Black Box 9/7/2019

Black Box 9/7/2019

- Στο Χρηματιστήριο της Αθήνας η πρακτική «βουρ στον ταβλά με τα κουλούρια» -ευτυχώς- δεν υφίσταται πλέον. Αυτά γίνονταν το μακρινό 1999. Τώρα οι βασικοί συντελεστές της αγοράς είναι μεγάλα παιδιά, επαγγελματίες που δεν κινούνται ευκαιριακά «για ένα χαρτζιλίκι». Ούτε οι ξένες αγορές βοήθησαν χθες, δημιουργήθηκε σύγχυση με την αναστολή του ΟΠΑΠ και επιπλέον ήταν στημένοι και διάφοροι «γρήγοροι» με στόχο να πουλήσουν για να γράψουν ένα εύκολο κέρδος. 

- Αυτά όσον αφορά το ΧΑ με τη στήλη να επιμένει πως δεν υπάρχουν σοβαροί αρνητικοί παράγοντες που να επηρεάζουν πτωτικά την πορεία του γενικού δείκτη. Ένα hold έκανε η αγορά με τις εκτιμήσεις να συγκλίνουν ότι το ΧΑ σύντομα θα ισορροπήσει.

- Τώρα όσον αφορά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης κρατήστε ότι ανακοινώθηκε ακριβώς την επομένη των εκλογών και περιλαμβάνει 51 μέλη, εκ των οποίων 21 εξωκοινοβουλευτικοί ενώ υπάρχουν και πρόσωπα εκτός του πολιτικού φάσματος της ΝΔ. Συνεπώς πράγματι είχαν προετοιμαστεί και δεν είναι στον αέρα η προσδοκία πως με την ίδια ταχύτητα θα ξεδιπλωθούν και τα επόμενα βήματα.

- Από τα θέματα για τα οποία φαίνεται ότι η νέα κυβέρνηση δεν θα αργήσει να πάρει αποφάσεις είναι η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων.

- Το φθινόπωρο τελικά θα κάνουν το ντεμπούτο τους στην αγορά οι νέες τράπεζες. Τον Σεπτέμβριο προγραμματίζει να ξεκινήσει επίσημα τις εργασίες της η PraxiaBank, ενώ στο τέλος του μήνα λέγεται ότι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος θα πάρει άδεια από την ΤτΕ. Η τράπεζα του ομίλου Βαρδινογιάννη σχεδιάζει να ξεκινήσει τη δραστηριότητα της Σεπτέμβριο-Οκτώβριο με νέα επωνυμία. Αρχικά θα διαθέτει δίκτυο περίπου 20 καταστημάτων και η στρατηγική της προβλέπει επικέντρωση στην ελληνική αγορά.

- Δεν είναι μόνον η αγορά της Ελλάδας  που προβληματίζει την Τιτάν. Η εταιρεία που πηγαίνει εξαιρετικά στις άλλες αγορές που δραστηριοποιείται -και κυρίως στις ΗΠΑ- εξετάζει διάφορα σενάρια και για την αγορά της Αιγύπτου που προκαλεί οικονομική αιμορραγία στον όμιλο.

- Όσον αφορά την αναστολή της μετοχής του ΟΠΑΠ, η στήλη μάλλον κλίνει προς την άποψη ότι έχουν δίκιο όσοι υποστηρίζουν ότι έγινε πολύς θόρυβος για το τίποτε.