Black Box: Αντιγερμανικό «πραξικόπημα»

-Ο κορονοϊός δημιουργεί εκρηκτικές καταστάσεις και ο κόσμος μας αρχίζει να διαλύεται. Το αποδεικνύει μια πολύ σημαντική εξέλιξη:  Από χθες είναι σε εξέλιξη στην Ευρώπη  ένα αντιγερμανικό "πραξικόπημα".  Όλα τα βλέμματα σήμερα είναι στραμμένα στην τηλεδιάσκεψη  του Ευρωπαϊκού  Συμβουλίου η οποία καλείται  να πάρει αποφάσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορονοϊού. Οι Ιταλοί φωνάζουν για την έκδοση κορονομολόγου (διάβαζε ευρω-ομολόγου) και οι Γερμανοί χρησιμοποιώντας στοχευμένες διαρροές στα διεθνή πρακτορεία επιδίωξαν να κόψουν τις ορέξεις, κάνοντας διαρροές που μετέφεραν ευθέως το μήνυμα ότι είναι πρόθυμοι για ένα "φιλικό" δάνειο από τον ESM, αλλά ως εκεί. Ευρωομόλογο ούτε κατά διάνοια.

-Κι ενώ σήμερα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη τηλεδιάσκεψη θα δώσουν συνέχεια στην ανταπόκριση της ΕΕ στην επιδημική έξαρση του COVID-19, εμφανίζονται εννέα χώρες σε μπλογκ να ζητούν αφενός ευρω-ομόλογο και αφετέρου όχι βιαστική επιστροφή  στα προηγούμενα δεδομένα την επομένη της απόσυρσης των έκτακτων μέτρων. Με δύο λόγια πετούν το γάντι στους γερμανούς λέγοντας τους τέλος το δόγμα της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας που αρνείται να  αναγνωρίσει τις οικονομικές ιδιαιτερότητες και επιτέλους βάλτε το χέρι στην τσέπη. Και το ενδιαφέρον είναι ότι το αντιγερμανικό "πραξικόπημα" εκδηλώνεται σε μια συγκυρία που ο κορονοϊός καλπάζει σε Ιταλία και Ισπανία, η οικονομική κρίση που προκαλεί εκτιμάται ότι δεν θα έχει ιστορικό προηγούμενο στα μεταπολεμικά χρόνια και η ίδια η Γερμανία  είναι σε μια ιδιαίτερη οικονομική και πολιτική συγκυρία.

-Στο "πραξικόπημα" μετέχει η Γαλλία, η οποία μετά την απόσυρση της Αγγλίας από την ΕΕ που είχε  το ρόλο του εξισορροπιστή, είναι με την Γερμανία το ηγετικό δίδυμο. Μετέχουν επίσης  Ιταλοί και Ισπανοί που έχουν οικονομικό "όγκο" και για να μην είναι ένας καθαρόαιμος  άξονας του Νότου, υπάρχουν και δύο χώρες με ειδικό βάρος στις εσωτερικές ευρωπαϊκές διεργασίες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Πως θα φύγουν ηττημένοι από την σημερινή τηλεδιάσκεψη  Ιταλοί και Ισπανοί όταν έχουν καθημερινά εκατοντάδες νεκρούς  από την επιδημία; Ποιό θα είναι το πολιτικό μέλλον του Μακρόν αν ο λόγος του δεν μετρά στην ΕΕ ούτε σε μια τόσο ακραία συγκυρία;  Συνεπώς σήμερα  έχουμε ένα ντέρμπι κορυφής Βόρρα-Νότου όπου οι Γερμανοί, συσπειρωμένοι με Ολλανδούς, Φινλανδούς κλπ θα αναμετρηθούν με το μπλοκ των 9 χωρών.  Πρόκειται για πολιτική κρίση  πρώτου μεγέθους που πιθανότατα θα επηρεάσει και το ευρώ. Αναμφίβολα  είναι η πρώτη μεγάλη πολιτική ανατάραξη που φέρνει η υγειονομική και οικονομική κρίση.

-Μια άλλη επίσης σημαντική εξέλιξη, αλλά σαφώς μικρότερης κλίμακας από την προηγούμενη, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΒΑ) αναγνώρισε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν διάκριση μεταξύ του κινδύνου για ολόκληρη τη διάρκεια ενός δανείου και των μέτρων αντιμετώπισης των προσωρινών προβλημάτων στους δανειολήπτες. Ταυτόχρονα οι τράπεζες καλούνται από την ΕΒΑ να διαχωρίζουν τους  πελάτες σε αυτούς που δεν θα επηρεαστούν σημαντικά και θα επανέλθουν μόλις ομαλοποιηθεί η κατάσταση  και σε εκείνους που δεν θα συνέλθουν, υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση αναστολών στις πληρωμές, δεν γίνεται αυτόματη κατάταξη στην κατηγορία αθέτησης πληρωμής. Με απλά λόγια η ΕΒΑ άνοιξε ένα παράθυρο για να μην έχουμε ανεξέλεγκτη άνοδο των κόκκινων δανείων, δίνοντας διαχειριστική ευελιξία στις τράπεζες. 

-Προβλέψεις όλοι κάνουμε, αλλά οι προβλέψεις ορισμένων λόγω αυξημένης εμπειρίας έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα. Αυτό ισχύει για τον πρώην πρόεδρο της Fed, Μπέν Μπερνάκε, ο οποίος δήλωσε ότι η αμερικανική οικονομία θα βιώσει μια γρήγορη ανάκαμψη έπειτα από μια πολύ σφοδρή ύφεση, προσθέτοντας  ότι η σημερινή κατάσταση θυμίζει περισσότερο μεγάλη χιονοστιβάδα παρά τη περίοδο της μεγάλης ύφεσης.

-Σε δύο εβδομάδες παραιτείται από την Εurobank, ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Θ. Καλαντώνης, προκειμένου να αναλάβει τα ηνία της FPS.