Black Box: Αντεπίθεση ελληνοαμερικανικού λόμπι για τα F-16 στην Τουρκία. Ο Βαρδινογιάννης αναπτύσσεται και οι μάνατζερς παίρνουν μεταγραφές

Όπως είναι γνωστό ο Τούρκος πρόεδρος «πήρε» την έγκριση του Τζο Μπάιντεν για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16.  Όπως αναφέρουν πληροφορίες της στήλης, το να περάσει η συμφωνία από το Κογκρέσο όμως δεν είναι δεδομένη. Η αμερικανική κυβέρνηση έως τα μέσα Ιουλίου, τέλη το αργότερο, αναμένεται να φέρει προς ψήφιση τροπολογία που θα δίνει το ελεύθερο για πώληση αμυντικού υλικού σε μέλη του ΝΑΤΟ. Στη μάχη στο Κογκρέσο «ποντάρουν» Ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές.

Ήδη παίρνουν τηλέφωνα στο Λευκό Οίκο και προσεγγίζουν γερουσιαστές και στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, εξηγώντας τους πως στην ουσία η κίνηση αυτή είναι εχθρική προς την Ελλάδα και αποθρασύνει τον Ερντογάν. Αντί να τον κατευνάσει. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται οι ομογενείς βουλευτές Γκας Μπιλιράκης και Νικόλ Μαλιωτάκη. Στις ζυμώσεις μέρος λαμβάνουν οι Δημοκρατικοί John Sarbanes, Dina Titus, Charlie Crist και Chris Pappas.

Επίσης ιερείς όπως ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο προσωπικός φίλος του Τζο Μπάντεν Alex Karloutsos και λομπίστες όπως ο Άντυ Μανάτος, ο Μάικ Μανάτος, ο Τζόρτζ Μάρκους και ο Νίκος Λαρυγγάκης έχουν κινητοποιηθεί.

Αρνητικός στο ενδεχόμενο εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 είναι και ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, ο οποίος και εκείνος αντιδρά στην τροπολογία. Ωστόσο, με τις ενδιάμεσες εκλογές να πλησιάζουν και τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως είναι ορατό το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι και μπορεί να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Γερουσία, δεν έχει την ίδια δύναμη που είχε προηγουμένως. Άλλωστε, η θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων είναι από τις πρώτες που αλλάζουν, σε περίπτωση επικράτησης των Ρεπουμπλικάνων.

----

Ο Ιούνιος έκλεισε με απώλειες 9,0% για το  Χρηματιστήριο Αθηνών και το εξάμηνο 9,28%. Όχι όμως για τις εταιρίες διύλισης για τις οποίες ο σχετικός κλαδικός δείκτης είναι θετικός κάθε μήνα της χρονιάς. Στο σύνολο του έτους η απόδοση είναι 18,9% και δεδομένης της πτώσης της υπόλοιπης αγοράς κρίνεται εξαιρετική. Βασικός φορέας αυτής της υπεραπόδοσης είναι η μετοχή της Motor oil με κέρδη εξαμήνου 28%.

Η μείωση του ποσοστού στην Alpha Δορυφορική από την Motor oil είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για όσους θυμούνται η αγορά είχε αντιδράσει αρνητικά στην ανακοίνωση απόκτησης ραδιοτηλεοπτικών μέσων από ένα διυλιστήριο. Οι χαμένοι πόντοι στο ESG κερδίζονται πίσω, επόμενος σταθμός η αποκοπή του μερίσματος των 70 λεπτών στις 7 Ιουλίου.

Πρόσφατα, δύο τραπεζικές χρηματιστηριακές αναβάθμισαν τις εκτιμήσεις τους για τη μετοχή. Η Eurobank Equities έδωσε τιμή στόχο τα 22,50 ευρώ από 17 ευρώ, τοποθετώντας τη μετοχή στις κορυφαίες της επιλογές λόγω της αναμενόμενης κερδοφορίας σε επίπεδα ρεκόρ, των υψηλών περιθωρίων διύλισης αλλά και της μερισματικής απόδοσης.

Επίσης και η Piraeus Securities αύξησε την τιμή στόχο στα 24,50 ευρώ από 17,50 ευρώ και περιμένει προσαρμοσμένα EBITDA 1,166 δισ. ευρώ το 2022 και προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη 783 εκατ. ευρώ. Η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η τρέχουσα αποτίμηση δεν αντικατοπτρίζει το ευνοϊκό περιβάλλον διύλισης.

---

Παρά τις ανατιμήσεις και το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος, το 2022 είναι χρονιά του real estate. Δεν είναι μόνο η μεγάλη κινητικότητα που εμφανίζουν οι ΑΕΕΑΠ ή η επικείμενη εισαγωγή της Dimand στο Χρηματιστήριο, αλλά και το πράσινο ομόλογο της Lamda Development που έχει συνολική αξία έως 230 εκατ. ευρώ και διαρκεί επτά χρόνια. Θα έχει απήχηση; Όλα δείχνουν πως θα έχει με τη συγκυρία, εξάλλου, να είναι η πιο κατάλληλη από ποτέ.

Ο υψηλός πληθωρισμός έχει κάνει πολλούς μικροκαταθέτες να αναζητούν εναλλακτικά επενδυτικά καταφύγια, θωρακισμένα στις διακυμάνσεις του πληθωρισμού. Σε κάθε περίπτωση, το πράσινο ομόλογο της Lamda φανερώνει τις προοπτικές που δημιουργεί στο ελληνικό real estate η ανάπλαση του Ελληνικού που οδηγήσει στη δημιουργία μιας νέας πόλης δίπλα στο κύμα.

Η πόλη αυτή έχει αρχίσει να παίρνει, ήδη, σάρκα και οστά, καθώς εκτός από το experience park δρομολογείται η κατασκευή σχολείων, o Πύργος κατοικιών Riviera Tower, το εμπορικό κέντρο Riviera Galleria, αλλά και το συγκρότημα κατοικιών 4.565 τ.μ., όπως και το μικτής χρήσης κτίριο 1.225 τ.μ. που θα αναπτύξει η Orilina Properties. Όπως έλεγε γνωστός μεσίτης, το Ελληνικό θα προσδώσει αξία στο σύνολο της ελληνικής αγοράς ακινήτων, καθώς κριτήριο για την τιμή ενός ακινήτου θα είναι και το πόσο κοντά απέχει από την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

---

Ποιο είναι το πιο ακριβό ακίνητο που βγαίνει στο σφυρί την προσεχή Τετάρτη, «παραδοσιακή» μέρα πλειστηριασμών; Ένα συγκρότημα κατοικιών και καταστημάτων σε οικόπεδο τεσσάρων στρεμμάτων στην περιοχή Ευαγγελίστρια στην Κέρκυρα που βγαίνει στο σφυρί σε τίμημα ελαφρώς χαμηλότερο από 1 εκατ. ευρώ (για την ακρίβεια 927 χιλ. ευρώ).

Αποτελείται από μία τριώροφη οικοδομή - οικία άνω των 100 τ.μ., διώροφο κτίριο καταστημάτων 300 τ.μ. και αποθήκη. Για να γίνει αντιληπτό ότι στο real estate το άλφα και το ωμέγα είναι η τοποθεσία, το εν λόγω ακίνητο έβγαινε αρχικά στο σφυρί προς περίπου 600 χιλ. ευρώ, τίμημα το οποίο ύστερα από αίτημα στη δικαιοσύνη του ιδιοκτήτη του, αυξήθηκε στην τιμή με την οποία επιχειρείται να συναντήσει τον πλειοδότη του.

Για την αύξηση της τιμής του ελήφθη υπόψη το γεγονός ότι το ακίνητο βρίσκεται σε απόσταση 3,5 περίπου χιλιομέτρων από την πόλη της Κέρκυρας, απέχει 400 μέτρα από την Εθνική Οδό Κέρκυρας - Αχιλλείου που συνδέει την Κέρκυρα με το Αχίλλειο, διασχίζοντας το νότιο τμήμα του νησιού και θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική οδός για το νησί καθώς ενώνει την πόλη της Κέρκυρας με το αεροδρόμιο. Όλα αυτά μπορεί να καθιστούν ευκαιρία το ακίνητο, όμως, ως «βαρίδι» λειτουργεί το γεγονός ότι έχει αυθαίρετες κατασκευές, γεγονός που μπορεί να αυξήσει το τελικό κόστος.

---

Η καλοκαιρινή μεταγραφική σεζόν δεν είναι έντονη μόνο στον ποδοσφαιρικό χώρο, αλλά από ότι φαίνεται και στον χρηματιστηριακό. Κόσμος πάει και έρχεται, αλλαγές πολλές και μια αγορά σε συνεχή ζύμωση καθώς οι μετακινήσεις σε θέσεις κλειδιά δημιουργούν ανοίγματα σε νέα ονόματα. Η αγορά έχει ένα θέμα νέων στελεχών, η πολυετής κρίση μείωσε την κινητικότητα με αποτέλεσμα το δυναμικό των ΑΧΕ όχι μόνο να μην εμπλουτίζεται αλλά και να μην ανανεώνεται.

Οι κυριότερες μετακινήσεις αυτή την περίοδο αφορούν τα τμήματα ανάλυσης, κλάδος ιδιαίτερα χτυπημένος και με μεγάλες ελλείψεις ως προς την κάλυψη των εισηγμένων εταιριών.  Μέσα στον Ιούνιο καταγράφηκαν πέντε σημαντικές αποχωρήσεις από πολύ άξια και έμπειρα στελέχη με ισχυρό δείγμα γραφής στο χώρο της Κεφαλαιαγοράς τα προηγούμενα χρόνια.

Ο κ. Αργύρης Γκόνης από την Axia Ventures, ο καλύτερος ίσως αναλυτής του ενεργειακού κλάδου της ελληνικής αγοράς ανέλαβε χρέη υπεύθυνου επενδυτικών σχέσεων στον όμιλο της ΓΕΚ. Η κα Κατερίνα Ζαχαροπούλου από την Eurobank Equities μετακινήθηκε στο τμήμα treasury της Eurobank. O κ. Δημήτρης Μπίρμπος από την Optima μετακινήθηκε στην Alpha Asset Management.

Ο κος Μπίρμπος ήταν ο μοναδικός αναλυτής της ελληνικής αγοράς που χωρίς μισόλογα και αιρέσεις είχε επισημάνει σε έκθεση του την αδυναμία της Follie Folie να παράξει ταμειακές ροές υποβαθμίζοντας την μετοχή πολύ πριν η εταιρία μπει στο στόχαστρο των αρχών. Η μετακίνηση του κ. Μπίρμπου συνδέεται με την αντικατάσταση της κ. Βιολέτας Σπυροπούλου.

Η κ. Σπυροπούλου, από τις πιο μάχιμες διαχειρίστριες της ελληνικής αγοράς με 25ετή εμπειρία και πρόεδρος του συλλόγου CFA στην Ελλάδα, αναμένεται σύντομα να αναλάβει σχετικό πόστο στην Eurobank ΑΕΔΑΚ αντικαθιστώντας τον κ. Μάριο Χριστοδούλου επίσης στέλεχος με πολυετή εμπειρία στο χώρο της διαχείρισης. Οι μετακινήσεις πάντως συνεχίζονται καθώς υπάρχει ζήτηση για την πλήρωση θέσεων τμημάτων επενδυτικών σχέσεων, ανάλυσης αλλά και διαχείρισης.

---

Από τη χρήση του 2007 έχει να μοιράσει κάποιο μέρισμα ή επιστροφή κεφαλαίου η Intracom. Εκτός από την διανομή επιστροφής κεφαλαίου 12 λεπτών οι μέτοχοι στην συνέλευση της 21ης Ιουλίου θα αποφασίσουν και για την επανεκκίνηση του προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών.

---

Μια ύφεση στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, είναι πολύ πιθανή το επόμενο 12μηνο, εκτίμησε ο επικεφαλής επενδύσεων της PIMCO μιλώντας σε επενδυτικό συνέδριο, δίνοντας πιθανότητα άνω του 50% στο σενάριο αυτό. Όπως σχολίασε, η ύφεση δεν αποτελεί το μόνο σημαντικό παράγοντα, είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε προς σημαντική επιβράδυνση στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Οι προοπτικές για τον πληθωρισμό βραχυπρόθεσμα είναι ένας άλλος σημαντικός παράγοντας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εστιάζουν στην αξιοπιστία τους όσον αφορά στον πληθωρισμό. Η πιθανότητα ύφεσης είναι παρόμοια στην Ευρώπη, ίσως και λίγο μεγαλύτερη. Η τιμολόγηση των αυξήσεων επιτοκίων της Fed στις αγορές είναι «λογική».

Όσον αφορά στην Ευρώπη, οι κεντρικές τράπεζες θα υλοποιήσουν τις αυξήσεις επιτοκίων που έχουν σχεδιάσει για φέτος και θα φέρουν τα επιτόκια σε θετικό έδαφος, ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι θα φτάσουν στα υψηλά που προεξοφλεί σήμερα η αγορά. Ο επικεφαλής επενδύσεων της PIMCO εκτιμά πως το τελικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα καταλήξει στο 0,75% με 1,0%, σημαντική άνοδος αν αναλογιστεί κανείς την αφετηρία, δηλαδή ότι η ανοδική πορεία ξεκίνησε από αρνητική περιοχή.

---

Κάποια νέα από τη Νότιο Κορέα μας δείχνουν πως η κατάσταση στο μέτωπο των μικροεπεξεργαστών αρχίζει να εξομαλύνεται. Σύμφωνα με το Bloomberg, τα συνολικά αποθέματα μικροεπεξεργαστών στην χώρα τον Μάιο που μας πέρασε ήταν αυξημένα κατά 53,4% σε σχέση με τον Μάιο του 2021. Αυτή η αύξηση είναι η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί από την άνοιξη του 2018 και έρχεται σε συνέχεια μικρότερων αυξήσεων τους προηγούμενους μήνες.

Αυτό το στατιστικό στοιχείο είναι αρκετά σημαντικό, καθώς η Νότια Κορέα είναι πρώτη στον κόσμο στην παραγωγή μικροεπεξεργαστών μνήμης που χρησιμοποιούνται στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τα κινητά τηλέφωνα, σε αυτοκίνητα και χιλιάδες άλλα μηχανήματα και ηλεκτρονικές συσκευές.

Εκτός από την σημαντική αύξηση των αποθεμάτων, τα στοιχεία που παρουσίασε η στατιστική υπηρεσία της χώρας έδειξαν πως οι παραδόσεις μικροεπεξεργαστών προς τους πελάτες αυξήθηκαν κατά 8,9%, που είναι ο χαμηλότερος ρυθμός από τον Οκτώβριο του 2019, και η πρώτη φορά από τότε που είναι μονοψήφιος.

Την μικρότερη αύξηση εδώ και πολλούς μήνες, με 24,1% σημείωσε και η παραγωγή μικροεπεξεργαστών. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, αφού η ζήτηση για microchips δίνει, αυτή την εποχή, μία καλή εικόνα για το αν υπάρχει οικονομική ανάπτυξη ή όχι. Επίσης, φαίνεται να επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το Nikkei Asia πριν δύο εβδομάδες.

Σύμφωνα με αυτές, η Samsung Electronics, η μεγαλύτερη κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων και τηλεοράσεων στον κόσμο, έχει ζητήσει από τους προμηθευτές της να καθυστερήσουν την αποστολή διαφόρων εξαρτημάτων, ανάμεσα σε αυτά και μικροεπεξεργαστές, που χρησιμοποιεί η ίδια.

Το Nikkei Asia είχε εκτιμήσει πως ο λόγος αυτής της καθυστέρησης έχει να κάνει με το ότι η Samsung Electronics βλέπει πως η ζήτηση μειώνεται σταδιακά και αντιλαμβάνεται πως το επίπεδο αποθεμάτων που κρατάει στις αποθήκες της είναι μάλλον παραπάνω απ’ όσο χρειάζεται. Όταν οι μεγάλες βιομηχανίες που χρησιμοποιούν μικροεπεξεργαστές μειώνουν τις παραγγελίες τους, είναι φυσικό να βλέπουμε τα αποθέματα των παραγωγών microchips να αυξάνονται.

Τα κορεατικά νέα μπορεί να είναι κάπως αρνητικά για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, είναι όμως και ελαφρά θετικά για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία υποφέρει από το τέλος του 2020 εξ αιτίας της έλλειψης μικροεπεξεργαστών. Ουδέν κακόν αμιγές καλού!

---

Μέσα στο Σαββατοκύριακο υπήρξαν πληροφορίες ότι το πέμπτο μεγαλύτερο σε όγκο συναλλαγών ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, το Kucoin, αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας. Με σχετικά άμεση αντίδραση, ο Διευθύνων Σύμβουλος Lyu είπε ότι η εταιρεία δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις αναλήψεις και ότι το KuCoin δεν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Το KuCoin επιφυλάχθηκε του δικαιώματος να λάβει νομικά μέτρα εναντίον εκείνων που σκόπιμα διαδίδουν επιζήμιες πληροφορίες. Ο Johnny Lyu, ο Διευθύνων Σύμβουλος του KuCoin, έγραψε στο Twitter ότι δεν ήταν σίγουρος ποιοι διέδιδαν τέτοιες φήμες ή ποιες μπορεί να είναι οι προθέσεις τους, αλλά ότι ο KuCoin «δεν έχει καμία έκθεση σε LUNA, 3AC, Babel».

Επίσης ανέφερε πως «η εταιρεία ολοκλήρωσε τη συγκέντρωση κεφαλαίων 150 εκατομμυρίων δολαρίων με αποτίμηση 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Μάιο, είναι ένα από τα λίγα ανταλλακτήρια που εξακολουθούν να προσλαμβάνουν και παραμένει ενεργή εν μέσω της ύφεσης της αγοράς λανσάροντας νέες δυνατότητες». Το KuCoin θεωρείται το πέμπτο μεγαλύτερο ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων, με 18 εκατομμύρια χρήστες σε 207 χώρες.

Πάντως τις προηγούμενες ημέρες, ο CEO του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, που έχει επιδοθεί σε εξαγορές εταιρειών κρυπτονομισμάτων που παρουσιάζουν έλλειψη ρευστότητας, τις τελευταίες ημέρες έκανε λόγο για ανταλλακτήρια κρυπτονομισμάτων τα οποία αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα, και έχουν χάσει μέρος των κεφαλαίων των πελατών τους. Μένει να δούμε ποια θα είναι αυτά τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η αγορά κινείται με γρήγορους ρυθμούς και βγάζει κόκκινη κάρτα σε όσους είχαν υψηλή μόχλευση και αποτελούσαν συστημικό κίνδυνο.

Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.