στήλη οι Ολλανδοί ολοκλήρωσαν τις διαδικασίες για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της Άκτωρ με 50 εκατ. ευρώ και την ερχόμενη εβδομάδα (Δευτέρα-Τρίτη) τα κεφάλαια θα έχουν μπει στο ταμείο της Ελλάκτωρ δίνοντας βαθιά ανάσα στην κατασκευαστική εταιρεία.

Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να τρέχουν οι διαδικασίες για την προετοιμασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου κατά 120,5 εκατ. ευρώ και της σύνταξης του Ενημερωτικού Δελτίου. Στόχος είναι να ολοκληρωθεί η αύξηση την περίοδο από τέλος Ιουνίου – μέσα Ιουλίου, ανάλογα με τον ρυθμό που θα τρέξουν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Ο κύκλος των ενεργειών χρηματοδότησης του ομίλου θα κλείσει προς το τέλος του 2021 με την έκδοση ενός νέου «πράσινου» ομολόγου 600 εκατ. ευρώ με σκοπό να αντικατασταθεί το υφιστάμενο ομόλογο που εκδόθηκε το 2019 και έχει επιτόκιο 6,4%. Η εταιρεία εκτιμά πως το παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές για αναχρηματοδότηση με επιτόκιο ακόμη και στο μισό του σημερινού, θα είναι ακόμη ανοικτό.

---

Το λέμε και το ξαναλέμε, το κεφάλαιο «τράπεζες» έχει ανοίξει για να κλείσει για τα καλά. Θα πάρει καιρό; Θα πάρει. Θα δούμε πιθανόν και άλλες αυξήσεις; Θα δούμε. Λιγότερο ή περισσότερο, πάντως οι τέσσερις συστημικές έχουν πάρει το δρόμο τους, έχουν μετασχηματιστεί, εκμεταλλεύονται τις εγγυήσεις του Ηρακλή για να μειώσουν κατακόρυφα τα κόκκινα δάνεια και βγαίνουν στις αγορές για να συγκεντρώσουν κεφάλαια.

Τώρα ο κύκλος διευρύνεται στις μικρότερες τράπεζες με την Attica Bank που ελέγχεται από το ΤΜΕΔΕ (46,32%) και τον ΕΦΚΑ (33,24%) να παίρνει σειρά προτεραιότητας. Το χρονόμετρο για το μεγάλο βήμα της εξυγίανσης μετρά αντίστροφα και ο κύβος έχει ριφθεί. 

Τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας για το 2020 έδειξαν πολύ μεγάλες ζημιές, ύψους 306,4 εκατ. ευρώ μετά από φόρους (έναντι κερδών 5 εκατ. ευρώ το 2019). Χωρίς να είμαστε ειδικοί, υποθέτουμε ότι όπως θα διαβάσετε και στο σχετικό ρεπορτάζ, με τέτοιες ζημιές ενεργοποιείται η πρόβλεψη του Νόμου Χαρδούβελη που προβλέπει έκδοση δικαιωμάτων υπέρ του Δημοσίου, φέροντας πιο κοντά το ενδεχόμενο κρατικοποίησης της Attica Bank η οποία πέρυσι ανέλαβε προβλέψεις 286 εκατ. ευρώ έναντι 26,2 εκατ. ευρώ ενώ η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση διαμορφώθηκε στα 421 εκατ. ευρώ.

Επόμενο βήμα μετά την κρατικοποίηση θα είναι η ιδιωτικοποίηση στα πρότυπα της τράπεζας Πειραιώς.

Με τριετές πλάνο εξυγίανσης, η τράπεζα σπεύδει να ξεκολλήσει από τα βοσκοτόπια του Καλογρίτσα και τις ονειρώξεις του ΣΥΡΙΖΑ να τη μετατρέψει σε «τράπεζα του κόμματος» για να φτιάξει το περιβόητο παράλληλο τραπεζικό σύστημα, και με τη σύμφωνα γνώμη κυβέρνησης, Τράπεζας της Ελλάδας και διοίκησης Πανταλάκη, προετοιμάζει την επόμενη ημέρα.

Το σχέδιο περιλαμβάνει σημαντική αύξηση κεφαλαίου και αναζήτηση - είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Δεν γνωρίζουμε να πούμε ούτε για τι ύψος ΑΜΚ μιλάμε, ούτε αν τυχόν ενδιαφερόμενος να αποκτήσει την τράπεζα θα είναι εγχώρια ή κάποια ξένη τράπεζα.

Ξέρουμε όμως πως η διοίκηση της τράπεζας έχει δεχθεί παραινέσεις σε όλα τα επίπεδα ώστε να εκμεταλλευτεί άμεσα το παράθυρο ευκαιρίας στις αγορές και να σπεύσει να αντλήσει κεφάλαια για να βελτιώσει τον ισολογισμό της.

Τουλάχιστον γίνονται πράγματα με …πόνο αλλά είναι καλά για το μέλλον

---

Κρατήστε το όνομα του αμερικάνικου hedge fund Ellington Management που τρέχουν ο ομογενής Micheal Vranos και ο επίσης ομογενής καθηγητής του Yale, John Geanakoplos. Ίσως το ξαναβρούμε μπροστά μας τώρα που ανοίγει το παιχνίδι με την Τράπεζα Αττικής. Το Ellington είχε αποκτήσει το 2017 από την Attica Bank το χαρτοφυλάκιο κόκκινων δανείων Artemis αξίας 1,3 δισ. ευρώ έναντι 70 εκατ. ευρώ. 

Η εταιρεία επενδύσεων και επενδυτικών συμβουλών που έχει ιδρύσει ο ομογενής επενδυτής Michael Vranos και στην οποία Head of Research and Development είναι ο ομογενής καθηγητής του Yale John Geanakoplos. Η Ellington Management Group ήταν εκείνη που το 2017 απέκτησε από την Attica Bank το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» δανείων Artemis, ονομαστικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας τότε 70 εκατ. ευρώ.

---

Γράφαμε χθες για το σενάριο αποεπένδυσης της Τέρνα Ενεργειακής από την αγορά των ΗΠΑ ως μια πολύ πιθανή επιλογή μετά την από τις πρωτόγνωρα ακραίες καιρικές συνθήκες που επηρέασαν όλη την ενεργειακή αγορά τον Φεβρουαρίου 2021 στην Πολιτεία του Τέξας. Η εταιρεία το επιβεβαίωσε στην τηλεδιάσκεψη των αναλυτών λέγοντας ότι η διατήρηση των έργων ενεργοποιεί claims ύψους 180 εκατ. δολάρια. Ως πιθανότερο σχεδιασμό ανέφερε την αποεπένδυση από τα τρία αιολικά πάρκα γιατί όπως εξήγησε, η επιλογή αυτή αντιστοιχεί σε λογιστική ζημιά ύψους 95 εκατ. Ταυτόχρονα, εφόσον προχωρήσει η αποεπένδυση αναφέρθηκε ότι διαγράφονται δάνεια άνω των 450 εκατ. δολαρίων. Σε επίπεδο EBITDA, η επίπτωση σε ετήσια βάση θα είναι της τάξης των 50 έως 60 εκατ. Επιμένουμε, οι αναλυτές έχουν από καιρό ενσωματώσει στα μοντέλα τους όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, έχουν κάνει τους υπολογισμούς τους και δεδομένου ότι ο στόχος για 3.000 MW παραμένει ενεργός με ορίζοντα πενταετίας, δίνουν τιμές στόχους τουλάχιστον 40% υψηλότερες από την τρέχουσα.

---

Ενισχυμένη θα είναι φέτος το καλοκαίρι η Attica  αφού ξαναρίχνει στα δρομολόγια το Highspeed4, μετά από σχετική απόφαση άρσης του σχετικού περιορισμού από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Η απόφαση της Επιτροπής έρχεται ως συνέχεια της αρχικής απόφαση που είχε ληφθεί προ τριετίας, για τις συνθήκες ανταγωνισμού και την αποτελεσματικότητα των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ATTICA μετά την απόκτηση της Hellenic Seaways. 

---

Στην κερδοφορία επέστρεψε η AVE A.E., πρώην Audiovisual και μάλιστα για τα καλά καθώς από ζημιές 15,68 εκατ. ευρώ, έγραψε κέρδη 5,12 εκατ. ευρώ ενώ εκτοξεύθηκε και ο κύκλος εργασιών από 87,07 εκατ. ευρώ το 2019 σε 142,21 εκατ. ευρώ.

Αντίστοιχη η εικόνα και στα EBITDA που σχεδόν δεκαπλασιάστηκαν από 247 χιλ ευρώ το 2019 σε 2,11 εκατ. ευρώ το 2020.

Η βελτίωση των μεγεθών της εταιρείας οφείλεται κυρίως στο ότι η διοίκηση οποία έχει επιδοθεί σε αγώνα νοικοκυρέματος των οικονομικών αλλά και των δραστηριοτήτων της και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αναμένει αντίστοιχη ενίσχυση μεγεθών και το 2021.

Η απόσχιση της δραστηριότητας του Allou Fan Park, η ενσωμάτωση της “KRISTELCOM” για ολόκληρη τη χρήση του 2020, η αύξηση των πωλήσεων κατά 13,7%, του τομέα διανομής προϊόντων τηλεπικοινωνίας και τεχνολογίας, ο οποίος αποτελεί πλέον και τη βασική εμπορική συνιστώσα του Ομίλου, καθώς και η πώληση του 75,56% της θυγατρικής Ster Cinemas, η οποία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και ζημιογόνα αποτελέσματα έφεραν αποτελέσματα.

Ωστόσο, πέραν της αύξησης των αποτελεσμάτων  η εισηγμένη σχεδιάζει εντός της χρήσης και νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου σε συνέχεια .προηγούμενης  ύψους 6,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο βασικός μέτοχος έχει αναλάβει δάνεια ύψους 15,5 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, πρέπει να περιμένουμε νέα και σε επιχειρησιακό επίπεδο καθώς ακούμε έρχονται ανακοινώσεις για σημαντικές αλλαγές στον Όμιλο  με νέες δραστηριότητες και συμφωνίες.

---

Πριν ακόμη στεγνώσει το μελάνι από την τελευταία φουρνιά επιχειρήσεων που θα ανακοινώσουν αποτελέσματα για το 2020, η Mytilineos ανακοινώσει την άλλη Τετάρτη 5 Μαϊου για το πρώτο τρίμηνο του 2021. Εντός Ιούνιου προγραμματίζεται η Γενική Συνέλευση (15/6), η αποκοπή του μερίσματος (24/6) ενώ η καταβολή του θα γίνει την 1η Ιουλίου. Κι επειδή η εταιρεία κοιτάζει μπροστά, στις 27 Ιουλίου θα βγάλει flash note με τα αποτελέσματα πρώτου 6μήνου 2021 και θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη αναλυτών, ενώ στις 26 Οκτωβρίου θα ανακοινώσει τα μεγέθη του τρίτου τριμήνου.

---

-Η στήλη μαθαίνει πως είναι τρία τα funds με τα οποία συζητά η εταιρεία Βαρβαρέσος. Δύσκολο στοίχημα στην κατάσταση που βρίσκεται η εισηγμένη η οποία έχει δεν έχει 2,5 εκατ. κεφαλαιοποίηση, αλλά ο στόχος εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή και χρηματοδότησης της εταιρείας για την αποπληρωμή των οφειλών της και την υλοποίηση αναπτυξιακού πλάνου, δεν εγκαταλείπεται. Η Ambrosia Capital που είναι σύμβουλος της εισηγμένης κάνει καλή δουλειά, αλλά μάλλον πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι.

---

-Δικαστικές φουρτούνες για την ποτοποιία Τσιλιλή, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρεία είναι μοιρασμένο στα δύο. Από μέλη του ΔΣ και μετόχους κατατέθηκε αγωγή σε βάρος της εταιρείας με αίτημα να ακυρωθεί απόφαση της Γενικής Συνέλευσης για την ανάθεση σε ορκωτό ελεγκτή τον έλεγχο παραστατικών της χρήσης 2019 που καταχωρίστηκαν στα λογιστικά αρχεία της εταιρείας. Μάλιστα η συγκεκριμένη ΓΣ άλλαξε και το καταστατικό σχετικά με την αντιπροσώπευση, την απαρτία και την απαιτούμενη πλειοψηφία για τη λήψη αποφάσεων. Με την αγωγή που κατατέθηκε, ο Γιώργος Τσιλιλής και άλλα στελέχη ζητούν να ακυρωθεί η απόφαση αυτή σε ό,τι αφορά τις τροποποιήσεις του καταστατικού. Μύλος.

---

-Στην επέκταση των συνεργασιών της μέσω νέων deals με τράπεζες και ιδιωτικές επιχειρήσεις στοχεύει για φέτος η Byte Computers. Η εταιρεία εκτιμά ότι οι εργασίες που έχει αναλάβει από το δημόσιο θα είναι μεγαλύτερου τζίρου από αυτά του 2021, ενώ η διοίκηση διεκδικεί διάφορα projects. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει το έργο με τον ΟΤΕ ύψους 1,778 εκατ. ευρώ για την προμήθεια εξοπλισμού και λογισμικού IBM, καθώς επίσης και η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών στη ΔΕΗ, με το project να είναι ύψους 861 χιλ. ευρώ.

---

Η στήλη σας είχε έγκαιρα ενημερώσει για την θέληση-τότε- της Flexopack να διερύνει τις δραστηριότητες της στο εξωτερικό. Έτσι λοιπόν η εταιρεία προχώρησε στη σύσταση της Flexopack Ireland στο Δουβλίνο, που ελέγχεται από την κυπριακή Flexopack International. Στόχος είναι η ενίσχυση και ουσιαστική επέκταση της παρουσίας της εαιρείας στην αγορά της Ιρλανδίας, καθώς και στην πληρέστερη και ταχύτερη εξυπηρέτηση της εν λόγω αγοράς.