Black Box: Ανοίξαμε και σας περιμένουμε

- Ξεκινά μια πολύ γεμάτη και ιδιαίτερη εβδομάδα για το ΧΑ. Η αγορά καλείται να αξιολογήσει τις κινήσεις στο μέτωπο της μείωσης των κόκκινων δανείων που έχουν δρομολογήσει οι τράπεζες, με τη σκυτάλη να περνά στην Αlpha Bank που είναι κοντά στο κλείσιμο της συμφωνίας για  την πώληση του project Neptune και μάλιστα με όρους που θα εκπλήξουν θετικά.

- Γενικότερα, η αμερικανική αγορά μετά το sell-off της περασμένης Πέμπτης έδειξε να ανακτά την ψυχραιμία της. Το ζητούμενο τώρα είναι το κλίμα σταθεροποίησης να συνεχιστεί και να περάσει στις ευρωπαϊκές αγορές. Αν και όπως είπαμε και προηγουμένως, η εβδομάδα είναι ιδιαίτερη επειδή είναι γεμάτη από γεγονότα που το καθένα από μόνο του μπορεί είναι ο καταλύτης για τις διαθέσεις των επενδυτών.

- Καταρχάς αύριο και την Τετάρτη, ο Τζερόμ Πάουελ της Fed εμφανίζεται ενώπιον του Κογκρέσου και οι δηλώσεις του σαφώς θα δώσουν τον τόνο στις αγορές. Ταυτόχρονα αύριο Τρίτη ανακοινώνονται τα στοιχεία του λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ, ενώ την Πέμπτη θα ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εβδομαδιαία εξέλιξη των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ. Επιπλέον στο τέλος εβδομάδας το Ευρωκοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τους περιορισμούς (μη διανομή μερισμάτων, bonus κά) που θα ισχύσουν για τις τράπεζες που έκαναν χρήση  των ευεργετικών μέτρων της ΕΚΤ λόγω πανδημίας.

- Σήμερα ξεκινά, φυσικά με τηλεδιάσκεψη, το road show της Wood για τις ελληνικές τράπεζες.

- Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σήμερα ανοίγει ο τουρισμός με περισσότερες πτήσεις και πολλές ελπίδες να πάρει εμπρός η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας. Η πορεία των αφίξεων κατά το επόμενο δεκαπενθήμερο και κυρίως η αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος  θα πείσουν επιχειρηματίες του τουρισμού που τηρούν  επιφυλακτική στάση να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους.

- Σήμερα επίσης, το Apollo  δέχεται εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές για την αγορά του κτιρίου στη Χρήστου Λαδά, το οποίο στέγαζε για πολλά χρόνια τα γραφεία του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη. Ένα αυτοτελές κτίριο 4.000 τετραγωνικών στην καρδιά της Αθήνας και μία διαδικασία που δοκιμάζει στην πράξη αν παραμένει ισχυρό το επενδυτικό ενδιαφέρον για ξενοδοχεία και κτίρια γραφείων στο κέντρο της Αθήνας.

-Στις 26 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς και δύο ημέρες αργότερα, στις 28 Ιουνίου θα ακολουθήσει η γενική συνέλευση της Εθνικής τράπεζας.

- Σκληραίνει η διαδικασία για την πώληση των δανείων της MIG. Η διαπραγμάτευση με την Comer παραμένει στο τραπέζι, αλλά εξακολουθεί να συναντά εμπόδια. Δεν αποκλείεται  να παρακολουθήσουμε ενεργοποίηση εναλλακτικών σεναρίων που προβλέπουν από παραχώρηση της διαχείρισης των δανείων στην INTRUM, μέχρι την επανεμφάνιση επιχειρηματιών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο παρελθόν. Όλα παίζουν, όπως φυσικά και το σενάριο μικρής παράτασης των δανείων για τα οποία η προθεσμία εκπνέει 30 Ιουνίου.