Black Box: Άλλο το «αντιδεξιό», άλλο το «παραλιακό»... μέτωπο

Ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να φτιάξει το... αντιδεξιό μέτωπο την ώρα που πολίτες αλλά και ορισμένοι πολιτικοί έχουν στο νου τους το... παραλιακό μέτωπο και τα κατά Παπανδρέου (Ανδρέα) μπάνια του λαού.

Οι περιοδείες που θέλει να ξεκινήσει και οι θεωρίες περί πρόωρων εκλογών λίγους πείθουν. Και ακόμη λιγότερους εραστές του ονείρου μιας αντιδεξιάς «φράξιας» στο πολιτικό σκηνικό δημιουργούν.

Στην Αίγινα και σε μια βόλτα στο σπίτι του Αλ. Φλαμπουράρη ίσως πετύχει τον Βαρουφάκη αν και δύσκολα θα βρει ένα κοινό πεδίο συζήτησης αφού ο Γιάνης δύσκολα θα συμπράξει με τον παλαιό του φίλο. Πόσο δε να βρει και ένα σημείο κοινό για το ποιος θα ηγηθεί του... μετώπου.

Όσο για τη Φώφη προς το παρόν ρητορικά επενδύει στην ίδια λογική με τον Αλέξη Τσίπρα αλλά εξακολουθεί να επιχειρεί να πατήσει σε δύο βάρκες αφού στο ΚΙΝΑΛ αι βουλαί των ψηφοφόρων διαφέρουν από αυτές κάποιων, έστω και ισχυρών, στελεχών.

Σε κάθε περίπτωση όμως για να φτιαχτεί ένα... μέτωπο ειδικά μέσα στην ελληνική καλοκαιρινή ραστώνη θέλει πολλά. Κυρίως όμως θέλει και έναν στόχο που να είναι εφικτός, εκτός και αν οι τρεις αυτοί επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΙΝΑΛ και του ΜεΡΑ25 θεωρήσουν πως στις επόμενες με απλή αναλογική, εκλογές θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ποσοστά που θα τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν κυβέρνηση.

Και κυρίως τι κυβέρνηση.

Πάντως, η απόφαση του Τσίπρα να πάει σε περιοδείες αρχής γενομένης από την Κρήτη μάλιστα όπου οι μετρήσεις τον φέρνουν να έχει χάσει τις 7 μονάδες διαφορές και να κινδυνεύει στο πάλαι ποτέ πράσινο νησί να βρεθεί στη δεύτερη θέση χάνει εν τη γενέσει της τη μάχη ενόψει ενός πολέμου που θελει να κηρύξει.

Και αυτό διότι το κλίμα ηττοπάθειας καθίσταται πλέον κυρίαρχο στον ΣΥΡΙΖΑ και προκαλείται από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα που δεν τολμά καν να μιλήσει για επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστω ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τους γεφυροποιούς μέσα. Κάνει λόγο μόνο για μια... προοδευτική κυβέρνηση που θα τ αλλάξει όλα «αν το επιτρέψουν οι συνθήκες»…

----

Τι σχέση έχει η Ρωσία, η Κούβα και ο Πολάκης; Στη Ρωσία, το πάλαι ποτέ ίνδαλμα των απανταχού κομμουνιστών, ο εμβολιασμός τείνει να καταστεί υποχρεωτικός. Το ίδιο και στο άντρο του κομμουνισμού σήμερα, την Κούβα. Έστω και με τα εμβόλια που έχουν κατασκευάσει οι δύο αυτές χώρες. Οι δε ηγεσίες τους πιέζουν ποικιλοτρόπως. Μέχρι και θέμα μη πρόσληψη σε πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί έθεσε το Κρεμλίνο. Εδώ στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο ναι μεν αλλά... Και το αλλά προέρχεται από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, που τυγχάνει της αμέριστης στήριξης του Αλέξη Τσίπρα παρά την στάση που επιδεικνύει ο στενός του συνεργάτης, ο οποίος:

-Υβρίζει τους επιστήμονες

-Αμφισβητεί τα εμβόλια και ρίχνει νερό στο μύλο των αντιεμβολιαστών, με το επιχείρημα πως δεν έχουν δοκιμαστεί...  επαρκώς

-δηλώνει πως δεν έχει εμβολιαστεί και θα το σκεφτεί από… Σεπτέμβρη.

Στη Ρωσία οι περιορισμοί για όσους πολίτες δεν έχουν εμβολιαστεί επεκτείνονται σχεδόν σε καθημερινή βάση, στην Κούβα υπάρχει μια μαζική εκστρατεία όχι ενημέρωσης αλλά εμβολιασμού με τα δύο δικά της εμβόλια που μάλιστα και τον υπουργό δημόσιας υγείας, José Angel Portal Miranda, να έχει δηλώσει ότι αναμένει πλήρη έγκριση και για τα δύο εμβόλια τον Ιούνιο, αλλά «ο κουβανικός νόμος επέτρεψε την παράκαμψη του βήματος σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».

---

Ρωτάμε από εδώ, ρωτάμε από εκεί αν έχουν ξαναγίνει τέτοιες νομικές ακροβασίες σε γενική συνέλευση ώστε να εξοβελιστεί ο μεγαλύτερος μέτοχος και να μην μπορεί να συμμετάσχει και να ψηφίσει, όπως συνέβη χθες με την Greenhill που ελέγχει το 25,5% της Ελλάκτωρ, και θετική απάντηση δεν παίρνουμε. Μπορεί και να μη θυμούνται κιόλας οι άνθρωποι στους οποίους απευθύνθηκε η στήλη, αλλά το συμπέρασμα είναι ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά στην Οδύσσεια εξυγίανσης του πάλαι ποτέ μεγαλύτερου κατασκευαστικού όμιλου της χώρας. Και εύλογα αναρωτιέται κανείς τι συμβαίνει; Φοβούνται κάτι οι Ολλανδοί που κινούν γη και ουρανό για να μην επιτρέψουν στους Δ. Μπάκο και Ι. Καϋμενακη ούτε σε γενική συνέλευση να συμμετάσχουν ούτε να ορίσουν εκπροσώπους στο Διοικητικό Συμβούλιο; Πάντως «προσωπικό» δεν είναι το θέμα. Πιθανόν δε να έχει βάθος και διαστάσεις που θα έρθει η ώρα να αποκαλυφθούν.

---

Μια από τις σημαντικές αποφάσεις της χθεσινής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της Ελλάκτωρ είναι και αυτή της εξουσιοδότησης της διοίκησης να αποφασίζει «εν λευκώ» για νέες αυξήσεις κεφαλαίου. Είναι μια απόφαση που φωνάζει από μακριά ότι αυτή η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ δεν θα είναι η πρώτη ούτε και η τελευταία.

---

Ισχυρές επιχειρηματικές συμμαχίες χτίζονται με άξονα το Ελληνικό, τη μεγαλύτερη επένδυση ανάπλασης στην Ευρώπη που παίρνει επιτέλους μπροστά. Η συμφωνία Lamda – Fourlis για την ανάπτυξη εμπορικού κέντρου νέας γενιάς στην περιοχή της λεωφόρου Βουλιαγμένης αξίας 55 εκατ. ευρώ, έρχεται να προσθέσει έναν ακόμη κρίκο στην πολύτιμη αλυσίδα των συνεργασιών που κλείνει η Lamda μετά και τη συμφωνία ύψους 300 εκατ. ευρώ με την ΤΕΜΕΣ του Αχ. Κωνσταντακόπουλου για την κατασκευή δύο πολυτελών ξενοδοχειακών μονάδων. Το έργο του Ελληνικού είναι στα σπάργανα και έχουμε να δούμε τόσα πολλά που θα τρίβουμε τα μάτια μας.

---

Από τις στήλες του Liberal Markets τα καμπανάκια είχαν αρχίσει να χτυπούν πολύ νωρίς για το πάθημα που κάποια στιγμή θα γίνει μάθημα στους νέους επενδυτές που αντιμετώπιζαν τα κρυπτονομίσματα και ειδικά το δημοφιλές bitcoin σαν να παίζουν videogames. Από τα 65.000 δολάρια – τότε που πολλοί έλεγαν ότι το BTC θα αξίζει σε λίγο 400.000- έχουμε βρεθεί στα 32.000 δολάρια. Μπορεί κάποτε να φτάσουμε εκεί ή στο 1 και στα 2 εκατομμύρια δολάρια. Μέχρι τότε η στήλη δε θα ξεχάσει το ρεπορτάζ του Κ. Χαροκόπου με τίτλο Η παλιά καραβάνα της Σοφοκλέους και ο βιαστικός γιος που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα. Μπορεί να μην αναφέρεται ακριβώς στα κρυπτονομίσματα, αλλά και μόνο ότι προσεγγίζει με μοναδικό τρόπο το χάσμα αντίληψης ανάμεσα στη νέα και στην παλιά γενιά επενδυτών, αξίζει κανείς να το ξαναδιαβάσει.

---

Το 1999 σε πολλά χωριά κάποιοι φτιάξανε σπίτια με τη μετοχή της Τζιρακιάν Προφίλ και άλλοι καταστράφηκαν. Τώρα η στήλη βλέπει με χαρά ότι η εταιρεία βρήκε πρόθυμους επενδυτές να βάλουν λεφτά και να υπερκαλύψουν την αύξηση κεφαλαίου. Από την άσκηση των δικαιωμάτων προτίμησης καλύφθηκε το 89% των ζητούμενων κεφαλαίων, ήτοι 2,721 εκατ. ευρώ ενώ από την άσκηση του δικαιώματος προεγγραφής συγκεντρώθηκαν άλλα 326.860 ευρώ. Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων ήταν 3,048 εκατ. ευρώ. Για όσους θυμούνται τις εποχές προ ευρώ, μιλάμε για 1 δισ. δραχμές και κάτι...

---

Σήμερα «κόβει» το μέρισμα των 0,30 ευρώ ανά μετοχή η Quest Holdings. Δεν είναι κι άσχημα 10,7 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα μισά πάνε κατευθείαν στις τσέπες του Θ. Φέσσα που ελέγχει λίγο πάνω από το 50%.

---

Υψηλότερη αξία στους υφιστάμενους μετόχους δίνει η ακύρωση 4.122.393 ιδίων μετοχών της Τιτάν οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 5% των δικαιωμάτων ψήφου της εταιρίας. Η απόφαση ς των μετοχών ελήφθη από το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο στις 22 Μαρτίου 2021 μετά από σχετική εξουσιοδότηση που του είχε δοθεί από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της εταιρείας στις 13 Μαΐου 2019.

---

Στη μείωση του ανεκτέλεστου που αγγίζει τα 10,7 εκατ. ευρώ και στην υλοποίηση των τριών συμβάσεων 5,9 εκατ. ευρώ που υπέγραψε στις αρχές του έτους στρέφεται η Δομική Κρήτης. Η εισηγμένη όπως πληροφορείται η στήλη έχει βάλει μπροστά την εύρεση επενδυτή για την περιοχή ΠΕΡΠΟ στο Δήμο Χερσονήσου, όπου διαθέτει μεγάλη έκταση. Στρατηγικός στόχος της εταιρείας είναι επίσης η ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου ΑΠΕ που διαθέτει με τις θυγατρικές εταιρείες Αιολικό Βιάννου και Ηλιακό Πάρκο Ζακάνθου να έχουν καταθέσει αιτήσεις για άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω αιολικών και ηλιακών πάρκων. Η διοίκηση εκτιμά πως μέσα στο έτος θα έχουν εκδοθεί οι άδειες προκειμένου να προχωρήσουν τα projects, που εκτιμάται πως θα τονώσουν τα έσοδα. Άλλωστε, η εισηγμένη έχει προχωρήσει ήδη σε αναδιάρθρωση μέρους του βραχυχρόνιου δανεισμού της, γεγονός που της δίνει ρευστότητα και τη δυνατότητα να αναπτυχθεί χωρίς τον «βραχνά» των δανειακών υποχρεώσεων.

---

Ενδυνάμωση της παρουσίας του στον τομέα τουριστικών λιμένων εξετάζει η Κυριακούλης, η οποία «ψάχνεται» για επενδυτικές ευκαιρίες, διατήρηση του χαμηλού μέσου ηλικίας του στόλου μέσα από την εφαρμογή προγράμματος ανανέωσής του και ορθολογικότερη χρήση των λειτουργικών δαπανών αποτελούν τα στοιχήματα της Κυριακούλης για το έτος. Η εισηγμένη εκτιμά πως φέτος θα υπάρξει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα στον κλάδο του τουρισμού, χωρίς ωστόσο να προσεγγιστούν σε καμία περίπτωση τα επίπεδα του τζίρου του 2019. Η ανάταση του τουριστικού κλάδου κοντά στα επίπεδα του 2019, εκτιμάται πως θα έρθει από το 2022 και ύστερα.

---

Σε περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών της στοχεύει η Θεόνη, η οποία δημοσίευσε στο ΓΕΜΗ τα αποτελέσματα του 2019. Η εταιρεία κατέγραψε αύξηση 38,7% στον κύκλο εργασιών της στα 14,027 εκατ.ευρώ, ενώ τα κέρδη της εκτινάχθηκαν 71% στα 1,157 εκατ. ευρώ. Όπως μαθαίνουμε η εταιρεία αναμένεται να λανσάρει νέα προϊόντα και συσκευασίες, ενώ στους στόχους της διοίκησης συγκαταλέγεται η είσπραξη οφειλόμενων ποσών και η μείωση των επισφαλειών.