Black Box: Αν είναι έτσι καλύτερα να το κλείσουμε το κομμωτήριο

- Τα σοβαρά νέα της ημέρας θα έρθουν από τη σημερινή έκτακτη σύνοδο κορυφής με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στη στάση που θα τηρήσει η Γερμανία.

- Επείγει το ζήτημα της επαναλειτουργίας των εμπορικών κέντρων. Η στήλη πληροφορείται ότι ενοικιαστές-σημαντικές επιχειρήσεις του λιανεμπορίου- έχουν επαναστατήσει επειδή θεωρούν υπερβολικές τις χρεώσεις που τους επιβάλλονται με τα καταστήματα κλειστά.

- Η OPTIMA BANK είχε σχέδια επιθετικής επέκτασης για το 2020 αλλά η κρίση του κορονοϊού κατέβασε τον πήχη. Η OPTIMA πήρε μέτρα για την προστασία εργαζόμενων και πελατών στα καταστήματα, αλλά έχει την ατυχία να μην διαθέτει web banking, οπότε οι πελάτες στην καλύτερη των περιπτώσεων πρέπει να τηλεφωνούν στα καταστήματα.

- Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη Μαξίμου-τραπεζιτών, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να παρουσιάσει ο ίδιος στους τραπεζίτες τα δικά του στοιχεία για τις μέχρι τώρα χρηματοδοτήσεις της κάθε τράπεζας ώστε να περάσει το μήνυμα «παρακολουθώ τι κάνετε».

- Πλησιάζει η ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος θα παρουσιάσει το σχέδιο για την bad bank, το οποίο λέγεται ότι θα αξιοποιεί και τον αναβαλλόμενο φόρο ως κεφάλαιο για την κακή τράπεζα. Τη Δευτέρα πάντως στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών έγινε τηλεδιάσκεψη σε ανώτατο επίπεδο -ενόψει και της χθεσινής επικοινωνίας με τον Πρωθυπουργό-  όπου και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες ομοθύμως συμφώνησαν ότι η λύση της bad bank δεν είναι η πλέον κατάλληλη στην παρούσα συγκυρία.

- Την Παρασκευή το απόγευμα θα έχουμε την προγραμματισμένη αξιολόγηση της οικονομίας  από τη Moody’s. Δεδομένου ότι ισχύει η καλύτερη αξιολόγηση μεταξύ των τεσσάρων οίκων (S&P, Moody’s, DBRS, Fitch) ο χρησμός της Moody’s δεν δημιουργεί πρόβλημα σε σχέση με τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Ωστόσο, έχουν ενδιαφέρον αυτές καθ’ αυτές οι προβλέψεις της Moody’s, γιατί η Capital Economics σε έκθεση της έκανε λόγο για ύφεση 15% στην Ελλάδα, αύξηση της ανεργίας στο 25% και των «κόκκινων» δανείων σε νέο ιστορικό υψηλό. Οι αναλυτές προσθέτουν μάλιστα πως το ελληνικό ΑΕΠ δεν θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2009 μέσα στην επόμενη δεκαετία. Αν είναι έτσι… καλύτερα να το κλείσουμε το κομμωτήριο.

- Λέγοντας -λοιπόν- για κομμωτήρια, κομψά μεν, σαφώς δε, ο Σωκ. Κόκκαλης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη της Intralot «έσκασε» το νέο για το κούρεμα των ομολογιούχων, κάνοντας λόγο για σχέδιο που -κατά τα λεγόμενα του- θα καλύπτει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ο πρόεδρος απέφυγε να προσδιορίσει χρονικά πότε θα είναι έτοιμη  η πρόταση των Evercore Partners και Allen & Overy αλλά η στήλη στοιχηματίζει πως δεν θα αργήσει.